ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Νέο πρόγραμμα, παλιά προβλήματα

Μ. Μητσοπούλου, Δ. Ευαγγελάτου στο «Μέντιουμ» του Μενότι
Μ. Μητσοπούλου, Δ. Ευαγγελάτου στο «Μέντιουμ» του Μενότι
«Είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Αν θελήσουν να κάνουν κτίριο για τη Λυρική Σκηνή βρίσκονται τρόποι, χρήματα. Το πρόβλημα είναι η βούληση. Πρέπει το κράτος να δει σοβαρά το θέμα». Αυτά υπογράμμισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Λουκάς Καρυτινός, ο οποίος σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο, τόνισε τα προβλήματα του λυρικού μας θεάτρου. Το αυτονόητο και λυμένο από χρόνια σ' όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θέμα ανέγερσης κτιρίου όπερας, παραμένει άπιαστο όνειρο για τη Λυρική και το λαό, καθώς οι κατά καιρούς κυβερνητικές υποσχέσεις (και διά στόματος του πρωθυπουργού) αποδείχτηκαν κούφια λόγια.

Τη στιγμή που δαπανώνται δισεκατομμύρια για εφήμερες εκδηλώσεις, η Λυρική καλείται με τα ελλιπέστατα μέσα των θεάτρων «Ολύμπια» και «Ακροπόλ» να ξεδιπλώσει από το Νοέμβρη το νέο της προγραμματισμό, με αρκετά έργα σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση. Κορυφαία στιγμή του χειμώνα θα είναι η πρώτη παγκόσμια παρουσίαση της όπερας του Παύλου Καρρέρ «Μαραθών - Σαλαμίς» (9/2/2003), ενώ για πρώτη φορά στη χώρα μας θα παρουσιαστούν οι όπερες «Ορλάντο Φουριόζο» του Βιβάλντι (10/1) και «Η αρκούδα» του Γουόλτον (23/2). Στο «Ακροπόλ» θ' ανεβεί «Το κορίτσι της γειτονιάς» του Ν. Χατζηαποστόλου και από την Παιδική Σκηνή ο «Ελεύθερος σκοπευτής» του Βέμπερ.

Αναστήλωση του θεάτρου του Διονύσου

Το αρχαίο θέατρο του Διονύσου, όπου γίνονταν οι Θεατρικοί Αγώνες
Το αρχαίο θέατρο του Διονύσου, όπου γίνονταν οι Θεατρικοί Αγώνες
Με μικρά και προσεκτικά βήματα συνεχίζεται η αναστήλωση στο αρχαίο θέατρο Διονύσου, κάτω από την Ακρόπολη, στο οποίο γίνονταν οι Θεατρικοί Αγώνες. Ηδη αποκαταστάθηκε το ανάλημμα της ανατολικής παρόδου και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε την αποκατάσταση και της δυτικής παρόδου.

Επίσης, ετοιμάζεται η μελέτη για την αποκατάσταση δύο κερκίδων, η οποία, αν εγκριθεί, ίσως αποτελέσει και το πρώτο μεγάλο βήμα ανάδειξης του μνημείου και πιθανής χρήσης του. Οι υπεύθυνοι της αναστήλωσης (αρχαιολόγοι και αρχιτέκτονες), εκτιμούν ότι οι αναγκαίες εργασίες για μια ουσιαστική αναστήλωσή του θεάτρου -θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας- θα διαρκέσει χρόνια. Ωστόσο... το 2004 ίσως θα είναι πιο ευκρινής η μορφή του. Τα ίχνη της πρώτης μορφής του θεάτρου (5ο αι. π.Χ.) δεν έχουν διασωθεί, αφού η σημερινή του εικόνα οφείλεται σε κατασκευές του 4ου αι. π.Χ. Ωστόσο, σώζονται απομεινάρια από το ιερό του θεού Διόνυσου.

Το ΚΑΣ ενέκρινε και τη μελέτη δημιουργίας αρχαιολογικού πάρκου στο κέντρο του Πειραιά, στο χώρο μεταξύ των οδών Ομηρίδου, Σκυλίτση, Πύλης, Διστόμου και Ευριπίδου, όπου υπάρχουν εμφανή αρχαία. Συγκεκριμένα οι δύο πύλες (5ου π.Χ. αι.) στις οποίες κατέληγαν τα Μακρά Τείχη και το τείχος που τις ενώνει. Ο χώρος κηρύχτηκε αρχαιολογικός το 2000. Η μελέτη προβλέπει απαλλοτριώσεις και κατεδαφίσεις των κτιρίων που βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο και ανασκαφές στα απαλλοτριωμένα οικόπεδα. Οι αρχαιολόγοι περιμένουν να αποκαλύψουν ακόμη το προτείχισμα και την τάφρο. Επειδή ο αρχαιολογικός χώρος διασχίζεται από τη λεωφόρο 34ου Συντάγματος, το πάρκο θα ενοποιηθεί υπόγεια.

Η εσωτερική πλευρά των τειχών θα διαμορφωθεί, έτσι ώστε να παραπέμπει σε πόλη, δομημένη με το ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα και η εξωτερική θα παραπέμπει σε εξοχή. Το πάρκο θα είναι έτοιμο το ...2004.

Εντεκα ηθοποιοί, έντεκα μονόλογοι

«Ο ηθοποιός και ο σκηνικός του λόγος» τιτλοφορούνται οι εκδηλώσεις της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας» που θα πραγματοποιηθούν (22-27/9) στα θέατρα «Μεταξουργείο», «Θέατρο της Ανοιξης» και «Από Μηχανής Θέατρο», και οι οποίες περιλαμβάνουν έντεκα μονολόγους σημαντικών συγγραφέων που θα ερμηνεύσουν έντεκα ηθοποιοί και θεατρικά δρώμενα δρόμου. Στις τελετές έναρξης και λήξης των μονολόγων θα δοθούν δύο συναυλίες: Στις 22/9 τραγουδάει η Τάνια Τσανακλίδου και στις 27/9 ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. Μαζί τους εμφανίζεται και θέατρο δρόμου.

Οι μονόλογοι θα παρουσιάζονται ταυτόχρονα στα τρία θέατρα, με δύο διαφορετικές παραστάσεις την ημέρα (8.30 μ.μ. και 20.30 μ.μ.), στο καθένα. Παρουσιάζουν: Λήδα Πρωτοψάλτη «Το Δείπνο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου. Δέσποινα Μπεμπεδέλη «Μανώλη...» του Γιώργου Νεοφύτου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη. Ρένη Πιττακή «Οχι εγώ» και «Πράξη χωρίς Λόγια Ι» του Σάμουελ Μπέκετ (δίπτυχο). Μηνάς Χατζησάββας «Αγαμέμνων» του Γιάννη Ρίτσου, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Τραγουδά ο Κώστας Θωμαΐδης. Πέμη Ζούνη «Αιώνες μακριά από την Αλάσκα» του Ακη Δήμου, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Χρήστος Βαλαβανίδης «Εγώ η μάνα μου» του Γιοπ Αντμιραλ, σε σκηνοθεσία Χ. Βαλαβανίδη - Ασπασίας Κράλλη. Σταμάτης Φασουλής «Ο κύριος Εμμανουήλ και ο... Ροΐδης» του Αντώνη Νικολή, σε σκηνοθεσία Σ. Φασουλή. Λάκης Λαζόπουλος «Οι ηλικίες του γελοίου» (σύνθεση από σημαντικούς μονολόγους), σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Θανάσης Παπαγεωργίου «Το επάγγελμα της μητρός μου», του Μποστ (δύο κείμενα), σε σκηνοθεσία Θ. Παπαγεωργίου. Καρυοφυλλιά Καραμπέτη «Κλυταιμνήστρα ή το έγκλημα» της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ και «Εμμα Μπ., χήρα Ιοκάστη» του Αλμπέρτο Σαβίνιο (ενοποιημένοι μονόλογοι), σε σκηνοθεσία Μάγιας Λυμπεροπούλου. Αννα Βαγενά «Τσέρνομπιλ - ένα χρονικό του μέλλοντος», από το βιβλίο της Σβετλάνα Αλεξέγιεβιτς (τρεις μονόλογοι), σε σκηνική προσαρμογή του κειμένου από την Α. Βαγενά.

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 22/9 (8.30 μ.μ.) με το έργο «Κάσπαρ, εγώ είμαι μόνο» από θέατρο του δρόμου στην πλατεία Γιατράκου, στο Μεταξουργείο και στις 10.30 μ.μ. με συναυλία της Τάνιας Τσανακλίδου και θα κλείσουν (27/9) με τον «Κάσπαρ. Εγώ είμαι μόνο» από το θέατρο του δρόμου στην πλατεία Γιατράκου, στο Μεταξουργείο και 10.30 μ.μ. συναυλία του Λουκιανού Κηλαηδόνη.

Τέχνη εκτός των τειχών
  • «Ο πλησίον σου» τιτλοφορείται η έκθεση της Δέσποινας Μεϊμάρογλου, που εγκαινιάζεται σήμερα (8μμ) στη Δημοτική Πινακοθήκη «Λ. Κανακάκις» στο Ρέθυμνο και διοργανώνεται από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης, με έργα από τη Συλλογή Πορταλάκη. Η έκθεση περιλαμβάνει τα αντιπροσωπευτικότερα έργα της δημιουργού, από τη δεκαετία του '90 μέχρι σήμερα. Η Δ. Μεϊμάρογλου, προσεγγίζοντας την πραγματικότητα, ξεδιπλώνει διάφορα στάδια που την επικαλύπτουν. Δείχνει πώς η αναπαράσταση (κυρίως από τα ΜΜΕ) αλλοιώνει την πραγματικότητα και ότι τα φαινόμενα επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες, ανάλογα με τον τρόπο παρουσίασής τους. Η καλλιτέχνις χρησιμοποιεί πρωτογενές υλικό από την τηλεόραση ή τον Τύπο, το οποίο αναπαράγει και παραποιεί, χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία, τη λιθογραφία και την εκτύπωση.
  • Εως τις 24/9 στην γκαλερί «Ζήνα Αθανασιάδου» (Π. Π. Γερμανού 5, Θεσσαλονίκη), φιλοξενείται έκθεση του ποιητή, συγγραφέα και εικαστικού Δημοσθένη Δαββέτα.
  • Στην αίθουσα «Τερρακόττα/TinT» (Χρ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη), παρουσιάζεται (έως 19/10) έκθεση των Ανδρέα Βούσουρα και Εφης Φουρίκη.
«Παμβοιώτια Αθλα»

Ο Οργανισμός Νεότητας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας, σε συνεργασία με τη ΝΑ και το Δήμο Αλιάρτου διοργανώνουν (21, 29/9) τα «Α΄ ΠΑΜΒΟΙΩΤΙΑ ΑΘΛΑ 2002», της Αλιάρτου, με σύνθημα «Καλλιεργώντας ΗΘΟΣ, δημιουργώντας ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, προασπίζοντας την ΕΙΡΗΝΗ».

Τα «Παμβοιώτια Αθλα» επιδιώκουν την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και διαφοροποιούνται ως προς τη διεξαγωγή των αθλημάτων. Στόχος είναι να ακολουθηθεί το πνεύμα και η τεχνική των αρχαίων στο πένταθλο σ' ένα κατάλληλα διαμορφωμένο στάδιο και περιβάλλοντα χώρο. Αύριο οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 6 μ.μ. και την Κυριακή στις 8.30 μ.μ. με συναυλία και παρουσίαση της «Ελένης» του Ευριπίδη από το θέατρο «ΚΝΩΣΣΟΣ» του Λάμπρου Τσάγκα. Σήμερα θα γίνουν και μουσικά «αγωνίσματα» με αυλητές και σαλπιγκτές και θα απονεμηθούν τα έπαθλα στους αθλητές.

Σαν σήμερα «έφυγε» ο Γιώργος Σεφέρης

Συμπληρώνονται σήμερα 31 χρόνια από εκείνο το απόγευμα του Σεπτέμβρη του 1971 που άφηνε την τελευταία του πνοή στον «Ευαγγελισμό» ο Γιώργος Σεφέρης, ο μεγάλος Ελληνας Νομπελίστας ποιητής. Το πραγματικό του όνομα ήταν Σεφεριάδης και γεννήθηκε στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας το 1900. Ηταν γιος του διακεκριμένου καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Στέλιου Σεφεριάδη. Ο Γιώργος Σεφέρης σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Παρίσι και σταδιοδρόμησε στο διπλωματικό κλάδο, όπου υπηρέτησε σε διάφορες χώρες και, τέλος, ως πρεσβευτής στο Λονδίνο. Ο ποιητής μεγάλωσε μέσα σε προοδευτικό δημοκρατικό περιβάλλον. Ηταν ο πρώτος Ελληνας που πήρε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963.

Το 1969, μετά από δύο χρόνια σιωπής για την επιβολή της δικτατορίας στη χώρα, ο Γ. Σεφέρης τάραξε τη χούντα με τη γνωστή του δήλωση, η οποία μεταδόθηκε ραδιοφωνικά σε όλο τον κόσμο. Η κηδεία του, στις 22 Σεπτέμβρη του 1971, πήρε χαρακτήρα αντιδικτατορικής εκδήλωσης με ένα πλήθος Ελλήνων να τον αποχαιρετά, διεκδικώντας Ελευθερία και Δικαιοσύνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ