ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 2008
Σελ. /32

Μί(ζ)α σου και

μί(ζ)α μου...

«Παρίσια», «Λόντρα», Αθήνα...

Ο Κολ ομολογούσε επισήμως ότι το κόμμα του, το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (με το οποίο συγκυβερνούν σήμερα οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία) τα 'πιανε από μεγαλόσχημους χρηματοδότες.

Ο Μπλερ, ως ένδειξη αναγνώρισης για κείνους που τα 'χωναν στο κόμμα του, τους Εργατικούς της Βρετανίας, μετά τις εκλογές μοίραζε στους «χορηγούς» του τίτλους ευγενείας και τους ανακήρυσσε «Λόρδους» και «Βαρόνους».

Ο Μπερεγκοβουά, ένας πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, δεν περίμενε να ξεκαθαρίσει η υπόθεση με τα «μαύρα ταμεία» των δικών του οικονομικών δοσοληψιών. Πρόλαβε και αυτοκτόνησε...

Στην Ιταλία του Κράξι, το καθεστώς της μίζας, της διαφθοράς και της αρπαχτής έχει μετεξελιχτεί, μετά από μια δεκαετία «καθαρών χεριών», σε ένα σύστημα που έχει για πρωθυπουργό τον κουμπάρο και εκλεκτό του Κράξι, τον Μπερλουσκόνι.

*

Αραγε ποιο είναι το κοινό στοιχείο των παραπάνω περιπτώσεων με τη δική μας «Κόπρο του Αυγείου»; Μήπως θα πρέπει να εξαντλήσουμε την έρευνα γύρω από το αν πίσω από τον Κολ, τον Μπλερ, τον Μπερεγκοβουά, τον Κράξι, υπήρχαν αντίστοιχοι «στρατηγοί» σαν τον δικό μας, τον κ. Τσουκάτο;

Προφανώς, μια τέτοια διερεύνηση έχει αυταπόδεικτη αξία και σημασία, πρώτα απ' όλα για τη συγκρότηση και λειτουργία του εκάστοτε πολιτικού συστήματος, στο εσωτερικό της εκάστοτε χώρας.

Σε μια εποχή, όμως, που όλοι μιλούν περί «παγκοσμιοποίησης», όταν για ψύλλου πήδημα βλέπουμε τους «σοφούς» να παραπέμπουν στην «αναπόδραστη» (όπως λένε) κοινότητα των μεθόδων και των πολιτικών προτεραιοτήτων με τις οποίες λειτουργούν η αγορά, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, γιατί τότε - και μεις με τη σειρά μας - να μην αναζητήσουμε τις ομοιότητες μεταξύ της εγχώριας ρεμούλας με τις εκεί καταστάσεις της δυσωδίας;

*

Η ομοιότητα είναι εξόχως ορατή. Και προφανώς δεν περιορίζεται στους πιθανούς «Τσουκάτους», που μπορεί να συνέδραμαν τον Κολ, τον Μπλερ ή τον Κράξι. Το πράγμα δείχνει πιο βαθύ και πιο ενδιαφέρον από μια κουτσομπολίστικη, αστυνομική ή έστω δικαστική διερεύνηση.

Με άλλα λόγια, ανεξαρτήτως των «Τσουκάτων», είτε μιλάμε για τη «Λόντρα», είτε για τα «Παρίσια», είτε για τας Αθήνας, μεταξύ των τόπων του «εγκλήματος» υπάρχει μια βασική και εξόφθαλμη «ταυτότητα»: Οτι το σύστημα εντός του οποίου λειτουργούν οι «ΖΗΜΕΝΣ», το σύστημα δηλαδή όπου οι πολυεθνικές «κυβερνούν» και όπου το εκάστοτε πολιτικό προσωπικό διαχειρίζεται τις υποθέσεις τους, είναι κοινό. Δηλαδή, είτε εκεί, είτε εδώ, το σύστημα κάνει τις μπίζνες του με τους ίδιους κανόνες (ατομική ιδιοκτησία επί του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου), με τις ίδιες δομές («ανταγωνιστική οικονομία της ελεύθερης αγοράς»), με την ίδια βιτρίνα («αντιπροσωπευτικού τύπου δημοκρατία») και με το ίδιο όνομα («καπιταλισμός»)...

*

Φυσικά ότι το καθεστώς της διαφθοράς και της αρπαχτής είναι σύμφυτο με τον καπιταλισμό, ουδόλως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν υπερασπιστικό άλλοθι από τα λαμόγια. Τα λαμόγια είναι λαμόγια. Τα αρπακτικά είναι αρπακτικά. Και τα τρωκτικά είναι τρωκτικά. Και τους αρμόζει, σε προσωπικό, δικαστικό, κοινωνικό επίπεδο, κάθε ποινή, τιμωρία και καταισχύνη.

Το ερώτημα, όμως, είναι άλλο: Ακόμα κι αν υποθέσεις όπως της «ΖΗΜΕΝΣ» δεν καταλήξουν, όπως τόσες και τόσες, σε κουκούλωμα και σε συμψηφισμό μεταξύ των τρωκτικών, ή δεν περιοριστεί (όπερ και το πιθανότερο) σε περιφερειακού τύπου αποκαλύψεις, τι θα προκύψει ως όφελος για τον ελληνικό λαό; Το παραμύθι της «κάθαρσης» με επικεφαλής τους ίδιους που εμπλέκονται από τα «δωράκια» της ΔΕΗ μέχρι τα «δωράκια» της «ΖΗΜΕΝΣ», το έχουμε ξαναδεί. Την επιχείρηση μετατροπής του ίδιου τους του βούρκου σε κολυμπήθρα του Σιλωάμ, επίσης την έχουμε ξαναζήσει.

Με άλλα λόγια, η ήδη διαφαινόμενη προσπάθεια η υπόθεση «ΖΗΜΕΝΣ» να αξιοποιηθεί ως καταλύτης ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού, με φορείς τους ίδιους εκείνους κομματικούς μηχανισμούς που γεννούν τους «Τσουκάτους» και τους «κουμπάρους», το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί είναι την αναπαραγωγή του εδάφους πάνω στο οποίο καρπίζουν οι μίζες και οι «λαδιές».

*

Η «ΖΗΜΕΝΣ» στην Ελλάδα (και σε ακόμα 160 χώρες!) «λάδωνε» γιατί της το επέτρεπε το κομματικό, πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.

Το ποια πρόσωπα τα πήραν έχει μέγιστη σημασία από την άποψη του επιμερισμού της ευθύνης, αλλά από την άποψη του γενικού συμφέροντος οι συγκεκριμένοι «κύριοι» δεν είναι παρά τα απλά και ανακυκλούμενα γρανάζια μιας μηχανής που ο λαός την περιγράφει με την εξής φράση: «Ετσι δουλεύει το σύστημα». Και το σημαντικότερο: Μέχρι σήμερα, η ζωή, στην Ελλάδα και παντού, έχει αποδείξει ότι το σύστημα μόνο έτσι δουλεύει.

Το σκάνδαλο, επομένως, ξεκινάει από τη βάση του συστήματος. Για παράδειγμα: Οτι η «ΖΗΜΕΝΣ» τα 'χωσε για τους Πάτριοτ (αν τα «'χωσε) ξεκινάει από το σκάνδαλο της υπαγωγής των Ενόπλων Δυνάμεων όχι στην υπηρεσία της άμυνας της χώρας αλλά των ΝΑΤΟικών δομών και του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος που καθορίζει αυτές τις δομές. Οτι η «ΖΗΜΕΝΣ» τα 'χωσε για το C4i (αν τα 'χωσε) ξεκινάει από το σκάνδαλο της μετατροπής της χώρας σε πρόθυμο σύμμαχο των «αντιτρομοκρατικών σταυροφοριών» του ιμπεριαλισμού. Οτι η «ΖΗΜΕΝΣ» τα 'χωσε για τις προμήθειες του ΟΣΕ, του ΟΤΕ κλπ. (αν τα 'χωσε) ξεκινάει από το σκάνδαλο της μετατροπής σε πεδίο πλειστηριασμού και σε κομματικό φέουδο της δημόσιας περιουσίας.

Συνεπώς, η μόνη κάθαρση που παίρνει αυτό το σύστημα είναι το ξεθεμελίωμά του. Η λύση δε θα έρθει ούτε από τα πρόσωπα, ούτε από τα κόμματα που υπηρετούν τις παραπάνω πολιτικές, ούτε από τα πολιτικά παιχνίδια που εξυφαίνονται και που λανσάρουν σαν «νέο» και «άφθαρτο» ένα πολιτικό σκηνικό που το σχεδιάζουν στα «μαγειρεία» μιας οικονομίας και μιας εξουσίας που θα συνεχίσει τις δουλειές της με τις «ΖΗΜΕΝΣ», με τις «Καλτσεστρούτσι» και τις «JP Morgan», αλλά ...«έντιμα» και «ηθικά».

Σσσστ, αυτό είναι το ποδόσφαιρο!
Σσσστ, αυτό είναι το ποδόσφαιρο!

Κι όμως! «Οσο υπάρχει τράπουλα, θα βγαίνουνε Ρηγάδες»! Ακόμα και σε αυτό που αποκαλείται «σύγχρονο ποδόσφαιρο», το ποδόσφαιρο που θέλει να υποτάξει τη φαντασία στη δύναμη, που πασχίζει να εξοβελίσει το θέαμα χάριν του αποτελέσματος, που θέλει να στραγγαλίσει το ταλέντο στην τακτική, τα «δεκάρια» είναι εδώ! Που σημαίνει ότι υπάρχει ελπίδα.

Το απέδειξε αυτός ο απίθανος Ρώσος, ο Αρσάβιν. Ενας παίκτης και μια ομάδα, η ρώσικη ομάδα, που ήρθαν να μας θυμίσουν ότι το ποδόσφαιρο δεν έγινε το λαοφιλέστερο παιχνίδι στον πλανήτη χάρη στους «Γκατούζο». Το ποδόσφαιρο, αυτή η χορογραφία της αναζήτησης του ελεύθερου χώρου που παραπέμπει στο αίτημα του ελεύθερου χρόνου (απαραίτητα συστατικά και τα δυο για τον ελεύθερο άνθρωπο), έγινε το δημοφιλέστερο των αθλημάτων, όχι από τις κλοτσιές των διαφόρων «ξυλοκόπων» και νυν «μποντιμπιλντεράδων» που κατασκευάζει η σύγχρονη βιομηχανία της μπάλας, αλλά από τις «πιρουέτες» του Μαραντόνα, του Ζιντάν, του Πελέ, του Κρόιφ, του Μπεστ, του Πλατινί, του Καντονά, του Κούδα, του Χατζηπαναγή.

Αυτά τα «μεγάλα δεκάρια», οι εκπρόσωποι και εκφραστές μέσα από το ιδιαίτερο ταλέντο τους του βαθύτερου νοήματος της «ομάδας», είναι που οδήγησαν το ποδόσφαιρο στο θρόνο του «βασιλιά». Ο Αρσάβιν, οι πρόγονοι και οι απόγονοί του, όσα δεσμά χρυσοπληρωμένης «σκλαβιάς» κι αν τους κρατάνε δεμένους στο άρμα των Αμπράμοβιτς, μέσα στο γήπεδο θα είναι πάντα οι αυθεντικοί εκπρόσωποι του «μπαλέτου της εργατικής τάξης». Δηλαδή του ποδοσφαίρου.

1812 O Ναπολέων Βοναπάρτης εισβάλλει στη Ρωσία.

1859 Στη φονική μάχη του Σολφερίνο, στη Λομβαρδία, οι Γάλλοι νικούν τους Αυστριακούς. Η θέα των αιμόφυρτων και αβοήθητων τραυματιών δίνει στον, περαστικό από το πεδίο της μάχης, Ελβετό Ερρίκο Ντυνάν την ιδέα της δημιουργίας του Ερυθρού Σταυρού. Ξεκίνησε από την Ελβετία το 1864.

1901 Ανοίγει στο Παρίσι η πρώτη έκθεση ζωγραφικής του 19χρονου Πάμπλο Πικάσο, η οποία επιδοκιμάστηκε σε μεγάλο βαθμό.

1943 Το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ απευθύνεται με επιστολή σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα και τα καλεί σε συνεννόηση και συνεργασία. Οι απαντήσεις ήταν αρνητικές και οι ηγεσίες αυτών των κομμάτων συνέχισαν την ύπουλη πολεμική τους κατά του Κόμματος.

1960 Με την ευκαιρία του 3ου Συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος της Ρουμανίας πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι συνάντηση αντιπροσώπων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων των σοσιαλιστικών χωρών.

1975 Ενα «Μπόινγκ 747» της Ανατολικής Αεροπορικής Γραμμής των ΗΠΑ πέφτει κοντά στο αεροδρόμιο «Κένεντι». Σκοτώνονται 113 από τους 124 επιβάτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ