ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Νέο τρομο-πακέτο κατά των λαών

Ενισχύονται οι μηχανισμοί παρακολούθησης και το κυνήγι των «υπόπτων», χέρι χέρι με την κυβέρνηση των ΗΠΑ

Νέο πακέτο (αντι)τρομοκρατικών μέτρων υιοθέτησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» που διεξάγει από κοινού με τις ΗΠΑ, ενισχύοντας παραπέρα τη θωράκιση του ευρω-οικοδομήματος έναντι των λαών.

Συγκεκριμένα, ύστερα από εισήγηση του αντιπροέδρου της Επιτροπής και αρμόδιου για τη Δικαιοσύνη και την Ασφάλεια επιτρόπου Φράνκο Φρατίνι, η Επιτροπή προτείνει τη λήψη τεσσάρων μέτρων, που αφορούν την ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης των λαών, το κυνήγι των «υπόπτων» και τη χρηματοδότηση της τρομο-εκστρατείας. Ειδικότερα, τα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν αφορούν:

- Την υιοθέτηση πρότασης κοινοτικής οδηγίας, σχετικά με την καταγραφή και την αποθήκευση των στοιχείων στις τηλεφωνικές συνομιλίες και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

- Τη λήψη απόφασης για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης ύψους 7 εκατ. ευρώ στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης τρομοκρατικών επιθέσεων.

- Την υιοθέτηση απόφασης για την υπογραφή από την ΕΕ της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με το «ξέπλυμα» χρήματος και τις πηγές χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

- Την υιοθέτηση ανακοίνωσης με θέμα «στρατολόγηση τρομοκρατικών οργανώσεων: H καταπολέμηση των παραγόντων που συντελούν στη βία».

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά την καταγραφή και αποθήκευση των στοιχείων στις τηλεφωνικές συνομιλίες και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, προβλέπεται ότι όλοι οι οργανισμοί και οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών θα έχουν την υποχρέωση να αποθηκεύουν τις τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες των πελατών τους (την πηγή και τον αποδέκτη κάθε τηλεφωνικής κλήσης, γραπτού μηνύματος και e-mail, καθώς και την ακριβή ώρα της συνδιάλεξης), αλλά όχι το περιεχόμενό τους. Τα στοιχεία αυτά θα διατίθενται στις αρμόδιες αρχές προστασίας δεδομένων κάθε κράτους - μέλους. Προβλέπεται ακόμη ότι τα στοιχεία κινητής και σταθερής τηλεφωνίας θα αποθηκεύονται για ένα χρόνο και τα στοιχεία από το Ιντερνετ για έξι μήνες, ενώ οι εταιρίες θα αποζημιώνονται για το κόστος εγκατάστασης του απαραίτητου λογισμικού συστήματος.

Εξάλλου, η οικονομική ενίσχυση ύψους 7 εκατ. ευρώ, που προτείνει η Επιτροπή, προορίζεται για την υλοποίηση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί τον προηγούμενο Ιούλη για την αποθήκευση και εμπορία εκρηκτικών υλικών. Στόχος είναι επίσης η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των διωκτικών αρχών για τη διασφάλιση της ανταλλαγής πληροφοριών και της διαχείρισης κρίσεων.

Ακόμη, η Επιτροπή απευθύνει έκκληση προς τα 46 κράτη - μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να εφαρμόσουν μέτρα για την καταπολέμηση του «ξεπλύματος» χρήματος και να υλοποιήσουν τα μέτρα που δρομολογούνται ήδη σε κοινοτικό επίπεδο για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Τέλος, η υιοθέτηση της ανακοίνωσης με θέμα «στρατολόγηση τρομοκρατικών οργανώσεων: H καταπολέμηση των παραγόντων που συντελούν στη βία» έχει στόχο να αναληφθούν δράσεις, που θα συμπληρώνουν τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο, και τα οποία θα επικεντρωθούν στις ρίζες της τρομοκρατίας, δίνοντας έμφαση στις πολιτικές ενσωμάτωσης των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες, το διαπολιτιστικό και διαθρησκευτικό διάλογο, την Παιδεία και το ρόλο της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και του Ιντερνετ.

Επιμένει για τις κάμερες η Ελληνική κυβέρνηση

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ετοιμάζεται να καταθέσει η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, σχετικά με την απαγόρευση της λειτουργίας ορισμένων καμερών. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», το οποίο στην ουσία επιβεβαιώθηκε και από τον ίδιο τον υπουργό, Γ. Βουλγαράκη, το υπουργείο θα καταθέσει προσφυγή, προκειμένου να παρακολουθούνται και νόμιμα, σε περίπτωση θετικής απόφασης, πορείες και συγκεντρώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα μήνα, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, είχε αποφασίσει να επιτρέψει τη λειτουργία μόνο των 293 καμερών που προορίζονται για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτά πολλά «παράθυρα» στην απόφασή της. Το τέλος της ειδικής άδειας που είχε δοθεί, ήταν μέχρι τον Ιούνη του 2006.

Βασικό επιχείρημα που προτάσσεται από το υπουργείο σχετικά με την ανάγκη παρακολούθησης, δεν είναι άλλο από τη ρύθμιση της κυκλοφορίας τις ώρες αιχμής, καθώς και η χρησιμοποίηση ως «στοιχείων» κατηγορίας, όταν πραγματοποιείται ένα έγκλημα. Αυτό φάνηκε τόσο στο συγκεκριμένο δημοσίευμα όσο και στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΤΑΡ» ο Γ. Βουλγαράκης. Ειδικότερα, ο υπουργός, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ανάγκης «βοήθειας» του πολίτη όταν αυτός κινείται με το αυτοκίνητο. «Εγώ τις κάμερες τις θέλω όταν γίνονται διαδηλώσεις για να μπορώ να βλέπω την κυκλοφορία και να την εκτρέπω σε κάποιες άλλες οδούς». Παράλληλα, τόνισε: «Δηλαδή έχω μία κάμερα στην Πατησίων, βλέπω ότι συντελείται ένα αυτόφωρο κακούργημα, κάποιος σκοτώνει κάποιον. Δε θα πρέπει να έχω το δικαίωμα να χρησιμοποιήσω τα στοιχεία αυτά για να συλλάβω αυτόν ο οποίος σκότωσε τον κάποιον; Με βάση την Αρχή Προστασίας Δεδομένων αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Μιλάμε για τρέλα κατά τη γνώμη μου».

Ως τελική κουβέντα, ο υπουργός, επιβεβαίωσε το δημοσίευμα λέγοντας ότι θα κατατεθεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Η ελληνική πολιτεία είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τη δικονομία που λέει ότι θα κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ούτως ώστε να επιτραπεί η χρήση και η λειτουργία των καμερών για συγκεκριμένους λόγους. Και το Συμβούλιο της Επικρατείας σε δεύτερο βαθμό και τελικό θα αποφασίσει και θα κρίνει εάν πράγματι οι αιτιάσεις που η Αρχή Προστασίας Δεδομένων λέει, είναι λογικές ή δεν είναι λογικές. Συνεπώς εμείς θα κάνουμε αυτή την προσφυγή και μέχρι φυσικά την εκδίκαση της προσφυγής η υπόθεση αυτή μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει κανονικά».

ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Πάγωμα περιουσίας «υπόπτων»

Νομιμοποίηση εκ των υστέρων σε αυθαίρετες τρομοκρατικές αποφάσεις της ΕΕ πρόσφερε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γνωμοδοτώντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δικαίωμα να «παγώνει» τα περιουσιακά στοιχεία όσων ατόμων περιλαμβάνονται σε λίστα υπόπτων για τρομοκρατία.

Η σχετική απόφαση ελήφθη έπειτα από προσφυγή κατοίκων της Σουηδίας, οι λογαριασμοί των οποίων είχαν «παγώσει» το 2001. Το Δικαστήριο όρισε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μπορούν να το κάνουν βάσει των συνθηκών που ισχύουν στην ΕΕ.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν παραβιάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών που είχαν προσφύγει.

Οι ενάγοντες είχαν ισχυριστεί ότι παραβιάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, διότι ο ΟΗΕ δεν τους είχε επιτρέψει να υπερασπίσουν εαυτούς προτού μπουν τα ονόματά τους στη σχετική λίστα των υπόπτων για τρομοκρατία και διότι δεν είχαν δικαίωμα άσκησης έφεσης.

Τα κράτη - μέλη της ΕΕ έχουν μέχρι στιγμής «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία περίπου 450 ατόμων και οργανώσεων, που βρίσκονται στη σχετική λίστα της Επιτροπής Κυρώσεων του ΟΗΕ.

Ολοι όσοι βρίσκονται στον κατάλογο φέρονται να συνδέονται με την οργάνωση «Αλ Κάιντα», τον Οσάμα μπιν Λάντεν ή το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχουν προσφύγει μεταξύ άλλων για ανάλογες υποθέσεις οι μουτζαχεντίν του Ιράν, το ΡΚΚ και ένας καθηγητής πανεπιστημίου από την Ολλανδία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ