ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι μαθητές δημιουργούν

Μεγάλη έκθεση μαθητών της Β. Ελλάδας, διοργανώνει η Ενωση Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Μέσης Εκπαίδευσης. Τριάντα τρεις καλλιτέχνες εκπαιδευτικοί παρουσιάζουν στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, πλατεία Ιπποδρομίου) εργασίες μαθητών από 43 σχολεία της περιοχής (Γυμνάσια, Λύκεια, ΤΕΕ). Η έκθεση εγκαινιάζεται αύριο (7μ.μ.). Σκοπός της είναι η προβολή του έργου της καλλιτεχνικής διδασκαλίας, η ενθάρρυνση των μαθητών στην καλλιτεχνική άσκηση, η υποστήριξη της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης από το κοινό. Ακόμη, η πιο ενεργητική αντιμετώπιση των προβλημάτων των καλλιτεχνικών μαθημάτων. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα, με θέματα και υλικά που επέλεξαν ελεύθερα οι μαθητές, σε συνεργασία με τον καθηγητή καλλιτεχνικών.

Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί (6-7/12, 9π.μ. - 2μ.μ. και 4- 8μ.μ., ελεύθερη είσοδος) σεμινάριο με θέμα «Διδακτική της τέχνης και παιδαγωγικές μέθοδοι». Το σεμινάριο επιδιώκει τη συστηματική επεξεργασία προβλημάτων της καλλιτεχνικής διαδικασίας και την ανάδειξη κατάλληλων, παιδαγωγικά, μορφών άσκησής της στο σχολείο. Συμμετέχουν καθηγητές Παιδαγωγικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σύμβουλοι Καλλιτεχνικών Μαθημάτων ΥΠΕΠΘ και καλλιτέχνες - εκπαιδευτικοί.

Οπως σημειώνουν οι διοργανωτές: «Η καλλιτεχνική διδασκαλία, παρά την πολυμορφία, τους διαφορετικούς δρόμους και την πολλαπλότητα των επιλογών της, υπακούει σε κοινές γενικές κατευθύνσεις και επιδιώκει την υλοποίηση κοινών γενικών στόχων. Η εκπλήρωση των στόχων της διδασκαλίας της τέχνης, προϋποθέτει την απαραίτητη προσαρμογή κατά την άσκησή της στο σχολείο, σύμφωνα με τις δυνατότητες, τους περιορισμούς και τις οριοθετήσεις που υπαγορεύουν οι συνθήκες, η ηλικία, ο βαθμός ωρίμανσης, το γενικό επίπεδο της τάξης κ.ά. Η εφαρμογή των αναγκαίων παιδαγωγικών μεθόδων, αποτελεί ουσιώδη παράγοντα στην έκβαση μιας προσπάθειας».

Ελληνικά κειμήλια της Μ. Ασίας

Εκθεση με θέμα «Ο τελευταίος Ελληνισμός της Μικράς Ασίας» διοργανώνουν (2/12-28/2/03), στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής), η Διεύθυνση Λαϊκού Πολιτισμού του ΥΠΠΟ, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Ελλάδος, με αφορμή τα 80 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στη διοργάνωση της έκθεσης, συνέβαλαν, επίσης, η Ενωση Σμυρναίων και το Σωματείο «Η Νέα Σινασός».

Μέσα από τεκμήρια και μαρτυρίες, η έκθεση επιδιώκει να αναδείξει ποικίλες πτυχές και όψεις (θρησκευτική, εκπαιδευτική, κοινωνική, πολιτιστική) της ύστερης παρουσίας του ελληνισμού στη Μικρά Ασία. Παράλληλα, ανασυνθέτει το ιστορικό πλαίσιο των εξελίξεων που σημάδεψαν την τύχη του. Οι αναφορές δεν περιορίζονται στη δυτική, παραλιακή Μ. Ασία, αλλά αφορούν και σε άλλες, εξίσου σημαντικές, γεωγραφικές περιοχές - εστίες ελληνισμού (λ.χ., Πόντος, Ανατολική Θράκη και Καππαδοκία).

Τα ποικίλα εκθέματα (ιστορικά κειμήλια, σημαίες, χαρακτικά, έγγραφα, έντυπα, σπάνιες εκδόσεις, προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες, λαϊκές ενδυμασίες) προέρχονται από τις πλούσιες συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι σειρά φωτογραφιών τραβηγμένων τις μέρες της Μικρασιατικής Εκστρατείας από ερασιτέχνες και επαγγελματίες στρατιώτες - φωτογράφους, οι οποίες αποτυπώνουν με μοναδικό τρόπο σκηνές των επιχειρήσεων και στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής των στρατιωτών.

Την έκθεση συνοδεύει συνοπτικό ενημερωτικό έντυπο. Ωρες λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή: 9 π.μ. -2 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

Μελωδικό ξεκίνημα στο Βόλο

Δήμητρα Γαλάνη
Δήμητρα Γαλάνη
Με τη συναυλία «Το τραγούδι στον ελληνικό κινηματογράφο» της Δήμητρας Γαλάνη αρχίζει την Κυριακή (8/12) το 7ο Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου Βόλου, που διοργανώνει το Κέντρο Μουσικού Θεάτρου Βόλου, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλο. Μέχρι τις 5/1 θα ξεδιπλώσει δεκατέσσερις παραστάσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότεροι από 70 καλλιτέχνες. Ενα «Πανόραμα των Τεχνών», με παντομίμα, χορό, τραγούδι, κινηματογράφο και πολυμέσα.

Η μουσική παράσταση της Δ. Γαλάνη στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου - παραγωγή του Κέντρου Μουσικού Θεάτρου - αποτελεί ένα «ταξίδι» στον παλιό, κυρίως, ελληνικό κινηματογράφο. Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα του Βόλου και Λαϊκή Ορχήστρα, με μαέστρο τον Συμεών Κόγκαν, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη προβολή αποσπασμάτων ταινιών. Θ' ακουστούν τραγούδια σημαντικών συνθετών και στιχουργών, τα οποία, μέσα από την κινηματογραφική εικόνα, διαδόθηκαν σ' όλη την Ελλάδα και τραγουδιούνται ακόμα. Από το «Σ' αγαπώ γιατί είσαι ο μόνος» του Κ. Γιαννίδη, «Τα παιδιά του Πειραιά» του Μ. Χατζιδάκι, τα «Λιμάνια» του Β. Τσιτσάνη μέχρι τη «Φαίδρα» του Μ. Θεοδωράκη.

Στις 14 και 15/12, στο Βόλο, θα φιλοξενηθεί η παράσταση των Γαλλοαλγερινών Kafig «Ρεσιτάλ» - χορευτικό θέαμα, που βγάζει το χιπ χοπ από το δρόμο και το ανεβάζει στη σκηνή. Ακολουθεί (21, 22/12) η παράσταση «Πλήρης κύκλος», που συνδυάζει ινδική και τζαζ μουσική με παραδοσιακούς βραζιλιάνικους χορούς και χιπ χοπ, από τη Νεοϋρκέζικη Ομάδα «Urban Tap», με επικεφαλής τον διάσημο περφόμερ Ταμάνγκο.

Ακολουθούν τρεις παραστάσεις (28, 29, 30/12) του «γκουρού των ζογκλέρ» Μάικλ Μόσεν, οι δύο παραστάσεις «Αθάνατο Εστιατόριο» με Γερμανούς μίμους (2, 3/1) και οι χορευτικές- εναέριες παραστάσεις «Φωτιά και Πάγος» από το «Σιρκ λε Μασκ» (4, 5/1).

Αισθητική αγωγή

Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού διοργανώνει, στο Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11, Πλάκα), αύριο και μεθαύριο (6.30 μ.μ.) διήμερο με θέμα: «Η αισθητική αγωγή στη γενική εκπαίδευση». Θα μιλήσουν (4/12) οι: Αλέξης Δημαράς («Αισθητική αγωγή στο σχολείο: Γνωστικό αντικείμενο ή πολύπλευρη έγνοια;»). Ράνια Κούβου («Η διδασκαλία της τέχνης ή η τέχνη της διδασκαλίας: Το Διεθνές Συνέδριο Εκπαίδευσης μέσω της Τέχνης στη Ν. Υόρκη - Αύγουστος 2002»). Δημοσθένης Κοκκινίδης («Η αισθητική μας αμηχανία: Απορίες και σκέψεις για το σχολείο»). Μαρίζα Ντεκάστρο («Ιστορία της Τέχνης στα σχολικά βιβλία - Το αισθητικό περιβάλλον στο οποίο εντάσσεται»).

Στις 5/12 θα μιλήσουν οι: Τιτίκα Δοκουμεντζίδου - Σάλλα («Η εικαστική αγωγή στην εκπαίδευση: ανάγκη και προϋπόθεση για την ολοκληρωμένη προσωπικότητα του πολίτη»). Νίκος Παΐζης («Η δράση του προγράμματος «Μελίνα» στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση»). Μάρκος Δραγούμης («Διδάσκοντας μουσική στο Γυμνάσιο, ένας απολογισμός»). Μαρία Κυνηγού («Ενα αίνιγμα με ήχους»). Είσοδος ελεύθερη.

Αρχαϊκό άγαλμα στα κατεχόμενα

Αγαλμα Κούρου, το οποίο χρονολογείται στην αρχαϊκή περίοδο ανακαλύφθηκε στο κατεχόμενο χωριό Αγιος Θεόδωρος της Αμμοχώστου της Κύπρου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου που αναμεταδίδει το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, έχουν ανακαλυφθεί ακόμη δύο παρόμοια αγάλματα, τον τελευταίο χρόνο, στα κατεχόμενα χωριά Λυθράγκωμη και Λεονάρισσο. Το τηλεγράφημα δε δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς βρέθηκαν τα αγάλματα, δηλαδή αν είναι προϊόν αρχαιολογικής ανασκαφής, αν αποκαλύφθηκαν τυχαία, ή αποτελούν προϊόντα λαθρανασκαφών.

Θυμίζουμε, ότι η παράνομη λαθρανασκαφή και εξαγωγή αρχαιοτήτων (ή η καταστροφή τους) από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ξεκίνησε αμέσως μετά την εισβολή του «Αττίλα» και πολλά σημαντικά κινητά ευρήματα έχουν βρεθεί στα χέρια αρχαιοκαπήλων στο εξωτερικό. Ο τουρκοκυπριακός Τύπος, αντίθετα από το «αναμενόμενο», έχει κρατήσει γενικά θετική στάση σε ό,τι αφορά την αρχαιοκαπηλία στα Κατεχόμενα. Να σημειωθεί, ότι οι ξένες αρχαιολογικές σχολές έχουν αρνηθεί να ανασκάψουν το κατεχόμενο τμήμα του νησιού, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Αρχαιολογική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Φύσηξε ο Ζέφυρος τραγούδια» τιτλοφορείται η μουσική παράσταση, που φιλοξενείται σήμερα (9μ.μ.) στο Θέατρο «Ελεύθερη Εκφραση» (Λέσβου 8, Κυψέλη). Ενα οδοιπορικό με ρυθμό και λόγο από την Κάτω Ιταλία, Σικελία και Ελλάδα, που πραγματοποιείται υπό της αιγίδα της Ενωσης «Ντάντε Αλιγκέρι» στην Αθήνα. Συμμετέχουν: Ελπίδα Αμίτση (σοπράνο), Ειρήνη Μπόνη (τραγούδι, κλασική κιθάρα), Δημήτρης Παριανός (κλασική κιθάρα), Κώστας Κωνσταντάτος (κρουστά), Παναγιώτης Κανελλόπουλος (μαντολίνο) και Γιάννης Γιούνης (βιολοντσέλο).

Αύριο (6.30 μ.μ.), στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48), το Ιδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης θα παρουσιάσει το έργο του. Θα προβληθεί και ένα οδοιπορικό στη Θράκη.

Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών διοργανώνει την Πέμπτη (7 μ.μ.) στην έδρα του (Τενέδου 27) εκδήλωση με θέμα «Η Μαργαρίτα Δαλμάτη ανάμεσα στη μουσική και την ποίηση». Για το έργο της Μαργαρίτας Δαλμάτη θα μιλήσουν οι καθηγητές Γεράσιμος Ζώρας και Nicola Prebenna, παρουσία της δημιουργού. H βραδιά θα ολοκληρωθεί με συναυλία ιταλικής μουσικής μπαρόκ (έργα των G. B. Gervasio και T. Prota) από τους Αρη Δημητριάδη (μαντολίνο) και Παναγιώτη Λαμπρόπουλο (κιθάρα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ