ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέες δολοφονίες αμάχων

Η «απελευθερωτική» δράση των «Ράμπο» συνεχίζεται στα σύνορα με το Πακιστάν
Η «απελευθερωτική» δράση των «Ράμπο» συνεχίζεται στα σύνορα με το Πακιστάν
ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νέο έγκλημα των αφγανικών αστυνομικών δυνάμεων, που συντάσσονται με την αμερικανο-ΝΑΤΟική κατοχή, σημειώθηκε το Σάββατο στην αφγανική πόλη Σπιν Μπολντάκ, της Κανταχάρ, το Σάββατο, με αποτέλεσμα πέντε παιδιά να χάσουν τη ζωή τους. Οι αστυνομικοί «νόμιζαν» ότι τα παιδιά που μάζευαν καυσόξυλα ήταν «αντάρτες των Ταλιμπάν» και άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Ο αστυνομικός διοικητής της πόλης, Αμπντούλ Ραζίκ, υποστήριξε πως οι αστυνομικοί κρατούνται και ανακρίνονται.

Την ίδια στιγμή διαταγή εκκένωσης έχει δοθεί για την περιοχή Μάρτζα της Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν, λίγο πριν ξεκινήσει η μεγαλύτερη επίθεση των τελευταίων χρόνων που σχεδιάζουν οι κατοχικές αμερικανικές δυνάμεις, με στόχο όπως αναφέρεται τη διάλυση ενός ακόμα προπύργιου των Ταλιμπάν. Η συγκεκριμένη επιχείρηση θεωρείται ως ένα τεστ για τις κατοχικές δυνάμεις και την εξέλιξη του πολέμου, αναφορικά με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

Στο πλαίσιο της προσέγγισης και της εξαγοράς των Ταλιμπάν από την εγκάθετη κυβέρνηση του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι ετοιμάζονται να επιστρατευθούν και τα 90 περίπου εργοστάσια στην περιοχή της Κανταχάρ, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί, εξαιτίας της ελλιπούς ηλεκτροδότησης της περιοχής. Σύμφωνα με αναλυτές, το γεγονός ότι αυτά θα μπορούσαν να δώσουν δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους στην περιοχή, ανεβάζοντας την αποδοχή της κυβέρνησης, προσεγγίζοντας μετριοπαθείς Ταλιμπάν και κερδίζοντας τις εντυπώσεις σε σχέση με τους σκληροπυρηνικούς αντάρτες. Ωστόσο το πρόβλημα του ηλεκτρισμού δε θεωρείται αμελητέο και το σχέδιο δεν είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί.

Στο μεταξύ ο αστυνομικός διοικητής της περιοχής Μπάλα Μουργκάμπ, του βορειοδυτικού Αφγανιστάν, συνελήφθη την Πέμπτη με την κατηγορία της διασύνδεσης με τους Ταλιμπάν και την παροχή σε αυτούς ευαίσθητων πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών, από τις αφγανικές αρχές και κρατείται αντιμετωπίζοντας και κατηγορίες περί διαφθοράς.

Τέλος συνεχίζονται οι πολεμικές συγκρούσεις και στο Πακιστάν, με τις κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις να υποστηρίζουν ότι σε μάχες στην περιοχή Μπαχούρ, που ανήκει στις ζώνες των φυλών, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 60 άνθρωποι φερόμενοι ως «αντάρτες των Ταλιμπάν». Ακόμα 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ δύο αντιπάλων ομάδων με αφορμή εδαφικές διεκδικήσεις τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πακιστανική περιοχή Γκουτζαράτ.

ΙΡΑΚ
Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» με αφορμή την απαγόρευση

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στην ιρακινή πολιτική σκηνή καθώς κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των σιιτικών παρατάξεων ενάντια στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να άρει την απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές περίπου 500 προσωπικοτήτων, στην πλειοψηφία τους σουνιτών. Η απαγόρευση είχε επιβληθεί από την Εκλογική Επιτροπή της χώρας με το πρόσχημα της σύνδεσης των υποψηφίων με το, εκτός νόμου πλέον, κόμμα Μπάαθ, επί εποχής Σαντάμ Χουσεΐν.

Την Κυριακή, χιλιάδες οπαδοί των σιιτικών κομμάτων διαδήλωσαν στη Βαγδάτη ζητώντας να ισχύσει η απαγόρευση, ενώ η κυβέρνηση Μάλικι ανοιχτά έχει επικρίνει την άρση της. Για το θέμα, είχε προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, αργά χτες βράδυ, που αναμενόταν θυελλώδης. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί κάποια κοινά αποδεκτή λύση, κάτι που είναι εξαιρετικά πιθανό, τα «κάστανα από τη φωτιά» θα κληθεί να βγάλει ειδική επιτροπή αποτελούμενη από δικαστές. Αυτό σημαίνει περαιτέρω καθυστέρηση στη διεξαγωγή των εκλογών, που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τις 7 Μάρτη και ήδη έχουν αναβληθεί για πέντε μέρες.

Την έντονη δυσφορία τους για την εμπλοκή έχουν εκφράσει, με ποικίλους τρόπους, εκπρόσωποι των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων. Ο Αμερικανός πρέσβης Κρίστοφερ Χιλ είχε καλωσορίσει ανοιχτά την άρση της απαγόρευσης και τώρα εκφράζει εμμέσως φόβους για αναζωπύρωση της εσωτερικής θρησκευτικής έντασης. Οι δηλώσεις Χιλ προκάλεσαν την αντίδραση του κατά τα άλλα καλού συνεργάτη της κατοχής, πρωθυπουργού Μάλικι, ο οποίος κάλεσε το διπλωμάτη «να μην ανακατεύεται σε ζητήματα που δεν τον αφορούν».

Στο πλαίσιο, προφανώς, της νέας αυτής έντασης θα πρέπει κανείς να εντάξει και τη δολοφονία γυναίκας υποψήφιας με το σιιτικό κόμμα του πρώτου κατοχικού πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι. Η δολοφονία σημειώθηκε από αγνώστους στο κέντρο της Μοσούλης.

Βολές κατά Στρο

«Εκπληκτος» δήλωνε, χτες, ο πρώην επικεφαλής της ειδικής ομάδας των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα απαγορευμένα όπλα στο Ιράκ, Χανς Μπλιξ, από την κατάθεση του Βρετανού πρώην υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο στην ειδική εξεταστική επιτροπή για τον πόλεμο στο Ιράκ. Ο Στρο εκεί υποστήριξε ότι «ενέκρινε την εισβολή στο Ιράκ ως προς τη συμμετοχή της Βρετανίας, βασιζόμενος στις εκθέσεις των επιθεωρητών, οι οποίοι ανέφεραν έλλειψη συνεργασίας, αδυναμία πρόσβασης σε τοποθεσίες για ελέγχους κλπ.». Ο Μπλιξ υπογράμμισε ότι ουδέποτε οι εκθέσεις της ομάδας του, τουλάχιστον την επίμαχη χρονική περίοδο, δεν ανέφεραν κάτι τέτοιο και ότι ποτέ δεν παρατηρήθηκε έλλειψη συνεργασίας από το προηγούμενο καθεστώς.

ΥΕΜΕΝΗ
Τρομολαγνικές απειλές από την «αλ Κάιντα»

ΣΑΝΑ'Α.--

Ως επίδειξη δύναμης θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι πολεμικές ιαχές ενός εκ των ηγετών της «αλ Κάιντα» στην αραβική χερσόνησο, ο οποίος εξαπολύει απειλές κατά πάντων και καλλιεργεί από τη δική του πλευρά τρομολαγνικό κλίμα, το οποίο, φυσικά, αναμένεται ν' αξιοποιήσουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ο Σαγιάντ Ελσχάρι, που θεωρείται νούμερο δύο της ισλαμιστικής οργάνωσης στην περιοχή με έδρα την Υεμένη, καλεί σε «ιερό πόλεμο - τζιχάντ - κατά των σταυροφόρων απίστων και των Αμερικανών ιδιαίτερα» όλους τους μουσουλμάνους της αραβικής χερσονήσου.

Στο μήνυμά του, αφού συγχαίρει τον Οσάμα μπιν Λάντεν για την απόπειρα ανατίναξης του αμερικανικού αεροσκάφους ανήμερα τα Χριστούγεννα, ζητά να πραγματοποιηθούν επιθέσεις «κατά αμερικανικών στόχων οπουδήποτε και αν βρίσκονται, εντός και εκτός της αραβικής χερσονήσου». Στη συνέχεια, ο Ελσχάρι διαψεύδει τους ισχυρισμούς της υεμενίτικης κυβέρνησης, αλλά και αμερικανικών πηγών ότι η ηγεσία της «αλ Κάιντα» στην αραβική χερσόνησο έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τις αλλεπάλληλες στρατιωτικές επιχειρήσεις που έχουν εξαπολυθεί εναντίον της από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα.

Τέλος, κατηγορεί τις ηγεσίες της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου ότι «εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εβραίων και των χριστιανών, προμηθεύοντάς τους πετρέλαιο και επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιούν τις αραβικές θαλάσσιες διόδους, ενώ θα έπρεπε να τους έχουν ως στόχο». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ελσχάρι αφέθηκε ελεύθερος από το Γκουντάναμο, το 2007, οπότε και μεταφέρθηκε στην πατρίδα του, τη Σ. Αραβία. Εκεί υποτίθεται ότι «πέρασε από ειδικά προγράμματα επανένταξης». Εντούτοις, μόλις απελευθερώθηκε, μετέβη στην Υεμένη όπου και ανέλαβε δράση.

Και «χαμηλότεροι» τόνοι

Επιβεβαίωσε ο πολυσυζητημένος ιεροδιδάσκαλος Ανουάρ αλ Αουλάκι ότι ο νεαρός Νιγηριανός που αποπειράθηκε ν' ανατινάξει το αμερικανικό αεροσκάφος ανήμερα τα Χριστούγεννα ήταν «μαθητής» του. Μιλώντας στο «αλ Τζαζίρα» ο Αουλάκι αρνείται ότι έδωσε εντολή για την επίθεση, όπως υποστήριξε ο συλληφθείς Φαρούκ Ομάρ, αλλά αποφεύγει και να την καταδικάσει.

Υποστηρίζει ότι «προτιμότερο είναι πάντα να υπάρχουν στρατιωτικοί στόχοι, όμως, και οι Αμερικανοί πολίτες είναι νόμιμοι στόχοι, γιατί ευθύνονται για την αιματηρή πολιτική των ηγεσιών τους κατά των μουσουλμάνων και ολόκληρου του κόσμου». Εκτιμά, δε, ότι, επί της ουσίας, η Υεμένη είναι «υπό κατοχή» καθώς «υπάρχουν ορισμένες αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που πραγματοποιούν επιχειρήσεις κατ' εντολή της υεμενίτικης ηγεσίας».

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Χρονοδιάγραμμα αποδοχής των όρων εκεχειρίας που διατύπωσε η υεμενίτικη ηγεσία ανακοίνωσε ότι έχει δώσει στους ενόπλους σιίτες της φυλής Χούθι, στο βορρά, ο στρατός. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται σαφώς οι όροι της εκεχειρίας, ενώ διευκρινίζεται ότι έχει δοθεί απάντηση από τους Χούθι, χωρίς όμως να αποκαλύπτεται το περιεχόμενό της που «εξετάζεται από την κυβέρνηση».

ΣΟΜΑΛΙΑ - ΚΕΝΥΑ
«Ιερό πόλεμο» κήρυξαν οι ισλαμιστές

MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Ιερό πόλεμο («τζιχάντ») στην Κένυα κήρυξαν χτες οι ισλαμιστές ένοπλοι της οργάνωσης «Αλ Σαμπαάμπ» που δρουν στη Σομαλία. Αφορμή αποτέλεσαν οι πληροφορίες που φέρουν τον κενυατικό στρατό να εκπαιδεύει Σομαλούς στρατιώτες με στόχο την ανακατάληψη και τον έλεγχο περιοχών.

Η Κένυα πάντως, αρνήθηκε ότι αναμειγνύεται στην εκπαίδευση Σομαλών στρατιωτών και ισχυρίστηκε ότι δεν αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.

Ωστόσο, το σομαλικό ηλεκτρονικό δίκτυο «Garowe οnline» επέμεινε πως το Ναΐρόμπι έχει εκπαιδεύσει πάνω από 2.500 Σομαλούς στρατιώτες στο κενυατικό έδαφος προκειμένου να πολεμήσουν έναντι των ισλαμιστών της Αλ Σαμπαάμπ που προσφάτως παραδέχθηκαν πως συνεργάζονται με την «Αλ Κάιντα»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ