ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μήνυμα πολιτισμού

Ενα βαθύ, ουσιαστικό μήνυμα πολιτισμού έστειλε η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» το Σάββατο, στην εκδήλωση που διοργάνωσε για τη Σωτηρία Μπέλλου, προσφέροντας στον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθήνας το βαλιτσάκι με τα μουσικά κειμήλια της αξέχαστης ερμηνεύτριας. Σε μια περίοδο που κυριαρχούν τα παχιά λόγια των υποψηφίων του δικομματισμού για τη δημαρχία, σε μέρες άκρατης εμπορευματοποίησης και εκποίησης αξιών, πολιτιστικών δημιουργιών και λαϊκών κειμηλίων, η «Συμπαράταξη» πρόσφερε το φορτισμένο με μνήμες, αγωνίες, κατάθεση βαλιτσάκι της Σ. Μπέλλου, για να γίνει κτήμα του λαού της Αθήνας. Ηταν μια εκδήλωση τιμής στη μνήμη της τραγουδίστριας, εύγλωττη για το πώς αντιλαμβάνεται η «Συμπαράταξη» την πολιτιστική δράση.

Επιστροφή αρχαίου... με το αζημίωτο

Ποιο από τα αρχαία του υπάρχοντος Μουσείου Ακρόπολης (φωτογραφεία) θα δωρίσουμε στην Ιταλία;
Ποιο από τα αρχαία του υπάρχοντος Μουσείου Ακρόπολης (φωτογραφεία) θα δωρίσουμε στην Ιταλία;
Η αναζωπύρωση του διαλόγου για τις μουσειακές συλλογές με αφορμή τα αιτήματα πολλών κρατών για επιστροφής αρχαιοτήτων τους (λ.χ της Ελλάδας για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα) έχει πολλές παραμέτρους και αιτιάσεις, από τις πλέον επιστημονικές έως τις ύποπτες.

Το θέμα ανακινήθηκε πρόσφατα στην Ιταλία, με αφορμή την πρόθεση της Ιταλίας να επιστρέψει ένα κομμάτι από τη μετόπη του Παρθενώνα, η οποία βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Παλέρμο. Το κομμάτι θα επιστραφεί κατά την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Ιταλίας, στην Αθήνα, στις 6 Νοέμβρη.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», η οποία δημοσιεύει την είδηση, κάτι τέτοιο θα ήταν αρκετό, ώστε να «ανάψει» η διαμάχη για να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους πολλά αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονται σε μουσεία όλου του κόσμου.

Το συγκεκριμένο κομμάτι, διαστάσεων 35Χ34, προέρχεται από το πόδι της Πειθούς και αποτελεί μέρος της μετόπης στην ανατολική πλευρά του Παρθενώνα. Το γλυπτό δώρισε πριν 150 χρόνια στο Μουσείο του Παλέρμο Αγγλος διπλωμάτης που πέθανε στη Σικελία. Είναι περιττό να πούμε πώς βρέθηκε στα χέρια του. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επιστροφή του αποτελεί «πράξη φιλίας», «ενισχυτική» της ελληνικής εκστρατείας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Πρόκειται, όμως για «φιλική πράξη» που γίνεται με το αζημίωτο, αφού, όπως γράφει η «Repubblica», η Ελλάδα θα δωρίσει(!) στην Ιταλία ένα αρχαίο από το Μουσείο Ακρόπολης και θα διοργανώσει μεγάλη αρχαιολογική έκθεση στη Σικελία. «Εμπνευστής» αυτής της διαδικασίας, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι ο «φιλέλληνας» Λουί Γκοντάρ, σύμβουλος αρχαιολογικών θεμάτων της Προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας. Η εφημερίδα προσθέτει μάλιστα, ότι αν όλα πάνε καλά, η προσπάθεια αυτή θα αποτελούσε μια καλή αφορμή για να ζητήσει η Σικελία την επιστροφή του ανεκτίμητης αξίας αγάλματος της Αφροδίτης της Μοργκαντίνα, που εκλάπη και πουλήθηκε στο Μουσείο Γκετί στην Καλιφόρνια.

Πάντως, μερικοί Ιταλοί αρχαιολόγοι αντιδρούν, θεωρώντας ότι το ελληνικό αίτημα είναι «χαμένος πόλεμος» και ότι το αρχαίο που επιστρέφεται «αποτελεί πλέον, όπως και τα "Ελγίνεια", ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά. Η επιστροφή του θα δημιουργούσε επικίνδυνο προηγούμενο που θα τίναζε στον αέρα όλα τα ευρωπαϊκά μουσεία». Η εφημερίδα δεν αναφέρει αν έχουν γνώμη και ποια είναι, για την κλεμμένη Αφροδίτη της Μοργκαντίνα...

Η χτεσινή αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού για το δημοσίευμα κάθε άλλο παρά πανηγυρική ήταν: «Επί του θέματος αυτού υπάρχουν επί μακρό χρόνο επαφές των υπουργείων Πολιτισμού των δύο χωρών. Στο ζήτημα αυτό θα αναφερθεί ο υπουργός Πολιτισμού μόλις υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, είτε από πλευράς της ιταλικής Προεδρίας της Δημοκρατίας, είτε του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού, γιατί πρέπει να υπάρξει σεβασμός στη δεοντολογία που διέπει την επίσκεψη του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας». Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Σε κάθε περίπτωση όμως οι ελληνικές αρχαιότητες διέπονται από τον πρόσφατα ψηφισμένο αρχαιολογικό νόμο, ο οποίος ισχύει σε κάθε περίπτωση».

Προφανώς, δεν άρεσε στο ΥΠΠΟ η αναφορά της εφημερίδας στα ανταλλάγματα. Αν συμβαίνει αυτό είναι περίεργο, γιατί η ελληνική πλευρά έχει υποσχεθεί δημοσίως ανταλλάγματα στο Βρετανικό Μουσείο αν επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Φωτογραφικό οδοιπορικό στην Ακρόπολη

«Σωκράτης Μαυρομμάτης, φωτογραφίες 1975 - 2002 από τα έργα στην αθηναϊκή Ακρόπολη» τιτλοφορείται η ενδιαφέρουσα έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη και διοργανώνεται από την Υπηρεσία Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως. Οι φωτογραφίες (κυρίως ασπρόμαυρες), καλύπτουν τριάντα σχεδόν χρόνια συστηματικών εργασιών στην Ακρόπολη και παρέχουν άμεση πληροφόρηση για τη διαδικασία συντήρησης και αναστήλωσης των μνημείων, προβάλλοντας το κάλλος της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής των κλασικών χρόνων.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου «η έκθεση αποκαλύπτει με τρόπο μοναδικό, το έργο που γίνεται στα μνημεία της Ακρόπολης και τη θεαματική εξέλιξη των μέσων, τόσο στον ευαίσθητο τομέα της αποκατάστασης των καταλοίπων του παρελθόντος, όσο και στη σχετικά όψιμη τέχνη της φωτογραφίας».

Οι φωτογραφίες εικονογραφούν τέσσερις βασικές ενότητες: Τα αίτια που επέβαλαν την επέμβαση, δηλαδή τις βλάβες και φθορές που προκάλεσαν στα μνημεία της Ακρόπολης η φύση και οι άνθρωποι στους 25 αιώνες της ιστορίας τους. Την απαραίτητη προετοιμασία, δηλαδή τις κατασκευές και την υποδομή που προηγήθηκε των έργων. Τις εργασίες που διενεργεί, με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους και με τον απαιτούμενο σεβασμό, το εξειδικευμένο επιτελείο της Υπηρεσίας Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως. Τέλος, τα ίδια τα μνημεία και την υψηλή αισθητική τους ποιότητα.

Τη διαμόρφωση του χώρου και τη σύνθεση της έκθεσης, μελέτησε ο ίδιος ο Σ. Μαυρομμάτης, με τη συνεργασία του αρχιτέκτονα Ν. Αλιφέρη. Η έκθεση συμπληρώνεται με βιντεοταινία, την οποία επιμελήθηκε ο Σ. Μαυρομμάτης, με διευθυντή φωτογραφίας τον Στέλιο Ευσταθόπουλο. Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο της 5ης Διεθνούς Συνάντησης για την Αποκατάσταση των Μνημείων Ακρόπολης, με θέμα «Αναστηλωτικά έργα, έργα συντήρησης και αρχαιολογικές έρευνες στην αθηναϊκή Ακρόπολη», η οποία πραγματοποιείται 4-6 του Οκτώβρη στο κτίριο Εθνικής Τράπεζας (πλατεία Κοτζιά).

Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το 15ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου ξεκίνησε το Σάββατο στον κινηματογράφο «Απόλλων» της οδού Σταδίου, με αφιερώματα στον βρετανικό κινηματογράφο, Ιταλίδες σκηνοθέτιδες και ειδικές αβάν-πρεμιέρες από την Κίνα («Ο ποταμός του έρωτα»), και «Το σημάδι του δολοφόνου» του Μάικλ Κέιτον Τζόουνς, με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο. Οι προβολές αρχίζουν στις 4 του Οκτώβρη και θα διαρκέσουν μέχρι τις 10/10.

Η επίσημη έναρξη του Πανοράματος έγινε με την τελευταία ταινία του Γούντι Αλεν «Hollywood Ending». Την Κυριακή παρέστη και ο διάσημος σκηνοθέτης Φίλιπ Νόις, ενώ προβλήθηκε η ταινία του «Rabit-Proof fence». Ο Φίλιπ Νόις, γνωστός ιδιαίτερα από μεγάλες χολιγουντιανές παραγωγές με τον Χάρισον Φορντ («Παιχνίδια Ολέθρου», «Αμεσος κίνδυνος»), φτάνει αύριο στην Αθήνα.

Ξεχωριστή παρουσία στο «Νεολαία και βρετανικός κινηματογράφος» ο διάσημος σκηνοθέτης Στίβεν Φρίαρς, που υπογράφει την ταινία «Ο μικρός Λίαμ», γυρισμένο το 2000. Μετά την επιστροφή του στη Βρετανία από το Χόλιγουντ, όπου υπέγραψε μεγάλες παραγωγές («Επικίνδυνες σχέσεις», «Κλέφτες»), καταπιάστηκε με καθημερινές ιστορίες της εργατικής τάξης και φώτισε τον μικρόκοσμο και τα προβλήματά του. Στον «Μικρό Λίαμ» έχουμε την ιστορία μιας φτωχής οικογένειας στην Ιρλανδία του Depression, στα χρόνια του '30.

Με τραγούδια του Μ. Τόκα

Τραγούδια του Μάριου Τόκα θα πλημμυρίσουν το Ηρώδειο αύριο (8.30 μ.μ.), ερμηνευμένα από τέσσερις μεγάλες φωνές του ελληνικού τραγουδιού, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Μανώλη Μητσιά, τον Πασχάλη Τερζή και την Γλυκερία. Μαζί τους θα τραγουδήσουν και δύο νέοι ερμηνευτές, ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου και η Μαρία Αλεξίου.

Θα συμμετέχουν 50μελής Συμφωνική Ορχήστρα, με μαέστρο τον Γιώργο Παγιάτη και η 60μελής χορωδία «Αρης Λεμεσού». Το πρώτο μέρος της συναυλίας αποτελείται από τα έργα του συνθέτη «Θεογεννήτωρ Μαρία» και «Αμμόχωστος Βασιλεύουσα». Στο δεύτερο μέρος, θα παρουσιαστούν αγαπημένα τραγούδια του Μ. Τόκα, όπως «Η εθνική μας μοναξιά», « Σ' αναζητώ στη Σαλονίκη», «Αννούλα του χιονιά» κ.ά.

Βραβεία του «Διαβάζω»

Τα δικά του λογοτεχνικά βραβεία του 2002 θα απονείμει το περιοδικό «Διαβάζω» μεθαύριο Πέμπτη (3/10). Η τελετή της απονομής θα γίνει (8.30μμ) στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31). Τα βραβεία αφορούν στις κατηγορίες: Ποίηση, μυθιστόρημα, δοκίμιο -μελέτη, διήγημα, πρωτοεμφανιζόμενο πεζογράφο, παιδικό βιβλίο και εφηβικό βιβλίο. Στη μία κριτική επιτροπή συμμετείχαν οι: Βαγγέλης Αθανασόπουλος, Τιτίκα Δημητρούλια, Αλέξης Ζήρας, Κώστας Καρακώστας, Ελισάβετ Κοτζιά, Μισέλ Φάις, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου. Στη δεύτερη επιτροπή οι: Μένη Κανατσούλη, Αντα Κατσίκη - Γκίβαλου, Μάνος Κοντολέων, Μαρίζα Ντεκάστρο, Γιάννης Παπαδάτος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ