ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
«Ικανοποίηση» για την αντιλαϊκή επίθεση και προετοιμασία για τον επόμενο γύρο

Copyright 2018 The Associated

Στην αναμενόμενη εκταμίευση της δόσης προς το ελληνικό κράτος προχώρησε η χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στην απόφαση του οποίου γίνεται ένας πρώτος απολογισμός του αντιλαϊκού έργου, ενώ παράλληλα προδιαγράφεται και ο επόμενος κύκλος με στόχο την ανάκαμψη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Η συνολική εκταμίευση για την 3η «αξιολόγηση», ύψους 6,7 δισ. ευρώ, θα αποδοθεί σε 2 υποδόσεις, η δεύτερη από τις οποίες (1 δισ. ευρώ) έχει ως όρο και προϋπόθεση την «απρόσκοπτη ροή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών», ζήτημα που αναγορεύεται σε αυτή τη φάση σε βασικό, ενώ παράλληλα η χτεσινή συμφωνία προβλέπει την άμεση ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων της 3ης «αξιολόγησης» που παραμένουν σε «εκκρεμότητα».

Επιπλέον, το Γιούρογκρουπ «επαναβεβαιώνει τη σημασία μιας φιλόδοξης συνολικής στρατηγικής ανάπτυξης με ισχυρή κυριότητα από τις ελληνικές αρχές. Οι Αρχές καλούνται να την ολοκληρώσουν σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος».

Μεταξύ άλλων, η χτεσινή αντιλαϊκή συμφωνία - απόφαση εστιάζει στα παρακάτω:

  • Εκφράζεται «ικανοποίηση» στην εφαρμογή «σχεδόν του συνόλου» από τις «προαπαιτούμενες δράσεις» της 3ης «αξιολόγησης».

Ειδικότερα, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018 «συμμορφώνεται με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα», ενώ σύμφωνα με την «έκθεση συμμόρφωσης» οι «ελληνικές Αρχές έχουν υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί τα τελευταία τρία χρόνια (2015 - 2017)».

  • Αναφορικά με τη συγκέντρωση της μάζας με τους αντιλαϊκούς φόρους και τα άλλα χαράτσια, επισημαίνεται πως «οι ελληνικές Αρχές συνέχισαν επίσης την ενίσχυση της είσπραξης των φόρων μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων».
  • Σχετικά με την κατακρεούργηση κοινωνικών κονδυλίων, η απόφαση εστιάζει στη «βελτίωση της δικαιοσύνης και της αποτελεσματικότητας του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας».
  • Ειδική αναφορά και επιβράβευση δίνεται για τις αναδιαρθρώσεις που αφορούν την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Συγκεκριμένα, «το επιχειρηματικό περιβάλλον βελτιώθηκε με περαιτέρω ενέργειες που αποσκοπούν στο άνοιγμα των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων, τη βελτίωση του συστήματος αδειοδότησης των επενδύσεων, την άρση κανονιστικών ρυθμίσεων που περιορίζουν αδικαιολόγητα τον ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων καθώς και το άνοιγμα των ενεργειακών αγορών».
  • Επίσης, η «πρόοδος στο πλαίσιο της υποστήριξης της επίλυσης των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων επιτεύχθηκε με περαιτέρω ενέργειες και την έναρξη ηλεκτρονικών δημοπρασιών».

Με βάση τα παραπάνω, και αφού ολοκληρωθούν οι όποιες «εκκρεμότητες», ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα επικυρώσει το «συμπληρωματικό μνημόνιο» και θα εγκρίνει με τη σειρά του την εκταμίευση της δόσης προς το ελληνικό κράτος.

Εκταμιεύσεις δόσεων και μέτρων

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρώτη εκταμίευση (5,7 δισ. ευρώ) σχεδιάζεται για το Φλεβάρη, και θα αποδοθεί στις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, για αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, καθώς και για το χτίσιμο «αποθεματικού ασφαλείας», προκειμένου να στηριχτεί η «έξοδος στις αγορές».

Η δεύτερη εκταμίευση προδιαγράφεται για την άνοιξη, με προϋπόθεση την «απρόσκοπτη ροή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών» καθώς και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου με «ίδιους πόρους», δηλαδή από τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες αντιλαϊκές παρεμβάσεις αφορούν μεταξύ άλλων την Ενέργεια, τα προνοιακά επιδόματα, την κρατική διοίκηση κ.ά.

Να σημειωθεί το γεγονός ότι πριν από τη σχετική ανακοίνωση τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, όσο και το υπουργείο Οικονομικών, ισχυρίζονταν ότι «ο μοναδικός όρος που έχει συμφωνηθεί για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του 1 δισ. ευρώ είναι η εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου», «ξεχνώντας» τις πρόσθετες προϋποθέσεις, όπως η κλιμάκωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Η «έκθεση συμμόρφωσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Την ίδια ώρα, η «έκθεση συμμόρφωσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με την 3η «αξιολόγηση», προδιαγράφει και τον επόμενο κύκλο της αντιλαϊκής κλιμάκωσης, στην πορεία βέβαια για την αποκατάσταση της «βιωσιμότητας» του κρατικού χρέους και μάλιστα σε ορίζοντα 10ετιών.

Παράλληλα, μαζί με την «έκθεση συμμόρφωσης», στη δημοσιότητα δόθηκαν χτες το «συμπληρωματικό» και το «τεχνικό» μνημόνιο της κυβέρνησης με την πλευρά της Ευρωζώνης.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εστιάζει μεταξύ άλλων στους παρακάτω άξονες:

-- Σύμφωνα με το «βασικό σενάριο», η αναλογία του κρατικού χρέους ως προς το ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 181,1% το 2017, στο 165% το 2020, στο 127,2% το 2030 και στο 96,4% το 2060. Οπως προκύπτει, η μάζα του κρατικού χρέους το 2060 θα παραμένει πολύ πάνω από τα όρια που προβλέπονται στο «Σύμφωνο Σταθερότητας» της ΕΕ.

-- Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, η «βιωσιμότητα» του χρέους θα πρέπει να συνδυαστεί, λαμβάνοντας υπόψη και μια σειρά από «αρνητικές εξελίξεις» στην ελληνική οικονομία. Σε αυτό το επίπεδο, εντοπίζονται «σημαντικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη» εξαιτίας της «γήρανσης του πληθυσμού», καθώς και από τις τάσεις που διαμορφώνονται αναφορικά με την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.

-- Επιπλέον, διατυπώνονται «αβεβαιότητες» αναφορικά με τη δυνατότητα των ελληνικών κυβερνήσεων να διατηρήσουν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, για πολλές δεκαετίες ακόμη (τουλάχιστον μέχρι το 2060).

-- Επαναλαμβάνεται ότι οι ελληνικές Αρχές μπορεί να χρειαστεί να επισπεύσουν κατά ένα χρόνο την εφαρμογή των φορολογικών μέτρων που είχαν συμφωνηθεί να ισχύσουν από το 2020, για το 2019 (περαιτέρω καρατόμηση αφορολόγητου ορίου), σε περίπτωση που εντοπιστούν «αποκλίσεις» από το στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2019.

-- Ειδική αναφορά γίνεται στο ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν θέσει οι τράπεζες.

-- Επιπλέον, σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, ένα αποθεματικό κεφαλαίων ύψους 17 δισ. ευρώ θα κάλυπτε τις «χρηματοδοτικές ανάγκες» του ελληνικού κράτους μόνο για ένα χρόνο μετά τη «λήξη του προγράμματος» (μέχρι τον Αύγουστο του 2019), ενώ με τη δημιουργία αποθεματικού ύψους 30 δισ. θα καλύπτονταν οι ανάγκες μέχρι το το τέλος του 2020.

«Ενας κατάλληλος συνδυασμός μέτρων για τη διαχείριση του χρέους, παράτασης των ωριμάνσεων και των περιόδων χάριτος για κεφάλαιο και τόκους, θα επιτρέψει την επαναφορά του ελληνικού χρέους σε βιώσιμη τροχιά», συμπεραίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προδιαγράφοντας τα μνημόνια για την περίοδο μετά το 2018.

«Στην ελληνική κυβέρνηση επαφίεται εάν θα ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου», τον Αύγουστο, δήλωσε ο νέος πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Μάριο Σεντένο, προσερχόμενος στη χτεσινή συνεδρίαση. Να σημειωθεί πως η «δέσμη προτάσεων» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την «εμβάθυνση της ΟΝΕ» προβλέπει την «υποβολή αιτήματος» από τα κράτη - μέλη, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός «παροχής στήριξης για την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος σημείωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης πως «αρχίζει η συζήτηση για το μέλλον και το χρέος, γιατί ουσιαστικά η 3η αξιολόγηση έχει τελειώσει», εστιάζοντας στη «γαλλική πρόταση», που συσχετίζει την «ανάπτυξη» με τη «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους. Οπως είπε, η «Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ» θα διερευνήσει στη συνέχεια τον τεχνικό σχεδιασμό.

Παζάρια για την «έξοδο στις αγορές»

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ποντάρει στη διαμόρφωση υψηλού «αποθέματος ασφαλείας», προκειμένου αυτό να αξιοποιηθεί αναφορικά με τις μελλοντικές δημοπρασίες ελληνικών κρατικών ομολόγων, τάχα ως «εναλλακτική» επιλογή σε σχέση με τον «προληπτικό μηχανισμό» χρηματοδότησης της Ευρωζώνης προς το ελληνικό κράτος για την περίοδο μετά το 2018.

Σε αυτό το φόντο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συναντήθηκαν χτες στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι και άλλα στελέχη της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με «πηγές» του υπουργείου Οικονομικών, η κυβερνητική αντιπροσωπεία παρουσίασε την «επιλογή για αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές και σε αυτήν την κατεύθυνση τόνισε ότι, σύμφωνα και με την απόφαση του Γιούρογκρουπ του Ιουνίου 2017, ήδη δημιουργείται ένα ταμείο - ασπίδα προστασίας, το οποίο θωρακίζει τη χώρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ