ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αρωγός στη μεθόδευση για μεγαλύτερη απομόνωση της Γιουγκοσλαβίας

«Εφτιαξε» τον συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας ο Γ. Παπανδρέου!

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Χειροκροτητής» των προσπαθειών για τον «εκδημοκρατισμό» της Γιουγκοσλαβίας, ακόμη και με την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης αυτής της χώρας, και πρόθυμος αρωγός κάθε μεθόδευσης που αποσκοπεί στην απομόνωση του Βελιγραδίου, η ελληνική κυβέρνηση, συνεχίζει την πολιτική της προσκολλήσεως στο άρμα των ισχυρών, τρέφοντας ελπίδες ότι μπορεί να περισσέψει κάποιο κομματάκι από τη βαλκανική πίτα που ήδη έχει διαμοιραστεί.

Χτες ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών «έφτιαξε» τον συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας, Μπόντο Χόμπαχ, όπως ο ίδιος δήλωσε, προφανώς γιατί δεν άκουσε την παραμικρή αντίρρηση από τον Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που αντικείμενό τους ήταν η ακόμη μεγαλύτερη πολιτική απομόνωση της Γιουγκοσλαβίας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας αποφασίστηκε η πραγματοποίηση, στη Θεσσαλονίκη, στις 9 και 10 του Ιούνη, μιας διάσκεψης για την προώθηση του Συμφώνου Σταθερότητας, στην οποία, ασφαλώς, δε θα λάβει μέρος η Γιουγκοσλαβία. Στις δηλώσεις του ο Μπόντο Χόμπαχ ήταν κυνικά αποκαλυπτικός, όταν ρωτήθηκε αν στη διάσκεψη θα συμμετάσχει η Γιουγκοσλαβία: «Κρατάμε, είπε, μια καρέκλα ελεύθερη. αν μέχρι τότε έχει φύγει ο Μιλόσεβιτς. Φυσικά, τότε θα χαρούμε να έχουμε τη Γιουγκοσλαβία. Εάν παραμείνει στην αρχή, η καρέκλα θα μείνει αδειανή». Ο Ελληνας υπουργός, που ήταν παρών, απλώς... άκουσε τα όσα είπε ο Χόμπαχ, χωρίς να προσθέσει ή να σχολιάσει τίποτε.

Κατά τα άλλα, στις δηλώσεις τους τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο Μπ. Χόμπαχ αρκέστηκαν στις φιλοφρονήσεις, υπογραμμίζοντας ο ένας το ρόλο και την προσπάθεια που καταβάλλει ο άλλος, προκειμένου να προωθηθεί το σχέδιο για την οικονομική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Και οι δύο τόνισαν πως έχουν ήδη βρεθεί τα απαραίτητα κονδύλια και την αποφασιστικότητά τους να «νικήσουν» την καθυστέρηση και τη γραφειοκρατία, ώστε «τα σχέδια που υπάρχουν να γίνουν εργοτάξια».

Ενα άλλο σημείο των δηλώσεων που αξίζει να επισημανθεί είναι εκεί που ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε τη «χαρά του που ο κ. Χόμπαχ έχει επιλέξει τη Θεσσαλονίκη ως εναλλακτική έδρα του για την περιοχή». Η «αξία» της επισήμανσης έχει να κάνει με την επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης να προβάλλει την «επιτυχία» της για την αναγόρευση της Θεσσαλονίκης σε έδρα του Οργανισμού Ανασυγκρότησης, έστω κι αν ο κ. Χόμπαχ δεν περνά από εκεί, ούτε για τα μάτια του κόσμου.

Επί της ουσίας, πάντως, όπως εκτιμούν διπλωμάτες στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, κανείς δε θεωρεί εφικτή την επιβολή μιας λύσης στα Βαλκάνια, η οποία δε θα περιλαμβάνει και το Βελιγράδι. Υπό την έννοια αυτή, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η απομόνωση της Γιουγκοσλαβίας παγιώνει ένα περιβάλλον αστάθειας, το οποίο μπορεί να γίνει εκρηκτικό ανά πάσα στιγμή...

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προς συνομιλίες τύπου «Καμπ Ντέιβιντ»

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι δεν έχει επίσημα προταθεί θέμα διεξαγωγής συνομιλιών για το Κυπριακό τύπου Καμπ Ντέιβιντ. Απαντώντας σε ερώτηση, στο περιθώριο της συνεδρίας της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - ΕΕ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι υπάρχει μια αρχική σκέψη, που θα εξαρτηθεί, ωστόσο, από τη συγκατάθεση των δύο πλευρών.

Εμείς είμαστε οι τελευταίοι, είπε ο κ. Κασουλίδης, που θα προβάλουμε εμπόδια σε τέτοια διαδικασία, αν είναι απόφαση και επιλογή του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι από δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς, δε φάνηκε να επικροτεί μια τέτοια περίπτωση. Αν γίνει επίσημη πρόταση, πρόσθεσε, θα δοθεί επίσημη απάντηση.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης χαρακτήρισε το περιβάλλον μέσα στο οποίο διεξάγονται οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, το ευνοϊκότερο υπό τις περιστάσεις, αφού, πρόσθεσε οι αποφάσεις του Ελσίνκι, θεωρούνται ισορροπημένες για την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Ανέφερε, ακόμη, πως πρέπει να γίνουν έντονες παρασκηνιακές προσπάθειες από τη διεθνή κοινότητα, ενόψει του τρίτου γύρου των συνομιλιών, γιατί πρέπει να αρχίσει να παράγεται έργο στις διαπραγματεύσεις αυτές, ώστε να δικαιολογείται τέταρτος γύρος συνομιλιών.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι ασυμβίβαστη με την πολιτική της στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να χάνει ευκαιρία να υποδεικνύει στην Τουρκία τις υποχρεώσεις της.

Δυσαρεστημένοι οι Τουρκοκύπριοι από την πορεία των πραγμάτων

Η τουρκοκυπριακή κοινότητα επιθυμεί σήμερα λύση του Κυπριακού περισσότερο από κάθε άλλη φορά και δε θέλει "να χάσει το τρένο" της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), αναφέρει σε άρθρο του σε αγγλική εφημερίδα της Τουρκίας ο δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ.

Στο άρθρο του, ο Μπιράντ που αναφέρεται στις εντυπώσεις που αποκόμισε από τις συζητήσεις που είχε με τους υποψηφίους λίγο πριν τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, σημειώνει ότι οι Τ/Κ δεν είναι ικανοποιημένοι από την "πορεία των πραγμάτων", αλλά ούτε και με την πολιτική της Αγκυρας.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος αναφέρει ότι οι Τ/Κ πιστεύουν πως τα κατεχόμενα έχουν "μείνει πίσω" σε σύγκριση με τις ελεύθερες περιοχές, λόγω ακριβώς της μη λύσης και θεωρούν ότι το Κυπριακό θα πρέπει να επιλυθεί "με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει παράδοση στους Ε/Κ".

Σύμφωνα με τον Μπιράντ, η Τ/κ κοινότητα επιθυμεί ένταξη στην ΕΕ, ενώ υπεύθυνο για όλα, δηλαδή τη μη λύση, το ότι δεν έφτασαν το επίπεδο των Ε/Κ και το ότι "φεύγει το τρένο" της ΕΕ, θεωρούν τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

«Εχουν βαρεθεί να τον βλέπουν για τόσα χρόνια στο θώκο» της λεγόμενης προεδρίας, σημειώνει ο Μπιράντ και προσθέτει ότι μέρος του "λαού" πιστεύει πως αν ο κ. Ντενκτάς φύγει, τότε θα αλλάξουν τα πάντα και θα διευκολυνθεί η λύση.

Μ' όλα ταύτα δεν μπορούν να κόψουν τους δεσμούς τους με τον Τ/Κ ηγέτη και δεν μπορούν να καταλήξουν στην προσωπικότητα που θα τον διαδεχτεί, αναφέρει ο Μπιράντ.

Αναφερόμενος στη λύση που υποστηρίζουν οι Τ/Κ για το Κυπριακό, επισημαίνει ότι δεν έχουν αποκρυσταλλώσει απόψεις και διευκρινίζει ότι άλλοι υποστηρίζουν ομοσπονδία, άλλοι συνομοσπονδία, άλλοι υποστηρίζουν πρώτα λύση του Κυπριακού και μετά ένταξη στην ΕΕ, ενώ άλλοι επιθυμούν ένταξη, έστω και τώρα.

Το συμπέρασμα του Μπιράντ είναι ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν είναι ικανοποιημένο από την πορεία των πραγμάτων. Χωρίς να το λένε ξεκάθαρα, δεν είναι ικανοποιημένοι από την πολιτική και τη στάση της Αγκυρας, καταλήγει ο Τούρκος δημοσιογράφος.

ΑΣΚΗΣΗ «ΝΤΟΓΚΟΥ ΑΚ ΝΤΕΝΙΖ»
Παίζουν «κρυφτό» στο FIR Λευκωσίας

Ζήτησαν την άδεια Ντενκτάς, αλλά τελικά δεν πέταξαν τα αεροπλάνα

Σε «κρυφτό» εξελίχθηκε η τουρκική αεροναυτική άσκηση «Ντογκού Ακ Ντενίζ 2000», καθώς τελικά δε σημειώθηκε παράβαση του FIR Λευκωσίας. Τμήμα της άσκησης, στην οποία εκτός από την Τουρκία συμμετέχουν δυνάμεις από πέντε ΝΑΤΟικές χώρες και το ελληνικό αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής», είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα το βράδυ να διεξαχθεί στο διεθνή θαλάσσιο και εναέριο χώρο βορειοδυτικά της Κύπρου. Η αρμοδιότητα για τον έλεγχο των πτήσεων στην περιοχή αυτή ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά η έγκριση είχε δοθεί από το καθεστώς Ντενκτάς κατόπιν του σχετικού αιτήματος από τις τουρκικές αρχές.

Τελικά, σύμφωνα με τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, καμία δραστηριότητα δε σημειώθηκε στην περιοχή του FIR Λευκωσίας, αλλά στην ίδια περιοχή έχουν προγραμματιστεί και για αύριο δραστηριότητες της άσκησης. Πάντως, άσχετα από το αν τελικά δεν υπήρξε ή δεν υπάρξει παράνομη στρατιωτική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή, το γεγονός και μόνο ότι πέντε ΝΑΤΟικές χώρες συμμετέχουν σε μια τουρκική άσκηση, για τη διεξαγωγή της οποίας ζητήθηκε η άδεια του καθεστώτος Ντενκτάς, αποτελεί προσπάθεια ντεφάκτο νομιμοποίησης της κατοχής της Βόρειας Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα. Η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει ότι δε συμμετέχει στο τμήμα της άσκησης που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο FIR Λευκωσίας και για το λόγο αυτό το αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής» παρέμεινε στο Αιγαίο, όπου όμως στη διάρκεια της άσκησης σημειώθηκαν παραβάσεις του ελληνικού FIR από τουρκικά μαχητικά, τα οποία αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Η άσκηση «Ντογκού Ακ Ντενίζ 2000» ολοκληρώνεται το Σάββατο και τα ΝΑΤΟικά πλοία μαζί και το ελληνικό αντιτορπιλικό αναμένεται να πλεύσουν σε τουρκικά λιμάνια.

Η εξαγγελία της διεξαγωγής της άσκησης και σε τμήμα του κυπριακού FIR προκάλεσε την αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία έκανε διαβήματα προς τις χώρες του ΝΑΤΟ. Οπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μ. Παπαπέτρου, η άσκηση επηρεάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Θετική ανταπόκριση υπήρχε από την Ελλάδα και τη Γαλλία, ενώ χτες οι ΗΠΑ, μέσω της πρεσβείας τους στη Λευκωσία, διαβεβαίωσαν την κυπριακή κυβέρνηση ότι δεν προτίθενται να παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της Κύπρου. Το πρόβλημα όμως με τη συγκεκριμένη άσκηση δεν είναι η παραβίαση του εναέριου χώρου, αλλά του FIR της Κύπρου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου δήλωσε ότι εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας ανέφερε επίσης ότι θα διαβιβάσει το αίτημα της Κύπρου να μην υπάρξει παράβαση των κανόνων της περιοχής ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ