ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απώλεια για τη μουσική

Ενας από τους σημαντικότερους Ελληνες μουσουργούς, ο 85χρονος Γιώργος Σισιλιάνος πέθανε προχτές το βράδυ και κηδεύεται αύριο, στις 3μμ, από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Σε περισσότερα από 60 ανέρχονται τα έργα που συνέθεσε για όλα τα μουσικά είδη. Ανάμεσά τους δύο μονόπρακτες όπερες, κοντσέρτα για σόλο όργανα (βιολί, πιάνο, βιολοντσέλο) και ορχήστρα, έργα για φωνή και ορχήστρα ή και χορωδία (όπως η τραγική καντάτα «Κασσάνδρα»), συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για αρχαίο δράμα. Υπήρξε από τους πρώτους Ελληνες συνθέτες της γενιάς του '50, που ασχολήθηκαν με όλα τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα, διαμορφώνοντας ένα προσωπικό μουσικό ύφος, συχνά δραματικής απόχρωσης. Εργα του έχουν ερμηνευτεί επανειλημμένα στην Ελλάδα και το εξωτερικό από σημαντικές ορχήστρες (Φιλαρμονική Νέας Υόρκης, Gewandhaus Συμφωνική Ορχήστρα κ.ά.) και σπουδαίους μαέστρους (Δημήτρης Μητρόπουλος, Κουρτ Μαζούρ κ.ά.).

Γεννημένος στην Αθήνα το 1920, σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά τον κέρδισε η μουσική. Αρχικά σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο και στο Ωδείο Αθηνών. Επειτα στη Μουσική Ακαδημία «Santa Cecillia» της Ρώμης, αργότερα στο Ωδείο του Παρισιού και τις ΗΠΑ. Για το έργο του «Κουαρτέτο εγχόρδων Νο 3, op. 15» βραβεύτηκε το 1961 στο διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης του Βελγίου. Απέσπασε τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών (1994) και «Μαρία Κάλλας», ανακηρύχτηκε «Ιππότης Γραμμάτων και Τεχνών» της Γαλλικής και της Ιταλικής Δημοκρατίας, καθώς και επίτιμος διδάκτωρ του Μουσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διατέλεσε διευθυντής μουσικών εκπομπών στην ΕΡΑ, ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Σύγχρονης Μουσικής, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Σύγχρονης Μουσικής, μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής και του ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών, μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ, μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Αθηνών κ.ά. Στη δεκαετία 1960-1970 η Διεθνής Επιτροπή της Διεθνούς Εταιρείας Σύγχρονης Μουσικής επέλεξε δύο έργα του για να αντιπροσωπεύσουν την Ελλάδα στο 39ο Φεστιβάλ της Μαδρίτης (1965) και το 41ο της Πράγας (1967).

«Το Βερολίνο στην Αθήνα»

Κινηματογραφική «Μπερλινάρε» στην Αθήνα
Κινηματογραφική «Μπερλινάρε» στην Αθήνα
«Το Βερολίνο στην Αθήνα» τιτλοφορείται το φεστιβάλ (κινηματογραφικό, θεατρικό, μουσικό, εικαστικό) που θα πραγματοποιηθεί (1-23/4) σε διάφορους χώρους της Αθήνας, δίνοντας την ευκαιρία να πάρουμε μερικές «γεύσεις» βερολινέζικου πολιτισμού. Λ.χ. από το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου (το σημαντικότερο σήμερα, διεθνώς). Εμπνευστής του φεστιβάλ είναι η πολιτιστική εταιρία «Cultural Action» και πραγματοποιείται, υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη του δήμου Βερολίνου, του Οργανισμού Τουρισμού Βερολίνου, του Διεθνούς Κινηματογράφου Βερολίνου, του «Est Side Galery», και άλλων βερολινέζικων οργανισμών, καθώς και του Ινστιτούτου «Γκαίτε» στην Αθήνα, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ, η οποία ευελπιστεί να υπάρξει στο μέλλον αντίστοιχο φεστιβάλ «Η Αθήνα στο Βερολίνο». Οι εκδηλώσεις θα στεγαστούν στους χώρους «Club 22», «BIOS», και στους κινηματογράφους «Μικρόκοσμος» και «Τριανόν», στο «Multi 22» (Ερμού 116) και «Γκαίτε».

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι οργανωτές του φεστιβάλ αναφέρθηκαν στην ποικιλία των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων:

Κινηματογράφος: Από 1-7/4 στους κινηματογράφους «Τριανόν» και «Μικρόκοσμος» θα προβληθεί ένα «Πανόραμα» ταινιών με τις καλύτερες του Φεστιβάλ Βερολίνου τα τελευταία χρόνια, και του φετινού, και σε μεταμεσονύκτιες προβολές οι ταινίες που απέσπασαν τα βραβεία «Tredy».

Θέατρο: 8-18/4 στο «ΒΙΟS» (Πειραιώς 84, 210.3425.335) θα παρουσιαστεί αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στο 90 χρόνια του φημισμένου βερολινέζικου θεάτρου «VOLKSBUEHNE», με προβολές αποσπασμάτων παραστάσεων, αφίσες και προγράμματα. Στις 18 και 19/4 (9 μ.μ.) θα παιχτούν τα μπρεχτικά μονόπρακτα «Συνομιλίες φυγάδων» και «Το αλφαβητάρι του πολέμου», με ζωντανή μουσική και τραγούδια. Στις 10 και 11/4 θα παιχτεί μια πρωτότυπη παράσταση μιμικής.

Μουσική: 1/4 στο «Club 22» αφιέρωμα στη μουσική της δεκαετίας του 1980. Από 8-14/4, στο «BIOS» αφιέρωμα στα γυναικεία συγκροτήματα της βερολινέζικης αντεργκράουντ μουσικής.

Θέατρο - Καμπαρέ: Στο «Club 22», στις 13-14/4 τρεις γυναικείες φωνές και ένας βιρτουόζος πιανίστας θα παρουσιάσουν ένα μουσικοθεατρικό θέαμα. Στον ίδιο χώρο στις 20-21/4 η γοητευτική υψίφωνος, ηθοποιός και χορεύτρια Shequida θα παρουσιάσει ένα θέαμα όπερας - καμπαρέ. Επίσης στον ίδιο χώρο στις 22-23/4 θα δοθεί πάρτι με φημισμένους dj's.

Τέλος, στο «Γκαίτε» παρουσιάζεται εικαστική έκθεση «East Side Gallery».

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Τέχνη και κοινωνία

Ζώντας σε μια πραγματικότητα που σημαδεύεται απ' τις κίβδηλες «αξίες» του καπιταλισμού, το κέρδος και την εμπορευματοποίηση κάθε πτυχής της ανθρώπινης ζωής, η «Πολιτιστική Παρέμβαση Ιωαννίνων», αντιστέκεται και διοργανώνει τετραήμερες εκδηλώσεις με γενικό τίτλο «Η τέχνη μπροστά στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα». Σήμερα, αύριο, το Σάββατο και την Κυριακή στο καφεθέατρο «Σταθμός», εικαστικές δημιουργίες θα «συνομιλήσουν» με την ποίηση και τη μουσική. Στόχος των εκδηλώσεων είναι να αναδειχτεί ο ρόλος της τέχνης στη σύγχρονη κοινωνία. Να τονιστεί η ανάγκη επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης δημιουργού και κοινού. Τέλος, με βραδινές παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, επιδιώκεται η σύνδεση των διαφόρων μορφών τέχνης.

Οπως σημειώνουν οι διοργανωτές «Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία παρατηρείται - με γοργούς ρυθμούς - η επιπλέον εμπορευματοποίηση της τέχνης. Καλλιεργείται η "ήττα", το ανώφελο, το αδιέξοδο. Ουσιαστικά επιβάλλεται η αδιαφορία μπροστά στις κοινωνικές εξελίξεις και η απομόνωση καλλιτεχνών και κοινού. Οι επίσημοι φορείς (τοπική και κεντρική εξουσία) απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από τη βάση της κοινωνίας και αντιμετωπίζουν με προκλητική αδιαφορία την ανάγκη για δημιουργία και τις προσπάθειες των άγνωστων κυρίως δημιουργών να αντέξουν, να αναδείξουν, να προτείνουν».

Συγκεκριμένα οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν: Τη δεύτερη συνάντηση - έκθεση 30 δημιουργών που ζουν στην Ηπειρο (καθημερινά 6 -9.30 μ.μ.). Στις παράλληλες βραδινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Η τέχνη μπροστά στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα» (σήμερα, 9.30 μ.μ.). Θα μιλήσουν οι: Θ. Χρήστου, Φ. Μπίτσικας. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Αύριο (10 μ.μ.), μουσική με το σχήμα «Jazz Line». Το Σάββατο (9.30 μ.μ.), ποιητική βραδιά με τους Β. Αγγέλη, Μ. Γήτα, Α. Δερέκα, Τ. Κανάτση, Ι. Μέλη, Ν. Μουζάκη, Ντ. Μπαλντά. Θα ακολουθήσουν ηπειρώτικα τραγούδια με το πολυφωνικό σχήμα «Ηνορο». Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή (9.30 μ.μ.) με ρεμπέτικα τραγούδια από τους Χ. Τσαχτσήρα, Ν. Παππά, Ντ. Μπουζάνη, Π. Μπουλουχτσή, Α. Γεωργούλη και Β. Φλώρου.

Συσπείρωση δισκοπωλών

Ιδρύθηκε πριν από λίγο καιρό με στόχο να συμβάλει στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δισκοπώλες. Ο λόγος για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Δισκοπωλών, που ξεκινά τη δράση του, πριν το τέλος των λιγοστών εναπομεινάντων καταστημάτων δίσκων. Αποσκοπώντας όπως αναφέρεται «να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε αυτά να παραμείνουν στο χώρο, για το καλό των εργαζομένων, μα κυρίως για το καλό της ελληνικής μουσικής, η οποία στο τέλος είναι αυτή που θα καταστραφεί».

Οπως πληροφορούμαστε, ο Σύλλογος θα καταγγείλει την απρέπεια που επικρατεί στο χώρο της δισκογραφίας και την αδιαφορία που διέπει τους υπευθύνους των εταιριών. Επίσης, προσανατολίζεται σε συνεργασία με άλλους φορείς του κλάδου (τραγουδιστές, δημιουργούς), έστω και λίγο πριν το τέλος και την καταστροφή, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αντίστασης και αποτροπής της.

Καπνοκρατορίας... συνέπειες

«Ο καπνοκράτωρ» τιτλοφορείται το νέο έργο του Ανδρέα Στάικου, το οποίο ανεβάζεται αύριο στο θέατρο «Εμπρός», σε σκηνοθεσία του συγγραφέα, σκηνικά - κοστούμια Ιουλίας Σταυρίδου, μουσική Πλάτωνα Ανδριτσάκη, φωτισμούς Σάκη Μπιρμπίλη. Παίζουν: Λεμονιά Γιανναρίδου, Χρύσα Ζαφειριάδου, Μαρίνα Πολυμέρη, Φωτεινή Τιμοθέου. Οι παραστάσεις θα δίνονται: Τετάρτη έως Σάββατο 9.30 μ.μ., Κυριακή 7 μ.μ.

Το έργο γράφτηκε με αφορμή μια σειρά σεμιναρίων θεατρικής γραφής, τα οποία κατέληξαν κατά τη διάρκεια πολύμηνων δοκιμών σ' ένα ολοκληρωμένο θεατρικό έργο, καθώς «η επιθυμία κινεί βουνά και η επιθυμία για ένα τσιγάρο κινεί τα νήματα του θεάτρου», αναφέρει ο Α. Στάικος. Κεντρικό πρόσωπο του έργου είναι η Ιφιγένεια, μια ξεπεσμένη μοιραία γυναίκα, που ζει και σκέπτεται μόνον όταν καπνίζει. Σε κατάσταση απόλυτης ένδειας, γράφει γράμμα σε μια παλιά της φίλη, με την ελπίδα ότι θα της εξασφαλίσει ένα τσιγάρο. Το γράμμα όμως πέφτει σε άλλα χέρια και εμφανίζονται άλλες γυναίκες, έως ότου φανεί οι φίλη της, οπότε εκτός από τσιγάρα θα υπάρξουν και τραγελαφικές αποκαλύψεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ