ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στα «αζήτητα» η κινηματογραφική τέχνη

Τις «επόμενες μέρες» θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο στη Βουλή, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, Μ. Λιάπη, ο οποίος έδωσε και μια «πρόγευση», κατά το χαιρετισμό του στην απονομή των Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να αμβλύνει την αντιδραστικότητα του νομοσχεδίου, που θα σημάνει την πλήρη παράδοση της κινηματογραφικής τέχνης στο κεφάλαιο, με διάφορους τρόπους και μορφές. Είπε ότι «επιστρέφουμε ολόκληρο τον ειδικό παρακρατημένο φόρο πίσω στους ανθρώπους του κινηματογράφου», ώστε «εκείνοι που επενδύουν στον κινηματογράφο να έχουν πια τη δυνατότητα να συνεχίζουν να επενδύουν»! Το ποσό αυτό θα κατανέμεται: Στους παραγωγούς, στις αίθουσες, στις εταιρείες διανομής και στο Ελληνικό Ινστιτούτο Σεναρίου «για τις ανάγκες λειτουργίας του»! Βέβαια, «άνθρωποι του κινηματογράφου» είναι πρωτίστως οι δημιουργοί, αλλά μάλλον αυτοί δε «χωράνε» στη «βιομηχανία». Θυμίζουμε ότι το «Ελληνικό Ινστιτούτο Σεναρίου» θα έχει τη μορφή ανώνυμης εταιρείας στις προτάσεις της επιτροπής.

«Πολλοί έκαναν δίκη προθέσεων», είπε για το Ινστιτούτο Σεναρίου, «και όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, έσφαλαν (...) Επιθυμία μας είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου και πρωτοποριακού φορέα, ο οποίος θα έχει αφενός επιμορφωτικό ρόλο και αφετέρου έναν καθαρά τεχνικό χαρακτήρα για την επεξεργασία σεναρίων». Ωστόσο, εκτός από το ότι το Ινστιτούτο θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα «παίζει» συνολικά με τους όρους της αγοράς, αφού δε θα «ανταγωνίζεται άλλους φορείς (σ.σ. τους «σχολάρχες» του οπτικοακουστικού) που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο, αλλά λειτουργεί ενισχυτικά και συντονιστικά εφόσον αυτοί το επιθυμούν, με παροχή τεχνογνωσίας και πρόσβαση στην πληροφόρηση»!

Ανέφερε τα περίφημα φορολογικά κίνητρα για την κινηματογραφική παραγωγή που «θα ισχύουν για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που επιθυμεί να επενδύσει χρηματικό ποσό για την ενίσχυση μίας ή περισσότερων παραγωγών κινηματογραφικών έργων, μεγάλου μήκους» με έκπτωση φόρου από το εισόδημα ή από «τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης».

Επιβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο «υπάγει τις επιχειρήσεις παραγωγής, επεξεργασίας και προβολής κινηματογραφικών ταινιών στον αναπτυξιακό νόμο. Η ρύθμιση, για παράδειγμα, αφορά στους όρους επιχορήγησης, επιδότησης, φορολογικής απαλλαγής». Δηλαδή, όλη η τεχνική πλευρά του εγχώριου κινηματογράφου θα αντιμετωπίζεται από το κράτος με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Τέλος, ανήγγειλε την «αποσύνδεση» των κρατικών βραβείων από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

«Τελευταία» ... νύχτα του κόσμου

«All that μπαζ» - H τελευταία νύχτα του κόσμου, τιτλοφορείται η νέα παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη και της εξαιρετικής ομάδας μουσικού θεάτρου «Σπείρα Σπείρα», που ξεκινά στις 30 του Νοέμβρη, στην «Αθηναΐδα» (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, 210 3480000). Η «Σπείρα Σπείρα», με τη διδασκαλία του Στ. Κραουνάκη, στη δεκάχρονη πορεία της έχει προσφέρει μοναδικές παραστάσεις και έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους. Με ταλέντο, έμπνευση, κόπο και συνεχή δουλειά υπερασπίστηκε το ρόλο της ως αυτόνομης μουσικοθεατρικής ομάδας, καταφέρνοντας να αποκτήσει μια θερμή και ουσιαστική σχέση με το κοινό.

Το μουσικό έργο «All that μπαζ» είναι εμπνευσμένο από τη σύγχρονη πραγματικότητα. Με πολλά καινούρια τραγούδια - πρώτες εκτελέσεις του Σταμάτη Κραουνάκη και υπέροχα τραγούδια από την παγκόσμια σκηνή. Ποιητικό έργο, με πικρό χιούμορ κάποιες φορές. «Ο θίασος βιώνει την τελευταία νύχτα μιας κουρασμένης και ηττημένης ανθρωπότητας. Μια τέτοια νύχτα δεν υπάρχουν συνέπειες. Ολα τα μπάζα έχουν δικαίωμα στην πί(σ)τα», λέει ο Στ. Κραουνάκης, στον οποίο ανήκει η ιδέα και η διδασκαλία της παράστασης. Σκηνογραφία: Μανόλης Παντελιδάκης, ανάγλυφες κατασκευές - ζωγραφική σκηνικού: Φρέντυ Γκίζας, κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ, φωτισμοί: Γιάννης Σιδηρόπουλος. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Αρης Βλάχος, Αννα Λάκη, Νίκος Χατζόπουλος, Σοφία Κακουλίδου. Παίζουν και τραγουδούν: Τζέρομ Καλουτά, Αργυρώ Καπαρού, Ελεάννα Καραντίνου, Μαρία Κοσκινά, Στ. Κραουνάκης, Δάφνη Λέμπερου, Βασίλης Μοσχονάς, Χρήστος Μουστάκας, Κώστας Μπουγιώτης, Γιώργος Στιβανάκης, Παρθένα Χοροζίδου. Παραστάσεις: Πέμπτη, Κυριακή (8.45μμ), Παρασκευή, Σάββατο (9.45μμ).

Παράδοσης ήχοι

ICON

Σπουδαίοι πρωτομάστορες της παραδοσιακής μας μουσικής εμφανίζονται αυτές τις μέρες στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, 9270628). Σήμερα, ο μεγάλος δεξιοτέχνης του κλαρίνου Πετρολούκας Χαλκιάς «ταξιδεύει» στους δρόμους της ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης, συντροφιά με τον αδερφό του Αχιλλέα Χαλκιά (βιολί), τον Χρήστο Ζούμπο (λαούτο) και τον Σπύρο Αλέβροντα (ηπειρώτικο ντέφι). Την Παρασκευή, εμφανίζεται ο πρωτομάστορας του στεριανού λαούτου Χρήστος Ζώτος. Μαζί του στα κρουστά, ο εξαίρετος Ανδρέας Παπάς. Το Σάββατο, ακολουθεί ο Γιώργος Αμαραντίδης (ποντιακή λύρα), που με τη συνοδεία του Ιωάννη Εφραιμίδη (κρουστά) ανατρέχει στην παλαιότερη ποντιακή παράδοση.

ΘΕΑΤΡΟ «ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ»
Κρούει κώδωνα κινδύνου

Μετά από πενηνταπεντάχρονη πορεία και προσφορά στον πολιτισμό μας, το θέατρο «Δόρα Στράτου» κινδυνεύει άμεσα να κλείσει. Το τρίτο παλαιότερο ελληνικό θέατρο βρίσκεται σε δραματική οικονομική κατάσταση, εφόσον τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού δεν το επιχορηγούν. Το προσωπικό είναι απλήρωτο, οι φορεσιές ασυντήρητες, οι χορευτές και οι μουσικοί απλήρωτοι από τον Αύγουστο.

Τι θα κάνουν οι δύο αρμόδιοι υπουργοί; Στο ερώτημα που τέθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η απάντηση του Αλκη Ράφτη (πρόεδρος του ΔΣ του Θεάτρου) ήταν χαρακτηριστική: «Ο υπουργός Πολιτισμού δε δεσμεύτηκε να μας επιχορηγήσει, ενώ ο υπουργός Τουρισμού αρνείται να μας συναντήσει».

Για το 2008, το θέατρο «δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ. Τα έσοδα από τις δραστηριότητές μας, (περίπου 200 χιλιάδες ευρώ) καλύπτουν το ήμισυ των αναγκών μας. Ηδη, το χρέος μας σήμερα ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Ενας θησαυρός αναντικατάστατος σε γνώση, εμπειρία, φορεσιές, αντικείμενα, αρχεία, οδηγείται σε μαρασμό και κινδυνεύει, άμεσα, να χαθεί».

Στα οικονομικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει το θέατρο «Δόρα Στράτου» προστίθεται ένα ακόμη, η έξωση. Με το εξώδικο που έφτασε στα χέρια του του Α. Ράφτη πριν από έναν περίπου μήνα, επτά ιδιώτες απαιτούν την κυριότητα στρεμμάτων γης στο λόφο Φιλοπάππου, μεταξύ των οποίων είναι και ο χώρος του θεάτρου! Και σ' αυτό το πρόβλημα, τον πρώτο λόγο έχουν τα αρμόδια υπουργεία. Από τις ενέργειές τους κρίνεται και η ύπαρξη του θεάτρου.

ΡΩΣΙΑ
Στο σφυρί η αρχιτεκτονική κληρονομιά

Νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα ξεπουλήματος μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ιδιώτες μέσω δημοπρασιών, κατέθεσε πρόσφατα ο δήμαρχος της Μόσχας, Γιούρι Λουζκόφ, στην τοπική Δούμα.

Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται, υποτίθεται, να «μπει φρένο» στην καταστροφή της αρχιτεκτονικής - κυρίως - κληρονομιάς από το κεφάλαιο, στο οποίο δόθηκε, από το 2002, η δυνατότητα να αγοράζει μνημεία. Με το νομοσχέδιο του δημάρχου, ο ιδιώτης «υποχρεούται» να συντηρεί τα μνημεία που θα περνούν στην ιδιοκτησία του. Ουσιαστικά, το νομοσχέδιο επιχειρεί να ανοίξει κι άλλο την «αγορά» ιδιωτικοποίησης της μνημειακής κληρονομιάς της ρωσικής πρωτεύουσας, αφού, όπως δήλωσε ο τοπικός βουλευτής Αλεξάντρ Κρουτόφ στην εφημερίδα «Ροσίσκαγια Γκαζέτα», μέχρι στιγμής πολύ λίγα μνημεία έχουν ιδιωτικοποιηθεί, «όχι εκατοντάδες, αλλά δεκάδες»! Προσθέτοντας, ότι αν εφαρμοζόταν το νομοσχέδιο ο ιδιώτης «θα διατηρούσε» τα μνημεία, αφού το κράτος «συχνά δεν έχει χρήματα».

Αν υιοθετηθεί το νομοσχέδιο, το πρώτο «σφυρί» της δημοπρασίας θα «χτυπήσει» τον ερχόμενο Ιούνη και θα «χτυπά» μια φορά κάθε τρία χρόνια. Εκτός των άλλων, σοβαρό πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν πολιτιστικοί φορείς που νοικιάζουν αρχιτεκτονικά μνημεία για να στεγαστούν, όπως η Ενωση Συγγραφέων, το Σπίτι του Γλύπτη και το Κεντρικό Σπίτι του Ηθοποιού...

Το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) τίμησε χθες τον συγγραφέα Κώστα Ταχτσή, με αφορμή τα 20 χρόνια από τον τραγικό θάνατό του και την έκδοση αφιερώματος στο έργο του από το λογοτεχνικό περιοδικό «Η λέξη». Για τον συγγραφέα, μίλησαν οι Αλέξανδρος Αργυρίου, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Θανάσης Νιάρχος. Κείμενα του συγγραφέα διάβασε η ηθοποιός Μίνα Αδαμάκη.

Η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών, σε συναυλία της (27/11, 8.30 μ.μ.) στο «Ωδείο Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41, 210 3634000), θα παρουσιάσει έργα για τσέμπαλο, βιολί και κιθάρα των: Κωνσταντίνου Λυγνού, Λεωνίδα Κανάρη, Παύλου Βεντούρα, Γιώργου Κουμεντάκη, Θόδωρου Αντωνίου, Μίμη Πλέσσα. Ερμηνεύουν: Γιούλη Βεντούρα (τσέμπαλο), Γιώργος Γαγγάδης (βιολί), Δημήτρης Κοτρωνάκης (κιθάρα ακουστική), Θοδωρής Καλαντζάκος (κιθάρα ηλεκτρική). Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ