ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αντιδράσεις και «διευκρινίσεις» την επομένη των κυρώσεων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Το ενδεχόμενο επανεξέτασης των σχέσεων της χώρας με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας θα συζητήσει το κοινοβούλιο του Ιράν, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας. Ο Αλαγιντίν Μπορουτζερού συνέδεσε τη συζήτηση με την υιοθέτηση των νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα, χωρίς, όμως, να διευκρινίσει σε τι ακριβώς θα συνίσταται η αλλαγή αυτή, πέραν ίσως από το να τεθούν όρια στους ελέγχους των επιθεωρητών της Επιτροπής.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ο οποίος είναι και πρέσβης του Ιράν στη ΔΕΑΕ, αποπειράθηκε να υποβαθμίσει τις όποιες συνέπειες, λέγοντας ότι «θα εξεταστούν τα νέα δεδομένα». Επανέλαβε, όμως, ότι η Τεχεράνη δεν πρόκειται ν' ανακόψει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου.

Από την άλλη, Μόσχα και Πεκίνο, που ψήφισαν τις νέες κυρώσεις μετά από βδομάδες διαβουλεύσεων οι οποίες απέφεραν «άμβλυνση» σημείων του αρχικού κειμένου, επανήλθαν, χτες, στο ζήτημα υπεραμυνόμενοι της στάσης τους, αλλά και των συμφερόντων τους. Ρώσοι αξιωματούχοι καθιστούσαν σαφές ότι οι νέες κυρώσεις δεν αφορούν την πώληση των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων «S300» στο Ιράν, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος όπλου δε συμπεριλαμβάνεται στη «Συνθήκη του ΟΗΕ για τα συμβατικά όπλα», η οποία και αναφέρεται στην απόφαση.

Το Πεκίνο, παράλληλα, δήλωνε πως «θέλησε να δείξει ότι η Κίνα έχει αρχές απαράβατες όσον αφορά συγκεκριμένα ζητήματα». Εσπευδε, όμως, να συμπληρώσει ότι η απόφαση «δεν πρέπει να εμποδίσει την ενίσχυση της διπλωματίας και του διαλόγου» και ότι «διασφαλίζει τις καλές σχέσεις, σε όλους τους τομείς, της Κίνας με το Ιράν». Η τελευταία αυτή αναφορά, πέραν της διπλωματίας, είναι ξεκάθαρο ότι αφορά στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές που το 2009 άγγιξαν τα 36,5 δισ. δολάρια, τις κινεζικές επενδύσεις στο Ιράν, καθώς και την κάλυψη του 11% των κινεζικών ενεργειακών αναγκών από το Ιράν. Εκφράζοντας, πάντως, δυσαρέσκεια, ο Ιρανός Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ δε μετέβη στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Ουζμπεκιστάν, όπου βρίσκεται ο Κινέζος ομόλογός του.

Τέλος, στο ζήτημα αναφέρθηκε και η πακιστανική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι οι κυρώσεις δεν επηρεάζουν διόλου τα σχέδια κατασκευής αγωγού, αξίας 7,6 δισ. δολαρίων, που θα μεταφέρει προς το Πακιστάν φυσικό αέριο. Ολες οι προαναφερόμενες «εξαιρέσεις», που είναι και οι πλέον εμφανείς, έχουν πυροδοτήσει σειρά αντιδράσεων εντός ΗΠΑ με τον Πρόεδρο Ομπάμα να δέχεται επικρίσεις τόσο από τον προεδρικό αντίπαλό του, Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Μακ Κέιν, όσο και από τον πρώην Αμερικανό εκπρόσωπο στον ΟΗΕ, Τζο Μπόλτον, που χαρακτήριζαν «διπλωματική κακοδιαχείριση, αν όχι γκάφα» τις υποχωρήσεις του Λευκού Οίκου ως προς το περιεχόμενο του ψηφίσματος.

Υπέρ και κατά

Παρά την κριτική, η αμερικανική ηγεσία επέμεινε, χτες, ότι οι νέες κυρώσεις «και δίνουν σαφές μήνυμα συμμόρφωσης στο Ιράν, και αφήνουν την πόρτα του διαλόγου ανοιχτή για να επιτευχθεί διπλωματική λύση», συμπληρώνοντας με νόημα ότι «μπορεί κάλλιστα η απόφαση 1929 να χρησιμοποιηθεί ως πλαίσιο εξειδίκευσης και περαιτέρω κυρώσεων από ξεχωριστές ηγεσίες». Στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθεί η ΕΕ άφηναν να εννοηθεί διπλωματικές πηγές και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ. Ικανοποίηση για τις κυρώσεις εξέφρασε το Ισραήλ.

Αντίθετα, για «λάθος», που δε θα μπορούσε να υποστηριχθεί από την Αγκυρα γιατί «η ιστορία δε θα μπορούσε να της το συγχωρήσει», έκανε λόγο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας ότι «η απομόνωση του Ιράν δεν είναι λύση». Ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου προσέθετε ότι οι κυρώσεις «έχουν άμεση επίπτωση και στην Τουρκία που είναι γείτονας και εταίρος του Ιράν και διατηρεί εμπορικές σχέσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων», αλλά και ενεργειακές και άλλες διμερείς συμφωνίες.

Για «λάθος» έκανε λόγο και ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Λούλα, τονίζοντας ότι «χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία η διεθνής κοινότητα να διαπραγματευτεί ήρεμα μια διπλωματική λύση». Υπενθυμίζεται ότι Τουρκία και Βραζιλία καταψήφισαν τις κυρώσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέο τουρκικό «βήμα» στον αραβικό κόσμο

TEΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Θερμή υποδοχή και παρατεταμένο χειροκρότημα επεφύλαξαν οι αντιπροσωπείες, πολλές από τις οποίες είχαν ως επικεφαλής προέδρους ή πρωθυπουργούς, των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου στον Τούρκο πρωθυπουργό, στην τακτική σύνοδο του Οικονομικού Φόρουμ Τουρκίας και Αραβικού Συνδέσμου. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άδραξε, και αυτή, την ευκαιρία για να αυτο-προωθηθεί «σε κεντρική θέση» στην αραβική πολιτική σκηνή.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η Αγκυρα δε θα κάνει ότι δεν είδε την επίθεση και τους νεκρούς» και ότι επιμένει «στην πραγματοποίηση διεθνούς έρευνας, στην άρση του εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας και στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους». Εξίσου οργισμένου ύφους ήταν οι παρεμβάσεις και άλλων αράβων ηγετών, με χαρακτηριστικότερη, ίσως, αυτή του Λιβανέζου φιλοαμερικανού πρωθυπουργού Χαρίρι, ο οποίος υποστήριξε ότι «όλος ο αραβικός κόσμος υποφέρει από την επιθετικότητα και τη βαρβαρότητα του Ισραήλ και αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα».

Για ισραηλινές «φρικαλεότητες» έκανε λόγο ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, ο οποίος φέρεται να μεταβαίνει, εντός των επομένων 24ώρων, στη Λωρίδα της Γάζας. Η σύνοδος ολοκληρώθηκε με κοινό ανακοινωθέν, όπου καταγγέλλεται σκληρά το Ισραήλ, ο αποκλεισμός και η κατοχή.

Αυτό, όμως, που «κάνει τη διαφορά» ως προς την τουρκική διπλωματική αναβάθμιση,είναι ότι στο ανακοινωθέν υιοθετείται τουρκική πρόταση για σύσταση επιτροπής ειδικών που θα επεξεργαστούν σχέδιο δημιουργίας «ζώνης ελεύθερου εμπορίου» μεταξύ Τουρκίας - Συρίας - Λιβάνου - Ιορδανίας, με στόχο την επέκτασή της και σε άλλες αραβικές χώρες. Ο Ερντογάν παρομοίασε την προοπτική «με την ΕΕ», συμπληρώνοντας ότι «οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και ο στόχος της ένταξής της σε αυτήν, δεν επηρεάζει τη βελτίωση και σύσφιγξη των σχέσεών της με τους άραβες γείτονές της».

Πιέσεις

«Αξιόπιστη ανεξάρτητη έρευνα» για την επίθεση στην νηοπομπή ζήτησε χτες εκ νέου ο Αμερικανός Πρόεδρος, οδηγώντας πολλούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι η προεδρία Ομπάμα πιέζει το Τελ Αβίβ να συναινέσει σε μια «ευρύτερη μορφή» διερευνητικής επιτροπής από την εσωτερική έρευνα που επιμένει να διεξάγει, προκειμένου να «καταλαγιάσει» η διεθνής κατακραυγή αλλά και η πίεση που δέχεται και η Ουάσιγκτον στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Προς το παρόν, πάντως, τα ισραηλινο-αμερικανικά παζάρια δεν έχουν καταλήξει σε αποτέλεσμα.

Αντίθετα, η ισραηλινή κοινή γνώμη έχει αποφασίσει. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 71% των Ισραηλινών τάσσεται κατά της διεξαγωγής διεθνούς έρευνας, το 91% τάσσεται υπέρ της στρατιωτικής αναχαίτισης του οποιουδήποτε πλοίου κατευθύνεται στη Γάζα, το 73% δεν θέλει ν' αρθεί το εμπάργκο στη Λωρίδα και περίπου το 75% θεωρεί πλέον την Τουρκία «εχθρικό κράτος».

Ο υπουργός Εξωτερικών Λίμπερμαν, πάντως, υπογράμμιζε ότι «η ελάχιστη προϋπόθεση για άρση του εμπάργκο είναι ο Ερυθρός Σταυρός να έρθει σε επαφή με τον στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ» (που κρατείται από τον Ιούνιο του 2006 και η σύλληψή του χρησιμοποιήθηκε ως αφορμή για την επιβολή του εμπάργκο). Η «Χαμάς», από την άλλη, ανακοίνωσε ότι δε θα δεχθεί «τα προϊόντα που επέτρεψε το Ισραήλ να εισέρχονται στη Γάζα, όπως αναψυκτικά και σνακ, γιατί θεωρεί κοροϊδία τη συγκεκριμένη κίνηση, εφόσον συνεχίζεται, κατά τα άλλα, το εμπάργκο».

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Διεκδικούν ίσες αμοιβές ανδρών - γυναικών...

Χιλιάδες Αυστραλοί διαδήλωσαν και πραγματοποίησαν χτες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε μεγάλα αστικά κέντρα πόλεων της Αυστραλίας, όπως η Μελβούρνη, το Σίδνεϊ, η Καμπέρα και η Αδελαΐδα, απαιτώντας την εξίσωση των αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών καθώς οι τελευταίες εξακολουθούν να κερδίζουν, για την ίδια εργασία, 18% λιγότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους.

ΤΑΣΚΕΝΔΗ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ
Ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής

Με τα ζητήματα της περιφερειακής ασφάλειας και της καταπολέμησης της «τρομοκρατίας» αναμένεται να ασχοληθούν οι διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ), που ξεκινούν την Παρασκευή στην Τασκένδη, πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν. Οι αρχηγοί των κρατών - μελών της ΟΣΣ (η Κίνα, η Ρωσία, το Καζαχστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν), αναμένεται ακόμη να συζητήσουν στη σύνοδο τα προβλήματα της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και των ναρκωτικών, την κατάσταση στο Κιργιστάν και στο Αφγανιστάν.

Ενα από τα ζητήματα που στο παρελθόν εκδηλώθηκαν αντιθέσεις μεταξύ των μελών της ΟΣΣ είναι αυτό της ένταξης των νέων μελών. Η Σύνοδος αναμένεται να εξετάσει και πάλι αυτό το ζήτημα, αφού την πρόθεσή τους να γίνουν μέλη της ΟΣΣ έχουν διατυπώσει η Ινδία, το Πακιστάν και το Ιράν. Ωστόσο, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν από το ΣΑ του ΟΗΕ θεωρούνται από ρωσικές διπλωματικές πηγές ως «ασυμβίβαστες» με την ένταξη στην ΟΣΣ.


Ι.Π.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Μεγάλα λόγια χαρακτήρισαν την «επίσημη πρώτη» του Ακίνο

ΜΑΝΙΛΑ.--

Ανακηρύχθηκε και τυπικά Πρόεδρος των Φιλιππίνων ο Μπενίνιο Ακίνο ο ΙΙΙ, χτες στην επίσημη τελετή στη Μανίλα, δεχόμενος τα συγχαρητήρια ΗΠΑ, Κίνας και Ιαπωνίας. Ο Μπ. Ακίνο, γιος της Κορασόν Ακίνο, τόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, όσο και μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρος σε υποσχέσεις προς το λαό των Φιλιππίνων και μεγάλα λόγια, υποστηρίζοντας ότι θα εξαλείψει τη διαφθορά και τη διαπλοκή, θα εξασφαλίσει διαφανή - φιλολαϊκή διακυβέρνηση και θα ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο των συμπατριωτών του, εξασφαλίζοντας εκτόξευση της δημοτικότητάς του και κερδίζοντας με συντριπτική διαφορά τον αντίπαλό του.

Ο Μπ. Ακίνο αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του έσπευσε να ζητήσει βοήθεια από τις ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσει τους αντάρτες, που δρουν στη χώρα, τα τεράστια ποσοστά φτώχειας, αλλά και το χρέος της χώρας. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος έκανε λόγο για «ενίσχυση της δημοκρατίας» και αναβάθμιση της συνεργασίας Φιλιππίνων - ΗΠΑ σε ένα νέο επίπεδο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ