ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Με μεγαλύτερη συμμετοχή και όρεξη

Με παλιούς και νέους μαθητές γέμισε την Κυριακή το στέκι νεολαίας του ΠΑΜΕ, όπου και φέτος θα λειτουργήσει το σχολείο ελληνικής γλώσσας

Από τα περσινά μαθήματα του ΠΑΜΕ, στο φιλόξενο χώρο, στην πλατεία Μητροπόλεως
Από τα περσινά μαθήματα του ΠΑΜΕ, στο φιλόξενο χώρο, στην πλατεία Μητροπόλεως
Με μεγάλο ενθουσιασμό, με όρεξη και μ' αυξημένη - σε σχέση με πέρυσι - τη συμμετοχή, ανταποκρίθηκαν την Κυριακή, μετανάστες - μετανάστριες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας, που για δεύτερη φορά διοργανώνει φέτος το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η περσινή πρώτη εμπειρία, έφερε φέτος καινούργιους μαθητές κι αύξηση των τμημάτων!

Εργάτες, εργάτριες από 17 ως και 60, ακόμα και 70 χρόνων, από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, τη Συρία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία, την Αλβανία, τη Ρουμανία, την Κούβα, το Ιράκ, την Αίγυπτο, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αναζητώντας το μεροκάματο, προσπαθούν να ξεκλέψουν χρόνο από τις πολλές ώρες δουλειάς, για να έρθουν στα τμήματα, για να μάθουν, να συνεννοηθούν, να γράψουν.

Γιατί, όπως είπε στο, «Ρ» η Χρυσούλα Λαμπούδη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ «εδώ δεν τους καλούμε να μάθουν απλά τη γλώσσα, αλλά προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε και στα εργασιακά τους προβλήματα. Στόχος μας είναι, πέρα από τη διδασκαλία της γλώσσας, να πείσουμε τους μετανάστες εργάτες για την αναγκαιότητα να οργανωθούν στα συνδικάτα, να παλέψουν μαζί με τους Ελληνες συναδέλφους τους, να δυναμώσουν το ταξικό κίνημα. Με τους αγώνες των ταξικών συνδικάτων έχουν λυθεί προβλήματα, έχουν πάρει χρωστούμενους μισθούς, δεδουλευμένα, από εργοδότες. Κι ίδιοι, μόλις καταλάβουν ότι τα συνδικάτα είναι δύναμη, φέρνουν κι άλλους εργάτες».

«Με τα χαρτιά τους», συνεχίζει η συνδικαλίστρια του ΠΑΜΕ, «υπάρχει μεγάλη δυσκολία, δεν μπορεί κανένας μόνος του να παλέψει. Το ΠΑΜΕ αγωνίζεται για να αρθεί κάθε εμπόδιο στη νομιμοποίηση των μεταναστών, καθώς με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, που σύντομα θα μεταφερθούν και στη χώρα μας, το κεφάλαιο σφίγγει ακόμα περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό των μεταναστών».

Γνωρίζοντας τη γλώσσα υπερασπίζουμε τα δικαιώματά μας

Ο Ντελουά, ο Σοφικόλ, ο Ιγκόρ, ο Χρήστος, η Μαρία, ο Φαρούντ, ο Μασούντ, λένε στον «Ρ» είτε με σπαστά ελληνικά, είτε στη γλώσσα τους ότι δουλεύουν στην Ελλάδα. Μερικοί θέλουν να μείνουν εδώ, να κάνουν παιδιά. Πρέπει όμως, όπως λένε, να μάθουν τη γλώσσα για να καταλαβαίνουν, να μπορούν να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους. Για να μπορούν να επικοινωνούν καλύτερα με τους ανθρώπους, να γίνονται κατανοητοί και να τους καταλαβαίνουν στην καθημερινή ζωή. Καταγγέλλουν τα πολλά και ακριβά χαρτιά που απαιτούνται για τη «νομιμοποίησή» τους, παρά το γεγονός ότι δουλεύουν καιρό στην Ελλάδα. Διαμαρτύρονται για τις υποσχέσεις που τους μοιράζουν, για τους δικηγόρους που τους παίρνουν τεράστια για τις δυνατότητές τους χρηματικά ποσά, για την πολυπόθητη «νομιμότητα» που δεν έρχεται.

Οι «παλιοί» που παρακολούθησαν τα περσινά μαθήματα γλώσσας νιώθουν χαρά που ξαναβρίσκονται, όπως λένε, στο σχολείο. Εκτός από τη γλώσσα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις για τον πολιτισμό, περιηγήσεις σε τόπους ιστορικούς, πολιτιστικούς. Γιατί, όπως είπαν, στον «Ρ» και οι εκπαιδευτικοί, ανάμεσα τους και νέοι εθελοντές, «προσπαθούμε να έχουμε στη διδασκαλία κι ένα πολιτιστικό κομμάτι». «Αυτό», τονίζουν οι δάσκαλοι, «τους ενθουσιάζει, ενδιαφέρονται για ό,τι σύγχρονο υπάρχει και κάνουν τεράστια προσπάθεια να μάθουν».

Πρώτο μάθημα, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ!

Στο σχολείο, μετανάστες και πρόσφυγες, διδάσκονται ένα βιβλίο γλώσσας για μετανάστες, ενώ παράλληλα οι εκπαιδευτικοί, φτιάχνουν κι αξιοποιούν υλικά ανάλογα με τη συγκυρία, επετείους, κάποιο ιστορικό ή πολιτικό γεγονός. Την Κυριακή, το πρώτο μάθημα, αφιερώθηκε στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ που ανοίγει τις πύλες του στις 18 Σεπτέμβρη. Μοιράστηκαν στους μετανάστες, δωρεάν προσκλήσεις που έχει βγάλει το ΚΚΕ, γραμμένες και στη γλώσσα τους και διαβάστηκε το πρόγραμμα με τις διάφορες εκδηλώσεις. Το ραντεβού ανανεώθηκε για την Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου και βέβαια για το επόμενο μάθημα, με νέα, ακόμα περισσότερα πρόσωπα.

Από την Κυριακή, 28/9/2008, μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες θα ξεκινήσουν και στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου). Προχτές έγινε η πρώτη συνάντηση με 45 άτομα, ενώ αναμένεται να αυξηθούν οι συμμετοχές, καθώς το ενδιαφέρον είναι μεγάλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ