ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Γενάρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζακυνθινοί «Τραγουδιστάδες»

«Πικραμένος», «Αλφαβητάρι», «Διπλά (τση φυλακής)», «Κυνηγός», «Μια μόνον ποθώ», «Αηδονάκι», «Θέλω ν' αφήσω»... Ενα ηχογραφημένο, μελωδικό σεργιάνι στη Ζάκυνθο, το νησί του τραγουδιού, προσφέρουν οι «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος», ένα συγκρότημα ερασιτεχνών μουσικών, που διακρίνονται για την αγάπη τους στη μουσική παράδοση του νησιού, το πηγαίο ταλέντο, το μεράκι. Ο δίσκος, που ως τίτλο φέρει τ' όνομα του σχήματος, παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Εστία Ν. Σμύρνης σε συνεργασία με την Ενωση Ζακυνθίων Αθήνας και με κεντρικό ομιλητή τον δικηγόρο - λογοτέχνη Νίκια Λούντζη.

Καντάδες, αρέκιες (αρχαιότερη μορφή αστικού τραγουδιού, που εκτελείται «α καπέλα», δηλαδή χωρίς ενόργανη συνοδεία), αγροτικά τραγούδια (κοινωνικά ή σκωπτικά, της γιορτής ή της διασκέδασης, που χαρακτηρίζονται από μια παιχνιδιάρα διάθεση και έντονο χιούμορ), συνθέτουν το υλικό του δίσκου (δεκαπέντε τραγούδια). Μαζί τους και μελοποιημένα κομμάτια του μουσικοσυνθέτη Τιμόθεου Αρβανιτάκη: «Ο ξανθός Απρίλης» (σε στίχους Δ. Σολωμού), «Ζακυνθινή τριανταφυλλιά» (σε στίχους Λεν. Στράνη) και «Οι βελονιές» (σε στίχους Γ. Δεμέτη). Οι «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος», όπως μας πληροφορεί μέσα από το σημείωμά του ο Ν. Λούντζης, «εκτός από τη μουσική ασχολούνται με το χορό και το λαϊκό θέατρο. Στο διάστημα της δεκαπεντάχρονης δραστηριότητάς τους μεταφέρανε το ζακυνθινό πολιτιστικό μήνυμα ανά την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και στις άκρες του κόσμου (ΗΠΑ, Ολλανδία, Αυστραλία κ.ά.). Ο δίσκος αυτός αποτελεί δείγμα των καλλιτεχνικών προσανατολισμών και της ποιότητας του συγκροτήματος».

Το συγκρότημα αποτελούν οι: Ν. Κεφαλληνός, Χ. Τσιριγώτης, Δ. Συνετός (πρίμο), Β. Χριστοδουλόπουλος, Αν. Σταμίρης (σιγόντο), Σ. Καμπιώτης, Γ. Νικολόπουλος (τέρτσα), Λ. Μποζίκης, Δ. Βερτζάγιας (μπάσο). Παίζουν: Α. Σταμίρης (μαντολίνο), Τ. Αρβανιτάκης, Δ. Συνετός (μαντόλα), Δ. Φλάμπουρας (κιθάρα), Κ. Μεϊντάνης (μπάσο). Η ενορχήστρωση - διεύθυνση είναι του Τιμ. Αρβανιτάκη. «Η Ζάκυνθος», αναφέρουν τα μέλη του συγκροτήματος, «στο διάβα των αιώνων έχει να επιδείξει μοναδική μουσική δημιουργία, που χαρακτηρίζεται από την ευαισθησία και την αυθεντικότητα των γνωστών και αγνώστων δημιουργών της. Μουσικές και ήχοι από τα πανηγύρια και τις λαϊκές συγκεντρώσεις, μέχρι τα σαλόνια των ευγενών και τις ταβέρνες των ποπολάρων. Μια πολύχρονη πορεία, στο τελείωμα της 2ης χιλιετηρίδας, μας οδήγησε, μετά από έρευνα και καταγραφή, να διασώσουμε και να προβάλουμε, με πολύ κόπο, πίκρες και χαρές, μέρος από τη βαριά μουσική κληρονομιά μας». Είναι, όπως λένε χαρακτηριστικά, «ένας αγώνας, μια δουλιά αφιερωμένη κυρίως στους ανώνυμους δημιουργούς της Ζακυνθινής μουσικής παράδοσης και στις γενιές που έρχονται».

Αυλαία για Γκρέκο

Επεσε χτες η αυλαία της μεγάλης έκθεσης «Ελ Γκρέκο, Ταυτότητα και Μεταμόρφωση», που φιλοξενήθηκε από τον περασμένο Οκτώβριο στην «Εθνική Πινακοθήκη». Περισσότεροι από 550.000 επισκέπτες, αριθμός - ρεκόρ για τα εκθεσιακά δεδομένα, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν 64 έργα του καλλιτέχνη, τα οποία προέρχονταν από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της Ευρώπης και της Αμερικής. Αντιπροσωπευτικά δείγματα όλων των φάσεων εξέλιξης του μεγάλου καλλιτέχνη: Από τις απαρχές και τους πρώτους δασκάλους του στον Χάνδακα της Κρήτης, μέχρι τα τελευταία μισοτελειωμένα έργα του στο Τολέδο της Ισπανίας, με ενδιάμεσο σταθμό την ιταλική περίοδο του Θεοτοκόπουλου. Σημειώνουμε ότι την επιμέλεια της έκθεσης στη χώρα μας είχε ο καθηγητής Νίκος Χατζηνικολάου.

Της «Σοφοκλέους» επίσημη

Επίσημη πρεμιέρα, σήμερα, στο θέατρο «Αλίκη», όπου ο Κώστας Βουτσάς ανέβασε ένα καινούριο έργο, την επίκαιρη κωμωδία του Σπύρου Νικολετάτου «Εδώ γίνεται της... Σοφοκλέους». Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κώστα Βουτσά και σκηνικά Μανόλη Μαριδάκη και μουσική επιλογή Σπύρου Νικολετάτου. Παίζουν: Κώστας Βουτσάς, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Αβα Γαλανοπούλου, Ελενα Τζαβαλιά, Θεοδώρα Βουτσά, Γιώτα Κουτσουδάκη, Σίλας Σεραφείμ, Δημήτρης Βασιλειάδης, Στηβ Ντούζος. Ο βιομήχανος Κώστας Μπάρνης έχει προβλήματα με τη γυναίκα του, την κόρη του, τον υπάλληλό του, την υπηρέτριά του, το γαμπρό του, του κλέβουν τις ανώνυμες μετοχές του, τους κωδικούς. Με λίγα λόγια η ζωή του γίνεται Σοφοκλέους...

Ημερολόγια γυναικών

Γυναικείες φιγούρες με τίτλο «Ημερολόγια γυναικών» παρουσιάζει η Ντόρα Αντωνιάδου, στην έκθεση έργων της που εγκαινιάστηκε χτες στην αίθουσα τέχνης «εποχές» (Κηφισίας 263, Κηφισιά). Οπως σημειώνει η Αθηνά Σχινά «Οι εικόνες της πραγματικότητας και της μνήμης δημιουργούν συντεταγμένες. Ωστόσο τα θέματα συχνά φανερώνονται ως προσχήματα, προκειμένου η Ντ. Αντωνιάδου να υποβάλει τον ψυχισμό, την ατμοσφαιρικότητα, τα όνειρα και τις συντροφιές της μοναξιάς ατόμων, που θέλουν να ξεφύγουν από την φενάκη της ματαιοδοξίας, του ναρκισσισμού τους, της αυταπάτης».

«Η αναμονή, η αγωνία, η διστακτικότητα, η πίκρα, η χαρά, η γεύση του έρωτα, της εγκατάλειψης, οι ώρες της περίσκεψης, η δικαίωση ή τα τραύματα των συναισθημάτων, με τις επιβεβαιώσεις ή τις διαψεύσεις τους, αντανακλούν στις στάσεις των προσώπων και των σωμάτων αυτών των γυναικών, που θυμίζουν σελίδες αφηγήσεων από ημερολόγια κλειδωμένα σε συρτάρια».

Η Ντ. Αντωνιάδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική με δάσκαλο τον Αλέκο Κοντόπουλο και νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρουσίασε έργα της σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, ενώ δημιουργίες της κοσμούν ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Η έκθεση στην γκαλερί «εποχές» θα διαρκέσει μέχρι τις 31 του Γενάρη.

«Περίπλους» στο Κάστρο Καλύμνου

«Κάστρων περίπλους: Κάστρο Καλύμνου» ονομάζεται η έκθεση που λειτουργεί (μέχρι 25/1) στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Καλυμνίων. Στην έκθεση παρουσιάζονται στοιχεία από μελέτες συνολικής ανάδειξης των 36 μνημείων του προγράμματος και οι προτάσεις για την ασφαλή επισκεψιμότητά τους. Το Μεγάλο Κάστρο της Χώρας Καλύμνου διατηρεί συνεχή τη χρήση των βυζαντινών ναών του οικισμού του από το 14ο μ.Χ. ως σήμερα και είναι κτισμένα σε μια μοναδική τοποθεσία σε ύψος 200μ.

Το συνολικό πρόγραμμα «Κάστρων Περίπλους» εστιάζεται σε μνημεία φρουριακού χαρακτήρα σε παράκτιες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας και υλοποιείται από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του ΥΠΠΟ, το οποίο οργανώνει την έκθεση σε συνεργασία με την 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Eλληνικές ταινίες στο Ρότερνταμ

Στο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ (26/1 - 6/2) επιλέχθηκε η ταινία του Παναγιώτη Καρκανεβάτου «Χώμα και Νερό» και θα προβληθεί στις 30, 31/1 και στις 2/2.

Η ίδια ταινία, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και πρόσφατα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Τόκιο, επιλέχτηκε από τον οργανισμό EFP (Eyropean Film Promotion), για να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ της Πούντα ντελ Εστε στην Ουρουγουάη, όπου θα προβληθούν συνολικά 20 ταινίες. Το Φεστιβάλ άρχισε χτες και ολοκληρώνεται στις 23/1. Σημειώνεται ότι ο οργανισμός EFP δραστηριοποιείται για πρώτη φορά στην κινηματογραφική αγορά της Λατινικής Αμερικής.

Η ταινία «Χώμα και Νερό» θα βγει στις αθηναϊκές κινηματογραφικές αίθουσες στο τέλος του Φεβρουαρίου.

Γκαλά χορού

Μικρά αριστουργήματα κλασικών χορογραφιών περιλαμβάνει το πρόγραμμα, που θα παρουσιάσουν κορυφαίοι σολίστ του Θεάτρου «Μαριίνσκι» (πρώην «Κίροφ»), στη διάρκεια έξι παραστάσεων, στο Μέγαρο Μουσικής. Από σήμερα και για πέντε ακόμη βραδιές (19,20,22,23,24/1) θα φιλοξενηθεί ένα ενδιαφέρον γκαλά χορού, με τη συμμετοχή σολίστ του φημισμένου θεάτρου. Χορεύουν: Γιουλιάνα Λοπάτκινα (πολλοί τη συγκρίνουν με τη μυθική Αννα Πάβλοβα), Αλτινάι Ασιλμουράτοβα, Γιούλια Μαχάλινα, Γιάννα Αγιούποβα, Ελβίρα Ταρασόβα, Ιρίνα Ζελόνκινα, Ιγκόρ Ζελένσκι, Φαρούκ Ρουζιμάτοφ κ.α.

Ημερίδα με θέμα «Το δικαίωμα πρόσβασης στην περιβαλλοντική πληροφόρηση» διοργανώνει η «Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», στις 11 Φλεβάρη, στό «Ινστιτούτο Goethe» (Ομήρου 14-16). Οι εργασίες της ημερίδας θα ξεκινήσουν στις 9 π.μ.

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της θα κόψει η «Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών», στις 23 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52).

Σήμερα στις 7 το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίας της Ακαδημίας Αθηνών, ο ακαδημαϊκός Χρύσανθος Χρήστου θα μιλήσει με θέμα: «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος - Γκρέκο».

Ο «Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Ζωγραφειωτών Κωνσταντινουπόλεως» θα προβάλει την ταινία «Η παιδεία και τα σχολεία των Ρωμηών της Πόλης», στις 26 Γενάρη, ώρα 7 μ.μ., στην «Εστία Νέας Σμύρνης» (πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης 1, Ν. Σμύρνη).

Συνεχίζεται το αφιέρωμα της «Κινηματογραφικής Λέσχης» Κορυδαλλού στον Αλέξη Δαμιανό, με την προβολή της «Ευδοκίας», αύριο, στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα «Πλειάδες» (Γρ. Λαμπράκη και Ταξιαρχών). Πρόκειται για τη δεύτερη ταινία του μεγάλου σκηνοθέτη (1971) και μια από τις σημαντικότερες του ελληνικού κινηματογράφου. Η μουσική είναι του Μάνου Λοΐζου, η φωτογραφία του Χρήστου Μάγγου και το μοντάζ του Matt Mac Carthy. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Βασιλείου, Γιώργος Κουτούζης, Κούλα Αγαγιώτου και Χρήστος Ζορμπάς. Η «Ευδοκία» ψηφίστηκε ως η καλύτερη ελληνική ταινία από την «Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου» σε ειδικό αφιέρωμα το 1985.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ