ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεπήρε η συναυλία κλασικής μουσικής

Η Ζωρζέτ Χαραλαμπίδου
Η Ζωρζέτ Χαραλαμπίδου
Τις καλύτερες εντυπώσεις και το πιο θερμό χειροκρότημα απέσπασε η - καθιερωμένη πια - συναυλία κλασικής μουσικής της Τομεακής Οργάνωσης Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Τη συναυλία παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος συνεχάρη θερμά όλους τους συντελεστές.

Μια όμορφη πρωτοβουλία, που μας έλειψε πολύ πέρσι λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος και αφορά στην προσπάθεια να έρθει πιο κοντά ο εργαζόμενος λαός με την κλασική μουσική.

Οπως ειπώθηκε, άλλωστε, και στην έναρξη της συναυλίας από την Ροδάνθη Κασκαφέτου εκ μέρους της Οργάνωσης στον σύντομο χαιρετισμό της. «Η κλασική μουσική θεωρείται και ως ένα βαθμό παραμένει μία πολυτέλεια για τους περισσότερους εργαζόμενους, παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας υπάρχει πληθώρα αξιόλογων συναδέλφων μουσικών που θα μπορούσαν να στελεχώσουν δομές που θα την έκαναν προσβάσιμη στα λαϊκά στρώματα». Σε αυτό το πλαίσιο «διεκδικούμε την επαναλειτουργία της Καμεράτα, τις σταθερές εργασιακές σχέσεις στα σύνολα της ΕΡΤ, την αναβάθμιση της αισθητικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης συνολικά». Η Ρ. Κασκαφέτου στάθηκε ακόμα στο ότι «αρκετοί υποστηρίζουν ότι η κλασική μουσική δεν μπορεί να είναι λαϊκή, γιατί απευθύνεται σε λίγους, σε αυτούς που είτε την έχουν σπουδάσει είτε την γνωρίζουν σε βάθος. Πραγματικά λαϊκό όμως για μας δεν είναι αυτό που γίνεται άμεσα αντιληπτό πλατιά από τον λαό, αλλά αυτό που υπηρετεί σήμερα τα λαϊκά συμφέροντα. Η κλασική μουσική, για παράδειγμα, έχει τη δύναμη να ενσαρκώνει με μοναδική βαθύτητα και σθένος τις ιδέες, τα αισθήματα και τα ανθρώπινα βιώματα, ακριβώς επειδή είναι η πιο απαιτητική και σύνθετη κατηγορία της μουσικής». Αλλωστε, «η μουσική για εμάς αποτελεί μέσο κατανόησης και επίδρασης στην πραγματικότητα που εφοδιάζει κάθε εργαζόμενο με πλούτο γνώσεων, συναισθημάτων και μπορεί να καλλιεργήσει τη θέληση για αγώνα και προσφορά».

Ο Στ. Μπερής
Ο Στ. Μπερής
Στο πρώτο μέρος της συναυλίας μέσα από τη δεξιοτεχνία των Ηρώ Κατσιμπέλη, Αννα Λαμπρούση, Βλαδίμηρο Παπαγεωργίου και Ηρώ Στεργίου απολαύσαμε έργα των Σούμπερτ, Ντβόρζακ και Σαί για τέσσερα χέρια (δύο παίχτες σε ένα πιάνο).

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας το μουσικό σχήμα BrazzyOpera, τρία χάλκινα πνευστά, μία τρομπέτα, ένα τρομπόνι, ένα κόρνο και ένα πιάνο μέσα από άριες, κλασικά και πιο σύγχρονα κομμάτια διασκευασμένα για αυτά τα όργανα, συνεπήρε το κοινό και το «ταξίδεψε» από τον «Μαγικό Αυλό» του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και την «Τραβιάτα» του Τζουζέπε Βέρντι έως το «Fly me the moon» του Μπαρτ Χάουαρντ. Σε αυτά τα κομμάτια συνέπραξαν η υψίφωνος Ζωρζέτ Χαραλαμπίδου και η τραγουδίστρια Ευγενία Μπαλάφα. Ξεχωριστή στιγμή της συναυλίας ήταν και η εμφάνιση του διακεκριμένου σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Σταμάτη Μπερή, ο οποίος εντυπωσίασε ερμηνεύοντας μουσικά κομμάτια των Puccini, Leoncavallo και Sorozabal. Επαιξαν οι μουσικοί: Αθανάσιος Κατερινάκης, Σταύρος Κλαβανίδης, Τάσος Μπακούρης, Στέφανος Νάσος, Νίκος Σαρρής, Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου και Στέφανος Ψαραδάκης.

Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκε αναμνηστικό το συλλεκτικό λεύκωμα για το κτίριο της ΚΕ του ΚΚΕ.


Η Ευγενία Μπαλάφα
Η Ευγενία Μπαλάφα

Ο Δ. Κουτσούμπας συγχαίροντας τους πιανίστες του α' μέρους της συναυλίας
Ο Δ. Κουτσούμπας συγχαίροντας τους πιανίστες του α' μέρους της συναυλίας

Καλοτάξιδο!

Παρουσιάστηκε «Ο ρεαλισμός των sous» του Αλ. Βαλσαμή

Στον όμορφο και ανακαινισμένο χώρο του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αλέξανδρου Βαλσαμή «Ο ρεαλισμός των sous».

Οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» προετοιμάζονται να γιορτάσουν το 2022 τα 50 χρόνια συνεχόμενης παρουσίας τους. Ιδρύθηκαν το 1972, την περίοδο της δικτατορίας, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, επιμένοντας στην έκδοση των θεωρητικών του μαρξισμού - λενινισμού, στην έκδοση του ιστορικού, του πολιτικού, του καλού λογοτεχνικού βιβλίου. Οπως ειπώθηκε στο άνοιγμα της εκδήλωσης, «Ο ρεαλισμός των sous» είναι ένα έργο που αναδεικνύει τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που εντάσσονται στην εργατική τάξη στο σήμερα, χωρίς όμως να μένει σε μια στείρα περιγραφή, αφού ο συγγραφέας επιδιώκει να φωτίσει ποιος είναι ο πραγματικός ένοχος για τα προβλήματα των ηρώων του.

Στη βιβλιοπαρουσίαση παρευρέθηκαν ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής».

Παρουσιάζοντας το βιβλίο του, ο Αλ. Βαλσαμής ανέφερε ότι «Ο ρεαλισμός των sous» ή «Ο ρεαλισμός των κάτω», όπως είναι η μετάφραση στα Ελληνικά, είναι ένα άθροισμα ξεχωριστών, ανεξάρτητων και αυτοτελών διηγημάτων. Αν και έχουν γραφτεί με μια σουρεαλιστική διάθεση, «ο αναγνώστης όμως γρήγορα συνειδητοποιεί πως τα διηγήματα αυτά είναι απόλυτα ρεαλιστικά. Αναφέρονται με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο στη ζωή του».

Οπως σημείωσε, «μέσα από τα διηγήματα προσπάθησα να φωτίσω τις αντικειμενικές συνέπειες ή καταστάσεις που οδηγούν οι επιλογές των ηρώων των διηγημάτων. Γιατί ανεξάρτητα από τα "θέλω" του καθενός, τα όνειρα και τις επιδιώξεις μας, υπάρχουν συγκεκριμένοι αντικειμενικοί νόμοι, τόσο φυσικοί όσο και κοινωνικοί, οι οποίοι πρέπει να κατανοηθούν σε βάθος αν θες να βρεις τρόπο να τους νικήσεις, αν θες να πας μπροστά την Ιστορία».


Ανέφερε ακόμα ότι στις σελίδες του βιβλίου «θα δούμε πολλούς καθημερινούς ανθρώπους οι οποίοι αντιμετωπίζουν καταστάσεις που τους φέρνουν μπροστά σε μια επιλογή, πολλές φορές όχι εύκολη, τουλάχιστον για τους ίδιους». Αλλωστε, είπε, επιδίωξή του ήταν να δημιουργήσει «καταστάσεις που θα θέσουν ερωτήματα για την πραγματική ζωή και τις επιλογές που καλούμαστε να κάνουμε» και «μόνο έτσι μπορεί να επιτελέσει» το βιβλίο τους στόχους του. Να δώσει δηλαδή «μια παρατεταμένη απόλαυση στον αναγνώστη, αφού θα περιλαμβάνει τη διαδικασία της ανακάλυψης, της μετέπειτα σκέψης πάνω στο κείμενο, αλλά θα επιτελέσει και τον κοινωνικό ρόλο του, να βοηθήσει δηλαδή τους αποδέκτες να δουν με μια φρέσκια ματιά τον κόσμο γύρω τους και να τον καταλάβουν λίγο καλύτερα».

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο ηθοποιός Δημοσθένης Φίλιππας.


Σήμερα οι κινητοποιήσεις για Φεστιβάλ Αθηνών και Καμεράτα

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα Τρίτη οι εργαζόμενοι στο χώρο του Πολιτισμού στο ΥΠΠΟ.

Πιο συγκεκριμένα, στις 12 μ. θα συγκεντρωθούν οι εργαζόμενοι του Φεστιβάλ Αθηνών, οι οποίοι ενημερώθηκαν, ξαφνικά, την περασμένη βδομάδα ότι δεν θα ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις. Οπως σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ), που έκανε ήδη παρέμβαση στο Φεστιβάλ, «εργάζονται 44 εργαζόμενοι, εκ των οποίων μόλις 5 είναι με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας, ενώ οι υπόλοιποι είναι με ετήσιες συμβάσεις που ανανεώνονται κάθε χρόνο». Υπάρχουν εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση σχεδόν δύο δεκαετίες. Για τη φετινή κατάσταση το Φεστιβάλ Αθηνών «πετά το μπαλάκι» στο υπουργείο Πολιτισμού και αυτό στο υπουργείο Εσωτερικών.

Το ΣΕΘΕΑ καλεί «άμεσα να πάρουν θέση επίσημα: 1. Το υπουργείο Πολιτισμού που έχει την ευθύνη και την επιτήρηση του Φεστιβάλ, 2. Η διοίκηση του Φεστιβάλ. Και να σταματήσουν να κάνουν μπαλάκι τις ευθύνες τους. Δεν ζητάμε απλά να ανανεωθεί η σύμβαση όλων των εργαζομένων του Φεστιβάλ, αλλά απαιτούμε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία μονιμοποίησής τους».

Στη 1 το μεσημέρι σε κινητοποίηση καλεί και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος για να καταγγείλει για ακόμη μια φορά την τροπολογία που πέρασε εν μια νυκτί το υπουργείο Πολιτισμού, με την οποία απαλλάσσει από τις ποινικές ευθύνες για τη «μαύρη» και απλήρωτη εργασία των μουσικών της Ορχήστρας τη διοίκηση της Καμεράτας και συγχρόνως ρίχνει τίτλους τέλους για το σπουδαίο σύνολο.

Οπως σημειώνει στο κάλεσμά του ο ΠΜΣ, «είναι προκλητικό η κυβέρνηση να μιλά για ανάδειξη του σύγχρονου ελληνικού Πολιτισμού και συγχρόνως ο υπεύθυνος υφυπουργός να αδιαφορεί για το κλείσιμο μιας ορχήστρας που έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στον σύγχρονο μουσικό πολιτισμό. Είναι προκλητικό η υπουργός Πολιτισμού να παρακολουθεί χειροκροτώντας την τελευταία συναυλία της Καμεράτας και σήμερα να επιβλέπει την κατάργησή της.

Θεωρούμε αδιανόητο μία ορχήστρα με τόσο αναγνωρισμένο καλλιτεχνικό έργο σε Ελλάδα και εξωτερικό να σταματήσει να λειτουργεί. Καλούμε την ηγεσία του ΥΠΠΟ να αναλάβει τις ευθύνες της και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των μουσικών της ορχήστρας. Αντίστοιχα ζητάμε να γίνει το ίδιο με τους μουσικούς της "Ορχήστρας των Χρωμάτων" και της ΚΟΕΜ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ