ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Θεσσαλία η Αλέκα Παπαρήγα

Διήμερη περιοδεία στη Θεσσαλία πραγματοποιεί σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στα πλαίσια της περιοδείας της θα επισκεφθεί τους Νομούς Μαγνησίας και Λάρισας, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων, θα παραβρεθεί και θα μιλήσει σε πλατιές συσκέψεις και ανοιχτές πολιτικές εκδηλώσεις, παρουσιάζοντας την Εκλογική Διακήρυξη του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα της περιοδείας της ΓΓ της ΚΕ του Κόματος έχει ως εξής:

Σήμερα Σάββατο στο Νομό Μαγνησίας:

11.30 π.μ. Συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ.

1.00 μ.μ. Επίσκεψη στο Δημαρχείο Ν. Ιωνίας, συνάντηση με το δήμαρχο.

5.00 μ.μ. Συνάντηση με νοσοκομειακούς γιατρούς, το σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο και το σωματείο των εργαζομένων στο Κέντρο Υγείας.

6.30 μ.μ. Εκδήλωση - Παρουσίαση Εκλογικής Διακήρυξης στο Δημαρχείο.

9.00 μ.μ. Παρουσία στη συνεστίαση της Αχτ. Επιτροπής Αλμυρού στη Σούρπη.

Αύριο Κυριακή στο Νομό Λάρισας:

6.30 Εκδήλωση - Παρουσίαση Εκλογικής Διακήρυξης στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΖΕΜ
Μετά τις εκλογές τα «σπουδαία»

Δεν απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση την πρόταση για διμερή διάλογο για ΜΟΕ στο Αιγαίο

«αγάπες» και λουλούδια...

Associated Press

«αγάπες» και λουλούδια...
Τα «σπουδαία» γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δηλαδή ο διμερής διάλογος για εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο Αιγαίο σε πρώτη φάση, θα αρχίσουν να διαδραματίζονται μετά τις ελληνικές εκλογές. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έδειξε την αναμενόμενη «κατανόηση» για τη «χρονοτριβή», αφού άλλωστε η πρόταση που είχε παρουσιάσει στην Αγκυρα, δεν απορρίφθηκε από την Αθήνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών όταν ρωτήθηκε γι' αυτό το θέμα στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Τούρκο συνάδελφό του, μετά τις υπογραφές των πέντε συμφωνιών για «θέματα χαμηλής πολιτικής», είπε: «Πολλές από τις προτάσεις που έχει υποβάλει η τουρκική πλευρά για ΜΟΕ στο Αιγαίο είναι θετικές». Πρόσθεσε, ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως «υπάρχει ισχυρή βάση, οι συμφωνίες του 1988 μεταξύ των τότε υπουργών Εξωτερικών Παπούλια και Γιλμάζ». Ο κ. Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι έγιναν συζητήσεις και υποβλήθηκαν προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσουν οι δύο χώρες αυτή τη διαδικασία.

Απ' ό,τι φάνηκε και από τη συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, πολύ προσεκτικά και μεθοδικά, προετοιμάζουν το «επόμενο» και ουσιαστικότερο βήμα της ελληνοτουρκικής «προσέγγισης», το οποίο δε θα είναι άλλο από την προσέλευση σε μια διαδικασία διαλόγου για τα μείζονα θέματα, δηλαδή για τις μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Συναντήσεις και δημόσιες σχέσεις

Κατά τα άλλα, χτες η μέρα του κ. Τζεμ, ήταν «γεμάτη» συναντήσεις και φιλοφρονήσεις. Η μέρα της επίσημης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας ξεκίνησε με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και στη συνέχεια έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια ο Ι. Τζεμ είχε συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών και υπέγραψε μαζί με τον Ελληνα συνάδελφό του πέντε ακόμη συμφωνίες για θέματα χαμηλής πολιτικής. Αμέσως μετά, έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και παραβρέθηκε στη δεξίωση που παρέθεσε ο Κ. Σημίτης προς τιμήν των Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων που συμμετέχουν στη «Συνδιάσκεψη του Ζαππείου», με στόχο, τελικά, να βοηθήσουν τη διαδικασία της προσέγγισης που έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις των δύο χωρών. Το βράδυ ο Ι. Τζεμ παρακάθησε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Γ. Παπανδρέου. Στο δείπνο έγινε προσπάθεια από το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών να προσκληθούν σχεδόν όλοι οι δημοσιογράφοι οι οποίοι το υπουργείο θεωρεί ότι στηρίζουν την προσπάθεια της πολιτικής της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και να αποκλειστούν όσοι το υπουργικό γραφείο θεωρεί ότι στέκονται κριτικά απέναντι σε αυτή την πολιτική. Βέβαια, και για τις δύο «κατηγορίες», στις οποίες τοποθετεί το γραφείο του υπουργού τους δημοσιογράφους, υπήρξαν κάποιες εξαιρέσεις προκειμένου να δημιουργηθεί το απαραίτητο «άλλοθι».

Παρά το φορτωμένο του πρόγραμμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας βρήκε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει χτες το απόγευμα και μία ακόμη συνάντηση, λίγο ενοχλητική για την Αθήνα. Τον επισκέφτηκαν στο ξενοδοχείο του οι δύο ψευτομουφτήδες και οι τρεις Ελληνες μουσουλμάνοι βουλευτές.

Από τις «εκδηλώσεις» στις οποίες συμμετείχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αξίζει να επισημανθεί η δεξίωση την οποία παρέθεσε ο Κ. Σημίτης για τους Ελληνες και Τούρκους δημοσιογράφους. Πολλοί από αυτούς, κυρίως από την τουρκική πλευρά, «ντύθηκαν» περιστέρια της ειρήνης και κανένας από όλους αυτούς, ούτε Ελληνας ούτε Τούρκος, δε φαίνεται να νοιάζεται για τις διώξεις και τις φυλακίσεις που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάδελφοί τους στην Τουρκία. Τα ξεχνούν όλα αυτά και άκουσαν με ευχαρίστηση τα λόγια του πρωθυπουργού, που ανάμεσα στα άλλα τους είπε: «Εσείς καλλιεργείται τη φιλία ή την εχθρότητα ανάμεσα στους λαούς, την εμπιστοσύνη ή την καχυποψία (...) ο δημοσιογράφος, είπε ο Κ.Σημίτης, είναι φορέας της είδησης, του σχολίου, της ερμηνείας των γεγονότων. Κατά συνέπεια, διαπίστωσε ο πρωθυπουργός και τον άκουσαν ικανοποιημένοι και οι Ελληνες δημοσιογράφοι, ο δημοσιογράφος μπορεί πάντοτε να επιδράσει στο δημοσιογραφικό αποτέλεσμα», εννοώντας ασφαλώς ότι αυτό το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι προς όφελος της πολιτικής της «προσέγγισης» που προωθεί η κυβέρνηση.

Τέρμα οι αυταπάτες

Κατά σύμπτωση χθες, που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επίσπευση των εκλογών, δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία της Eurostat, για το μοίρασμα της φτώχειας και του πλούτου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επισημαίνουμε τη σύμπτωση, γιατί ο βασικός λόγος που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός για την απόφασή του, είναι η ολοκλήρωση της πορείας προς την ΟΝΕ, ενώ από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία φαίνεται τι στοίχισε στη χώρα και στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού αυτή η πολιτική. Ετσι μπορούμε να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης των κυβερνητικών ισχυρισμών για τον «εθνικό στόχο» της ΟΝΕ και της πραγματικότητας την οποία παρουσιάζουν οι αριθμοί.

Σύμφωνα λοιπόν, με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είναι η φτωχότερη χώρα της ΕΕ, η απόσταση που τη χωρίζει από τις υπόλοιπες αντί να μικρύνει, μεγάλωσε, οι Ελληνες εργαζόμενοι είναι οι «φτωχότεροι των φτωχών», οι εφτά από τις έντεκα φτωχότερες περιοχές της ΕΕ είναι ελληνικές, η Ελλάδα διαθέτει το μικρότερο ποσοστό κοινωνικών δαπανών. Σ' αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να προσθέσουμε την αύξηση της ανεργίας σε ποσοστό που φέρνει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις, όπως και τη συνεχή μείωση του αγροτικού εισοδήματος με συνεπακόλουθο τη μαζική καταστροφή χιλιάδων μικρομεσαίων νοικοκυριών.

Αυτά λοιπόν είναι τα αποτελέσματα και μάλιστα όπως οι ίδιες οι κοινοτικές υπηρεσίες τα παρουσιάζουν, της πολιτικής που ακολούθησαν οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις στο όνομα της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Ο καθένας, λοιπόν, μπορεί να συγκρίνει αυτά τα αποτελέσματα με τις υποσχέσεις που έδωσαν στον ελληνικό λαό και συνεχίζουν να δίνουν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που υποστηρίζουν την ΟΝΕ. Πως δηλαδή με τα προγράμματα «σύγκλισης» η Ελλάδα θα έφτανε, ή θα πλησίαζε έστω, στο επίπεδο των πλουσιότερων και μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ, πως με τα πακέτα Ντελόρ θα αναπτύσσονταν οι περιφέρειες της χώρας, πως η εκπλήρωση των κριτηρίων του Μάαστριχτ θα οδηγούσε σε βελτίωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ομως δεν είναι μόνο αυτά που πλήρωσαν μέχρι τώρα η χώρα και οι εργαζόμενοι. Η ένταξη στην ΟΝΕ θα συνοδευτεί από ακόμη πιο σκληρή εισοδηματική πολιτική, περισσότερους φόρους, κατάργηση των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, ισοπέδωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, σφαγιασμό των κοινωνικών δαπανών, σαρωτικό ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Και όλα αυτά δεν είναι δικές μας προβλέψεις, ή εκτιμήσεις, αλλά συγκεκριμένες δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση απέναντι στους «εταίρους» και οι οποίες περιλαμβάνονται στην απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ για το νέο «πρόγραμμα σύγκλισης».

Είναι ίσως περισσότερο καθαρό από ποτέ, τι κρίνεται σ' αυτές τις εκλογές και υπό την έννοια αυτή η ευθύνη όλων μεγαλύτερη. Το ερώτημα που τίθεται σε κάθε εργαζόμενο είναι σαφέστατο: θα επιτρέψουμε τη συνέχιση και παραπέρα ένταση αυτής της πολιτικής, όταν γνωρίζουμε ήδη την «επόμενη μέρα»; Κάθε ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ και το Συνασπισμό, στα κόμματα που υποστηρίζουν με τον ένα, ή άλλο τρόπο την ΟΝΕ, θα είναι, «ναι». Κάθε ψήφος στο ΔΗΚΚΙ που διακηρύσσει από τώρα την πρόθεσή του για κυβερνητική μετεκλογική συνεργασία, δικαιώνει αυτή την πολιτική.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη ψήφος με αντίκρισμα, για όποιον θέλει, όχι μόνο να αντισταθεί σ' αυτή την πολιτική, αλλά είναι και διατεθειμένος να αγωνιστεί για την ανατροπή της.

Στην Αιτωλοακαρνανία ο Σπ. Στριφτάρης

Στην Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου σήμερα, Σάββατο, θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση της ΚΟ Μεσολογγίου του ΚΚΕ , στις 5.30 το απόγευμα, σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Επίσης, σήμερα θα μιλήσει και σε πολιτική εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΟ Ευηνοχωρίου του ΚΚΕ, στις 8 το βράδυ, στο Κάτω Ευηνοχώρι.

Τέλος, την Κυριακή, στις 11 το πρωί, ο Σπύρος Στριφτάρης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης που διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ , στον κινηματογράφο «Ανεσις», στο Αγρίνιο, με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις και Εκλογική Διακήρυξη του ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ