ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αποχαιρετισμός στον Δημήτρη Κεχαΐδη

Ενας από τους κορυφαίους Ελληνες δραματουργούς της μεταπολεμικής εποχής, ο Δημήτρης Κεχαΐδης, «έφυγε» προχτές, σε ηλικία 72 ετών, μετά από πολύχρονη ταλαιπωρία από την ασθένεια του Πάρκινσον.

Ο Δημήτρης Κεχαΐδης γεννήθηκε στα Τρίκαλα, μεγάλωσε στο Βόλο και σπούδασε Νομικά στην Αθήνα. Φοιτητής, ακόμα, έγραψε τα πρώτα του έργα, που παρουσιάστηκαν από το «Θέατρο Τέχνης» του Καρόλου Κουν: Τα μονόπρακτα «Μακρυνό λυπητερό τραγούδι» και «Παιχνίδια στις αλυκές» (1957) και το δίπρακτο «Ο μεγάλος περίπατος» (1959). Το 1960 έγραψε το μονόπρακτο «Προάστειο Φαλήρου», που παρουσιάστηκε από την τηλεόραση σε μια δεύτερη, ολοκληρωμένη μορφή το 1988, σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα (ΕΡΤ 1). Στο «Θέατρο Τέχνης» πρωτοπαίχτηκαν τα έργα του: «Το πανηγύρι» (1964), τα μονόπρακτα «Η βέρα» και «Το τάβλι» (1972) και το «Δάφνες και πικροδάφνες», που έγραψε σε συνεργασία με τη σύζυγό του Ελένη Χαβιαρά (1979). Μαζί έγραψαν και το έργο «Με δύναμη από την Κηφισιά», που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1994 από τη «νέα Σκηνή» του Λευτέρη Βογιατζή. Εργα του παρουσιάστηκαν από το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα και από διαφόρους επαγγελματικούς και ερασιτεχνικούς θιάσους, ενώ μεταδόθηκαν από το ραδιόφωνο ή προβλήθηκαν στην τηλεόραση, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στο νεκροταφείο Ζωγράφου. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Ο Δημήτρης Κεχαΐδης ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων, σεμνός και διακριτικός, με ιδιαίτερο, σαρκαστικό χιούμορ στη γραφή. Ολιγογράφος, με τα περισσότερα έργα του εστίασε την προσοχή του σε «μικρόκοσμους» του ανθρώπου, ενώ με το «Πανηγύρι» και το «Δάφνες και πικροδάφνες» καθρέφτισε θαυμαστά, με το πρώτο τη φτωχή ελληνική αγροτιά και με το δεύτερο τους συμφεροντολόγους «κομματάρχες» και τις πελατειακές σχέσεις των μετεμφυλιακών εξουσιαστικών ελληνικών κομμάτων.

Το έργο του αγαπήθηκε από τους ανθρώπους του θεάτρου, τους κριτικούς, που σχεδόν ομοφώνως επικρότησαν το έργο του, πιστεύοντας πολλοί ότι αποτελούσε ορόσημο που σηματοδότησε την έξοδο του ελληνικού θεάτρου από την ηθογραφία, μέσα στο οποίο είχαμε μείνει αποκλεισμένοι για περισσότερο από εβδομήντα χρόνια, αλλά και από το κοινό. Υπήρξε ο συγγραφέας που αποπειράθηκε να μιλήσει για τη μοναξιά, σαν καθοριστικό στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης, σε γλώσσα εξαιρετικά αληθινή, οικεία, άμεση, πειστική. Οι χαρακτήρες των περισσότερων έργων του είναι οι πλέον αντιπροσωπευτικοί αυτών που συναντούμε στην Ελλάδα. Είναι οι χαρακτήρες των ανθρώπων της νεοελληνικής πραγματικότητας των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών, πραγματικότητα που χάραξε βαθιά τη μνήμη και τη νοοτροπία και των επόμενων γενιών. Χαρακτήρες λαϊκοί, οικείοι, αυθεντικοί, άνθρωποι που αναζητούν μια καλύτερη ζωή, καταφεύγοντας στην ονειροπόληση, στις φαντασιώσεις, αλλά και σε ανταγωνισμούς, παραγοντισμούς, ακόμα και αθλιότητες.


Επιλογές
«Χωρίς στίγμα» στο «Σωτηρία»

Την καινούρια της παράσταση «Χωρίς στίγμα», παρουσιάζει σήμερα και αύριο (4μμ, ελεύθερη είσοδος) στο Nοσοκομείο «Σωτηρία» η χορευτική ομάδα «Λάθος Κίνηση». Θέμα του έργου η ιστορική μνήμη του πάσχοντος σώματος σε δημόσιους χώρους. Η παράσταση, εμπνευσμένη από την ιστορία του νοσοκομείου «Σωτηρία», συνδυάζει στοιχεία του σοφόκλειου «Φιλοκτήτη».

Ο χορογράφος - σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μίχος σημειώνει ότι «Με αφετηρία την ταύτιση του νοσοκομείου με ασθένειες όπως η φυματίωση - με την οποία ο πάσχων στιγματιζόταν και ζούσε εξορισμένος», η παράσταση μιλά «για την κοινωνική ιστορία της φυματίωσης, η οποία τρέχει δίπλα στην Αριστερά σαν τυπική ασθένεια των φυλακισμένων και εξορίστων». Το άλλο στοιχείο της παράστασης είναι η τραγωδία «Φιλοκτήτης» και τα θέματα που θέτει: «Η εγκατάλειψη, η σχέση νεότητας - γηρατειών, οι νέοι που παίρνουν τα όπλα από τους παλιότερους, η σύγκρουση με το νόμο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του συνόλου και η προσωπική ηθική». Μουσική: Jo Tornabene (σαξόφωνο), Θεόδωρος Κεκές (θρακιώτικη γκάιντα), Κ. Μητροπούλου (νταούλι, ούτι, τραγούδι), Γιάννης Νιάρχος (κιθάρα, ρεμπέτικο τραγούδι). Συμμετέχουν: Δημήτρης Λιβιεράτος, Σταύρος Παράβας. Αφίσα: Κυριάκος Κατζουράκης. Χορεύουν: Riccardo Morrison, Benno Voorham, Κ. Μίχος, Λ. Ιωαννίδου κ.ά.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Γαβριηλίδης: Μ. Γ. Μερακλής «Βιργιλίου «Αινειάς» (Μια ανάγνωση)» (Ο πανεπιστημιακός καθηγητής, επηρεασμένος, στα νεανικά του χρόνια, από κείμενο του Παλαμά για την «Αινειάδα», συνθέτει μια προσωπική του ερμηνευτική «ανάγνωσή» της βιργιλικού έργου, συνδεμένη με πληροφορίες και σχόλια, η οποία εκλαϊκεύει ελκυστικά το μύθο του Λατίνου ποιητή, μύθος -«συνέχεια» των ομηρικών επών). Ευτυχία Καλλιτεράκη «Διονύσιος Σολωμός (Μια ψυχαναλυτική προσέγγιση)» (μελέτη για την ψυχολογία του εθνικού ποιητή και την «έκφρασή» της στα ποιήματά του). Γιώργος Τριανταφύλλου «Ολική έκλειψη» (ποιήματα). Σέφης Αναστασάκος «Στη σκιά των ανεμόμυλων» (ποιήματα). Γιώργος Γιαννιός «Ο γέρος άγγελος» (ποιήματα). Γιάννης Μαρκάκης «Συνδρομητής εικόνων» (ποιήματα). Μαίρη Αλεξόπουλου «Ερώμαι» (ερωτικά ποιήματα). Βάκης Λοϊζίδης «Σε ώρα αιχμής» (ποιήματα). Βασίλης Μαζωμένος «Η πτώση του αιώνα» (ποιήματα). Βικτωρία Θεοδώρου «Οι δεσποινίδες της οδού Λαμψάκου» (λυρική νουβέλα με θέμα τις νέες της μεταπολεμικής Αθήνας). Αγγελος Γέροντας «Η επίσκεψη της ασταθούς κυρίας (και άλλα διηγήματα)» (διηγήματα).

- Ινστιτούτο του Βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα: Σ. Κ. Τοντ «Αθήνα και Σπάρτη» (μετάφραση Χρίστος Π. Φαράκλας, ιστορική μελέτη). Γιόλα Αργυροπούλου - Παπαδοπούλου «Δεν είναι δυνατόν» (μυθιστόρημα).

- «Στοχαστής»: Τάσος Π. Καραντής «Οι αναμνήσεις του αγωνιστή Βαγγέλη Π. Σαλματάνη (Μαρτυρίες και τεκμήρια)» (Αφήγηση του Σαλαμίνιου αγωνιστή του ΕΛΑΣ, πρώην προέδρου του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Σαλαμίνας, τιμημένου βετεράνου του ΚΚΕ, το 2003, Βαγγέλη Σαλματάνη, για τους αγώνες, τις διώξεις και εξορίες στην κατοχή, μεταπολεμικά και στα εμφυλιακά χρόνια. Το βιβλίο περιλαμβάνει πλήθος ντοκουμέντων από τους απελευθερωτικούς αγώνες στη Σαλαμίνα και στην ευρύτερη περιοχή Πειραιά, τους διωγμούς, τις εξορίες και κατάλογο Σαλαμίνιων αγωνιστών. Διεύθυνση του συγγραφέα: Ευαγ. Παπανικολάου 10, Σαλαμίνα 189000, 210-4651.448 και εκδόσεις «Στοχαστής», 210-3601.956). Τάσου Π. Καραντή «Εξαγνισμός» (ποιήματα).

- «Ερρινή» (εκδόσεις Στ. Φιλιππότη): Γιάννα Βλ. Σέργη «Λαϊκά παραμύθια από τις Κυκλάδες» (συλλογή παραμυθιών από Αμοργό, Αντίπαρο, Θήρα, Κέα, Κύθνο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ανδρο, Τήνο. Το βιβλίο προλογίζει ο καθηγητής Λαογραφίας Μ. Γ. Βαρβούνης). Στρατή Δούκα «Εις εαυτόν» (ένα όμορφο βιβλιαράκι, με πέντε μικρά κείμενα - «διακηρύξεις» του μεγάλου συγγραφέα για τον άνθρωπο, τη ζωή και τη δημιουργία).

- Πατάκης: Στάθης «Εγώ ο Χριστόδουλος» (λεύκωμα του σκιτσογράφου Στάθη Σταυρόπουλου, εμπνευσμένο από τα «δρώμενα» και το «έργον» του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, της ανώτερης εκκλησιαστικής ιεραρχίας και των περί αυτών). Μαρία Αγγελίδου «Οι άνθρωποι που δεν έβλεπαν όνειρα» (Ο μύθος της χαμένης Ατλαντίδας)» (παιδικό βιβλίο, εικονογράφηση Μαρίνας Μαρκολίν).

- «Πολύτροπον: Δημήτριος Μαρκής «Μαθήματα εισαγωγής στη φιλοσοφία» (μελέτη του καθηγητή Φιλοσοφίας, πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, μαθητή του Τσοντόρ Αντορνό, εκπροσώπου της κριτικής θεωρίας και πολυγραφότατου συγγραφέα. Το βιβλίο αυτό συνοψίζει τις πανεπιστημιακές παραδόσεις του για την εισαγωγή στη Φιλοσοφία).

- Σαββάλας: Μαξ Βέμπερ «Οικονομία και κοινωνία (Κοινωνιολογικές έννοιες)» (μετάφραση - εισαγωγή - επιμέλεια Θανάσης Γκιούρας. Πρόκειται για τον 1ο τόμο της σειράς βιβλίων «Κοινωνικές επιστήμες». Το συνολικό έργο του Μ. Βέμπερ, με ενιαίο τίτλο «Οικονομία και κοινωνία» περιλαμβάνει έξι τόμους). «Τα ανθεκτικά Sudoku» (χειροποίητα και όχι από Η/Υ) (τόμος 1 «Αριθμητικοί γρίφοι από τους Ιάπωνες δημιουργούς τους», τόμος 2 «Αλλοτε ιαπωνικοί γρίφοι για προχωρημένους». Το Sudoku είναι ένα πλέγμα 9 γραμμών και 9 στηλών, διαιρούμενο σε 9 μικρότερα πλέγματα 3Χ3. Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές αυτού του μαθηματικού γρίφου, γνωστού ως «ο κύβος του Ρούμπικ του 21ου αιώνα», που δημοσιεύεται σε εφημερίδες και περιοδικά, διεθνώς).

- «Ωκεανίδα»: Μάικλ Κόρντι «Το κλειδί της ζωής» (μετάφραση Μαρίνα Δημητρά, μυθιστόρημα).

- Ευτύχης Παλλήκαρης «ΚΒΑΝΤΑΡΓΩ (Πέρα απ' το φράγμα του πεπερασμένου» (λεύκωμα του εικαστικού καλλιτέχνη που ζει και δουλεύει στα Χανιά, με ποίηση, χαρακτική, κεραμική, γλυπτική, αριθμολογία και κοσμολογία. Ενας «ποιητής» δημιουργός, με πολύμορφο και πανέμορφο εικαστικό έργο, έργο με κοινωνική συνείδηση και χρησιμότητα).

- Αδελφοί Κυριακίδη: Γιάννη Γ. Γαλανού «Μελετώντας την εποχή μου και τους ανθρώπους της» (κοινωνιολογική μελέτη του ΕΠΟΝίτη αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, διδάκτορα Ψυχιατρικής του ΑΠΘ, πρώην προέδρου του Ελληνοβουλγαρικού Συνδέσμου Φιλίας και πολυγραφότατου συγγραφέα).

- «Πλανόδιον» (Γρηγορίου 25, 11141 Αθήνα, 210-2284.403): Κική Κ. Κανάρη «Δυτική βεράντα» (ποιήματα).

- «Πόρφυρας»: Το 116ο τεύχος του εξαιρετικού λογοτεχνικού περιοδικού της Κέρκυρας αφιερώνεται στον ομότιμο καθηγητή - δημοτικιστή Εμμανουήλ Κριαρά, ενώ περιλαμβάνει και θέμα με τίτλο «Ο Γ. Θεοτοκάς για τον Ψυχάρη και το δημοτικισμό» και πολύ ενδιαφέρουσα άλλη ύλη).

- «συλλογές» (περιοδικό για φιλότεχνους, τεύχος 248)

- «εννεάδα» (πολιτιστικό περιοδικό του ΑΣΔΑ και των 10 δήμων της Δυτικής Αθήνας, τεύχος 19).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ