ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε επιθετική διάταξη οι δυνάμεις του "Αττίλα"

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Η ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων άρχισε από το καλοκαίρι του 1997 και έχουν γίνει, ήδη, παραστάσεις και διαβήματα και θα γίνουν κι άλλα. Αυτό δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης,αναφερόμενος στις χτεσινές αποκαλύψεις του υπουργού Αμυνας, Γιαννάκη Ομήρου,ότι οι Τούρκοι έχουν μεταφέρει την τελευταία βδομάδα 15 άρματα μάχης αμερικανικής κατασκευής και 35 αυτοκινούμενα πυροβόλα.

Ο Χρ. Στυλιανίδης είπε πως γίνεται μια καταγραφή στοιχείων από το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Αμυνας, για να είναι η κυβέρνηση πιο πειστική στα διαβήματά της. Ο εκπρόσωπος είπε πως οι δυνάμεις του "Αττίλα" είναι σε επιθετική διάταξη, γεγονός που υποδεικνύεται προς τους ξένους για να αντιληφθούν ότι η όλη προσπάθεια για ενίσχυση της άμυνάς μας γίνεται, διότι υπάρχει, εκτός των άλλων δεδομένων, και συγκεκριμένος συγκυριακός λόγος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του υπουργού Προεδρίας της Τουρκίας, αρμόδιου για κυπριακές υποθέσεις, Σούκρου Γκιουρέλ,ότι η Αγκυρα δε διαπραγματεύεται το θέμα των πυραύλων "S - 300" και πως απορρίπτει προκαταβολικά τις όποιες ιδέες διαμορφώνονται, ο Χρ. Στυλιανίδης είπε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τη θέση αυτή, για να αντιληφθεί ποιος είναι ο υπαίτιος της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ποιοι αντιστρατεύονται την ειρήνη.

Για τις δηλώσεις του διοικητή του 6ου Στόλου στην εφημερίδα ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ ότι μπορεί να λειτουργήσει ως "πυροσβέστης" στην περιοχή, σε περίπτωση που χρειαστεί, ο εκπρόσωπος είπε πως αρχικά διερευνάται κατά πόσο το περιεχόμενο των δηλώσεων είναι το ακριβές.

Στην Αγκυρα ο Τ. Μίλερ

Ο ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ έφθασε χτες στην Αγκυρα για συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, ο Αμερικανός απεσταλμένος δήλωσε, σύμφωνα με το Ανατολή, ότι δεν κομίζει κανένα σχέδιο για το Κυπριακό και ότι θέλει μόνο να συναντήσει τους Τούρκους υπευθύνους.

Ο Μίλερ θα συναντήσει σήμερα τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ,τον υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ και τον αρμόδιο για το Κυπριακό υπουργό Προεδρίας Σουκρού Σινά Γκιουρέλ.

Ο Μίλερ πρόκειται να έρθει στην Αθήνα μετά τη διήμερη επίσκεψή του στην Αγκυρα.

Κρανιδιώτης: Προέχει η πρόοδος στο Κυπριακό

"Απογοητευτικό" είναι το γεγονός ότι η Τουρκία απέρριψε την πρόταση για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από την Κύπρο, πριν ακόμα φθάσει στην Αγκυρα ο Αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, επισήμανε χτες, μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές στην Αθήνα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης. Το σχόλιο του Γ. Κρανιδιώτη έγινε με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για κυπριακές υποθέσεις Σουκρού Γκιουρέλ.

Απαντώντας σε ερωτήματα των δημοσιογράφων, ο Γ. Κρανιδιώτης επανέλαβε ότι εκείνο που προέχει για την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι η πρόοδος στο Κυπριακό, που σημαίνει επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών επί της ουσίας του προβλήματος, ή διάλογο με στόχο τη μείωση των εξοπλισμών και στις δυο πλευρές του νησιού και αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την εξομάλυνση της κατάστασης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι για την ελληνική πλευρά το κυρίαρχο θέμα δεν είναι οι πύραυλοι. Είναι η κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου, είναι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατηγόρησε την Τουρκία, λέγοντας ότι "η Αγκυρα δεν έχει εκπληρώσει ακόμη τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία Τελωνειακής Ενωσης".

Αναφερόμενος στο θέμα των ρωσικών πυραύλων, ο Γ. Κρανιδιώτης είπε ότι η εγκατάστασή τους δεν αναμένεται πριν από το Νοέμβρη, αλλά, όπως διευκρίνισε, αυτά συζητούνται και θα ξανασυζητηθούν κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη στην Αθήνα στις 27 Αυγούστου.

Στα Κατεχόμενα αμερικανική αντιπροσωπεία

Πέντε βοηθοί γερουσιαστών και βουλευτών των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται από χτες στα Κατεχόμενα και συναντήθηκαν με λεγόμενους αξιωματούχους του ψευδοκράτους, μετέδωσε χτες το μεσημέρι το "Μπαϊράκ".

Μιλώντας πριν τη συνάντησή του με την αντιπροσωπεία, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε ότι θα ενημέρωνε τους Αμερικανούς αντιπροσώπους για τις πραγματικότητες και πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους επισκέψεις είναι ωφέλιμες για όλους όσοι ενδιαφέρονται για το Κυπριακό.

Ο λεγόμενος πρόεδρος της ψευδοβουλής δήλωσε στους Αμερικανούς ότι οι παράμετροι για λύση του Κυπριακού καταστράφηκαν από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης του Λουξεμβούργου, η οποία αποσκοπούσε, όπως είπε, να υποβιβάσει τους Τουρκοκυπρίους σε μειονότητα.

Η αντιπροσωπεία θα παραμείνει στα Κατεχόμενα μέχρι την Παρασκευή.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
Εκφραστής των πιο οπισθοδρομικών, μεγαλοϊδεατικών αντιλήψεων

Τη συντήρηση του θορύβου γύρω από το πρόσωπο του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου φαίνεται πως επιζητεί η εκκλησιαστική ηγεσία. Μετά τις δηλώσεις του αρχιεπισκόπου από την Παναγία Σουμελά για "χαμένες πατρίδες", "βάρβαρη Ανατολή" και τους λεονταρισμούς τύπου "Μολών Λαβέ", ήρθε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος, να δώσει συνέχεια, παίρνοντας αφορμή από δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης. Ο Ε. Γιαννόπουλος είπε χτες ότι η περίοδος χάριτος για τον αρχιεπίσκοπο τελείωσε και πως από δω και πέρα θα υπάρξει αντίλογος μέγας. Στα λόγια αυτά, ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας απάντησε, λέγοντας ότι ο αρχιεπίσκοπος δε ζήτησε ποτέ περίοδο χάριτος από κανέναν, ο λόγος έχει πάντα τον αντίλογό του, αρκεί να είναι αξιόπιστος και καλόπιστος, καθώς και ότι τα λόγια και τις αντιλήψεις τα κρίνουν πάντα αυτοί που τα ακούνε.

Ορ. Κολοζώφ: Κηρύσσει το μίσος μεταξύ των λαών

Ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, δήλωσε:

"Ο κ. Χριστόδουλος συνεχίζει, δυστυχώς και με την ανοχή της κυβέρνησης, να εμφανίζεται σαν εκφραστής των πιο οπισθοδρομικών μεγαλοϊδεατικών αντιλήψεων. Ο λόγος που κηρύσσει είναι η βία, το μίσος μεταξύ των λαών. Λαούς, τους οποίους χωρίζει σε βάρβαρους και μη βάρβαρους. Είναι σαφής η προσπάθεια, που κάνει ο επικεφαλής της ελληνικής Εκκλησίας, να παίξει κάποιο ρόλο στα πολιτικά πράγματα, επιδιώκοντας να δώσει πολιτική σκέπη στα πιο εθνικιστικά και ακραία τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Νομίζουμε ότι οι θέσεις του αρχιεπισκόπου δεν μπορούν πια να έχουν την κάλυψη της κυβέρνησης και του κράτους.

Η πρόταση του ΚΚΕ για διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος βρίσκεται πια στην ημερήσια διάταξη".

Επικίνδυνος συνεταιρισμός

Δεν ξέρουμε αν ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος διεκδικεί το δικαίωμα να λέει τη γνώμη του για όλα, ή το δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ισχύει το πρώτο και κατακεραυνώνει όσους του το αμφισβητούν, μόνο που σκιαμαχεί, γιατί δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει στον αρχιεπίσκοπο αυτό που επιτρέπεται σε όλους (;) τους Ελληνες πολίτες. Ετσι, δημιουργείται η εντύπωση ότι ο κύριος Χριστόδουλος, διαμαρτυρόμενος για τις δήθεν προσπάθειες περιορισμού του δικαιώματός του να λέει τη γνώμη του, θέλει μάλλον να κατοχυρώσει το δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει, χωρίς μάλιστα να δέχεται το δημόσιο έλεγχο. Αυτό το δικαίωμα δεν το έχει, γιατί δεν το έχει κανείς Ελληνας πολίτης.

Η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στο ρόλο του θρησκευτικού ηγέτη, του επικεφαλής της Εκκλησίας, όπου συναθροίζονται πιστοί όλων των πολιτικών πεποιθήσεων, και στο ρόλο του πολιτικού ηγέτη, του επικεφαλής ενός ιδιότυπου (όπως πιθανόν θα ήθελε) "κόμματος της Εκκλησίας". Ο ίδιος διακηρύσσει ότι προτιμά τον πρώτο ρόλο, χαρίζοντας το δεύτερο στους πολιτικούς, για τους οποίους δε χάνει ευκαιρία να εκφράζει την απαξιωτική του άποψη. Στην πραγματικότητα αυτό που ισχύει είναι ότι χρησιμοποιεί τη θέση του στην ηγεσία της Εκκλησίας, για να μιλά σαν πολιτικός ηγέτης.

Η τελευταία απόδειξη ήταν ο λόγος του στην Παναγία Σουμελά, όπου προειδοποίησε την "πολιτισμένη Δύση" και τη "βάρβαρη Ανατολή" ότι "είμαστε διατεθειμένοι να επαναλάβουμε το "Μολών λαβέ". Προχώρησε, όμως, ένα βήμα παραπέρα και μίλησε για "αλησμόνητες πατρίδες", για τις οποίες μάλιστα τόνισε ότι "τρέφουμε όνειρα". Αναφέρθηκε μάλιστα στους "διεθνιστές", τις απόψεις των οποίων αντιπαρέβαλε με τη δική του "αγάπη για την πατρίδα".

Το ερώτημα που τίθεται κάθε φορά για τα όσα λέει ο αρχιεπίσκοπος, ο οποίος αρέσκεται να παρουσιάζει τις ιδεολογικές και πολιτικές του απόψεις σε πρώτο πληθυντικό, είναι: "Εξ ονόματος ποιων ομιλεί;". Η απάντηση που δίδεται στηρίζεται σε μια εξαρχής πλαστή εξίσωση, ότι δηλαδή "ορθοδοξία ίσον ελληνισμός" και επομένως "ελληνισμός ίσον ορθοδοξία". Αρα όταν ομιλεί η ορθοδοξία (δηλαδή ο προκαθήμενος της ορθόδοξης Εκκλησίας) μιλάει ο ελληνισμός. Δε θα σταθούμε εδώ στις ιστορικές αποδείξεις για το αστήρικτο αυτής της υπόθεσης. Θα υπενθυμίσουμε όμως ότι Ελληνες (κατά το Σύνταγμα) είναι και πιστοί άλλων θρησκειών και δογμάτων, ή πολίτες άνευ θρησκεύματος. Οσο για τον τίτλο του πατριώτη μπορεί να γίνει μεγάλη συζήτηση και ειδικά σ' αυτόν τον τόπο, συζήτηση στην οποία ο κύριος Χριστόδουλος μάλλον θα πρέπει να έχει τη θέση του απολογούμενου για ορισμένους τουλάχιστον από τους προκατόχους του.

Ομως αυτό που πρέπει να επισημανθεί δεν είναι μόνο το ότι ο αρχιεπίσκοπος διεκδικεί ένα ρόλο που δεν του ανήκει, πολύ περισσότερο όταν διεκδικεί το ρόλο του εκφραστή του έθνους, γεγονός που μπορεί να προκαλεί σοβαρές παρενέργειες, είναι κυρίως η στάση της κυβέρνησης, στάση κάλυψης και ανοχής. Ετσι νομιμοποιεί την ανασύσταση ενός ιδιόμορφου συνεταιρισμού κράτους και Εκκλησίας, τον οποίο στο παρελθόν η χώρα και ο ελληνικός λαός πλήρωσε ακριβά, αφού τα προϊόντα του ήταν εθνικισμός, πατριδοκαπηλία και πολιτική ανωμαλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ