ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μήνυμα αγωνιστικής ενότητας του λαού της Λέσβου

  Δυναμικά προετοιμάζεται το παλλεσβιακό  συλλαλητήριο που  διοργανώνεται,   αύριο Πέμπτη 1 Φλεβάρη στη Μυτιλήνη,   με τη συμμετοχή  των αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών και των άλλων εργαζομένων του νησιού 

Από παλιότερο συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη
Από παλιότερο συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη
ΛΕΣΒΟΣ (Του Απεσταλμένου μας ΧΡ. ΜΑΝΤΑΛΟΒΑ).-

Ενα ελπιδοφόρο μέτωπο αγώνα γεννιέται στο νησί της Λέσβου, με αφορμή την τιμή του λαδιού που πλήττει τον αγροτικό πληθυσμό. Εργάτες, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, Τοπική Αυτοδιοίκηση και πολλοί άλλοι συμμετέχουν δυναμικά στο αυριανό παλλεσβιακό συλλαλητήριο που διοργανώνεται στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, προκειμένου να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην επίθεση που δέχεται η παραγωγή του λαδιού από την κυβέρνηση και την ΕΕ, και η οποία αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για τον πληθυσμό του νησιού.

Αν και η προστασία της τιμής και της διάθεσης του λαδιού προβάλλεται ως το πρωτεύον ζήτημα, ωστόσο τα υπόλοιπα των αιτημάτων - όπως η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας και η διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων - μαρτυρούν ακριβώς ότι κτίζεται σιγά σιγά ένα κοινό μέτωπο πάλης. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι η συνέχεια θα είναι δύσκολη. Κοινή διαπίστωση όλων που μιλήσανε, ήταν ότι αν και πραγματικά έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου αγώνα, ωστόσο χρειάζεται ακόμα πολλή δουλιά μέχρι αυτό το μέτωπο να αποκτήσει μόνιμο και μαζικό χαρακτήρα.

Ο Δημήτρης Σιαμέτης πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου (ΕΚΛ) επισήμανε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας ότι αυτή, είναι η πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια που γίνεται μια κινητοποίηση στην οποία συμμετέχουν αγρότες, εργάτες και επαγγελματοβιοτέχνες «για παράδειγμα η αγορά θα κλείσει ξανά μετά από δεκατρία χρόνια»... Ομως, συνεχίζει, «οι μέχρι τώρα περιοδείες μας, που έχουν ως σκοπό να αναδείξουν τη σημασία της κινητοποίησης, μαρτυρούν ότι αρκετοί από τους εργαζόμενους δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει την ανάγκη διαμόρφωσης ενός κοινού μετώπου αγώνα, προκειμένου να αντισταθούμε πιο αποτελεσματικά στην επίθεση που δεχόμαστε από το μεγάλο κεφάλαιο και την αντιλαϊκή πολιτική. Γι' αυτό θα πρέπει να αγωνιστούμε με μεγαλύτερη μαχητικότητα, προκειμένου να γίνει αυτό κατανοητό. Δεν πρέπει να εξωραΐζουμε τα πράγματα. Τα αποτελέσματα αυτού του αγώνα θα είναι μακροπρόθεσμα και θα φανούν μόνο τότε όταν ο εργάτης πειστεί μέσα από τα βιώματά του».

Αλλωστε, από την επίσκεψή μας στο βιομηχανικό συγκρότημα της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου (παράγει πυρηνέλαιο, σαπούνι και λάδι) οι εργαζόμενου ζητούσαν περισσότερη και πληρέστερη ενημέρωση για ζητήματα που τους αφορούν. Ο Γ. Γαβριηλίδης, εργαζόμενος στο συγκρότημα, τόνισε στο «Ρ» ότι «ο κόσμος θέλει συνεχή ενημέρωση για να αρχίσει να ξεπερνά τους ψεύτικους διαχωρισμούς και να ενώσει τη φωνή του. Τώρα με τη συμμετοχή του ΕΚΛ στο αγροτικό συλλαλητήριο κάτι άρχισε να κινείται. Είναι πράγματι πολύ θετικό αρκεί να μη μείνει μόνο στο ζήτημα του λαδιού και να έχει συνέχεια».

Στους αγρότες η δυναμική του αγώνα εμφανίζεται πιο έντονη καθώς τα αιτήματα που διατυπώνονται τους αφορούν άμεσα. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παμφίλων, Παν. Κλειδαράς, μας λέει ότι στο νησί απασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς περίπου το 70% του πληθυσμού και γι' αυτό η χαμηλή τιμή του λαδιού αποτελεί μεγάλο χτύπημα για την τοπική οικονομία. «Στους αγρότες, τονίζει, υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση γιατί η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Ομως ακόμα δεν έχει δοθεί το έναυσμα των μεγάλων κινητοποιήσεων. Το λάδι πριν δέκα χρόνια πουλιόταν ένα χιλιάρικο το κιλό και φέτος έχει μειωθεί στο μισό, αν συνεχιστεί αυτό θα εγκαταλείψουμε τα χωράφια μας γιατί τα έξοδα θα υπερβαίνουν τα έσοδα». Ο αγρότης Μ. Ευστράτιος επισημαίνει και αυτός πως «η κατάσταση είναι πολύ άσχημη για τους αγρότες. Ηδη υπάρχουν κάποιοι που έχουν εγκαταλείψει τη γεωργία. Πρέπει να αγωνιστούμε με συνέπεια και συνέχεια προκειμένου να προστατέψουμε την παραγωγή μας».

ΟΤΕ
Πριμ σε «ημετέρους»

Προωθώντας τα σχέδιά της για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η διοίκηση του ΟΤΕ χορηγεί πριμ σε «ημετέρους». Την ίδια ώρα, «πρασινογάλαζοι» συνδικαλιστές και «συνοδοιπόροι» τους διεκδικούν πενιχρές αυξήσεις στους μισθούς για το 2001, παρακάμπτοντας τις απώλειες εισοδήματος, λόγω της κυβερνητικής πολιτικής μακρόχρονης και μονόπλευρης λιτότητας.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές του ΟΤΕ, η διοίκηση του Οργανισμού χορήγησε πριμ σε πολλούς προϊσταμένους και σε ορισμένους εργαζόμενους, χωρίς να κοινοποιήσει τα ποσά των πριμ, ούτε τα κριτήρια χορήγησης. Στελέχη της «Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης» (ΕΣΚ) - ΟΤΕ καταγγέλλουν «την πρακτική της διοίκησης να μοιράζει κατά το δοκούν κάποια χρήματα, κύρια σε αυτούς που στηρίζουν την πολιτική της και σε μερικούς εργαζομένους, με κύριο στόχο το διαχωρισμό τους, την καταστρατήγηση των ΣΣΕ και των αμοιβών». Σημειώνουν ότι έτσι η διοίκηση προσπαθεί «να προωθήσει ευκολότερα τα σχέδιά της για ατομικές συμβάσεις». Υπογραμμίζουν ότι αν η διοίκηση θέλει να δώσει χρήματα, μπορεί να δώσει ουσιαστικές αυξήσεις μέσω των ΣΣΕ.

Αναφορικά με τις ΣΣΕ, χθες συνεδρίασε το ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων - ΟΤΕ για την καταγγελία της περσινής Σύμβασης και τη συγκρότηση πρότασης για τη νέα, που θα διαπραγματευτούν με τη διοίκηση. Με εισήγηση της ΠΑΣΚΕ που υπερψηφίστηκε από τους προσκείμενους στο ΣΥΝ και δύο της ΔΑΚΕ, ουσιαστικά, κατέληξαν να ζητήσουν αυξήσεις που να καλύπτουν μόλις τον αναμενόμενο πληθωρισμό και τις απώλειες λόγω αυξήσεων ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

Την εισήγηση καταψήφισε η ΕΣΚ, που κατέθεσε πλαίσιο συγκεκριμένων προτάσεων για «την κάλυψη όλων των απωλειών του εισοδήματός μας, λόγω της κυβερνητικής πολιτικής και των ανατιμήσεων σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά», όπως ανέφεραν τα στελέχη της. Οι προτάσεις κάλυπταν ζητήματα, όπως: Αύξηση του 1ου κλιμακίου εργαζομένων μέσης εκπαίδευσης στις 250 χιλ. δρχ. Διαμόρφωση πραγματικής διαφοράς μεταξύ των κατηγοριών μέσης, τεχνικής και ανώτατης εκπαίδευσης ίση με 16%. Θέσπιση επιπλέον κλιμακίου για τους κατόχους master και doctora. Βελτίωση όλων των ειδικών παροχών και επιδομάτων. Ενταξη των εργαζομένων στις θυγατρικές του ΟΤΕ στο μισθολόγιο των εργαζομένων στον ΟΤΕ και στο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού του κ.ά.

Αλλάζουν οι αριθμοί των τηλεφώνων

Αλλαγές στους αριθμούς κλήσης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που θα αρχίζουν να εφαρμόζονται από το καλοκαίρι, θα επιφέρει το νέο Εθνικό Σύστημα Αριθμοδότησης (ΕΣΑ) που προωθείται από το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών, προκειμένου να διευκολυνθεί η παροχή υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας και από ιδιώτες.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ενέκρινε το σχέδιο, που αποστέλλεται για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Για κάθε κλήση (ακόμα και τις τοπικές) θα χρησιμοποιούμε τον κωδικό της περιοχής. Οι κωδικοί αλλάζουν. Και οι αριθμοί κλήσης θα είναι 10ψήφιοι, αντί για 9ψήφιοι που είναι σήμερα (ο αριθμός τηλεφώνου συν ο τοπικός κωδικός). Στους αριθμούς κινητής τηλεφωνίας, το αρχικό 0, αντικαθίσταται από τον αριθμό 6.

Συγκεκριμένα:

- Το διεθνές πρόθεμα 00 παραμένει ως έχει, εφόσον αυτό καθορίζεται από τους διεθνείς οργανισμούς.

- Σε όλους τους Εθνικούς Κωδικούς Προορισμούς, το αρχικό ψηφίο 0 αντικαθίσταται από το 2. Ετσι, αντί για 01 που πληκτρολογούμε τώρα για τον κωδικό της Αθήνας, θα πληκτρολογούμε 21 κ.ο.κ.

- Μετά τον κωδικό προορισμού και πριν τον αριθμό του συνδρομητή προστίθεται το 0 ή άλλο ψηφίο, ανάλογα με τον παροχέα σταθερής τηλεφωνίας (ΟΤΕ ή άλλος). Πχ, αν σήμερα καλεί κανείς από την επαρχία ή και από την Αθήνα το τηλεφωνικό κέντρο του «Ρ» αντί για 01-62.97.000, θα πληκτρολογεί 21-0-62.97.000.

- Αλλαγές θα γίνουν και στα τριψήφια νούμερα που έχουν δοθεί σε υπηρεσίες όπως η Αστυνομία και το ΕΚΑΒ.

Υπολογίζεται ότι με το νέο ΕΣΑ, επιτυγχάνεται ο δεκαπλασιασμός της χωρητικότητας σε αριθμούς, ώστε να μπορούν οι ιδιώτες που θα πουλούν από το 2001 υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, να έχουν επάρκεια αριθμών.

Χρονοδιάγραμμα

Οι αρμόδιοι προσδιορίζουν τέσσερις φάσης μετάβασης από το παλιό στο νέο ΕΣΑ.

Η πρώτη φάση (μέχρι τον Ιούλη 2001) θα αφορά την ενημέρωση του πληθυσμού και την υλοποίηση των αναγκαίων τεχνικών αλλαγών, που θα κληθεί να κάνει κύρια ο ΟΤΕ.

Στη δεύτερη φάση (έως το τέλος του χρόνου) τα δύο ΕΣΑ (παλιό και νέο) θα λειτουργούν παράλληλα και θα μπορεί να δοθούν αριθμοί και στους νέους παροχείς σταθερής τηλεφωνίας.

Στην τρίτη φάση, από την 1/1/2002, οι παλαιοί αριθμοί και η τοπική κλήση θα τεθούν εκτός ισχύος, αλλά θα υπάρχει ενημέρωση μέσω αυτόματου τηλεφωνητή για τις αλλαγές.

Στην τέταρτη φάση (από 30/9/2002) θα ισχύει μόνο το νέο ΕΣΑ.

Αυξήσεις την Κυριακή;

Σε εκκρεμότητα παραμένει ο χρόνος εφαρμογής των νέων τιμολογίων του ΟΤΕ, που αποφάσισε πρόσφατα η διοίκηση. Η εποπτεύουσα τον κλάδο Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων επιμένει ότι για να εφαρμοστούν θα πρέπει - βάσει νόμου - να παρέλθει δίμηνο από την ημερομηνία αναγγελίας τους. Η διοίκηση του Οργανισμού επικαλείται άλλο νόμο, που του επιτρέπει την εφαρμογή τους εντός εικοσαημέρου, δηλαδή από την ερχόμενη Κυριακή.

Κατά πληροφορίες, το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών θα απευθύνει σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, για να διευκρινιστεί, πότε μπορούν να αποφασιστούν οι αυξήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ