ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούνη 2004
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΕ - ΟΤΕ
Η αποθέωση της συναίνεσης

Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ «σπρώχνουν» για την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 3029 και την προώθηση της ανταγωνιστικότητας σε βάρος εργαζομένων και συνδρομητών

Απ' αυτό το σύνθημα μας χωρίζει μια δεκαετία. Για την πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ, που τώρα υμνεί την ανταγωνιστικότητα,ήταν μόλις ένα βήμα...
Απ' αυτό το σύνθημα μας χωρίζει μια δεκαετία. Για την πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ, που τώρα υμνεί την ανταγωνιστικότητα,ήταν μόλις ένα βήμα...
Σε κλίμα συναίνεσης εκπρόσωποι της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ και ο πρόεδρος του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμης, επιβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν την «άψογη» συνεργασία τους για την ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων και στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» το ξεζούμισμα των συνδρομητών του. Μοναδική «παραφωνία» ο λόγος του ΚΚΕ, που στην ομοφωνία της ανταγωνιστικότητας αντέτεινε τα συμφέροντα των εργαζομένων και τα δικαιώματά τους.

Ολα αυτά κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΟΤΕ (ΟΜΕ - ΟΤΕ), το βήμα του οποίου ήταν ανοιχτό για κάθε εκπρόσωπο του κοινωνικοεταιρισμού. Ομως, όταν οι συμβασιούχοι που εργάζονται στις εταιρίες του Ομίλου ζήτησαν το λόγο, η πλειοψηφία του προεδρείου τους αντιμετώπισε απαξιωτικά. Και έπρεπε να λιποθυμήσει μία συμβασιούχος, για να τους δώσουν τελικά το λόγο, για πέντε λεπτά!

Ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Αγγελόπουλος εξήρε την «πολύ καλή δουλιά» που έκανε ο προκάτοχός του από το ΠΑΣΟΚ, Ρ. Σπυρόπουλος, αλλά συμπλήρωσε ότι «δυστυχώς δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα ο νόμος 3029». Ο γνωστός αντιασφαλιστικός νόμος του Ρέππα, που, μεταξύ άλλων, οδηγεί στην ένταξη του ταμείου κύριας ασφάλισης (ΤΑΠ ΟΤΕ) στο ΙΚΑ, με αρνητικές συνέπειες, αφού το ταμείο φέρει μαζί του ένα έλλειμμα περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος, που σήμερα καλύπτεται από το κράτος και με την ένταξη την ευθύνη κάλυψής του θα φέρνει το ΙΚΑ. Ενώ οι συγκριτικά πιο υψηλές συντάξεις του ΤΑΠ ΟΤΕ από το ΙΚΑ αναμένεται να μειωθούν διά της εξίσωσης - ισοπέδωσης. Ακόμα, ως αποτέλεσμα του συγκεκριμένου νόμου, έχει δρομολογηθεί η δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου - με την έγκριση της πλειοψηφίας της ΟΜΕ - ΟΤΕ - που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης.

Ο πρόεδρος του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμης, υπερθεμάτισε για την πορεία ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, λέγοντας ότι αποτελεί πισωγύρισμα ο δημόσιος ΟΤΕ και στη συνέχεια ζήτησε τη συνεργασία των εργαζομένων γι' αυτό. Για να τον συμπληρώσει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαππας, που κάλεσε τη διοίκηση του ΟΤΕ και τους εργαζόμενους να συνεργαστούν ώστε να εφαρμοστεί η αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική.

Το κλίμα «χάλασε» ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Δ. Αγκαβανάκης, που κατήγγειλε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το ξεπούλημα του ΟΤΕ και τις επιπτώσεις που έχει στα δικαιώματα των εργαζομένων. Ανέδειξε τον αντεργατικό χαρακτήρα του αντιασφαλιστικού νόμου, κατήγγειλε τον εμπαιγμό των συμβασιούχων και τόνισε ότι η θέση του ΚΚΕ είναι άμεση μονιμοποίηση για όλους. Τέλος, κατέδειξε τις ευθύνες του ΣΥΝ, που μαζί με τα άλλα δύο κόμματα συμπορεύεται στη λογική του ευρωμονόδρομου και κάλεσε τους εργαζομένους να καταδικάσουν την αντεργατική πολιτική της ΕΕ και τα κόμματα που τη στηρίζουν.

Το διπλό πρόσωπο του ΣΥΝ έδειξε ο Π. Λαφαζάνης, λέγοντας ότι το κόμμα του είναι αντίθετο με την ένταξη του ΤΑΠ ΟΤΕ στο ΙΚΑ, τη στιγμή που η «Αγωνιστική Συνεργασία», η συνδικαλιστική παράταξη του κόμματος στον ΟΤΕ, έχει ψηφίσει υπέρ της ένταξης και της δημιουργίας Επαγγελματικού Ταμείου.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ενεργητικές πολιτικές... για τις επιχειρήσεις

Εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ

Την προώθηση της πολιτικής του «απασχολήσιμου», του διά βίου καταρτιζόμενου, του μερικώς απασχολούμενου που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το αντεργατικό ευαγγέλιο της Λισαβόνας, εξήγγειλε ουσιαστικά χτες ο πρωθυπουργός της χώρας Κ. Καραμανλής, κατά την επίσκεψή του στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στους Τράχωνες.

Ο Κ. Καραμανλής επικεντρώθηκε στο ζήτημα της επαναπροώθησης ενεργητικών πολιτικών και προγραμμάτων για την απασχόληση, ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι και η κυβέρνησή θα συνεχίσει να επιδοτεί πλουσιοπάροχα τις επιχειρήσεις και να προσαρμόζει τους άνεργους, στις ανάγκες της αγοράς. Δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους για την κατάρτιση και την απασχόληση, κάνοντας καθαρό για ακόμα μια φορά ότι δε σκοπεύει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αντίθετα με τα διάφορα ψευτοπρογράμματα θα επιδιωχτεί από τη μια η ανακύκλωση της ανεργίας και από την άλλη να δημιουργούνται υποταγμένοι εργάτες στις ανάγκες κάθε φορά του κεφαλαίου. Ετσι λοιπόν και η θέση που διατύπωσε για δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας κυρίως για τους νέους δεν είναι τίποτα άλλο παρά η γενίκευση της διά βίου κατάρτισης και επανακατάρτισης.

Σ' ό,τι αφορά στον ΟΑΕΔ, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο Οργανισμός το προηγούμενο διάστημα δεν ανταποκρίθηκε στο ρόλο του κάτι για το οποίο καλείται να ανταποκριθεί σήμερα. Ωστόσο όπως λίγο νωρίτερα εξήγγειλε ο ΟΑΕΔ, ουσιαστικά θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρηματιών, οι οποίοι θα πληρώνονται και από αυτήν την κυβέρνηση, όπως και από την προηγούμενη, μέσω των διαφόρων προγραμμάτων, για να απασχολήσουν άνεργους. Ο ΟΑΕΔ, δηλαδή, θα συνεχίσει να αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης στο πλαίσιο προώθησης της σκληρής αντεργατικής πολιτικής όπως αυτή έχει αποφασιστεί από την ΕΕ κατ' εντολή του κεφαλαίου.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Θέλουν να εξαφανίσουν το Συνδικάτο!

Τη διαγραφή του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» από τη δύναμη της ΓΣΕΕ και κατά συνέπεια του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου και της Ομοσπονδίας Μετάλλου, επιδιώκουν, παρά τις εκ του αντιθέτου δηλώσεις τους, πέντε σωματεία του κλάδου στο νομό, που ελέγχονται από την ΠΑΣΚΕ. Πρόκειται για το Σωματείο Χειριστών Εκσκαπτικών Μηχανημάτων, την Πανθεσσαλική Ενωση Πρακτικών Μηχανικών, την Παμμηχανική Ενωση Πρακτικών Μηχανικών, Ηλεκτροσυγκολλητών - Οξυγονοκολλητών Ν. Μαγνησίας και Ηλεκτρολόγων τα οποία ενοχλημένα από τον ταξικό κι ενωτικό χαρακτήρα, τη δράση και την ενδυνάμωση, τη μεγάλη απήχηση και εμπιστοσύνη των εργαζομένων του κλάδου στο Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», κατέθεσαν αίτηση στο Νομικό Τμήμα της ΓΣΕΕ για να χαρακτηριστεί ως ένα κοινό σωματείο, που δε θα έχει κλαδικό χαρακτήρα, αμφισβητώντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, από τα μέλη του την ιδιότητα του μεταλλεργάτη.

Τα πέντε σωματεία ζητούν να μη δοθεί το δικαίωμα στο Συνδικάτο Μετάλλου να πιστοποιεί άδειες εργασίας, όπως δικαιούται. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Βιομηχανίας δεν αποδέχεται το αίτημα του Συνδικάτου σχετικά με την πιστοποίηση των αδειών εργασίας, όπως γίνεται στ' άλλα σωματεία, θέτοντας εμπόδια στο αναφαίρετο νομικό και συνταγματικό δικαίωμα των εργαζομένων να επιλέξουν το συνδικαλιστικό όργανο που θέλουν να οργανωθούν.

Το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», ένα χρόνο μετά τη συγκρότησή του έχει αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις του, αφού όλο και περισσότεροι μεταλλεργάτες γίνονται μέλη του και αποτελεί μόνιμο στήριγμά τους για κάθε μεγάλο ή μικρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στους χώρους εργασίας, κάνοντας τους εργοδότες να ανησυχούν αφού δεν μπορούν, πλέον, να δρουν ανενόχλητοι όπως πριν.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΛΠΑ
Κινητοποιήσεις για δουλιά και αυξήσεις

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει οι εργαζόμενοι (τεχνικοί και υπάλληλοι) στη γνωστή λέσχη οδικής βοήθειας ΕΛΠΑ με απόφαση του πανελλαδικού σωματείου τους, διεκδικώντας την κατοχύρωση της δουλιάς τους και υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Με στάσεις εργασίας που έκαναν στις αρχές της βδομάδας και στη συνέχεια τριήμερη απεργία από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή με συμμετοχή που έφτασε στο 90%, απαίτησαν από τη διοίκηση της ΕΛΠΑ, να σταματήσει την πολιτική αντικατάστασης των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου (κυρίως όσων συνταξιοδοτούνται) με συμβάσεις έργου.

Πολιτική που - όπως καταγγέλλει το Σωματείο - εφαρμόζεται μέσω των «συνεργατών» - ιδιωτών της λέσχης, στους οποίους έχει παραχωρήσει εργολαβικά τα τελευταία χρόνια πολλά γραφεία κυρίως σε επαρχιακές πόλεις, επικαλούμενη οικονομικά προβλήματα. Και έχει σαν αποτέλεσμα από τα 35 γραφεία που είχε η ΕΛΠΑ, να έχουν μείνει πλέον μόνο 14 τα οποία λειτουργούν από την ίδια και με καθαρά τακτικό προσωπικό. Ομως και γι' αυτά οι εργαζόμενοι εκφράζουν το φόβο, ότι θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Ακόμα, οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με αυξήσεις 10% στους μισθούς ενάντια στην αξίωση της διοίκησης να δώσει αυξήσεις...1%!

Τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του σωματείου με τη διοίκηση της ΕΛΠΑ και τα αποτελέσματά της θα συζητηθούν για να παρθούν αποφάσεις στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων την Τρίτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ