ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
Σκηνική πολυφωνία

Από την παράσταση «Κοινός Λόγος»
Από την παράσταση «Κοινός Λόγος»
Στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου» (Αντισθένους 7 και Θαρύπου, τηλ. 210.9212.900), στον πάνω χώρο, συνεχίζονται οι παραστάσεις του αφηγηματικού έργου «Κοινός Λόγος», της αξέχαστης κομμουνίστριας και αγωνίστριας της ΕΑΜικής Αντίστασης Ελλης Παπαδημητρίου. Η σκηνοθεσία είναι του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Παίζουν: Σ. Αθανασιάδου, Γ. Φέστα, Α. Ανδρεοπούλου κ.ά.

Στον κάτω χώρο του θεάτρου, επαναλαμβάνεται το έργο του Σλαβομίρ Μρόζεκ «Εμιγκρέδες». Η παράσταση παρουσιάζεται στα αλβανικά και στα ελληνικά. Η αλβανική μετάφραση είναι του Λαέρτη Βασιλείου, ο οποίος έχει κάνει και τη σκηνοθεσία. Η ελληνική μετάφραση, της Ερσης Βασιλικιώτη. Παίζουν οι Καραφίλ Σένα και Νικόλαος Λάμπρου. Το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» έχει καθιερώσει μειωμένο εισιτήριο για τις παραστάσεις του κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, καθώς και για την Κυριακή, που οι «Εμιγκρέδες» παίζονται στα αλβανικά.

Στο ίδιο θέατρο, (πάνω χώρος, β' σκηνή), από τη Δευτέρα και για κάθε Δευτέρα και Τρίτη, η Θεατρική Εταιρεία Πόλις, παρουσιάζει την «Φωτοχυσία Ερμουπόλεως... Η πορνεία στην Ερμούπολη το 19ο αιώνα». Η παράσταση, βασισμένη σε αυθεντικές μαρτυρίες και λογοτεχνικές καταγραφές για τον αγοραίο έρωτα, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ελένης Γεωργοπούλου, επιλογή κειμένων - Δραματουργική επεξεργασία Αιμ. Βάλβη, επιμέλεια κίνησης Μ. Καρέττα, σκηνικά Γ. Βέλλη. Παίζουν: Χ. Λιανού, Μ. Μανιμανάκη, Λ. Μπατής, Στ. Ράπτη.

Μουσικές προσκλήσεις
Μίλτος Πασχαλίδης
Μίλτος Πασχαλίδης
  • Στο «Αλεκτον» φιλοξενείται η μουσικοθεατρική παράσταση του Νίκου Καλογερόπουλου: «3ΩΔΙΑ». Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται αποσπάσματα του ομότιτλου ποιητικού έργου του και μουσική του Βασίλη Νούσια. Στο β` μέρος οι «Αποροι Αρχοντες» ερμηνεύουν τραγούδια του θεατρικού έργου του N. Καλογερόπουλου «Οι κυνικοί ξανάρχονται», κομμάτια του Β. Νούσια και τραγούδια των Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου κ.ά. Παραστάσεις Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο (9.15 μ.μ.).
  • Η Ελένη Δήμου εμφανίζεται στο «An Club» (Σολωμού 13-15), όπου παρουσιάζει τραγούδια του νέου δίσκου της και γνωστά κομμάτια της.
  • Λαϊκά και έντεχνα τραγούδια παρουσιάζει ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος και η μουσική του συντροφιά, κάθε Παρασκευή και Σάββατο (11 μ.μ.), στο «Μυθικό» (Ηρώνδα 6Β, Καλλιμάρμαρο, 210-72.57.456).
  • Στο «cafe Αλάβαστρον» σήμερα εμφανίζεται το μουσικό σχήμα «Loco Mondo». Παρουσιάζουν γνωστά κομμάτια των Μπομπ Μάρλεϊ, Μανού Τσάο κ.ά. και δικές τους συνθέσεις.
  • Κέλτικη παραδοσιακή μουσική, με παραδοσιακά όργανα από τους «Κέλτες», σήμερα (10.30 μ.μ.), στο «Μακάρι» (Ζ. Πηγής 125, Εξάρχεια). Αύριο, στον ίδιο χώρο, οι Μπέτυ Χαρλαύτη, Αγγέλικα Παπανικολάου και Ανδρέας Τσέτσης ερμηνεύουν έντεχνη μουσική.
  • Ο Μίλτος Πασχαλίδης, τη Δευτέρα, ρίχνει τις μελωδικές του «άγκυρες» στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3, Κολωνάκι, 210-3623625).
  • Στην Ελευσίνα (παλαιές αποθήκες «Ελαιουργικής») συνεχίζεται η Γιορτή Τσικουδιάς, που διοργανώνει η Ενωση Κρητών Ελευσίνας. Σήμερα εμφανίζονται οι Νίκος Ζωϊδάκης (λύρα) και Γιώργος Καραγιώργης (λαούτο). Αύριο οι Γιώργος Σκορδαλός (λύρα), Μεν. Νταγιαντάς (μαντολίνο) και Γ. Νταγιαντάς (λαούτο).
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Ι. Β. Στάλιν: «Απαντα», τόμος 14ος

Γ. Φαρσακίδης: «Ιαματικά ψεύδη και "βέβηλες" προσεγγίσεις»

Μ. Νεγρεπόντη: «Οι κλέφτες του ήλιου»

Τρ. Γεροζήσης: «Επίλεκτο απόσπασμα 1ης Μεραρχίας ΔΣΕ»

μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Φιλοξενούμενος από το Εθνικό Θέατρο, τη Δευτέρα (6.30 μ.μ.), στο Θέατρο «Κοτοπούλη - Ρεξ» (Πανεπιστημίου), ο διάσημος Σουηδός ηθοποιός - πρωταγωνιστής ταινιών του Ιγκμαρ Μπέργκμαν - Μαξ φον Σίντοβ, θα δώσει διάλεξη για την «Κινηματογραφική υποκριτική» (είσοδος ελεύθερη). Ο Μαξ φον Σίντοβ βρίσκεται στην Αθήνα, καθώς είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνιστικού τμήματος του «Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου» και θα έχει τη Δευτέρα συνάντηση με δημοσιογράφους.

μια ΕΚΘΕΣΗ

Στο ποδόσφαιρο είναι αφιερωμένη η μεγάλη έκθεση που φιλοξενείται (έως 31/10) στο νέο χώρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138), στο πλαίσιο του 11ου Διεθνούς Μήνα Φωτογραφίας. Ο «Πλανήτης Ποδόσφαιρο», από τους φωτογράφους του «Magnum», περιλαμβάνει πενήντα φωτογραφίες που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα του 20ού αιώνα και όπως υπονοεί ο τίτλος, πάρα πολλές περιοχές του πλανήτη. Διακεκριμένοι διεθνώς φωτογράφοι του Magnum (Abbas, Bruno Barbey, Rene Burri, Martine Franck, Peter Marlow, Ν. Οικονομόπουλος κ.ά.), αποτύπωσαν, στα ταξίδια τους ανά τον κόσμο, εικόνες που σχετίζονται με το δημοφιλέστατο αυτό σπορ, εικόνες τόσο διαφορετικές αλλά και τόσο ίδιες.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Στο θέατρο «Στοά» (Μπισκίνη 55, Ζωγράφου, τηλ. 210.7770.145), παρουσιάζεται το έργο του Μάριου Ποντίκα «Ο δολοφόνος του Λάιου και τα κοράκια», σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Νίκου Μενουδάκη. Το νέο έργο του Μ. Ποντίκα, που παρουσιάστηκε την περασμένη άνοιξη για λίγες παραστάσεις και επαναλαμβάνεται, στηρίζεται στο σοφόκλειο «Οιδίποδα» και αποτελείται από δύο μονολόγους που ερμηνεύουν ο Θανάσης Παπαγεωργίου και η Λήδα Πρωτοψάλτη. Συμμετέχουν η Εύα Καμινάρη και η Μαρία Παπαστεφανάκη.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Η Συμφωνική Ορχήστρα Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, με μαέστρο τον Βλαντιμίρ Φεντοσέγιεφ, δίνει σήμερα (8.30 μ.μ.) τη δεύτερη συναυλία της, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το πρόγραμμα, με σολίστ τον πιανίστα Γιώργο Πέτρου, περιλαμβάνει έργα αποκλειστικά Τσαϊκόφσκι. Θ' ακουστούν η Πολωνέζα και το Βαλς από την όπερα «Ευγένιος Ονέγκιν», το Κοντσέρτο Φαντασία για πιάνο και ορχήστρα, έργο 56 και η Συμφωνία αρ. 6 («Παθητική»).

  • Ο διάσημος Ρώσος βιολονίστας Γκριγκόρι Ζισλίν θα δώσει ρεσιτάλ αύριο (8.30 μ.μ.), στο Θέατρο «Δαΐς», στο Μαρούσι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει το Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας» για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Ελληνα συνθέτη και βιολονίστα.
ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ενα από τα ομορφότερα έργα του διεθνούς δραματολογίου, το «Ονειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, παρουσιάζεται στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου, σε μετάφραση, διασκευή, σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη, σκηνικά - κοστούμια Νίκου Σαριδάκη, χορογραφίες Φωκά Ευαγγελινού, μουσική Κρις Κούκουλ. Παίζουν: Τάσος Αλατζάς, Ελενα Λαρίου, Κωνσταντίνος Λάγκος, Κωνσταντίνος Κωτσαδάμ, Βαλέρια Κουρούπη, Βησσαρίων Τσιώνας, Γιώργος Οικονόμου, Δημήτρης Βεργάδος, Δημήτρης Μάριζας, Στράτος Μενούτης, Νίκη Παλληκαράκη κ.ά.

ένα ΒΙΒΛΙΟ

Κάθε «νεκρός θέλει αγάπη». Ιδιαίτερα ένας νεκρός μέγας, αναμάρτητος «αμαρτωλός» και τραγικός σαν τον Γεώργιο Βιζυηνό. Γι' αυτό ο βραβευμένος πεζογράφος και κριτικός Μισέλ Φάις με το ελεγειακό, επιστολικής μορφής βιογραφικό μυθιστόρημά του «Ελληνική αϋπνία» («Πατάκης»), άνοιξε μιαν αγκαλιά απέραντης αγάπης για τον Βιζυηνό. Ο συγγραφέας, έχοντας εμβαθύνει συγκινητικά στην αμφίδρομη, αλληλοτροφοδοτική και εντέλει αλληλοσπαρακτική σχέση μεταξύ της ζωής και του έργου του Βιζυηνού, όπως και στη μαγευτική γλώσσα του - γλώσσα που ενώ «προσδοκά το αδύνατο», δυστυχώς «δε μιλιέται πουθενά», και είναι «καταχωρισμένη στο Λεξικό του Κανένα» - πλάθει υπέροχα, «αγιολογικά», όπως του αξίζει, το πικραμένο και βασανισμένο ανθρώπινο, πνευματικό και λογοτεχνικό πορτρέτο του «πρώτου και κορυφαίου μινιμαλιστή μυθιστοριογράφου της νεοελληνικής», υπό το «φως» του ευρύτερου λογοτεχνικού πλαισίου της εποχής του. Ο συγγραφέας, ακουμπώντας σεβαστικά σε «επιτύμβια» λέξεων (παραθέτει, αλφαβητικά και γλωσσάρι του Βιζυηνού), «πικρών, πικρών τραγουδιών», «οικογενειακών απομνημονευμάτων» και σε αριστουργήματά του («Το αμάρτημα της μητρός μου», «Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου», «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον», «Ο Μοσκώβ-Σαλήμ»), γράφοντας «εν μια νυκτί» και υπογράφοντας ως «αναγνώστης» τριάντα και πλέον επιστολές (από τον εγκλεισμό του μέχρι το θάνατό του στο Δαφνί, 1892-1896) ψυχογραφεί, διαισθάνεται και διαλέγεται με τον «βαρύλυπο», «εξόριστο», «πολλακαμένο» Βιζυηνό, βάζοντας και τον αναγνώστη του βιβλίου να «προσκυνήσει» και να «ψαλλουρίσει» (σιγοψάλλει) αυτόν τον αθάνατο δημιουργό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ