ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Απρίλη 2002
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προβλήματα με τους εκλογικούς καταλόγους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Λίγους μήνες μένουν πριν τις εκλογές και οι πολίτες βρίσκονται σε σύγχυση, αφού δεν ξέρουν πού θα ψηφίσουν. Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία ψηφοφορίας, όλοι οι πολίτες ψηφίζουν στο δήμο όπου έχουν οικογενειακή μερίδα, ωστόσο μια επίσκεψη στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών ή ένα τηλεφώνημα στο δήμο, ενδεχόμενα να μας «πει» ότι ψηφίζουμε σε δύο δήμους ή και πουθενά.

Αμεσα θα πρέπει να απευθυνθούμε στο δήμο όπου είμαστε εγγεγραμμένοι ή στο τηλεφωνικό κέντρο 1464, προκειμένου από μόνοι μας τελικά να λύσουμε το ζήτημα της διπλοεγγραφής μας ή της μη εγγραφής μας. Στα τραγελαφικά των εκλογικών καταλόγων συναντάμε ακόμη την εμφάνιση ως ψηφοφόρων ανθρώπων που έχουν πεθάνει εδώ και καιρό. Εκλογείς εμφανίζονται να ψηφίζουν στον τόπο γέννησής τους, παρά το γεγονός ότι άνοιξαν οικογενειακή μερίδα στο δήμο όπου μένουν. Γυναίκες εκλογείς εμφανίζονται να ψηφίζουν σε διαφορετικό δήμο από του συζύγου τους, παρότι έχουν ανοίξει στο δήμο όπου μένουν οικογενειακή μερίδα. Εκλογείς φέρονται να έχουν δύο εκλογικούς αριθμούς, επειδή εμφανίζονται ως διαφορετικά πρόσωπα, λόγω εναλλακτικών καταγραφών του μητρωνύμου ή του πατρωνύμου.

Και μπορεί το υπουργείο να κάνει λόγο μόνο για 380.000 διπλοεγγραφές, ωστόσο ο αριθμός του εκλογικού σώματος, που φτάνει τα 10.200.000, αφήνει σοβαρές ανησυχίες για παραπάνω τέτοια «κρούσματα». Επίσης απορίες προκαλεί και το γεγονός ότι το εκλογικό σώμα είναι σχεδόν ισάριθμο με τον πραγματικό πληθυσμό της χώρας, ο οποίος ανέρχεται στα 10.964.080 άτομα. Μια πρώτη εξήγηση που δίνεται από το υπουργείο είναι ότι στον αριθμό του εκλογικού σώματος περιλαμβάνονται και οι Ελληνες του εξωτερικού που έχουν οικογενειακή μερίδα στην Ελλάδα. Πρόκειται για στοιχείο, όμως, ανακριβές, αφού δεν υπάρχει σχετική πληροφόρηση για το πόσοι μπορεί να είναι αυτοί.

Την ύπαρξη σοβαρών λαθών στους εκλογικούς καταλόγους επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, εστιάζοντας το πρόβλημα στις περίπου 380.000 διπλοεγγραφές. Οπως είπε, από χτες το 1464 άρχισε να παίρνει τηλέφωνο έναν προς έναν τους διπλοεγγεγραμμένους. Αυτό έγινε σε συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, δε δίνεται εκλογικός αριθμός στους διπλοεγγεγραμμένους, κάτι που αναμένεται να γίνει μόνο εφόσον διαγραφούν από τον ένα εκλογικό κατάλογο. Για τις περιπτώσεις των διπλοεγγραφών που παραμείνουν και μετά τις 30 Ιούνη, ημέρα οριστικοποίησης των τελικών εκλογικών καταλόγων, θα ενημερωθούν τα εκλογικά τμήματα, ώστε να διασφαλιστεί η περίπτωση διπλοψηφίας.

Πέρα από το πρόβλημα των διπλοεγγραφών, υπάρχουν επίσης περιπτώσεις εκλογέων που δεν εμφανίζονται να ψηφίζουν πουθενά, γεγονός που ο υπουργός απέδωσε σε λάθη των δήμων.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν περίπου 200 δήμοι που δεν έχουν στείλει ακόμη στη Διεύθυνση Εκλογών τα αποτελέσματα της πρώτης αναθεώρησης των εκλογικών καταλόγων.

Αλλαγές σε 13 εκλογικές περιφέρειες

Με την πεποίθηση ότι «η απλή αναλογική θα εφαρμοστεί του ...Αγίου Φανουρίου», ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, ανακοίνωσε χθες τις αλλαγές που προκύπτουν στην κατανομή των εδρών, με βάση τα αποτελέσματα της απογραφής της 18ης Μάρτη του 2001.

Σύμφωνα με αυτά, επέρχονται σημαντικές αλλαγές σε 13 εκλογικές περιφέρειες, που αναμένεται να επηρεάσουν και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών. Οι αλλαγές αυτές είναι:

Αυξάνονται οι μονοεδρικές περιφέρειες, από 6 σε 8. Μονοεδρικές ήταν και παραμένουν οι εξής περιφέρειες: Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Λευκάδα, Γρεβενά και Σάμος. Προστίθενται η Θεσπρωτία και η Φωκίδα.

Χάνουν από μια έδρα οι εξής Περιφέρειες: Η Α` Πειραιώς, από 7εδρική γίνεται 6εδρική. Η Φθιώτιδα, από 6εδρική γίνεται 5εδρική. Η Φωκίδα, από 2εδρική γίνεται μονοεδρική. Η Αρκαδία, από 4εδρική γίνεται 3εδρική. Η Μεσσηνία, από 6εδρική γίνεται 5εδρική. Η Θεσπρωτία, από 2εδρική γίνεται μονοεδρική. Η Μαγνησία, από 6εδρική γίνεται 5εδρική. Η Πέλλα, από 5εδρική γίνεται 4εδρική.

Δύο έδρες χάνει η εκλογική περιφέρεια της Α` Αθηνών, στην οποία από 19 θα εκλέγονται 17 βουλευτές.

Εδρες κερδίζουν οι ακόλουθες Περιφέρειες: Τα Δωδεκάνησα, από 4εδρική γίνεται 5εδρική. Δύο έδρες κερδίζει η Α` Θεσσαλονίκης, στην οποία από 14 θα εκλέγονται 16 βουλευτές. Στο υπόλοιπο Αττικής, από 9 θα εκλέγονται 12 βουλευτές. Σημαντική αύξηση επέρχεται στη Β` Αθηνών, στην οποία θα εκλέγονται 42 βουλευτές, από 38 που ήταν.

Παρουσιάζοντας τις αλλαγές, ο Κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε πως θα απευθύνει κάλεσμα στα κόμματα, ώστε να συζητήσουν το «σπάσιμο» μεγάλων εκλογικών περιφερειών, όπως η Β` Αθηνών ή το Υπόλοιπο Αττικής, κάτι που συσχέτισε με αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Οι όποιες αλλαγές, είπε ο υπουργός, θα προωθηθούν μόνον κατόπιν ομοφωνίας των κομμάτων, τα οποία θα καλέσει σε συζήτηση μετά το Πάσχα. Ο Κ. Σκανδαλίδης διευκρίνισε ότι στην περίπτωση που προωθηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση, αυτή δεν προσκρούει στο Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, σχετικά με τα αποτελέσματα της απογραφής, ο πραγματικός πληθυσμός της χώρας (δηλαδή άτομα που απογράφηκαν) ανέρχεται σε 10.964.080. Ο νόμιμος πληθυσμός (δημότες δήμων ή κοινοτήτων της χώρας) ανέρχεται σε 10.206.595. Ο προηγούμενος πραγματικός πληθυσμός ήταν 10.259.900, που αντιστοιχεί σε αύξηση 6,9%, ενώ ο νόμιμος ήταν 10.134.534, που αντιστοιχεί σε αύξηση 0,7%. Τα στοιχεία της απογραφής έχουν σταλεί στη γνωμοδοτική Επιτροπή για να επικυρωθούν και ακολούθως θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας.

Στη Βαγδάτη ο Θ. Παφίλης

Στη Βαγδάτη βρίσκεται ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) Θανάσης Παφίλης, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Αλληλεγγύης στο ΙΡΑΚ κατά του Εμπάργκο και της Σχεδιαζόμενης Επίθεσης από τις ΗΠΑ.

Τι πρέπει να κάνουμε

Αμεσα θα πρέπει όλοι να πάμε στο δήμο όπου είμαστε γραμμένοι στα δημοτολόγια, εκεί, δηλαδή, που έχουμε την οικογενειακή μας μερίδα και να διαπιστώσουμε εάν έχουν καταχωρισθεί τα στοιχεία μας στους εκλογικούς καταλόγους. Αλλος τρόπος για να το μάθουμε είναι να πάρουμε το τηλέφωνο 1464. Η σχετική προθεσμία για να διορθώσουμε όποιο λάθος λήγει στις 30 Ιουνίου.

Επίσης την ημερομηνία αυτή λήγει και η προθεσμία μεταδημότευσης, για την οποία απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διαμονή στο δήμο τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια. Οσοι επιθυμούν κάτι τέτοιο, θα πρέπει να συμπληρώσουν σχετική αίτηση στο δήμο, όπου επιθυμούν να μεταδημοτεύσουν με τα εξής δικαιολογητικά: Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (αν πρόκειται για οικογένεια) ή γέννησης (αν πρόκειται για μεμονωμένο άτομο), το οποίο θα λάβουν από το δήμο όπου είναι γραμμένοι. Ληξιαρχική πράξη γάμου και γέννησης ανηλίκων (για οικογένεια) ή ληξιαρχική πράξη γέννησης (για άτομο). Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας (αντίγραφο λογαριασμού ΔΕΗ, ΟΤΕ ή ΕΥΔΑΠ). Αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων των τελευταίων δύο ετών. Μαζί σας θα πρέπει να έχετε την ταυτότητά σας.

Μπορείτε, επίσης, να απευθυνθείτε στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, στη συμβολή των οδών Οθωνος και Αμαλίας, στο Σύνταγμα, προσκομίζοντας απλά την ταυτότητά σας και αντίγραφα βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας και φορολογικών δηλώσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ