ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Απόκρυψη της πραγματικότητας και των αιτιών της

Ολοκληρώθηκε χτες η φιέστα, που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας

Οι επιχειρήσεις «σκούπα» μαζί με το ρατσισμό και την ξενοφοβία είναι πολύ συχνά η απάντηση στη λαθρομετανάστευση
Οι επιχειρήσεις «σκούπα» μαζί με το ρατσισμό και την ξενοφοβία είναι πολύ συχνά η απάντηση στη λαθρομετανάστευση
Θέματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος - όπως για παράδειγμα η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, το δουλεμπόριο και η σεξουαλική εκμετάλλευση - ήταν ενταγμένα στο πρόγραμμα της χθεσινής δεύτερης και τελευταίας ημέρας της συνδιάσκεψης, που οργάνωσε στην Αθήνα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με θέμα: «Παράνομη μετανάστευση και αξιοπρέπεια των μεταναστών: Συνεργασία στη Μεσόγειο». Ομως, κυρίαρχο στοιχείο και πάλι η παντελής απόκρυψη της πραγματικότητας και των αιτιών που οδηγούν σε αυτά τα φαινόμενα. Η γραμμή της αποσιώπησης σε πλήρη ανάπτυξη για να κρυφτούν οι αιτίες που δεν είναι άλλες από την επιβολή της πολιτικής της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης, που με τον πόλεμο, την καταλήστευση και την υπερεκμετάλλευση πολλών χωρών του πλανήτη, οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά και την εξαθλίωση.

Ολες οι εισηγήσεις - πλην ίσως δύο εξαιρέσεων - όχι τυχαία, ήταν στην ουσία εκθέσεις ιδεών, που ελάχιστη σχέση είχαν με το αντικείμενο που διαπραγματεύονταν.

Η «καλή» μέρα χτες φάνηκε από νωρίς το πρωί, όταν στο βήμα των ομιλητών ανέβηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Α. Γιαννίτσης, ο οποίος περιορίστηκε στο να αναφερθεί στις δύο «απόπειρες νομιμοποίησης των μεταναστών στη χώρα μας» και να δώσει τα γνωστά σε όλους στατιστικά στοιχεία: Σχεδόν 232.000 μετανάστες πήραν τη λεγόμενη πράσινη κάρτα το 1997, ενώ περίπου 380.000 υπολογίζονται αυτοί που κατέθεσαν τα χαρτιά τους αυτόν το χρόνο. Οι μετανάστες «παινεύτηκαν» κι από αυτόν τον υπουργό για «τη δημογραφική τόνωση και την επιβράδυνση της γήρανσης του πληθυσμού», για την τόνωση και τη ζωή που έχουν προσφέρει στις αγροτικές περιοχές της χώρας μας. Καμία αναφορά για την υπερεκμετάλλευσή τους από τους εργοδότες, για τα ένσημα που χρειάζονται για να παραμείνουν στη χώρα και κανείς δεν είναι διατεθειμένος να τους τα δώσει, για την αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων που καταρρακώνεται κάθε ώρα και στιγμή.

Οι υπόλοιποί ομιλητές στη συνέχεια -ενώ αναφέρθηκαν σε θέματα όπως «Η νομική κατάσταση των παράνομων μεταναστών: Εξασφαλίζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους στις χώρες υποδοχής;», «Το δουλεμπόριο και η σεξουαλική εκμετάλλευση: Μια σύγχρονη μορφή δουλείας» και «Ξενοφοβία: Μέτρα αποτροπής του κοινωνικού αποκλεισμού»- έμειναν κυριολεκτικά μόνο στους... τίτλους των θεμάτων. Ούτε καν μια καταγραφή της σημερινής πραγματικότητας. Ούτε ένα στοιχείο. Ούτε μια πρόταση.

Μια κάποια διαφοροποίηση, στη λογική της αποσιώπησης υπήρξε η τοποθέτηση του Πολωνού Κ. Εβίνσκι, προέδρου της Επιτροπής μεταναστεύσεων, προσφύγων και δημογραφίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο Κ. Εβίνσκι αναφέρθηκε στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται «όλοι ανεξαιρέτως οι μετανάστες» από τις αρχές των χωρών υποδοχής, κατά τη διάρκεια των διαδικασιών απέλασης. «Η Αμίρα, είπε, ήταν πρόσφυγας που ζήτησε πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο. Πέθανε όταν αστυνομικός της έκλεισε το στόμα με μαξιλάρι, για να μην ακούγονται οι φωνές κι οι διαμαρτυρίες της: Αλλος μετανάστης πέθανε επίσης από ασφυξία όταν η αυστριακή κυβέρνηση αποφάσισε να τον στείλει πίσω στην πατρίδα του, τη Βουλγαρία. Ο Μοχάμετ πέθανε σε Κέντρο Κράτησης μεταναστών στη Ρώμη, γιατί του χορηγήθηκε πολύ δυνατό ηρεμιστικό. Σε ελβετικό κέντρο κράτησης πέθανε πρόσφατα άλλος μετανάστης. Τον ξύπνησαν άγρια χαράματα, τον ξυλοκόπησαν για να τον απελάσουν. Εμεινε νεκρός στα χέρια τους!». Και κατέληξε ο Κ. Εβίνσκι: «Αυτά, όσο τρομακτικά κι αν ακούγονται, είναι απλά γεγονότα! Γιατί αυτά που καθημερινά συμβαίνουν εις βάρος των μεταναστών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης είναι κατά πολύ χειρότερα!»...

Το ζήτημα της μετανάστευσης άρχισε να μπαίνει ακόμα περισσότερο στη σωστή του βάση, όταν το λόγο πήρε ο Αλεξάντερ Τζαμάλ, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας της Αλγερίας που έκανε αναφορές στην «αποικιοκρατία» και τη «δίκαιη κατανομή του παγκόσμιου πλούτου» προκαλώντας μορφασμούς δυσαρέσκειας από τους συνομιλητές του.

«Υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ καλών προθέσεων και πράξης», τόνισε ο Αλ. Τζαμάλ απαντώντας έτσι στα ευχολόγια περί «σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» των Δυτικοευρωπαίων συνομιλητών του. «Η λαθρομετανάστευση είναι ένα δύσκολο πρόβλημα, αλλά το σημαντικότερο στοιχείο για την επίλυσή της είναι η δίκαιη κατανομή του παγκόσμιου πλούτου», σημείωσε και συνέχισε: «οι χώρες του Νότου δεν μπορούν να δεχτούν σε καμιά περίπτωση τη στρατιωτική αντιμετώπιση του θέματος. Κάθε φορά που κλείνετε τα σύνορά σας τόσο μεγαλύτερο είναι το μεταναστευτικό ρεύμα και τόσο μεγαλώνουν τα κυκλώματα της παράνομης μετανάστευσης. Αυτό για μένα κάτι σημαίνει», πρόσθεσε με νόημα...

Αντιμέτωποι με φαινόμενα κακοποίησης

Τη βαρβαρότητα βιώνουν συχνά οι μετανάστες, σύμφωνα με συγκεκριμένα στοιχεία που δόθηκαν από το Σύλλογο Αλλοδαπών Προσφύγων στην Ελλάδα

Συγκλονιστικά ήταν τα όσα καταγγέλθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ο Σύλλογος Αλλοδαπών Προσφύγων στην Ελλάδα. Οι μαρτυρίες 15 πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία που έφτασαν το περασμένο καλοκαίρι, με δουλεμπορικό μαζί με άλλους 153 μετανάστες, στα Χανιά, αναδεικνύουν ότι η κακομεταχείριση δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά συχνό βίωμα ανθρώπων ξεριζωμένων που αντιμετωπίζονται από κάποιους υπαλλήλους των Σωμάτων Ασφαλείας σαν άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας.

Αλλωστε, έτσι αντιμετωπίζονται οι αλλοδαποί, τόσο από τη νομοθεσία που ψήφισε η κυβέρνηση, όσο και στην αγορά εργασίας από τους εργοδότες. Ετσι τους... εξήγησαν με ξυλοδαρμούς τι πάει να πει «φιλοξενία». Εναν, μάλιστα, από αυτούς κάποιος αποπειράθηκε να τον βιάσει με το υπηρεσιακό του γκλομπ.

«Φτάνει πια!» Με τη φράση αυτή άρχισε ο εκπρόσωπος του συλλόγου Γ. Μπιραλί, πολιτικός πρόσφυγας από την Τουρκία. «Οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν στην Ελλάδα για να διασφαλίσουν τη ζωή τους. Ζήτησαν άσυλο σε μια δημοκρατική χώρα. Δάρθηκαν και βασανίστηκαν. Μάλιστα στους Κούρδους έδωσαν όπλα με σφαίρες και τους καλούσαν να σκοτώσουν τους Τούρκους»!

«Να μην κουκουλωθεί η υπόθεση»

«Κάνουμε τη συνέντευξη Τύπου για να μην "κουκουλωθεί" από τις αρχές η υπόθεση», πρόσθεσε. «Δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη. Αρκεί μόνο η διενέργεια ΕΔΕ και η πειθαρχική δίωξη; Δεν είδαμε δικαιοσύνη. Εδώ και δυο βδομάδες προσπαθούμε να συναντηθούμε με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, αλλά ακόμα περιμένουμε...».

Ο Γ. Μπιραλί, παρουσιάζοντας τις ιατρικές γνωματεύσεις που αποδεικνύουν την κακομεταχείριση των αλλοδαπών, υπογράμμισε ότι τα περιστατικά κακοποίησης, βάναυσης και προσβλητικής συμπεριφοράς απέναντι στους αλλοδαπούς, πρόσφυγες και μετανάστες, είναι πάρα πολλά, για να χαρακτηριστούν μεμονωμένα και αναρωτήθηκε: «πού βρίσκουν τόσο θράσος για να τα κάνουν όλα αυτά»;

Η αφήγηση του Μεζάτι Ζωντούρ, από την Τουρκία, που βρήκε το θάρρος να καταγγείλει την απόπειρα βιασμού που έγινε σε βάρος του είναι χαρακτηριστική. Οι λέξεις δεν μπορούν να χωρέσουν το δράμα αυτού του ανθρώπου, ούτε να δείξουν τη συγκίνηση που ένιωθε, όταν με γυρισμένη την πλάτη στο φακό αφηγούνταν όλα όσα του συνέβησαν.

Αφού αφηγήθηκε το πώς τους διαχώρισαν και τους έριξαν σε ένα παλιό σχολείο, σε αίθουσες από 32 άτομα σε κάθε μια, κατήγγειλε ότι τουλάχιστον για τέσσερις μέρες μετά το φαγητό, τους έδερναν στο υπόγειο του σχολείου.«Στην αρχή γινόταν, κρυφά», λέει, «και κανείς δεν το ομολογούσε στον διπλανό του. Η αρχή έγινε με μια βάρδια λιμενικών που μας φύλαγε. Στη συνέχεια ενημερώθηκαν και οι υπόλοιποι. Οσοι είμαστε από την Τουρκία δε μας επέτρεπαν να πάμε ούτε στην τουαλέτα. Μια μέρα που είχα πάει σε αυτήν, ένας λιμενικός με κλότσησε. Πριν είχε φροντίσει ν' αδειάσει το διάδρομο. Ομως κάποιοι ήταν μέσα στις καμπίνες του αποχωρητηρίου. Μου έλεγε κάτι, αλλά εγώ δεν καταλάβαινα. Με χτύπησε στα χέρια. Ξεκίνησε να κάνει κινήσεις, σαν να ήθελε να με βιάσει με το γκλομπ. Μερικοί βγήκαν από τις καμπίνες και όταν τον είδαν άρχισαν να φωνάζουν. Αυτός τους έδιωξε. Με χτυπούσε και με τράβηξε σε μια καμπίνα. Μου ζήτησε να βγάλω τα ρούχα... Ηταν δύσκολα... Προσπάθησε να με βιάσει με το γκλομπ που κρατούσε... Τελικά έφυγε, αφού δεν πέτυχε αυτό που ήθελε».

«Ζητάμε μια ανθρώπινη ζωή»

Οι μελανιές στα σώματα τους από τα χτυπήματα, σημείωσαν οι μετανάστες, έμειναν για πολλές μέρες. Υπενθυμίζουν ότι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε απεργία πείνας. Ακολούθησαν προσπάθειες με το ζόρι να τους ταΐσουν, ράντισμα μία ώρα γονατιστοί με νερό και κολόνια. Ο Μεζάτι κλείνοντας σημείωσε: «Ενας υπεύθυνος του Λιμενικού Σώματος ζήτησε συγγνώμη. Δήλωσε άγνοια για αυτά που είχαν συμβεί. Μας δήλωσαν ότι για να βρεθεί ο υπάλληλος που έκανε την απόπειρα βιασμού, πρέπει να αναγνωριστεί. Τον βρήκαν. Μας ενημέρωσαν ότι τους άλλαξαν θέσεις, αλλά συνέχισαν να είναι στη βάρδια που μας φύλαγε. Μετά από παρέμβαση ενός γιατρού μας μετέφεραν στο νοσοκομείο των Χανίων και στη συνέχεια στα κρατητήρια του αεροδρομίου.

Είχα ξαφνιαστεί από όλα αυτά που συνέβησαν. Το μόνο που ζητάμε είναι ανθρώπινη ζωή. Ποτέ δεν έχω κατηγορήσει την Ελλάδα και τους Ελληνες για αυτό που συνέβη. Οταν μάθω ελληνικά πιστεύω ότι θα αγαπήσω πιο πολύ την Ελλάδα».

Ο Αρίφ Χαρατζά που εργάζεται στη «Διεθνή Αμνηστία» διάβασε επιστολή τεσσάρων Κούρδων που κρατούνται στη φυλακή της Χίου. Βρίσκονται εκεί εδώ και τέσσερις μήνες που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο. Επίσης η Ε. Κοκκέβη από το Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Βασανιστηρίων, αναφέρθηκε στον Τούρκο πρόσφυγα Ιμπραχίμ που πριν μερικούς μήνες βρέθηκε απαγχονισμένος στο κέντρο θεραπείας χρόνιων παθήσεων όπου νοσηλεύονταν.

Εικόνες αθλιότητας στο λιμάνι του Πειραιά

Στοιβαγμένοι στο παλιό τελωνείο, 275 άνθρωποι, άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά, πρόσφυγες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν

Τα όνειρά τους για μια «καλύτερη ζωή» κατέληξαν στο βρώμικο τελωνείο του Πειραιά
Τα όνειρά τους για μια «καλύτερη ζωή» κατέληξαν στο βρώμικο τελωνείο του Πειραιά
Γροθιά στο στομάχι αποτελούν οι εικόνες που εκτυλίσσονται από χτες το πρωί στον Πειραιά, όταν 275 άνθρωποι βρέθηκαν αντί για τη «γη της Επαγγελίας», όπως νόμιζαν, στην αίθουσα του παλιού τελωνείου. Το κτίριο βρώμικο, χωρίς να διαθέτει τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις παραμονής ανθρώπων. Εκεί, σ' αυτήν την αίθουσα, χωρίς τουαλέτες, με το πάτωμά της πλημμυρισμένο από νερά, όπου ούτε ζώο δεν μπορεί να διαμείνει, αυτοί οι άνθρωποι, άντρες, γυναίκες και παιδιά, είναι αναγκασμένοι να παραμείνουν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον για άλλες πέντε μέρες! Τα σημάδια εξάντλησης είναι ορατά στα πρόσωπά τους. Ορισμένοι έχουν διάρροια, η ψώρα αναπτύσσεται ανάμεσά τους με «γεωμετρική - όπως μας είπε ο νομίατρος Πειραιά - πρόοδο», τα παιδιά συνεχώς κλαίνε, οι μανάδες προσπαθούν μάταια να τα παρηγορήσουν. Η μυρωδιά που αναδύεται, αφόρητη. Οι άνθρωποι αυτοί, οι περισσότεροι από το Ιράκ και ορισμένοι από το Αφγανιστάν, έπεσαν θύματα του δουλεμπορικού κυκλώματος. Ταξίδευαν επί ένα μήνα, άλλοτε μέσα σε κοντέινερ φορτηγών και στο τέλος στα αμπάρια των δουλεμπορικών σκαφών. Οι 186 εντοπίστηκαν προχτές το βράδυ στον Πόρο μέσα στη θαλαμηγό «Blue Bird Hornet» και οι υπόλοιποι μέσα σε άλλο πλοίο στα Μέθανα.

Ενας άνδρας από το Ιράκ, πατέρας δύο παιδιών, μας εξηγεί γιατί έφυγε από την πατρίδα του: «Οι βόμβες των Αμερικανών πέφτουν συνεχώς. Κινδυνεύαμε. Από την άλλη, ο Σαντάμ δεν είναι καλός για το λαό του. Επρεπε να φύγουμε». Το ταξίδι σ' αυτόν, συγκεκριμένα, στοίχισε 4.000 δολάρια, ενώ σε άλλους επειδή προφανώς δεν είχαν οικογένεια από 2.000 έως 2.500 δολάρια. Πιο πέρα, γονατισμένος στο πάτωμα, βρίσκεται ο 19χρονος Σάου Ελί Αλμιρί από το Αφγανιστάν. «Κινδύνευε η ζωή μου - λέει ο ίδιος - και έπρεπε να φύγω. Ανήκω στη φυλή Χαζαρέ. Οι Ταλιμπάν, μας θεωρούν μειονότητα και προσπαθούν να μας εξολοθρεύσουν. Τους υποστηρίζουν ο στρατός του Πακιστάν, οι αραβικές χώρες και οι ΗΠΑ. Πώς να ζήσουμε εκεί; Εμείς, ο λαός του Αφγανιστάν, θέλουμε ειρήνη, θέλουμε ισότητα για όλους, να τηρούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν γυρίσουμε πίσω, θα μας σκοτώσουν». Ο ίδιος μας ανέφερε ότι ταξίδευε ένα μήνα μέσα σε κοντέινερ φορτηγού. Οι δουλέμποροι δεν τους έλεγαν πού βρίσκονται. Οταν εντοπίστηκαν από τους Ελληνες λιμενικούς, κατάλαβε πού βρισκόταν. Τη μετάφραση με τους πρόσφυγες είχε αναλάβει ο Κούρδος Μπαρτζανί Σουλεϊμάν, γιατρός στην ομάδα των Γιατρών του Κόσμου, η οποία έσπευσε να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες.

Μια ακόμα πτυχή του προβλήματος, μας έδωσε ο νομίατρος Πειραιά κ. Πλατανησιώτης: «Βλέπετε ότι οι συνθήκες εδώ είναι άθλιες. Ηδη, δύο παιδιά έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, το ένα με αλλεργικό βρογχικό άσθμα και το δεύτερο, το οποίο ήταν πρόσφατα εγχειρημένο, με επιπλοκή. Εχουμε και έναν, του οποίου έχουν κοπεί τα δάχτυλα. Ζητήσαμε από τον ΟΛΠ να παραχωρήσει μία αίθουσα, όμως αρνήθηκε. Μέχρι αύριο, οι περισσότεροι θα έχουν γεμίσει ψώρα. Το φάρμακο δεν αρκεί, πρέπει να κάνουν και μπάνιο».

Σε εξέλιξη το δράμα εκατοντάδων ανθρώπων

Τουρκικό λαθρεμπορικό επιτηρείται από το Πολεμικό Ναυτικό κοντά στα ελληνικά χωρικά ύδατα

Επιβεβαίωση του δράματος που ζουν οι μετανάστες, απόρροια της πολιτικής χωρών και καθεστώτων που τους οδηγεί στην απόγνωση και την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, είναι και το δράμα που βιώνουν εκατοντάδες άνθρωποι (200 - 300, γυναίκες και παιδιά), που βρίσκονται σε δουλεμπορικό σκάφος που πλέει κοντά στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη από το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, όταν το σκάφος εντοπίστηκε στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Νισύρου, ενώ χτες έπλεε στο θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Κρήτης. Οπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Ρέππας, στην παρακολούθηση του σκάφους από πλοία του Λιμενικού εντάχτηκε χτες και μια κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού η «ΟΡΜΗ» και πρόσθεσε πως δε θα επιτραπεί στο πλοίο αυτό να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ενημερώθηκε για το συμβάν, ωστόσο ανώτεροι αξιωματικοί προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός, υποστηρίζοντας ότι το δουλεμπορικό κατευθύνεται προς την Ιταλία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την πλευρά του δήλωσε πως δεν υπάρχει επικοινωνία με το πλοίο και επομένως δεν είναι γνωστή η κατεύθυνσή του. Είναι όμως αμφίβολο, στην περίπτωση που το δουλεμπορικό σκάφος έχει προορισμό την Ιταλία, ότι θα φτάσει στην Ιταλία, αφού οι Ιταλικές αρχές συνηθίζουν να μην επιτρέπουν την είσοδο στα χωρικά τους ύδατα δουλεμπορικών. Τα πλοία αυτά αναγκαστικά παραμένουν στα διεθνή ύδατα συχνά για μέρες, ώσπου τελικά οι ελληνικές Αρχές αναλαμβάνουν να περισυλλέξουν τους λαθρομετανάστες και να τους οδηγήσουν στα ελληνικά παράλια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ