ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ
«Φταίει της κυβέρνησης η πολιτική»...

Αμετακίνητη η κυβέρνηση απέναντι στα αιτήματα των ιδρυμάτων. Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες σπουδαστές της ΠΚΣ, στο υπουργείο Παιδείας

Από κινητοποίηση σπουδαστών ενάντια στην ανωτατοποίηση - απάτη
Από κινητοποίηση σπουδαστών ενάντια στην ανωτατοποίηση - απάτη
Συνεχίζεται και εντείνεται το αδιέξοδο των ΤΕΙ, καθώς τα μεγαλύτερα από τα ιδρύματα παραμένουν κλειστά και το υπουργείο παραμένει αμετακίνητο σχετικά με τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, ενώ σκληραίνει τη στάση του απέναντι στις κινητοποιήσεις. Χτες, ο υπουργός Παιδείας είχε μια μαραθώνια συνάντηση με τους προέδρους των ΤΕΙ Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, για να δηλώσει αμέσως μετά ότι η «αποχή (σ.σ. των εκπαιδευτικών) δημιουργεί πολιτικό, κοινωνικό και ηθικό ζήτημα», γιατί τα ιδρύματα ανήκουν στο Δημόσιο και δεν μπορεί κανείς να παρακωλύει τη λειτουργία τους. Επανέλαβε ότι κανένας από τους εκπαιδευτικούς δεν πρόκειται να χάσει τη θέση του, αλλά τίποτα παραπάνω σε σχέση με τα αιτήματα τους.

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν, χτες το πρωί στο υπουργείο Παιδείας, σπουδαστές των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, εκπρόσωποι της Πανσπουδαστικής, αντιδρώντας στο νόμο 2916 που αποτελεί ουσιαστική κοροϊδία για τα ΤΕΙ και απαιτώντας πραγματική αναβάθμιση των ιδρυμάτων, των σπουδών και των πτυχίων τους.

«Τέρμα πια στην κοροϊδία, Ενιαία Ανώτατη Δημόσια Παιδεία», απαιτούσαν με τα συνθήματά τους οι σπουδαστές, τονίζοντας ότι «δε φταίνε τα ΤΕΙ, δε φταίνε τα ΑΕΙ, φταίει της κυβέρνησης η πολιτική» και φωνάζοντας... «μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά: μόρφωση, ειδίκευση για όλους μας δουλιά».

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο για τους καθηγητές. Στο Λεκανοπέδιο της Αττικής φοιτούν 45.000 σπουδαστές και γι' αυτούς δε λέει κανείς τίποτα. Οι παρατάξεις της πλειοψηφίας, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ λένε μόνο να μη χαθεί η εξεταστική και δεν τους νοιάζει τι πτυχία θα πάρουμε», μας είπε ο Γιώργος Δακορώνιας, εκλεγμένος στο ΔΣ του σπουδαστικού συλλόγου Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) του ΤΕΙ Αθήνας. Σχετικά με τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ΤΕΙ τόνισε ότι «το θέμα δεν είναι μόνο σε ποια βαθμίδα θα ενταχθούν οι καθηγητές και πώς. Στη ΣΔΟ οι μισοί και περισσότεροι καθηγητές είναι έκτακτοι. Το υπουργείο προκηρύσσει 500 προσλήψεις: αυτό αν κάνουμε μια απλή διαίρεση αντιστοιχεί σε 1,2 (;) καθηγητή σε κάθε Τμήμα ΤΕΙ ανά την Ελλάδα. Ετσι γίνεται η αναβάθμισή;»

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, εκλεγμένοι σπουδαστές σε Διοικητικά Συμβούλια συλλόγων συναντήθηκαν με τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου, Κ. Δελίδη, ο οποίος τους κάλεσε να πιέσουν για να ανοίξουν τα ιδρύματα, που κρατούν κλειστά οι εκπαιδευτικοί, ενώ οι σπουδαστές τόνισαν ότι αντιδρούν συνολικά στο νόμο που υποβαθμίζει τα ιδρύματα και τα πτυχία τους.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αλλαγές στο μηχανογραφικό δελτίο

Νέα τμήματα και μετονομασίες τμημάτων θα περιλαμβάνει το μηχανογραφικό δελτίο που θα κληθούν να συμπληρώσουν τον Ιούλη οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας, στο νέο μηχανογραφικό δελτίο θα περιλαμβάνονται δύο νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, και δύο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα οποία προήλθαν από την κατάτμηση του Τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής που υπήρχε στο περσινό μηχανογραφικό δελτίο. Πρόκειται για τα παρακάτω τμήματα:

- Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με έδρα την Τρίπολη, το οποίο εντάσσεται στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

- Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με έδρα την Τρίπολη, το οποίο εντάσσεται στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

- Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με έδρα το Βόλο, το οποίο εντάσσεται στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

- Τμήμα Γεωπονίας, Ζωικής Παραγωγής και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με έδρα το Βόλο, που εντάσσεται στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

Μετονομασίες τμημάτων

Δώδεκα τμήματα μετονομάζονται και περιλαμβάνονται στο νέο μηχανογραφικό δελτίο με τη νέα ονομασία τους. Ειδικότερα:

- Το Τμήμα Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με έδρα το Ρέθυμνο, που ανήκει στο 1ο και 2ο Επιστημονικό Πεδίο, μετονομάζεται σε Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης.

- Το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με έδρα το Βόλο, που ανήκει στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, μετονομάζεται σε Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

- Το Τμήμα Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Θράκης, με έδρα την Αλεξανδρούπολη, που ανήκει στο 1ο και 2ο Επιστημονικό Πεδίο, μετονομάζεται σε Παιδαγωγικό Τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία.

- Το Τμήμα Μεθοδολογίας και Συστημάτων Παραγωγής του Πανεπιστημίου Πειραιά, που ανήκει στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, μετονομάζεται σε Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας.

- Το Τμήμα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πειραιά, που ανήκει στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο, μετονομάζεται σε Τμήμα Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων.

- Το Τμήμα Επιχειρησιακής Ερευνας και Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που ανήκει στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο, μετονομάζεται σε Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας.

- Το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου, που ανήκει στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, μετονομάζεται σε Τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού.

- Το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας-Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με έδρα το Βόλο, που ανήκει στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, μετονομάζεται σε Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.

- Το Τμήμα Γραφικών Τεχνών και Σχεδίασης Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα τη Σύρο, που ανήκει στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, μετονομάζεται σε Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων.

- Το Τμήμα Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα τη Σάμο, που ανήκει στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο, μετονομάζεται σε Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων.

- Το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα τη Ρόδο, που ανήκει στο 1ο και 2ο Επιστημονικό Πεδίο, μετονομάζεται σε Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού.

- Το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη, που ανήκει στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, μετονομάζεται σε Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας.

Τέλος, εκτός από τα παραπάνω, στο νέο μηχανογραφικό δελτίο θα περιλαμβάνονται και οι παρακάτω μεταβολές σε σχέση με το παλιό. Μετά την πρόταση των οικείων ιδρυμάτων:

α) Δεν απαιτείται πλέον εξέταση σε ειδικά μαθήματα για το τμήμα Γραφικών Τεχνών και Σχεδίασης Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Σύρο.

β) Το τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που είναι ενταγμένο στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, εντάσσεται στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο.

Μετά από πρόταση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και λόγω αναδιάρθρωσης της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (ΣΜΥ) καταργούνται οι δύο κατευθύνσεις «Τεχνικοί», «Διοικητικοί» που ήταν ενταγμένες στο 4ο και 5ο Επιστημονικό Πεδίο αντίστοιχα και αντί αυτών λειτουργούν δύο νέες κατευθύνσεις «Οπλα» και «Σώματα» η καθεμιά των οποίων εντάσσεται σε δύο επιστημονικά πεδία και συγκεκριμένα στο 4ο και 5ο Επιστημονικό Πεδίο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ