ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολυφωνικά μουσικά δρώμενα

Ο Μ. Γενίτσαρης
Ο Μ. Γενίτσαρης
Μια σπάνια μουσική σύναξη πραγματοποιείται σήμερα στο Ανοιχτό Θέατρο Φαλήρου (Γήπεδο Beach Volley), στο πλαίσιο του νέου φεστιβάλ «G Fest». Η «πολύχρωμη» βραδιά θα ξεκινήσει νωρίς και θα τελειώσει τις πρώτες πρωινές ώρες. Επί σκηνής θα βρεθούν αξιόλογοι Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες. Οι Τζαμαϊκανοί «Skatalites» - σπουδαία μπάντα ρέγγε. Ο Βάσκος Tonino Carotone, που σμίγει πανκ καταβολές με στοιχεία από ισπανική, γαλλική, ιταλική, ακόμα και μεξικάνικη λαϊκή μουσική. Ο δικός μας Θανάσης Παπακωνσταντίνου και το συγκρότημά του, συνδυάζοντας ηλεκτρισμό και παράδοση. Οι «Χειμερινοί Κολυμβητές» με την ιδιαίτερη φωνή του Αργύρη Μπακιρτζή. Η αξιόλογη ελληνική ροκ μπάντα «Earthbound». Εισιτήρια: 25 ευρώ (προπώληση ), 30 ευρώ (ταμείο).

  • Στη μνήμη του «τελευταίου της παλαιάς γενιάς του κλασικού ρεμπέτικου» Μιχάλη Γενίτσαρη, ο οποίος δώρισε στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων το μπουζούκι, τον μπαγλαμά και άλλα μουσικά όργανα της συλλογής του, είναι η εκδήλωση που πραγματοποιείται αύριο (30/6), στις 8.30 μ.μ., στον κήπο του Μουσείου (Διογένους 1-3, Πλατεία Αέρηδων, Πλάκα). Η εκδήλωση περιλαμβάνει αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του «Μάγκας από μικράκι» (καταγραφή: Στάθης Gauttlet), καθώς και συναυλία με ρεμπέτικα των Μ. Γενίτσαρη, Μάρκου Βαμβακάρη και Γιάννη Παπαϊωάννου για τον Πειραιά, με τους: Μανώλη Δημητριανάκη, Κώστα Δουμουλιάκα και Γιώργο Κοντογιάννη. Η βραδιά πραγματοποιείται σε συνεργασία με το περιοδικό «Λαϊκό Τραγούδι». Είσοδος: 10 και 5 (φοιτητικά) ευρώ.
  • Αφιερωμένη στη ζακυνθινή καντάδα είναι η σημερινή εκδήλωση της Ενωσης Ζακυνθίων Αθήνας «Ο Αγ. Διονύσιος» και της Επιτροπής Πολιτισμού Νομαρχίας Ζακύνθου. Ενα μελωδικό σεργιάνι στα πλακιώτικα στενά, που θα ξεκινήσει στις 9.30 μ.μ., από τη συμβολή των οδών Φιλελλήνων και Κυδαθηναίων, με σκοπό να προβάλει μια χαρακτηριστική πλευρά της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού. Θα τραγουδήσουν κανταδόροι από τη Ζάκυνθο και η χορωδία «Υμνωδία», των Ζακυνθινών στην Αθήνα, με τη συνοδεία μαντολίνου και κιθάρας.
Πολιτισμικές «συγγένειες» δυο λαών

Σε θαυμάσια μουσική βραδιά, που ανέδειξε τις μακραίωνα «ομοαίματες» μουσικές παραδόσεις του ελληνικού και τουρκικού λαού, εξελίχθηκε η εκδήλωση - παρουσίαση από το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων (27/6, στην κατάμεστη αυλή του) δύο βιβλίων, με κοινό γεωγραφοθεματολογικό «παρονομαστή» τη Μ. Ασία και κοινούς ομιλητές τους συγγραφείς Μάρω Δούκα και Γιάννη Ξανθούλη. Πρόκειται για το μυθιστόρημα του Κώστα Ακρίβου «Καιρός για θαύματα» («Κέδρος»), του οποίου οι τρεις πρωταγωνιστές, εγγόνια προσφύγων, ταξιδεύουν στη Μ. Ασία, αναζητώντας τις «ρίζες» και τις παραδόσεις του Μικρασιατικού ελληνισμού.

Το δεύτερο βιβλίο είναι η μακρόχρονη και πολύπλευρα τεκμηριωμένη (ιστορικά, κοινωνιολογικά, λαογραφικά, πολιτιστικά, μουσικολογικά) έρευνα του Θωμά Κοροβίνη «Οι Ζεϊμπέκοι της Μικράς Ασίας» («Αγρα»). Ο πολύπλευρος Θωμάς Κοροβίνης (φιλόλογος της Μ. Εκπαίδευσης, γνώστης της τουρκικής, μελετητής της τούρκικης ποίησης, μουσικής και λαογραφίας, συγγραφέας πολλών σχετικών βιβλίων, μουσικός επιμελητής παραστάσεων και ραδιοφωνικών εκπομπών, συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής έντεχνου λαϊκού τραγουδιού), με την ελκυστικά γραμμένη μελέτη του, αναζητά τις «ρίζες» των Ζεϊμπέκηδων στο βάθος των αιώνων - στους Θράκες και τους Φρύγες - παρακολουθεί την εξελικτική, συχνά αντιφατική κοινωνική (άλλοτε με τους καταπιεστές, άλλοτε με τους καταπιεσμένους) πορεία, τα ήθη και έθιμά τους μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα, στη Μ. Ασία αλλά και στην Ελλάδα, μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Η μελέτη αναδεικνύει τη στενότατη «συγγένεια» των μουσικών και χορευτικών παραδόσεων του ελληνικού και τούρκικου λαού, με παράθεση και σχετικών κειμένων άλλων μελετητών, μακραίωνα τούρκικα, αλλά και ελληνικά παραδοσιακά ποιήματα και τραγούδια, που μιλούν για ζεϊμπέκηδες, σπάνιων φωτογραφιών, εικαστικών έργων Ελλήνων και Τούρκων, γλωσσάρι, ελληνική, τούρκικη και διεθνή βιβλιογραφία.

Μετά την παρουσίαση των βιβλίων, την απόδειξη για τη «συγγένεια» των μουσικών παραδόσεων του ελληνικού και τούρκικου λαού, ήταν τα υπέροχα ελληνικά και τούρκικα τραγούδια, που ερμήνευσαν ο Θωμάς Κοροβίνης (είπε και ένα δικό του τραγούδι για τον Γιλμάζ Γκιουνέι) και η Τουρκάλα Ντιλέκ Κοτς (μια εξαιρετικά μελωδική, γεμάτη ευαισθησία και λεπτότητα φωνή), με τη συνοδεία των μουσικών Λουκά Μεταξά, Κυριάκο Ταπάκη και Γιώργο Ψάλτη.

«Λέξεις και εικόνες» χαρακτικής

Στη χαρακτική παραγωγή του Ντ. Χόκνεϊ των δεκαετιών 1960 και 1970 εστιάζεται η έκθεση «Λέξεις και εικόνες», που εγκαινιάζεται σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη. Ζωγράφος, χαράκτης, φωτογράφος και σκηνογράφος, ο Ντ. Χόκνεϊ συνδέθηκε από τους κριτικούς με το κίνημα της Ποπ Αρτ, σχέση που ο ίδιος, όμως, αποποιήθηκε. Στο Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μία σειρά 87 χαρακτικών έργων, των οποίων η έμπνευση αντλήθηκε από το χώρο της λογοτεχνίας. Η πρώτη ενότητα αποτελείται από 16 οξυγραφίες με τίτλο «Α Rake's Progress». Αφορμή έδωσε το ομώνυμο έργο του Γ. Χόγκαρθ, μία καυστική σάτιρα των ηθών στην Αγγλία του 18ου αιώνα. Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται 12 οξυγραφίες με θέματα από ποιήματα του Κ. Καβάφη, ενώ η τρίτη αναφέρεται στα παραμύθια των αδελφών Γκριμ. Το καλοκαίρι του 1976 ο Χόκνεϊ διαβάζει το ποίημα του Β. Στίβενς «Ανδρας με τη γαλάζια κιθάρα», εμπνευσμένο από τον πίνακα «Γέρος κιθαριστής» του Πικάσο. Τα σχέδια που δημιουργεί, αποτελούν τη βάση για τις 20 οξυγραφίες της τέταρτης ενότητας με τίτλο «Η γαλάζια κιθάρα». Σημειώνουμε ότι στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Μάρκο Λίβινγκστον, ειδικευμένου στο έργο του Ντ. Χόκνεϊ. Παράλληλα θα γίνουν και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 210 3671041.

«Καραϊσκάκεια» στην Καρδίτσα

Τριάντα οκτώ χρόνια συμπληρώνει, φέτος, το Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού «Καραϊσκάκεια», που διοργανώνει η Ενωση Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας. Το φεστιβάλ άρχισε στις 24/6 και θα διαρκέσει μέχρι την 1/7. Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει, στην κεντρική πλατεία της πόλης μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα από διάφορα σημεία της Ελλάδας( λ.χ. Ζάκυνθος και Ημαθία) και του εξωτερικού (Αίγυπτος, Μολδαβία, Ρωσία, Γεωργία, Τουρκία) κ.ά. Εκδηλώσεις θα γίνουν στα περισσότερα δημοτικά διαμερίσματα του Νομού. Συνδιοργανωτές στο Φεστιβάλ είναι η ΝΑ Καρδίτσας, ο Δήμος Καρδίτσας - Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού Αναψυχής και η Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ. Στην παρουσίασή του συμμετέχει ο Αλέξης Κωστάλας.

Τραγουδά στου Παπάγου

Ηχοι πιάνου, κιθάρας, κοντραμπάσου, βιολιού και κρουστών συνοδεύουν το καλοκαίρι τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Ο αγαπημένος ρόκερ, φέτος «αποχωρίζεται» τον ηλεκτρικό του ήχο, προτιμώντας φυσικά όργανα που προσφέρουν διαφορετική διάσταση στα τραγούδια του. Θα το διαπιστώσουν όσοι βρεθούν στη συναυλία του (30/6, 9.30 μ.μ.), στο Κηποθέατρο Παπάγου. Εισιτήρια (18 ευρώ), προπωλούνται στο Δημαρχείο Παπάγου (εργάσιμες μέρες και ώρες, 210-6540.700), στο κατάστημα «Δαναός» (Μεσογείων 230, εργάσιμες μέρες και ώρες, 210-6528.301), στο «Ticket Shop» (www.ticketshop.gr) και στα «Metropolis». Ακολουθούν συναυλίες: 1/7 Αγ. Ανάργυροι, 2/7 Καλαμάτα, 4/7 Αγρίνιο, 5/7 Πρέβεζα, 7/7 Κύπρος, 9/7 Ελευσίνα, 12/7 Πειραιάς, 13/7 Χαλκίδα, 22/7 Μηχανιώνα, 23/7 Αιανή Κοζάνης, 25/7 Καβάλα, 30/7 Αντίρριο, 10/8 Σάμος, 12/8 Λίμνη Ευβοίας, 14/8 Ρόδος, 20/8 Σύμη, 5/9 Βύρωνας.

Με 37 ταινίες μυθοπλασίας, μόλις 8 σπουδαστικές, 10 ταινίες στην κατηγορία «Ελληνες του κόσμου» (πρόκειται για ταινίες που δεν έχουν λάβει ελληνική ιθαγένεια από το ΥΠΠΟ) και 25 ταινίες στο Πληροφοριακό Τμήμα, θα «πορευτεί» το 28ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (18 - 24/9). Στην Προκριματική Επιτροπή τέθηκαν συνολικά 80 ταινίες μικρού μήκους, όλη η φετινή ελληνική παραγωγή. Την επιτροπή αποτέλεσαν οι: Αρης Καραϊσκάκης σκηνοθέτης, Βασίλης Κεχαγιάς κριτικός κινηματογράφου, Αντώνης Παπαδόπουλος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ - σκηνοθέτης, Τάσος Μπουλμέτης σκηνοθέτης, Δημήτρης Σπύρου σκηνοθέτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ