ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
20ή Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος

Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ, στο μέσο, ως Εκάβη
Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ, στο μέσο, ως Εκάβη
«Ετος Περικλέους: Δημοκρατία, αρχαίο δράμα και σύγχρονη τραγωδία» είναι το συνεδριακό θέμα της 20ής Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Δράματος, την οποία οργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών-ΕΠΚΔ (1-10/7), με 27 ξένους και 23 Ελληνες εισηγητές (πανεπιστημιακοί καθηγητές, θεατρολόγοι, σκηνοθέτες, ηθοποιοί). Στην έναρξη της Συνάντησης (1/7) θα εγκαινιαστεί η εικαστική έκθεση «Κίονες και πεσσοί», σε επιμέλεια Τάκη Μαυρωτά, η οποία περιλαμβάνει έργα των Γ. Μόραλη, Κ. Τσόκλη, Α. Φασιανού, Σ. Σόρογκα, Παύλου (Διονυσόπουλου), Ο. Ζούνη, Γ. Ψυχοπαίδη, Γ. Μπουτέα, Δ. Μυταρά, Γ. Παρμακέλη, Ν. Φινότι, Π. Μολινάρι, Γιότοφ, Στ. Αντωνάκου, Χρύσας, Γκ. Γιέκερ.

Οι εργασίες του συνεδρίου (καθημερινά, πρωί-απόγευμα), θα αρχίσουν στις 2/7. Το βράδυ της ίδιας μέρας θα εγκαινιαστεί το θέατρο του ΕΠΚΔ (1.000 περίπου θέσεων), με την παράσταση της ευριπιδικής «Εκάβης» από το «Royal Shakespeare Company», σε μετάφραση-διασκευή-σκηνοθεσία του γνωστού και στην Ελλάδα Αγγλου ποιητή-σκηνοθέτη Τόνι Ρίτσαρσον, με πρωταγωνίστρια την κορυφαία ηθοποιό Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου του ΕΠΚΔ, η πρόεδρος και ο διευθυντής του, Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ και Δημήτρης Γιαλουρίδης, αντίστοιχα, παρουσίασαν τις παραστάσεις της φετινής Συνάντησης. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν:

Στις 3/7 (σε νέα σκηνοθετική εκδοχή), η περσινή παραγωγή του ΚΘΒΕ «Εξι νύχτες στην Ακρόπολη». Πρόκειται για το μοναδικό, αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Γ. Σεφέρη, σε διασκευή-σκηνοθεσία Ε. Θεοδώρου, σκηνικά-κοστούμια Σωτήρη Στέλιου, μουσική Νίκου Πλάτανου. Παίζουν: Κ. Αβαρικιώτης, Μ. Ηλίας, Μ. Κεχαγιόγλου, Γ. Περλέγκας, Σ. Σεϊρλή, Μ. Σκουλά, Γ. Στάνκογλου.

Στις 3/7, ως μουσικό δρώμενο του Γιώργου Κουρουπού, με τον Γιάννη Φέρτη και τρεις μουσικούς, το έργο του Θουκυδίδη «Επιτάφιος Περικλέους», στη μετάφραση του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Στις 8, 9/7 οι αριστοφανικοί «Αχαρνής», από το Εθνικό Θέατρο, σε μετάφραση Π. Μπουκάλα, σκηνοθεσία Β. Θεοδωρόπουλου, μουσική Θ. Μικρούτσικου, χορογραφία Αγ. Στελλάτου, σκηνικά Α. Δαγλίδη, κοστούμια Αγ. Μέντη, με πρωταγωνιστή τον Λ. Λαζόπουλο.

Στις 10/7, συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου με τους «Αχαρνής», τον «Πλούτο» και άλλα τραγούδια του, σε χορογραφία Σ. Σπυράτου.

Οι εκδηλώσεις του «Ετους Περικλέους» θα κλείσουν στις 23/7 με το μουσικό πολυθέαμα «Κιβωτός», σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη, σκηνικά Αλέκου Φασιανού, με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά και προβολή της 30λεπτης τηλεταινίας της Μ. Χατζημιχάλη-Παπαλιού «Περικλής Ξανθίππου, Αθηναίος», βασισμένη σε κείμενα των Θουκυδίδη, Ηροδότου και άλλων αρχαίων συγγραφέων.

Ρόκερ με ήχο... φυσικό

Ξεκίνησε (26/5) με μια υπέροχη μουσική βραδιά - έκπληξη - στο Ηρώδειο. Ο λόγος για τη φετινή καλοκαιρινή περιοδεία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, που συνεχίζεται στην Κρήτη: τη Δευτέρα (13/6) στο Ρέθυμνο (θέατρο «Ερωφίλη» - Φορτέτζα) και στις 14/6 στο Ηράκλειο (Κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης»). Η φετινή περιοδεία του κομίζει μια μεγάλη έκπληξη, καθώς ο γνωστός ρόκερ, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια ενεργούς παρουσίας, «αποχωρίζεται» το γνωστό ηλεκτρικό του ήχο. Με τη συνοδεία φυσικών οργάνων δίνει μια διαφορετική διάσταση στα τραγούδια που μέχρι σήμερα έχει ερμηνεύσει. Τραγούδια σημαντικά μέσα από μοναδικές ερμηνείες που συγκινούν και ξεσηκώνουν τον κόσμο. Με την πάντα σπουδαία ερμηνεία του να συνοδεύεται από τους ήχους του πιάνου, της κιθάρας, του κοντραμπάσου, του βιολιού και των κρουστών, ο Β. Παπακωνσταντίνου επιχειρεί για πρώτη φορά το φετινό καλοκαίρι τη δική του μουσική «ανατροπή». Σκορπώντας δυνατές συγκινήσεις...


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Κέδρος»: Στρατής Τσίρκας «Ακυβέρνητες Πολιτείες» (επανέκδοση της τριλογίας - κορυφαίο έργο του Τσίρκα, σε επιμέλεια Χρύσας Προκοπάκη). Θυμίζουμε ότι η ιστορικο-κοινωνική τριλογία, που διαδραματίζεται στα κρισιμότερα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Αντίστασης και στη δεκαετία του 1950, περιλαμβάνει τα μυθιστορήματα «Η λέσχη», «Αριάγνη» και «Η νυχτερίδα». Το πρώτο αφορά στην αναγκαστική προσφυγιά πληθυσμών της Μ. Ανατολής στην Ιερουσαλήμ, το 1942. Το δεύτερο, στη διάλυση της Β' Ταξιαρχίας του στρατού, το 1943. Το τρίτο, στο αντιστασιακό κίνημα στη Μ. Ανατολή το 1944.Μιλισάβ Σάβιτς «Στίγματα σιωπής» (μετάφραση Γκάγκα Ρόσιτς, μυθιστόρημα). Σβατισλάβ Μπασάρα «Καταραμένη γη» (μετάφραση Γκάγκα Ρόσιτς, μυθιστόρημα). Ντετελίν Βούλκοφ «Μόμο, το αγόρι που ζούσε στην ταράτσα ενός ουρανοξύστη» (μετάφραση Πάνος Σταθογιάννης, εικόνες Ελένη Πολυμενοπούλου, μυθιστόρημα για παιδιά). Νανά Μαρμαρά - Διαγιόγλου «Η ακίνητη πριγκίπισσα» (εικονογράφηση Λιάνα Δενεζάκη, παραμύθι).

-- Τάσος Εγγλέζος «100 σκόρπια κοινωνικοπολιτικά ποιήματα» (συλλογή ποιημάτων του προέδρου της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Εκδόσεις «Γαύδος», Τ. Εγγλέζος, Π. Τσαλδάρη 79, 18450 Νίκαια).

-- «Επικαιρότητα»: Κώστας Τοπούζης «Υλικό ιστοριοδιφίας» (6 τόμοι με ποιήματα του ΕΠΟΝίτη, παλαίμαχου εκπαιδευτικού και μεταφραστή όλων των έργων των Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη. Τα ποιήματα των έξι τόμων χρονολογούνται από το 1945 - 2004).

-- Απόστολος Μπαχτσεβάνης (Φλέσσας): «Αναμνήσεις από τη ζωή και τους αγώνες» (Μαρτυρία του Εβρίτη αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ο οποίος βρέθηκε στην αναγκαστική προσφυγιά, σε Βουλγαρία και Ουγγαρία, από όπου επαναπατρίστηκε. Μπαχτσεβάνης Απόστολος, Αγ. Γεωργίου 22, Ελευθέριο Θεσσαλονίκης, 56334).

-- «Ηλέκτρα» (Συγγρού 223, Ν. Σμύρνη, 17121, 210.9376.000): Φίλιππος Δρακονταειδής «Ταξίδι (ως την καταγωγή του κόσμου)» (μυθιστόρημα εμπνευσμένο από τον πίνακα του Γουστάβου Κουρμπιέ «Η καταγωγή του κόσμου» και μια συνάντηση λογοτεχνών το 1988 στο Παρίσι, με θέμα «Πολιτιστική ταυτότητα της Ευρώπης»).

-- «Πατάκης»: Μ. Ν. Μπρόουν - Στ. Μ. Κίλι «Οδηγός κριτικής σκέψης (11 ερωτήσεις για μια κριτική ακρόαση ή ανάγνωση)» (μετάφραση Γιώργος Σαλαμάς. Μελέτη για το πώς να ελέγχουμε κριτικά όσα ακούμε ή διαβάζουμε). Αν Σαρπ «Μυθικά πλάσματα με έξι φανταστικά παζλ» (απόδοση Κατερίνα Σέρβη. Παιδικό βιβλίο από χαρτόνι και παζλ με μονόκερους, κέρβερους και άλλα ελληνικά και διεθνή μυθολογικά τέρατα).

-- «Πολύτροπον»: Μάικλ Φίτζατρικ «Η τυραννία της υγείας (Οι γιατροί και οι κανόνες για το σύγχρονο τρόπο ζωής)» (μετάφραση Ασπα Πολέμη, επιμέλεια Βαγγέλης Γεωργίου - Θανάσης Παπαγεωργίου. Δοκίμια για κινδύνους της υγείας μας αλλά και την «υστερία» περί υγιεινής ζωής).

-- «Α.Α. Λιβάνης»: Πίτερ Ακρόιντ «Τα οράματα μιας μοναχής» (μετάφραση Κατερίνα Χαλμούκου, ιστορικό μυθιστόρημα για το τέλος του 14ου αιώνα, στην Αγγλία). Γιώργος Λεονάρδος «Μιχαήλ ή Παλαιολόγος ο ελευθερωτής» (ιστορικό μυθιστόρημα).

-- Αδελφοί Βλάσση: Γιώτα Κουλούρη - Κανέλλου «Α να χαθείς μπούφο!» (αυτοβιογραφικό).

-- Στέφανος Δ. Βασιλόπουλος: Ηρακλής Καρυώτης «Οταν βραδιάζει...» (ποιήματα).

-- ΚΨΜ Γ. Καλαϊτζή «Soloup εναντίον Καλαϊτζή» τιτλοφορείται το εικονογραφημένο με σκίτσα του Γιάννη Καλαϊτζή μπλοκάκι για μικρούς και μεγάλους. Οι χωρίς λόγια γελοιογραφίες, με ήρωα τον «αυτοσερβιριζόμενο» Soloup, όπως γυρνούν οι σελίδες μοιάζουν με κινούμενα σχέδια.

-- Κεντρικό Ισραηλίτικο Συμβούλιο: Δαμιανός Π. Κοκκινίδης «Βιβλιογραφία Ιούλιου Καΐμη (1926-1940 και 1947-2004)» (μελέτη για τη βιβλιογραφία για το έργο του Τζούλιο Καΐμη).

-- Χρήστου Χριστοδουλάκη «Τα νεογέννητα του αγώνα» (ποιήματα, Αθήνα 2005).

-- Γιάννης Γρηγ. Σκαλόπουλος «Ποίηση» (Μυτιλήνη 2004).

-- «Νέα Πορεία» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 596-598).

-- «Μίνωας»: Πολυχρόνη Κουτσάκη «Ακροβάτες του χρόνου», (μυθιστόρημα, το οποίο, μέσω των πρωταγωνιστικών προσώπων, αναφέρεται σε σημαντικές μορφές του 20ού αιώνα, στην Ελλάδα και στον κόσμο. Μεταξύ άλλων «απαθανατίζεται» ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Ντίνος Δημόπουλος, «ο οποίος μας βαρέθηκε και έφυγε να μαζέψει εικόνες από άλλους γαλαξίες» και στον οποίο αφιερώνεται το βιβλίο).

-- «Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος»: Πολ Οστερ «Η νύχτα των χρησμών» (μετάφραση Βίκυ Κυριαζή, μυθιστόρημα), Παναγιώτης Σακελλαράκης «Ο μικρός τυχοδιώκτης» (μυθιστόρημα).

-- «Ωκεανίδα»: Δημήτρης Γ. Στεφανάκης «Το μάτι της επανάστασης έχει αχρωματοψία» (μυθιστόρημα). Ορχάν Παμούκ «Το λευκό κάστρο» (μετάφραση Γιώργος Σαλακίδης, ιστορικό μυθιστόρημα).

-- «Αγκυρα»: Τίτσα Πιπίνου «Το σ' αγαπώ σε ξένη γλώσσα» (μυθιστόρημα). Αντώνης Δελώνης «Η Αγγέλικα της αγάπης» (μυθιστόρημα). Νάταλι Μπάμπιτ «Οι αθάνατοι» (μετάφραση Κώστα Κοντολέων, μυθιστόρημα). Φερντινάντ Οσεντόφσκι «Θεοί, άνθρωποι και κτήνη» (πρόλογος Δημήτρης Ευαγγελόπουλος μετάφραση Κωνσταντίνα Πέγιου. Μυστικιστικό βιβλίο για τη Μογγολία και το Θιβέτ). Μπροκ Κολ «Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους» (μετάφραση Ντίνα Σιδέρη, μυθιστόρημα).

Τιμούν τη μνήμη του

«Ενας κόμπος η χαρά μου», «Κάπου νυχτώνει», «Πού 'ναι τα χρόνια», «Μη μου θυμώνεις μάτια μου», «Το σακάκι μου κι αν στάζει», «Αχ περιστέρι μου», είναι μερικά από τα τραγούδια του πρόσφατα χαμένου Θεσσαλονικιού συνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή. Τη Δευτέρα, στο «Θέατρο Γης» της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον συνθέτη, με συμμετοχή των Γ. Νταλάρα, Μ. Κανά, Α. Καρακότα, Π. Θεοχαρίδη, Μ. Χατζημανώλη, Μ. Παπαζήση, Μ. Κουγιουμτζή, των χορωδιών Ιωάννου Χρυσοστόμου, Ωδείου Τούμπας, του φωνητικού συνόλου Σ.Ω. Λάρισας και της ορχήστρας του τιμώμενου. Συμμετοχή: Σπύρος Παπαδόπουλος. Εισιτήρια: 25 και 15 ευρώ (φοιτητικά).

Η πρώτη καλοκαιρινή πρεμιέρα δίνεται σήμερα, στο θέατρο «Αλσος», με την επιθεώρηση «Το Νου Δου... της Χαράς» των Ντίνου Σπυρόπουλου, Μιχάλη Ανθη, Γιώργου Γαλίτη, σε σκηνοθεσία Κώστα Αρζόγλου, μουσική Νίκου Στρατηγού, σκηνικά - κοστούμια Δέσποινας Βολίδη και Νανά Δόγκα. Παίζουν: Κώστας Τσάκωνας, Μάρκος Λεζές, Κώστας Ευριπιώτης, Πέτρος Ξεκούκης, Ντίνος Σπυρόπουλος, Αθηνά Μαυρομάτη, Νέλλη Γκίνη, Σόφη Ζαννίνου κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ