ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Επαφές βαθύτερης εμπλοκής στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ

Πληθαίνουν οι επαφές της ηγεσίας του στρατεύματος με τους ομολόγους των χωρών που παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αντιπαράθεση ΕΕ και ΗΠΑ με την καπιταλιστική Ρωσία. Γεγονός που γεννά πρόσθετους προβληματισμούς για τον προσανατολισμό που δίνει η κυβέρνηση στις Ενοπλες Δυνάμεις, την πιθανή βαθύτερη εμπλοκή τους στην εξελισσόμενη ουκρανική κρίση, στους επικίνδυνους για τους λαούς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στην προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να διεκδικήσει αυξημένο ρόλο σε όφελος των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες Δευτέρα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος υποδέχθηκε στο Επιτελείο τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Εσθονίας, Υποστράτηγο Riho Terras. Oπως ανακοινώθηκε, «κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Σημειωτέον, χτες ανακοινώθηκε ότι το ΝΑΤΟ στέλνει, λόγω αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, πρόσθετα αεροσκάφη από τη Βρετανία να περιπολούν πάνω από Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία.

Προηγούμενα, ο Ελληνας στρατηγός είχε μεταβεί στην Πολωνία, όπου είχε επαφές με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων Μ. Γκοκούλ, σε μια περίοδο που η Πολωνία προσπαθεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη από ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα του πολωνικού Γενικού Επιτελείου, οι δυο αρχηγοί «συζήτησαν μεταξύ άλλων για το θέμα του εκσυγχρονισμού των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων και τη συμμετοχή των πολωνικών στρατευμάτων σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός των πολωνικών συνόρων. Ο στρατηγός Κωσταράκος εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τη μεταρρύθμιση του πολωνικού συστήματος στρατιωτικής εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε επίσης η μέχρι στιγμής στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, καθώς και οι προοπτικές της περαιτέρω ανάπτυξής της».

Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα, οι ΗΠΑ αποφάσισαν την αποστολή 600 στρατιωτών στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, προκειμένου, όπως αναφέρθηκε, να λάβουν μέρος σε στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιναύαρχος Τζον Κέρμπι, σημείωσε ότι αυτές οι ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις γίνονται επιπροσθέτως του τακτικού προγράμματος εκπαίδευσης που έχει ο αμερικανικός στρατός με αυτές τις χώρες και διευκρίνισε ότι προστέθηκαν λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία. Επιπλέον, χτες τέσσερα γαλλικά μαχητικά «Rafale» έφτασαν στη βάση Μάλμπροκ στη βόρεια Πολωνία, για να ενισχύσουν την άμυνα του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παζάρια σε Αίγυπτο και Αλβανία για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Εντείνονται οι προσπάθειες του αστικού πολιτικού κόσμου για γεωπολιτική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή με κινδύνους για το λαό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος επισκέφτηκε την Αίγυπτο, όπου είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και τον πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου. Στις επαφές του διαφήμισε την ικανότητα του «αμυντικού συστήματος» της Ελλάδας και τις δυνατότητές του να υποστηρίξει ιμπεριαλιστικές αποστολές. Παράλληλα, εστίασε στα «κοινά συμφέροντα» των δύο χωρών και τα περιθώρια που υπάρχουν για παραπέρα βελτίωση των σχέσεών τους, ουσιαστικά για παραπέρα συνεργασίες ελληνικών και αιγυπτιακών μονοπωλίων.

Θυμίζουμε ότι μιλώντας τέλη Μάρτη σε συνέδριο για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «επιχειρηματική μας παρουσία στην Αίγυπτο, που είναι εντυπωσιακά μεγάλη. Η Ελλάδα είναι ο 5ος ξένος επενδυτής στην Αίγυπτο, που είναι η καρδιά της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής».

Επιπλέον, είναι ανοιχτό το θέμα της χάραξης της Ελληνικής ΑΟΖ που εφάπτεται στο νότο (και) με την αιγυπτιακή. Ελλάδα και Αίγυπτος είχαν ξεκινήσει συνομιλίες για τον καθορισμό ΑΟΖ επί κυβέρνησης Καραμανλή. Οι συζητήσεις όμως σταμάτησαν, μετά τις αντιδράσεις της Τουρκίας, που αμφισβητεί την ύπαρξη ΑΟΖ στο Καστελόριζο, η γεωγραφική θέση του οποίου είναι καθοριστική για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς δημιουργεί κοινό όριο ανάμεσα στις ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου. Αν όμως «παρακαμφθεί» το Καστελόριζο, όπως επιδιώκει η Τουρκία, η Αίγυπτος αποκτά θαλάσσια σύνορα με Κύπρο και Τουρκία, ενώ η Ελλάδα χάνει σημαντικό τμήμα της δικής της ΑΟΖ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σε επίσημη επίσκεψή του στα Τίρανα, ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσε ότι «ένας από τους στόχους της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ είναι η Αλβανία να λάβει το καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Ιούνιο». «Οπως στηρίξαμε την Αλβανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με περισσότερη δύναμη και επιθυμία, κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν θα στηρίξουμε στο να χορηγηθεί το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ εντός της προεδρίας μας», πρόσθεσε.

Η αλβανική αστική τάξη θέλει ένταξη της χώρας της στην ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση παζαρεύει την υποστήριξή της, πιέζοντας για αντάλλαγμα να κλείσει το θέμα της ΑΟΖ και με την Αλβανία. Βέβαια, στο πεδίο αυτό βρίσκει ισχυρό αντίπαλο τα ιταλικά μονοπώλια που επιδιώκουν ευνοϊκότερη για τα συμφέροντά τους χάραξη, ασκούν την επιρροή τους στην αλβανική κυβέρνηση να ζητά περισσότερα, διαβεβαιώνουν ότι καθεστώς υποψήφιας χώρας μπορεί να λάβει η Αλβανία και στο β' εξάμηνο του έτους, όπου την προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ ασκεί πλέον η Ιταλία. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε την Τουρκία, που έχει αμυντική συμφωνία και ναυτική βάση στην Αλβανία...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Φέρνουν νέα προνόμια για τις επιχειρήσεις

Νέα προνόμια για τις επιχειρήσεις προανήγγειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, μεταφέροντας την εικόνα από την ημερίδα «Η Ευρώπη που θέλουν οι επιχειρήσεις», που έγινε στο Παρίσι από τη MEDEF, τη μεγαλύτερη ένωση γαλλικών επιχειρήσεων (εκπροσωπεί πάνω από 800.000 εταιρείες).

Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ε. Λέτα, ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζισκάρ Ντ' Εστέν κ.ά. Ο Δ. Κούρκουλας ήταν ο κεντρικός ομιλητής εκπροσωπώντας την Ελληνική Προεδρία το τρέχον εξάμηνο στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» είπε χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη πρέπει να βρει έναν τρόπο να επιβιώσει και να είναι και αποδοτική και ανταγωνιστική στον παγκόσμιο ανταγωνισμό (...) Αρα πρέπει να παίξουμε με όρους διεθνούς ανταγωνισμού και παγκοσμιοποίησης. Αυτό δημιουργεί και ορισμένες αρνητικές παρενέργειες, γι' αυτό ακριβώς υπάρχει το κοινωνικό κράτος για να μπορέσει αυτά να τα απαλύνει. Αλλά προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να υπάρχει ανταγωνιστικότητα. Αρα να δημιουργηθεί ένα πιο φιλικό περιβάλλον προς το επιχειρείν», πρόσθεσε, αναπαράγοντας τα προτάγματα των μονοπωλίων, υποδηλώνοντας νέα αντεργατικά μέτρα με κατάργηση δικαιωμάτων και καταβαράθρωση μισθών, τάζοντας παράλληλα ένα δίχτυ διαχείρισης της ακραίας και σχετικής φτώχειας προς απορρόφηση κοινωνικών κραδασμών.

«Χρειάζεται παραγωγή πλούτου και αυτό κυρίως γίνεται σήμερα με τις επιχειρήσεις», συνέχισε ο Κούρκουλας, προβάλλοντας στο κεφάλαιο την αποφασιστικότητά τους να επιβάλουν κάθε μέτρο ενίσχυσης της κερδοφορίας του.

«Αναφέρθηκε επανειλημμένα στην ημερίδα από διάφορους ομιλητές το πρόβλημα της υπερβολικής φορολόγησης των επιχειρήσεων και της επιβάρυνσης, η οποία δεν τους επιτρέπει να λειτουργήσουν στο διεθνή ανταγωνισμό αποδοτικά (...) Μπορεί και πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή. Η χρυσή τομή μεταξύ της φορολόγησης, αλλά και της ανταγωνιστικότητας», συμπλήρωσε προδιαγράφοντας νέες φοροαπαλλαγές και εισφοροελαφρύνσεις για το κεφάλαιο.

Θυμίζουμε ότι μιλώντας στην ημερίδα ο Δ. Κούρκουλας έταξε στους επιχειρηματίες φτηνά δάνεια και φτηνά καύσιμα για όλες τις επιχειρήσεις παντού στην ΕΕ, ενώ παρέθεσε σειρά από προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ που εξασφαλίζουν ζεστό χρήμα στους επιχειρηματίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ