ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Διάλογος για το Αιγαίο

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο τραπέζι των συνομιλιών με την Τουρκία, η οποία, με την αρωγή της Ουάσιγκτον, ζητά την επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάνης

Το καθεστώς του Αιγαίου αποτελεί, ήδη, το αντικείμενο, γύρω από το οποίο κινούνται οι προκαταρκτικές συζητήσεις, πριν την οργάνωση - και σε τυπικό επίπεδο - του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Οι ιδέες της Ουάσιγκτον για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας και οι σαφείς αμφισβητήσεις "τμημάτων" της Συνθήκης της Λωζάνης από την τουρκική κυβέρνηση βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, λίγες μέρες πριν ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας συναντηθούν κάπου στην Ελβετία, προκειμένου να προετοιμάσουν την ατζέντα της δεύτερης ελληνοτουρκικής συζήτησης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιούνη στο Βερολίνο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ηδη, η Αγκυρα, κατά τη συνάντηση Πάγκαλου - Γκινενσάι, επανέλαβε απερίφραστα την άποψή της ότι η Συνθήκη της Λωζάνης εμφανίζει "γκρίζες περιοχές", στις οποίες η τουρκική διπλωματία στηρίζει την αξίωσή της για αποσαφήνιση του καθεστώτος, όχι μόνο της Ιμιας, αλλά και των νησίδων και βράχων του Αιγαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αγκυρα έχει, ήδη, καταγράψει σε έγγραφο τις αμφισβητούμενες περιοχές και θα το παρουσιάσει τις επόμενες μέρες στην Αθήνα.

Οι τουρκικές θέσεις, όπως διαμορφώθηκαν μετά την κρίση της Ιμιας, πρέπει να σημειωθεί, συμφωνούν με τις απόψεις της αμερικανικής διπλωματίας, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη "αμφισβητούμενων περιοχών" στο Αιγαίο.

Με άλλα λόγια, η Ουάσιγκτον αποδέχεται πλήρως την τουρκική επιχειρηματολογία και εμφανίζεται στην περιοχή με τη διάθεση να επιβάλει λύσεις, λαμβάνοντας υπόψη της τις τουρκικές απαιτήσεις για επαναδιαπραγμάτευση του καθεστώτος του Αιγαίου.

Η Ουάσιγκτον, όπως είναι γνωστό, έχει προτείνει, από το Μάρτη του 1995, μια ολοκληρωμένη πρόταση για την Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Το αμερικανικό σχέδιο, το οποίο δημοσίευσε η "Ελευθεροτυπία" την περασμένη Τρίτη, προβλέπει με κάθε λεπτομέρεια τη συμπεριφορά που θα πρέπει να υιοθετήσουν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, ώστε να αποφεύγονται οι εντάσεις, "σε αμφισβητούμενες περιοχές".

Πρέπει να σημειωθεί πως τις αμερικανικές προτάσεις απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση το Μάρτη του 1995. Ωστόσο, οι ιδέες αυτές επανήλθαν με ιδιαίτερη ένταση στο προσκήνιο μετά την κρίση της Ιμιας και, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτέλεσαν κύριο σημείο των συζητήσεων που είχε στην Αθήνα πριν δυο βδομάδες με την ελληνική κυβέρνηση ο υφυπουργός των ΗΠΑ, Τζ. Κόρνμπλουμ.

Απ. Κακλαμάνης

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Βουλής, σε δηλώσεις που έκανε καθώς παραλάμβανε από τους εκπροσώπους των εργαζομένων το ψήφισμα της συγκέντρωσης για την Πρωτομαγιά, βρήκε, όπως είπε, την ευκαιρία να αναφερθεί στην τουρκική επιθετικότητα που επιχειρεί να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την πεποίθηση πως μόνο μέσω της συμβολής όλων των Ελλήνων πολιτών μπορεί να διασφαλιστεί η ενότητα και η ομοψυχία, που απαιτούνται για την αποτροπήοποιουδήποτε κινδύνου σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

Ενέργεια επικίνδυνη και ενοχλητική για την Ελλάδα, χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος την ίδρυση πυρηνικού εργοστασίου στα παράλια της Μικράς Ασίας. Ο Θ. Πάγκαλος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα αντιταχθεί με όλες της τις δυνάμεις στην ίδρυση του εργοστασίου, χωρίς αυτό να επηρεάζει το γενικότερο πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σημάδι ανασύνταξης

Οι χτεσινές, πρωτομαγιάτικες εργατικές συγκεντρώσεις - με πρώτη και καλύτερη αυτήν της Αθήνας - ήταν αναμφίβολα μαζικές και μαχητικές, σαφώς μεγαλύτερες απ' αυτές των πρόσφατων, προηγούμενων χρόνων. Η πληθώρα των κόκκινων λάβαρων, τα συνθήματα αντίστασης και πάλης, η αγωνιστική και ιδιαίτερα αξιοσημείωτη μαζική συμμετοχή της νεολαίας, δίπλα στους εργάτες, με τα σκαμμένα πρόσωπα και τους πάντα παρόντες, απόμαχους της δουλιάς, αποτελούν σημάδια, που δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα.

Ναι, η εργατική τάξη έκανε χτες έντονη την παρουσία της. Και την έκανε, όπως της πρέπει και της αρμόζει. Με τα ταξικά της λάβαρα ν' ανεμίζουν και το χέρι σηκωμένο γροθιά. Γυρίζοντας αποφασιστικά την πλάτη στις διάφορες, σύγχρονες σειρήνες της ταξικής συνεργασίας και ειρήνης, του ατομικού βολέματος και του οχαδερφισμού. Κάνοντας καθαρή την απόφασή της, να παλέψει ενωμένη και συσπειρωμένη, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων και την υπεράσπιση των κατακτήσεών της. Καταδικάζοντας τις δικομματικές πολιτικές της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας και της υποταγής της χώρας στα συμφέροντα των πολυεθνικών και τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Το χτεσινό, ιδιαίτερα ελπιδοφόρο φαινόμενο των μαζικών και μαχητικών εργατικών συγκεντρώσεων δεν είναι καθόλου τυχαίο. Στον ένα ή άλλο βαθμό, αντανακλά - πρώτα και κύρια - τον συνεχή πολλαπλασιασμό και την όξυνση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων των εργαζόμενων και μαζί τους, τη συνεχή διόγκωση της λαϊκής δυσαρέσκειας και αγανάκτησης. Κρύβει μέσα του και προϋποθέτει την απόρριψη και καταδίκη των διάφορων, αποπροσανατολιστικών και επικίνδυνων αντιλήψεων της ταξικής συναίνεσης και της υποταγής, της σύγχυσης, των ψευδαισθήσεων και των αυταπατών, των τάσεων της ηττοπάθειας και της απογοήτευσης. Είναι ένα αισιόδοξο σημάδι της αυξανόμενης λαϊκής αντίστασης.

Οχι, δεν πετάμε στα σύννεφα. Δεν πιστεύουμε ότι άλλαξαν ριζικά τα πράγματα, από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν υποτιμούμε τους ταξικούς και πολιτικούς αντίπαλους της εργατικής τάξης, τα τεράστια μέσα που διαθέτουν και το μεγάλο, σήμερα, πλεονέκτημά τους, τον αρνητικό διεθνή συσχετισμό δυνάμεων, που έφεραν οι δραματικές εξελίξεις του 1989 - '91. Γνωρίζουμε καλά τις πολύμορφες, σοβαρές δυσκολίες και εμπόδια και ξέρουμε πως συνεχίζουν να είναι παρούσες. Αλλωστε, μέσα σ' αυτές πορευόμαστε καθημερινά, αντιπαλεύοντάς τες στα ίσια, ξεπερνώντας τες μία προς μία.

Το ξέρουμε καλά. Ο δρόμος της ουσιαστικής, της ολόπλευρης ανασύνταξης και της δυναμικής αντεπίθεσης των εργατικών και λαϊκών δυνάμεων δε θα είναι σύντομος, ούτε εύκολος και ευθύς. Δεν είναι, όμως, ούτε αδύνατος ή ακατόρθωτος και, πολύ περισσότερο, δεν είναι ένα αναχρονιστικό κι αραχνιασμένο όνειρο θερινής νυκτός, κάποιων αθεράπευτα δογματικών του Περισσού, όπως θέλουν να ισχυρίζονται ορισμένοι. Είναι ο ένας και πραγματικός μονόδρομος, για την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους. Και το γεγονός αυτό, το συνειδητοποιούν κάθε μέρα και περισσότεροι. Οι χτεσινές, πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις αποτελούν μια αδιαμφισβήτητη γι' αυτό απόδειξη. Και συνάμα, αποτελούν, αντικειμενικά, μια δικαίωση και μια ανταμοιβή των κομμουνιστών, που παλεύουν στην πρώτη γραμμή του δύσκολου αυτού αγώνα. Τους δίνει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη, για να συνεχίσουν περισσότερο αποφασιστικά, επίμονα και πλατιά, την καθημερινή, επίπονη δουλιά της συσπείρωσης των εργαζόμενων. Για την αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Για τη συνένωσή τους σ' ένα ρωμαλέο και ανίκητο μέτωπο ριζικής αλλαγής.

Περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα στη Θράκη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, πραγματοποιεί περιοδεία στη Θράκη αύριο Παρασκευή.Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το εξής:

Στις 10 π.μ. η Αλ. Παπαρήγα θα έχει συνάντηση με εκπαιδευτικούς φορείς στην Αλεξανδρούπολη.

Στις 11.30 π.μ. θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Στις 8 μ.μ. η Αλ. Παπαρήγα θα παρευρεθεί στην παρουσίαση των Θέσεων του ΚΚΕ για τη μειονότητα,που θα γίνει σε ανοιχτή συγκέντρωση στον κινηματογράφο "ΡΕΞ" στην Κομοτηνή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ