ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συρρικνώνουν προγραμματισμένα την πτηνοτροφία

Επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα Μέγαρα και συζήτηση με τους μαζικούς φορείς της περιοχής

"Υπάρχουν προβλήματα που εμφανίζονται ως τοπικά, αλλά απορρέουν και έχουν σχέση με τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης και γι' αυτά τα ζητήματα εμείς παλεύουμε μέσα και έξω από τη Βουλή. Ορισμένα ζητήματα που σας αφορούν φαίνονται τοπικά, αλλά συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα και είναι καθαρά ζητήματα πολιτικής επιλογής".Αυτές ήταν ορισμένες από τις επισημάνσεις της Γενικής Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης το Σάββατο με τους μαζικούς φορείς και τη δημοτική αρχή των Μεγάρων.

Η Αλέκα Παπαρήγα συζήτησε με τους μαζικούς φορείς και τη δημοτική αρχή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και υποσχέθηκε ότι θα γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις στα υπουργεία και τη Βουλή. Επίσης, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι δε θα υποτιμηθούν τα μικρά και καθημερινά προβλήματα, που μπορούν να λυθούν άμεσα και χωρίς ιδιαίτερες διαδικασίες.

Ο αντιδήμαρχος των Μεγάρων Π. Σκλαβούνος παρέδωσε υπόμνημα στην Αλέκα Παπαρήγα με τα συνολικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα Μέγαρα, καθώς και φακέλους με τα επιμέρους ζητήματα. Στο υπόμνημα, τα προβλήματα εντοπίζονται στα έργα υποδομής, στην ανεργία, στον πολιτισμό, στην ανάπτυξη, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην παιδεία, στην υγεία και τον αθλητισμό.

Συγκεκριμένα, στον τομέα των έργων υποδομής, τονίστηκε η έλλειψη αποχετευτικού δικτύου και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Στο θέμα της ανεργίας, σημειώθηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένη καταγγελία γίνεται στο υπόμνημα για το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο εδώ και 20 χρόνια δε δημιουργεί μουσείο για να στεγάσει τις αρχαιότητες της πόλης, οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε μια παλιά αποθήκη. Στον τομέα της παιδείας, επισημαίνεται η έλλειψη πέντε σχολικών κτιρίων. Τέλος, στον τομέα της υγείας, καταγγέλθηκε η υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας και οι μεγάλες ελλείψεις που έχει σε προσωπικό.

Σημαντικά ήταν τα προβλήματα που αναφέρθηκαν για τον κλάδο των πτηνοτρόφων. Ο Γ. Τσολιάκος, εκπρόσωπος του πτηνοτροφικού συλλόγου, επισήμανε στην Αλέκα Παπαρήγα την απειλή της συρρίκνωσης του κλάδου, λόγω της εισαγωγής αυγών από την ΕΕ και στα υψηλά επιτόκια των δανείων που εμποδίζουν την ανάπτυξη.

Ο Σ. Μανέτας, μέλος του Εργατικού Κέντρου Μεγάρων και εκπρόσωπος του Συνδικάτου Οικοδόμων, τόνισε στην γγ του ΚΚΕ τη "μαύρη εργασία", που κυριαρχεί στην περιοχή και έχει δημιουργήσει μεγάλη ανεργία.

Μετά τη συζήτηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε:

"Μου έκαναν εντύπωση οι κραυγές των κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων. Τα Μέγαρα ήταν η περιοχή που εφοδίαζε κατά 70% την Ελλάδα με αυγά και σήμερα έχουμε έναν καταιγισμό εισαγωγών και πλήρη εγκατάλειψη μιας σύγχρονης βιομηχανικής μονάδας με ένα σύγχρονο πτηνοτροφείο. Πρόκειται για προγραμματισμένη συρρίκνωση του κλάδου".

"Επιπλέον, συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα, ήταν καταλυτική η συζήτηση με την έκθεση και άλλων προβλημάτων. Η ανεργία στην περιοχή είναι οξύτατη με πάρα πολύ υψηλό δείκτη. Υπάρχει εγκατάλειψη της περιοχής σε θέματα κυρίως υγείας, όταν ακούμε ότι το Κέντρο Υγείας δεν μπορεί να λειτουργήσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι βοηθός ακτινολόγου κάνει και τις διαγνώσεις του ακτινολόγου".

"Ας μην ξεχνάμε ότι τα Μέγαρα είναι μια περιοχή με αρχαιολογική ιστορία και με αρχαιολογικούς θησαυρούς και 20 χρόνια τώρα δεν έχει γίνει μουσείο. Αν περνάω από θέματα οικονομικά σε θέματα σαν αυτό του μουσείου είναι για να δείξω ότι υπάρχει όλη η γκάμα των γνωστών προβλημάτων που απασχολούν την περιοχή, αλλά και συνολικά τον τόπο", επισήμανε η Αλέκα Παπαρήγα και κατέληξε, τονίζοντας ότι "η επίσκεψη αυτή ήταν μια ευκαιρία για να γίνουν γνωστά τα προβλήματα των Μεγάρων, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα".

Ο ... πυρετός των πολυεθνικών

Ο πανικός απλώνεται στην Ευρώπη, γράφουν διάφορες ευρωπαϊκές εφημερίδες, καθώς οι σχετικές με την ασθένεια των "τρελών αγελάδων" ειδήσεις διαδέχονται η μια την άλλη. Και ενώ, οι εγχώριοι κυβερνητικοί αρμόδιοι προσπαθούν να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη της χώρας μας, μια σειρά κρίσιμες πλευρές της όλης υπόθεσης μένουν για την ώρα στο απυρόβλητο και την αφάνεια.

Ζήτημα πρώτο: Η υπόθεση των "τρελών αγελάδων" και των πιθανών κινδύνων, που συνεπάγονται για τον καταναλωτή, έχουν σημειωθεί εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Σε πρόσφατη, μάλιστα, δήλωσή του ο Ζ. Ντελόρ, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποκάλυψε ότι είχε ζητήσει "από τη Μεγάλη Βρετανία, το 1989, να λάβει σειρά μέτρων". Και όμως, όπως αποδείχνεται σήμερα, ούτε η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας πήρε στα μετέπειτα χρόνια τα μέτρα που της είχαν υποδειχτεί, ούτε προχώρησαν παραπέρα οι αναγκαίες επιστημονικές έρευνες για να πιστοποιήσουν αν και πόσο η ασθένεια αυτή είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο, ούτε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή κάποιο άλλο όργανο της ΕΕ φανέρωσε την παραμικρή ανησυχία ή ευαισθησία. Εστω και για τη μη εφαρμογή των μέτρων, που ζητήθηκαν και όφειλε η Μ. Βρετανία να υλοποιήσει. Και όχι μόνον αυτό, αλλά γίνεται φανερό ότι η βρετανική κυβέρνηση γνώριζε και γνωρίζει - ακόμη και σήμερα - πολύ περισσότερα απ' όσα έχει δημοσιοποιήσει...

Ζήτημα δεύτερο: Κανείς Ελληνας αρμόδιος δεν μπορεί να βεβαιώσει για το αν έγινε εισαγωγή και σε ποιες ποσότητες τέτοιων κρεάτων στη χώρα μας. Και αυτό, γιατί εδώ και μερικά χρόνια ισχύει η "ελεύθερη διακίνηση προϊόντων" ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Χωρίς τον παραμικρό περιορισμό και έλεγχο.

Ζήτημα τρίτο: Σύμφωνα με τις έρευνες ορισμένων επιστημόνων, η ασθένεια της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας - όπως είναι η επιστημονική ονομασία της νόσου των "τρελών αγελάδων" - έχει την πηγή της στο "σπάσιμο" της τροφικής αλυσίδας των βοοειδών, μέσω της διατροφής τους με ακατάλληλες και βιομηχανοποιημένες ζωοτροφές, που είχαν ως συστατικό και κονιορτοποιημένα κόκαλα προβάτων. Γεγονός, βέβαια, που δε συμβαίνει για πρώτη φορά και τα ανάλογα παραδείγματα, από διάφορους τομείς της σύγχρονης καπιταλιστικής παραγωγής, είναι πολλά και περισσεύουν κι έχουν όλα την αφετηρία τους στην όλο και μεγαλύτερη και με κάθε μέσο εντατικοποίηση της παραγωγής. Στη μεγιστοποίηση των κερδών κάποιων μεγάλων πολυεθνικών.

Ζήτημα τέταρτο: Δεν αποδείχνουν, μήπως, όλα τα προηγούμενα τον εξαιρετικά χαμηλό - αν όχι ανύπαρκτο - βαθμό προστασίας του κάθε εργαζόμενου καταναλωτή από ανάλογα περιστατικά; Δεν αποδείχνουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, καθώς οι τάσεις της παγκοσμιοποίησης - σύμφωνα με τον πρωθυπουργικό όρο - κυριαρχούνται όλο και περισσότερο από τις γιγάντιες πολυεθνικές και το μόνο ιερό και όσιο που αυτές γνωρίζουν, την όλο και μεγαλύτερη αύξηση των κερδών τους; Απλά παραδείγματα είναι οι διάφορες αντιλήψεις και πρακτικές περί "απελευθέρωσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας", "ελεύθερης διακίνησης προϊόντων και αγαθών" κτλ., που μόνο την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου απελευθερώνουν. Οπως και οι αντιλήψεις που θέλουν τη "μεγαλύτερη σύνδεση της επιστήμης με την παραγωγή" και υποτάσσουν τελικά την πρώτη στη δεύτερη (διάβαζε στο πολυεθνικό κεφάλαιο). Η αυτές που θέλουν και απαιτούν τον όλο και μεγαλύτερο περιορισμό του κράτους και των αντίστοιχων ελέγχων και περιορισμών - πάντα με το πρόσχημα της γραφειοκρατίας. Οπως και πολλές άλλες.

ΚΜΕ
Η πρόταση του Δημοψηφίσματος

Εκδήλωση σήμερα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη Διακυβερνητική

Εκδήλωση με θέμα: "Η πρόταση δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ενόψει της Διακυβερνητικής",διοργανώνει σήμερα στις 6μ.μ. το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών.Η εκδήλωση θα γίνει στα γραφεία του ΚΜΕ, Πατησίων και Τροίας 36.

Για τους σκοπούς και το θέμα της εκδήλωσης μιλάει στον "Ρ" ο Αντώνης Αντανασιώτης, δικηγόρος, μέλος του ΔΣ του ΚΜΕ. "Επιλέξαμε, τονίζει, αυτό το θέμα γιατί το θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό και επίκαιρο. Οπως είναι γνωστό στις 29 αυτού του μήνα αρχίζουν στο Τορίνο της Ιταλίας οι εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με σκοπό να αναθεωρηθεί η ήδη βαθιά αντεργατική - αντιλαϊκή Συνθήκη του Μάαστριχτ, σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση, όπως με την κατάργηση του δικαιώματος "Βέτο" των μικρών χωρών, την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας κάτω από την ομπρέλα των ιμπεριαλιστών της ΕΕ. και του ΝΑΤΟ, την ενσωμάτωση της εφιαλτικής Συμφωνίας "Σένγκεν" για το ηλεκτρονικό φακέλωμα κλπ.

Ενόψει λοιπόν αυτής της διαφαινόμενης νέας αρνητικής εξέλιξης, πιστεύουμε ότι ο λαός πρέπει, για έναν επιπλέον λόγο, να ενημερωθεί και να εκφράσει τη γνώμη του συνολικά για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ με δημοψήφισμα, όπως άλλωστε και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Με τη συγκεκριμένη εκδήλωσή μας, σε συνεργασία με την Επιτροπή Δημοψηφίσματος, θέλουμε να δώσουμε τη δική μας συμβολή στην προσπάθεια για εκλαϊκευση και τεκμηρίωση της παραπάνω πρότασης".

Αναφορικά με τους στόχους της σημερινής εκδήλωσης και το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του ΚΜΕ για το επόμενο διάστημα, τόνισε: "Το ΚΜΕ, που πριν λίγους μήνες συμπλήρωσε 20 χρόνια δραστήριας και γόνιμης παρουσίας στην ελληνική κοινωνία, πραγματοποίησε πρόσφατα την εκλογοαπολογιστική συνέλευσή του. Σ' αυτήν διαπιστώθηκε η θετική, παρά τις αδυναμίες και τις καθυστερήσεις, πορεία ανασυγκρότησης του Κέντρου την προηγούμενη περίοδο και καθορίστηκαν οι κύριες κατευθύνσεις και τα βασικά καθήκοντα για το επόμενο διάστημα, που, εντελώς επιγραμματικά αναφέρω: Η συμβολή στη μελέτη προβλημάτων με τα οποία θ' ασχοληθεί το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, η μελέτη ειδικών ζητημάτων, όπως του σοσιαλισμού, των διεθνών εξελίξεων και της λειτουργίας του ελληνικού κράτους, η συμμετοχή με ειδικό πρόγραμμα εκδηλώσεων στα 80χρονα του ΚΚΕ, η δημιουργία νέων τμημάτων και η προσέλκυση νέων επιστημόνων στο Κέντρο, λειτουργία βιβλιοθήκης και αναγνωστηρίου, η έκδοση δελτίου και τέλος η επεξεργασία νέου καταστατικού.

Θα θέλαμε, με την ευκαιρία αυτή, να καλέσουμε τους εργαζόμενους, τους προοδευτικούς διανοούμενους, τους νέους, όλους όσοι δε βολεύονται στη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα, να πλαισιώσουν τις δραστηριότητες του ΚΜΕ και να συμβάλουν σε αυτές με το δικό τους προβληματισμό".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ