ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Αθάνατη» η Κική Δημουλά

Η Κική Δημουλά
Η Κική Δημουλά
Μετά το περσινό «Αριστείον» η Ακαδημία Αθηνών τίμησε προχτές και πάλι την κορυφαία της σημερινής ελληνικής γυναικείας ποίησης, Κική Δημουλά. Την εξέλεξε μέλος της. Πλην όμως όχι και παμψηφεί, αφού η «αρτηριοσκλήρυνση» ακόμα φωλιάζει στο ίδρυμα. Της Κικής Δημουλά προηγήθηκαν ως μέλη της Ακαδημίας η πεζογράφος Γαλάτεια Σαράντη και η βυζαντινολόγος Αγγελική Λαΐου.

Στο λιτό και σύντομο βιογραφικό της που προσκόμισε η Κ. Δημουλά στην Ακαδημία, αναφέρει ότι γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931. Τέλειωσε το Γυμνάσιο το 1949 και αμέσως διορίστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου εργάστηκε επί 25 χρόνια. Για οκτώ χρόνια αποσπάστηκε στο οικονομικό αλλά και λογοτεχνικό περιοδικό της ΤΕ «Κύκλος», με υπεύθυνο τον Νάσο Δετζώρτζη, με την προτροπή του οποίου δημοσίευε μικρά πεζά και χρονογραφήματα (δεν τα εξέδωσε ποτέ αλλού). Το 1954 παντρεύτηκε τον ποιητή και πολιτικό μηχανικό Αθω Δημουλά, με τον οποίο έζησε τριάντα ένα χρόνια και απέκτησε δύο παιδιά και τέσσερα εγγόνια.

Και η Κ. Δημουλά καταλήγει: «Στα Γράμματα πρωτοεμφανίστηκα το 1952 με τη συλλογή "Ποιήματα", την οποία πολύ σύντομα απέσυρα από την κυκλοφορία, αφού δεν εκδόθηκε με δική μου πρωτοβουλία, αλλά ήταν μια χειρονομία -ερήμην μου- αγάπης στενού συγγενικού μου προσώπου. Εξέδωσα έκτοτε εννέα ποιητικές συλλογές».

Ο Ε. Βενιζέλος χαρακτήρισε την εκλογή της σπουδαίας ποιήτριας στην Ακαδημία, «μια αναγνώριση και νίκη του γνήσιου ποιητικού λόγου», ο οποίος έχει τη «μοναδική ικανότητα να μετασχηματίζει τη βαθύτερη απόγνωση του ανθρώπου σε κάτι εξαιρετικά όμορφο».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Ενίσχυση του Λαογραφικού Μουσείου Προμυρίου

Την κάλυψη των δαπανών για την επέκταση και αναπαλαίωση του υπάρχοντος «Λαογραφικού Κέντρου - Μουσείου» Προμυρίου Μαγνησίας, ζητούν με Ερώτησή τους στον υπουργό Πολιτισμού, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας.

Οι βουλευτές τονίζουν, ότι οι Προμυριώτες, με τους τέσσερις πολιτιστικούς συλλόγους και την ομοσπονδία τους, «προσπαθούν να αναδείξουν και να διαφυλάξουν τα πλούσια λαογραφικά αντικείμενα και ιστορικά ντοκουμέντα της μεγάλης προσφοράς στους επαναστατικούς και απελευθερωτικούς αγώνες του λαού μας για την ελευθερία και δημοκρατία, καθώς και τις ιστορικές προσωπικότητες της πολιτικής, του πνεύματος και του πολιτισμού». Και όλα αυτά σε μια εποχή, κατά την οποία «καλλιεργείται ο "οχαδερφισμός", η ιδιοτέλεια, ο εύκολος τρόπος ζωής» και που «οι αρχές και αξίες του ελληνικού πολιτισμού μπαίνουν στους κανόνες της εμπορευματοποίησης».

Οι κάτοικοι του χωριού ανέλαβαν τη διαφύλαξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, αναπαλαιώνοντας με προσωπική εργασία το πατρικό σπίτι (πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής) του λαογράφου και δημοσιογράφου Γιώργου Θωμά (δύο φορές τιμημένος από την Ακαδημία Αθηνών), ο οποίος το δώρισε στο δήμο Σηπιάδος για τη στέγαση του μουσείου. Το μουσείο έχει θεσμοθετηθεί ως ΝΠΔΔ και έχει διοικητικό συμβούλιο. Ωστόσο, ο χώρος είναι πολύ μικρός για τις ανάγκες και απαιτείται η αγορά ενός εφαπτόμενου οικήματος (πριν αλωθεί από ξένους), αλλά χρειάζονται πέντε εκατομμύρια δραχμές.

Οι κομμουνιστές βουλευτές ρωτούν τον υπουργό (με αφορμή την Πολιτιστική Ολυμπιάδα) αν θα καταβάλει το ποσό και θα καλύψει την αναπαλαίωση του υπάρχοντος κτιρίου.

«Ανθρώπινη φωνή» στη Βέροια

Η Σόνια Θεοδωρίδου
Η Σόνια Θεοδωρίδου
«Η Ανθρώπινη Φωνή» τιτλοφορείται ο νέος πολιτιστικός θεσμός, που ξεκινά τις δραστηριότητές του στη Βέροια, με καλλιτεχνική διευθύντρια τη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου (φωτό). Η αρχή θα γίνει με ένα φεστιβάλ (8-19 του Μάη), με συμμετοχή αξιόλογων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Κύριος άξονας των δραστηριοτήτων του κέντρου είναι η εξέλιξη της τέχνης της ανθρώπινης φωνής, μουσικά και θεατρικά. Μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες είναι παρουσίαση της λυρικής τραγωδίας «Ιοκάστη» του Γιώργου Κουρουπού, σε παγκόσμια πρώτη (12/7), στους Δελφούς. Θα υπάρξουν, επίσης, συνεργασίες με το Κέντρο Χορωδιακής Πράξης του Δήμου Κεφαλονιάς και το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο «Ατενέουμ», συμπαραγωγές και συνεργασίες με ελληνικούς και ξένους καλλιτεχνικούς φορείς, σεμινάρια, εργαστήρια, διαλέξεις κ.ά.

Τίμησαν τη Μ. Χορς

Στη μεγάλη χορογράφο του Εθνικού Θεάτρου, Μαρία Χορς, ήταν αφιερωμένη η περασμένη Τρίτη, στο θέατρο «Ελεύθερη Εκφραση - Μαίρη Ιγγλέση», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ταμένες Τρίτες». Το θέατρο ήταν κατάμεστο από καλλιτέχνες του θεάτρου και του χορού. Πολλές και συγκινητικές οι ομιλίες που έγιναν για την προσφορά της στο χορό, στο αρχαίο δράμα, στην ολυμπιακή ιδέα και στη Σχολή του Εθνικού θεάτρου, από τους Τάσο Ρούσο, Ιάκωβο Ψαρρά, Τζίνα Καπετανάκη, Κώστα Ασημακόπουλο, Κώστα Καστανά, Μαρία Διακουμάτου κ.ά. Οι μαθητές και οι μαθήτριές της στο 3ο έτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου απέδωσαν ένα χορογραφικό κομμάτι της για τον αισχυλικό «Αγαμέμνονα».

«Θύρα τέχνης»

Στη νέα «Θύρα Τέχνης» (Σαρρή 14, Ψυρρή, τηλ.010-3314422), θα πραγματοποιηθούν θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, χοροθέατρο κ.ά. Ηδη παίζεται η παράσταση «Ο αδυσώπητος χτύπος της καρδιάς», τρία μονόπρακτα του Νίκου Θωμόπουλου, με θέμα τις ακροβασίες δέκα ατόμων πάνω στο «σχοινί» μιας δεινής πραγματικότητας, σε ψευδαισθήσεις και όνειρα, σε ένα ταξίδι με «οδηγό» το χτύπο της καρδιάς τους. Σκηνοθεσία Νίκου Θωμόπουλου, σκηνικά Γιώργου Γιαννόπουλου, κοστούμια Κίκα Καραμπελά - Coaching, κινησιολογία Φάνη Καφούσια, μουσική Κατερίνας Καραμπεσινή. Παίζουν: Βάγια Χατζηπολύζη, Ειρήνη Ορφανίδη, Γιώτα Γεωργοπούλου, Αννα Ψαρρά, Γιώργος Ανδράκης, Δημήτρης Τσιάμης, Κυριάκος Μερτζάκης. Οι παραστάσεις μέχρι τις 12/3.

Παράλληλα, παρουσιάζεται έκθεση του γλύπτη Νίκου Ζάρρα. Εκτίθενται 50 μικρά και μεγάλα έργα, τα οποία ο δημιουργός αποκαλεί «μετεξέλιξη της λαϊκής τέχνης», ενώ έντονα είναι τα στοιχεία της ελληνικής φύσης και μυθολογίας. Διάρκεια έκθεσης μέχρι 8/3.

Ανησυχία εκδοτών - βιβλιοπωλών

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών - Βιβλιοπωλών και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου, με ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν «με αποτροπιασμό την άνανδρη επίθεση», στις 23/2 κατά του βιβλιοπωλείου «Ελεύθερος Τύπος», με βόμβα μολότοφ. Οι δύο φορείς ανησυχούν «σοβαρά για τις εκδηλώσεις βίας που στρέφονται κατά του βιβλίου και των φορέων του και της σωματικής ακεραιότητάς τους, της περιουσίας τους και των πελατών τους» και καλούν την κυβέρνηση και τις διωκτικές αρχές: «Να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προβούν στη σύλληψη και τιμωρία των ενόχων για να μη θρηνήσουμε ενδεχομένως και ανθρώπινα θύματα».

Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών τη Δευτέρα (7μμ) θα παρουσιάσει τις νέες ποιητικές συλλογές των Θάνου Ασίκη «Ολα σαν όνειρο», Νίκου Δανιήλ «Ωδή στη νέα εποχή» και Παναγιώτη Καραβασίλη «Απειροβαθείς ύλες» (εκδόσεις «Ιδμων»). Θα μιλήσουν οι Ελευθερία Αναγνωστάκη - Τζαβάρα, Δημήτρης Βαρβαρήγος, Γιώργος Παναγουλόπουλος. Θα διαβάσουν οι Ανδρέας Παπαδόπουλος και Γιώτα Γκουγκούση.

Στη «Στοά του Βιβλίου», τη Δευτέρα (8 μ.μ.), θα πραγματοποιηθεί η όγδοη εκδήλωση του κύκλου «Ποιητικό Βήμα», με θέμα «Τρεις ποιητές της Θεσσαλονίκης: Μανόλης Αναγνωστάκης, Κλείτος Κύρου, Πάνος Θασίτης (Πολιτικός ποιητικός λόγος του Βορρά)». Θα μιλήσουν οι καθηγητές του ΑΠΘ Ξενοφών Κοκόλης, Παναγιώτης Μουλάς. Θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Γιώργος Κιμούλης, Φιλαρέτη Κομνηνού.

Το «Θεσσαλικό Θέατρο» ανέβασε χτες στο «Μύλο» «Το ημερολόγιο της Αννας Φρανκ» των Φράνσις Γκούντριτς - Αλμπερτ Χάκετ, σε σκηνοθεσία Κωστή Τσώνου. Το έργο (παίχτηκε το 1956 και 1992) είναι ένα ντοκουμέντο κατά του ναζισμού, με επίκαιρο μήνυμα. Παρουσιάζεται σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη, σκηνικό Γιώργου Ζιάκα, κοστούμια Αφροδίτης Κουτσουδάκη - Χρήστου Μπρούφα, μουσική επιμέλεια Γιώργου Μπουντουβή, φωτισμούς Νίκου Γεωργάκη - Μάκη Παπατριανταφύλλου. Παίζουν: Τάκης Βουλαλάς, Γιώργος Ζωγράφος, Μαρία Μαλταμπέ, Κώστας Μπάσης, Στέλλα Παπαδημητρίου, Πόπη Πελτεκοπούλου, Γρηγόρης Σταμούλης, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Γιόλα Χατζή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ