ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ηθοποιός παντός καιρού...

«Η έβδομη σφραγίδα», η πρώτη συνεργασία του Μπέργκμαν με τον Σίντοφ
«Η έβδομη σφραγίδα», η πρώτη συνεργασία του Μπέργκμαν με τον Σίντοφ
«Σφράγισε» με την ερμηνεία του πολλές ταινίες του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, και «σφραγίστηκε» από αυτόν, μαθητεύοντας κοντά του. «Κουβάλησε» αυτή τη βαριά κληρονομιά στο Χόλιγουντ, χωρίς όμως να λάμψει. Το Χόλιγουντ δεν αντέχει το βλέμμα στην ανθρώπινη ψυχή. Στα 75 του χρόνια, κατάφερε να θεωρείται - δικαίως - ένας από τους καλύτερους Ευρωπαίους ηθοποιούς. Ο Μαξ φον Σίντοφ, ο Σουηδός ηθοποιός με αλώβητη, από τη φήμη, σκέψη, «ανακρίθηκε» χτες από δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το «Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου», της κριτικής επιτροπής του οποίου είναι πρόεδρος.

Εύλογα ήταν τα ερωτήματα για την καριέρα ενός ηθοποιού, ο οποίος έπαιξε με την ίδια συγκλονιστική «ευκολία» στην «Εβδομη σφραγίδα» και σε άλλες 10 ταινίες του Μπέργκμαν (εκτός από τα πολλά θεατρικά που πρωταγωνίστησε σε σκηνοθεσία του μεγάλου Σουηδού σκηνοθέτη) και στον «καρτουνίστικο» «Δικαστή Ντρεντ» του Χόλιγουντ. «Εκανα πολλά μετά τον Μπέργκμαν για τα οποία δεν είμαι πολύ υπερήφανος», απάντησε ο Σίντοφ για να προσθέσει ότι έκανε πολλά στη Σουηδία, κυρίως στο Εθνικό Θέατρο της Στοκχόλμης, αλλά και σε σκηνές άλλων πόλεων.

Συνεργάστηκε, εκτός από τον Μπέργκμαν, με σκηνοθέτες όπως οι Μπιλ Ογκαστ, Τζον Χιούστον, Σίντνεϊ Πόλακ, Γούντι Αλεν. Ακόμη και για τον Σπίλμπεργκ μίλησε με καλά λόγια, κυρίως όσον αφορά στη γνώση της κινηματογραφικής τεχνικής. Πάντως, από τις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας του θεωρεί τη συμμετοχή του στην ταινία του Ογκαστ «Πέλε, ο κατακτητής» (1988) που του χάρισε και υποψηφιότητα για «Οσκαρ». Αν και δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες, είπε ότι δε μετανιώνει για κανέναν ρόλο από όσους απέρριψε, αλλά λυπάται για κάποιους που δεν του προτάθηκαν.

Για τον Μπέργκμαν μίλησε, όπως θα μιλούσε κάποιος για τον αγαπημένο του αδελφό. Αν και από το 1974 δεν έχει ξαναδουλέψει μαζί του, ωστόσο επικοινωνούν συχνά. «Κανείς δεν έχει τόση σημασία για μένα όσο ο Μπέργκμαν και δεν μπορώ να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου γι' αυτόν όσο πρέπει», είπε.

Για το μέλλον του ευρωπαϊκού κινηματογράφου τόνισε ότι τον ανησυχεί το γεγονός ότι η οικονομική δύναμη του αμερικανικού κινηματογράφου «σπρώχνει στο πλάι» παραγωγές από άλλες χώρες, αλλά και ανεξάρτητες αμερικανικές, για να επιβληθεί.

Πάντως, η νέα ταινία όπου θα πρωταγωνιστήσει, θα είναι η κινηματογραφική μεταφορά του παραμυθιού της Χάιντι. Ο ίδιος, θα κάνει τον παππού της.

Εικαστικό ταξίδι στη Λοζάνη

Δημιουργία της Ο. Ζούνη
Δημιουργία της Ο. Ζούνη
Τις παράλληλες σχέσεις ανάμεσα στο έργο τριών σημαντικών Ελλήνων εικαστικών, της Οπυς Ζούνη, του Χρίστου Καρά και της Ναυσικάς Πάστρα, αναδεικνύουν οι ταυτόχρονες ατομικές εκθέσεις τους, που εγκαινιάζονται στις 27/10 στο Μουσείο «Pylly» της Ελβετίας. Την έκθεση προετοίμασε η επιμελήτρια του Μουσείου, Claire Louise Bouaiche, η οποία προλογίζει τους καταλόγους των καλλιτεχνών, όπως και ο Εμμανουήλ Μαυρομάτης από ελληνικής πλευράς.

«Το ενδιαφέρον της παρουσίασης των τριών εικαστικών καλλιτεχνών», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «εντοπίζεται στην αναζήτηση μιας παραλληλότητας ανάμεσα στα τρία συστήματα της εργασίας τους. Το πώς αυτά τα συστήματα συνεργάζονται μεταξύ τους ή συμπληρώνουν αναγκαίες αρχές της καλλιτεχνικής απεικόνισης, είναι το θέμα της έκθεσης».

Συγκεκριμένα, στην εργασία της Ο. Ζούνη, οι σχέσεις των χρωματικών σχημάτων με τον επίπεδο ζωγραφικό χώρο, προκύπτουν από τη θέση του βλέμματος που τα καταγράφει και τα παρακολουθεί. Στο σύστημα της εργασίας του Χρ. Καρά, μια αρχική ελεύθερη, ζωγραφική, χρωματική χειρονομία στην επιφάνεια, γίνεται σχήμα και - στη συνέχεια - αντικείμενο. Τέλος, στην εργασία της Ν. Πάστρα, η μεταποίηση σε ύλη του συλλογισμού που την προκάλεσε και η εγκατάσταση αυτής της ανάλυσης μέσα στο χώρο, δημιουργεί το έργο «Υλη - χώρος». Στις 28/10, θα παρουσιαστεί ένα σκηνοθετημένο θεατρικό αναλόγιο με την υπογραφή της Μαριέττας Ριάλδη, η οποία μαζί με τη Νίτα Παγώνη, θα αποδώσουν αποσπάσματα από ποιητικά και λογοτεχνικά κείμενα, σύγχρονα θεατρικά έργα κ.ά.

Εργο του Χρ. Καρά
Εργο του Χρ. Καρά
«Νέμεσις» Σεπτεμβρίου

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήρθε βασανιστικός ο Σεπτέμβρης προετοιμάζοντάς μας για πιο βασανιστικούς τους χειμερινούς μήνες του 2004 και ακόμα πιο βασανιστικούς τους επόμενους. Η διεθνής κατάσταση επιδεινώθηκε, γιατί έτσι θέλει η «πλανηταρχία» και οι δορυφόροι της, λ.χ. το Ισραήλ. Αλλά και στο εσωτερικό μας ο Σεπτέμβρης σημαδεύτηκε από το μοιραίο «Σινούκ». Αυτό το θέμα και πολλά άλλα αποτελούν την ύλη του σεπτεμβριάτικου τεύχους του περιοδικού «Νέμεσις».

Στο τεύχος του Σεπτέμβρη δημοσιεύονται: Ερευνα για τον γειτονικό πυρηνικό κίνδυνο που μας περιτυλίγει τα τελευταία 50 χρόνια - διάβαζε Ισραήλ. Ερευνα για το ποιες θα έπρεπε να είναι - και δεν είναι - οι φυλακές και οι μέθοδοι σωφρονισμού. Ρεπορτάζ για τις γυναίκες καμικάζι, που σημαίνει εκτός των άλλων και το θάνατο της μητρότητας. Ερευνα - αφιέρωμα: Στη νύχτα των «Κρυστάλλων» στην Κωνσταντινούπολη, μέσα από ντοκουμέντα. Αρθρο της Λιάνας Κανέλλη. Προσωπογραφία του διάσημου σκακιστή Μπόμπι Φίσερ. Αρθρο για τον αδικοχαμένο πατριάρχη Αλεξανδρείας, Πέτρο Ζ΄. Θέμα για τα πεινασμένα παιδιά των φαναριών στην Τουρκία. Συνεντεύξεις με την συγγραφέα Σώτη Τριανταφύλλου και τον Χιλιανό κινηματογραφιστή Πατρίτσιο Γκουσμάν, σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ «Σαλβαδόρ Αλιέντε».

Νέο ΔΣ στην ΕΕΛ

Σε σώμα συγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέχτηκε από τις αρχαιρεσίες (26/9) της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ): Π. Ναθαναήλ (πρόεδρος), Π. Μπίκος (αντιπρόεδρος), Ε. Αναγνωστάκη - Τζαβάρα (γενική γραμματέας), Θ. Καρζής (έφορος), Β. Ασημακόπουλος (ταμίας), Α. Γονιδέλης, Β. Δημουλάς, Τ. Εγγλέζος, Γ. Μωραΐτης (μέλη). Επιτροπή κρίσης νέων μελών: Π. Παναγιωτούνης, Γ. Χατζηβασιλείου, Λ. Τζόκας, Ε. Αντωνάκου, Ν. Δεληγιάννης, Μ. Στρίγκου - Κατσίνα, Β. Γεωργιάδης, Β. Λιόγκαρης, Ε. Ζήκου. Πειθαρχικό Συμβούλιο: Ι. Κακολύρης, Τ. Μανώλης, Β. Μαστροκώστας, Τ. Τσάκου - Κοβερτίνο, Π. Νικολοπούλου. Εξελεγκτική Επιτροπή: Δ. Δρίλιας, Ν. Δανιήλ, Π. Καραβασίλης.

Πέθανε ο Κρίστοφερ Ριβ

Ο Αμερικανός ηθοποιός Κρίστοφερ Ριβ πέθανε χτες τα ξημερώματα στη Νέα Υόρκη από καρδιακή ανεπάρκεια, σε ηλικία 52 ετών. Από το 1995 ήταν καθηλωμένος στην αναπηρική πολυθρόνα, μετά από ατύχημα την ώρα που έκανε ιππασία. Εκτοτε τέθηκε επικεφαλής εκστρατείας για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και για την προώθηση των επιστημονικών ερευνών για τη θεραπεία των κακώσεων της σπονδυλικής στήλης. Εκστρατεία που τον έφερε πολλές φορές σε σύγκρουση με την κυβέρνηση Μπους.

Αν και έγινε πασίγνωστος μέσα από το ρόλο του «Σούπερμαν», με τον οποίο ταυτίστηκε από το κοινό, ωστόσο ο Ριβ θεωρούνταν ένας εξαιρετικά ταλαντούχος ηθοποιός τόσο του κινηματογράφου, όσο και του θεάτρου. Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο ήταν στο Μπρόντγουεϊ το 1976, όπου ερμήνευε το ρόλο του εγγονού της Κάθριν Χέμπορν στο θεατρικό «Ζήτημα Αξιοπρέπειας». Συνέχισε την πετυχημένη θητεία του στο θέατρο με έναν δύσκολο πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του Λάνφορντ Ουίλσον «Η 5η Ιουλίου», με ήρωα έναν ομοφυλόφιλο ανάπηρο του πολέμου του Βιετνάμ.

Συνεχίζουν τον αγώνα

Με αγώνα δίνουν και πάλι την απάντηση τους στον αυταρχισμό της κυβέρνησης οι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού. Σήμερα το πρωί, βρίσκονται, για μια ακόμη φορά, έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ αύριο και μεθαύριο κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με 48ωρη απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο. Την Πέμπτη θα απεργήσουν και οι μόνιμοι.

«Πάγιο και διαρκές» αίτημα η μονιμοποίησή τους, χωρίς «ελαστικές» σχέσεις εργασίας, το σταμάτημα των απολύσεων, η επαναπρόσληψη των απολυμένων, η απόσυρση του ΠΔ - κοροϊδία.

Τριήμερες εκδηλώσεις οργανώνει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), από 15-17/10, η Διεθνής Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών. Στις 15/10 (5.30 μ.μ. ποιητική εκδήλωση. 16/10 (5.30 μ.μ.) απονομή των βραβείων του διαγωνισμού της εταιρίας «Παναθήναια 2004». 17/10 (10 π.μ.) απονομή διακρίσεων σε προσωπικότητες.

Ο Σύλλογος των Αθηναίων (Κέκροπος 10) αύριο (7μμ), σε ειδική τελετή, θα ανακηρύξει μέλος του τον πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, Σπύρο Ιακωβίδη. Για τον ακαδημαϊκό θα μιλήσει η διευθύντρια του Νομισματικού Μουσείου, Μαντώ Οικονομίδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ