ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούλη 2008
Σελ. /32

«Ζήμενς» με μπλε και

πράσινους κόκκους

Παροιμίες...

Από τα βασικά συμπεράσματα της υπόθεσης «Ζήμενς» είναι και τούτο: Μην προσπαθείτε να κρυφτείτε πίσω από το δάκτυλό σας. Είναι ανώφελο...
Από τα βασικά συμπεράσματα της υπόθεσης «Ζήμενς» είναι και τούτο: Μην προσπαθείτε να κρυφτείτε πίσω από το δάκτυλό σας. Είναι ανώφελο...
Ο κ. Λιάπης είναι υπουργός σε μια χώρα που τη λένε Ελλάδα. Σε αυτή τη χώρα, ο λαός της, έχει μια παροιμία: «Πες μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι». Το νόημα της παροιμίας δεν περιορίζεται αναγκαστικά στην ηθική απαξία των πεπραγμένων του τάδε ή του δείνα. Μπορεί να δηλώνει - και στην προκειμένη περίπτωση αυτό δηλώνει - κοινωνικές συναναστροφές που σηματοδοτούν πολιτικές προτεραιότητες, οι οποίες με τη σειρά τους προσδιορίζονται από συγκεκριμένες ταξικές αναφορές.

*

Αν οι φίλοι σου είναι μεγαλοεπιχειρηματίες, αν ο κοινωνικός σου περίγυρος απαρτίζεται από λεφτάδες με «λίαρ τζετ», αν ο κύκλος σου αποτελείται ή συμπεριλαμβάνει πολυεθνικάρχες, τότε ουδείς δικαιούται να συνάγει ότι «χρηματίζεσαι» ή ότι τους κάνεις «πλάτες» στις μπίζνες τους. Το ίδιο ισχύει για τον κ. Παπανδρέου και για τη φιλία του με τον κ. Τρεπεκλή, τον αμειφθέντα με 6,5 εκατομμύρια ευρώ (!) εκπρόσωπο της SAIC στην Ελλάδα.

Στις περιπτώσεις αυτές, όμως, μπορεί κανείς εύλογα να υποθέσει, και πάντα σε πολιτικό επίπεδο, ότι οι διακηρύξεις σου περί «νταβατζήδων», «εθνικών προμηθευτών» και «εθνικών εργολάβων» ή ότι τα διαγγέλματά σου (είτε τα «φιλελεύθερα], είτε τα «σοσιαλιστικά») για τους φτωχούς και τους κοινωνικά ασθενείς, γίνονται για το θεαθήναι.

*

Αυτός είναι ο ελληνικός λαός, αυτές είναι οι παροιμίες του. Αν δεν του αρέσει του κ. Λιάπη ή οποιουδήποτε άλλου, μπορεί να πάει και να γίνει υπουργός ή πρωθυπουργός σε άλλη χώρα, με άλλο λαό και άλλες παροιμίες. Εχει την επιλογή, επίσης, αν δεν του αρέσουν του κ. Λιάπη οι απόψεις ενός λαού που έχει ορκιστεί να τον «υπηρετεί», να πάψει να είναι υπουργός.

Πάντως, ο λαός επί του οποίου «υπουργεύει» ο κ. Λιάπης, πάει κι αυτός στο γήπεδο. Και ξέρει ότι είναι άλλο να βλέπεις μπάλα από τις σουίτες και άλλο από το «πέταλο». Είναι άλλο να βρίσκεσαι στριμωγμένος στο κάγκελο, κι άλλο να είσαι αραχτός με τους μπουρζουάδες στα «επίσημα». Η σουίτα και η πολυθρόνα στα «επίσημα» δε συνεπάγεται ντε και καλά συναλλαγή, διαφθορά, διαπλοκή. Συνεπάγεται, όμως, με απόλυτη ευκρίνεια το ταξικό πρόσημο εκείνων που ιδιωτικώς επιλέγουν να συναγελάζονται με τους «τζένεραλ μάνατζερ», αλλά δημοσίως θέλουν να το παίζουν «όλοι το ίδιο είμαστε, λαός και Κολωνάκι».

*

Με άλλα λόγια, ο κ. Λιάπης μπορεί ως πρόσωπο να μην έχει καμία υποχρέωση να δώσει αναφορά για τους φίλους του, για τις παρέες του, για τους ανθρώπους με τους οποίους πάει εκδρομές ή συνευρίσκεται στο γήπεδο. Ως υπουργός, όμως, κρίνεται για τα πάντα.

Στα λόγια, μάλιστα, υποτίθεται ότι με αυτόν τον «πήχη» κρίνεται και από τον πρωθυπουργό του. Αυτός άλλωστε, ο Κ. Καραμανλής, ήταν που το 2004 μίλησε για «σεμνότητα και ταπεινότητα», που κάλεσε τους υπουργούς να «μην προκαλούν» με τη δημόσια και ιδιωτική ζωή τους, να φροντίζουν ο ιδιωτικός τους βίος να μη δημιουργεί εντυπώσεις όσον αφορά την άσκηση των δημόσιων καθηκόντων τους.

Οσο ο κ. Λιάπης (ή ο πρωθυπουργός) κάνουν ότι δεν τα καταλαβαίνουν όλα αυτά, πολύ απλά υποκρίνονται. Υποκρίνονται στον ίδιο βαθμό που υποκρίνονται και οι άλλοι, που σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού και συμψηφισμού καμώνονται ότι στην περίπτωση του κ. Λιάπη «έπιασαν τη διαφθορά από τα κέρατα», αλλά που όπως όλα δείχνουν την ομολογία του Τσουκάτου για το 1 εκατομμύριο μάρκα την έχουν καταπιεί αμάσητη.

*

Η αλήθεια είναι πως ο κ. Λιάπης βρέθηκε μαζί με τον Χριστοφοράκο σε ένα ταξίδι. Το συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από αυτό το γεγονός έχει να κάνει με το «φαίνεσθαι» του πολιτικού συστήματος, έχει να κάνει με το «φαίνεται» της γυναίκας του Καίσαρα. Η αλήθεια επίσης είναι ότι ο Χριστοφοράκος μπούκωνε με χρήμα τον Τσουκάτο την εποχή που εκείνος ήταν «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ. Το συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από αυτό, ξεπερνά το «φαίνεσθαι» και αγγίζει πλέον το ίδιο το «είναι» του πολιτικού συστήματος, ακουμπά το αμαρτωλό «είναι» της γυναίκας του Καίσαρα. Και ξεγυμνώνει πλήρως το «βασιλιά».

Πολλά; Πόσα;

Η περίπτωση Τσουκάτου συνιστά την πρώτη στα χρονικά ομολογία πολιτικού στελέχους για διασύνδεση κόμματος με «μαύρο» πολιτικό χρήμα.

Προχτές είχαμε μια ακόμα - έμμεση αυτή τη φορά - ομολογία:

«Απ' ό,τι γνωρίζουμε διαχρονικά, όλα τα ταμεία όλων των κομμάτων κάπως έτσι γέμιζαν» (!), δήλωσε ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Βερελής (στην «Ελευθεροτυπία»), αναφερόμενος στην υπόθεση «Ζήμενς».

*

Αφήνουμε κατά μέρος αυτό το «όλων των κομμάτων» του ανδρός, καθώς συνιστά τυπικό δείγμα του ΠΑΣΟΚειου θράσους και σήμα κατατεθέν της γνώριμης «λιπαρής» τακτικής που έχουν εντρυφήσει οι του είδους του. Τακτική στην οποία επιδίδονται οι ΠΑΣΟΚάνθρωποι όταν πιάνονται στα πράσα και με την οποία προσπαθούν να πιτσιλίσουν με τις βρωμιές τους τους πάντες.

Θα μείνουμε στα κύρια σημεία της φράσης του, εκείνα που αφορούν στα του οίκου του(ς).

*

«Διαχρονικά», λέει ο κύριος Βερελής, «κάπως έτσι γέμιζαν τα ταμεία». Και προσθέτει: «Απ' ό,τι γνωρίζουμε»...

*

Δικαιούμαστε, επομένως, να ρωτήσουμε:

Τι ακριβώς «γνωρίζει» ο κ. Βερελής;

Μαύρες σκέψεις μας πλημμυρίζουν: Εκτός από τη «Ζήμενς», οι του ΠΑΣΟΚ τα είχαν «πιάσει» κι από άλλους; Πολλούς; Ποιους; Πολλά; Πόσα;

Επειδή μάλλον ο κ. Βερελής ό,τι γνωρίζει το γνωρίζει κυρίως και προφανώς από τα όσα έχουν να κάνουν με τον τρόπο που γέμιζε «διαχρονικά» το ταμείο του δικού του κόμματος, του ΠΑΣΟΚ, μήπως θα μπορούσε να γίνει λίγο πιο συγκεκριμένος;

Και αν δε γίνει όσο συγκεκριμένος χρειάζεται, μήπως θα πρέπει να τον πιάσει από το αυτί ο αρχηγός του, ο κ. Παπαnδρέου, και να τον υποχρεώσει να μιλήσει; Αλλωστε, αν δεν κάνουμε λάθος, μόλις την περασμένη Παρασκευή, σε ένα επιμελώς σκηνοθετημένο διάγγελμά του, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε σε πρώτο πρόσωπο εκείνο το «κολοκοτρωνέικο», το «είμαι αποφασισμένος» για την αποκάλυψη της αλήθειας. Είναι;...


Ο κ. Τατούλης επανήλθε. Ζήτησε την παραίτηση Λιάπη, κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τον υπουργό, μίλησε για «Λουδοβίκους» και «Αντουανέτες», για αιρετούς που λαμβάνουν «δώρα», που «χαριεντίζονται» με ισχυρούς και άλλα τέτοια ωραία, λογικά και αυτονόητα.

Εμείς απλώς να υπενθυμίσουμε: Ο κ. Τατούλης είναι ένας από τους 151 βουλευτές της ΝΔ. Που σημαίνει ότι και με τη δική του την ψήφο παρέχεται η δυνατότητα σε όσους το κάνουν να λαμβάνουν «δώρα», να «χαριεντίζονται» και να «παραβαίνουν - όπως είπε - τους πολιτικούς κώδικες».

Τι να υποθέσουμε, λοιπόν; Οτι η τυχόν αναβίωση της εποχής του «Λουδοβίκου» και της «Αντουανέτας» σημαίνει και την αναβίωση της τακτικής των «διασκεδαστών» της Αυλής; Εκείνων δηλαδή που είχαν το ελεύθερο να λένε ανέξοδα ό,τι ήθελαν, αλλά πάντα στο πλαίσιο της διασκέδασης που επέτρεπαν στον εαυτό τους οι «Λουδοβίκοι» και οι «Αντουανέτες»...

1815. Μετά τη σύλληψη του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, στις 3 Ιούλη, ο Λουδοβίκος 18ος επιστρέφει ασφαλής στο Παρίσι.

1838. Γεννιέται ο Φερδινάνδος φον Ζέπελιν, κατασκευαστής σκληρών αερόστατων με επίμηκες σχήμα, που πήραν (το 1900) το όνομά του.

1889. Στο Μισισιπή, ο Τζον Σάλιβαν νικά τον Τζέικ Κίλρεϊν, στον τελευταίο στον κόσμο αγώνα μποξ βαρέων βαρών χωρίς γάντια.

1967. Πεθαίνει η Βρετανίδα ηθοποιός Βίβιαν Λι. Αφησε εποχή με το ρόλο της στην ταινία «Οσα παίρνει ο άνεμος».

1994. Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή ο ηγέτης, από το 1948, της Βόρειας Κορέας, Κιμ Ιλ Σουγκ.

1997. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Σημίτης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ υπογράφουν στη Μαδρίτη συμφωνία από έξι σημεία, όπου η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει «νόμιμα» και «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο.

«Δεν κάνω κόμμα», ξεκαθάρισε ο κ. Σημίτης μιλώντας την Παρασκευή στον Πύργο. Κρίμα. Το τι «επιτυχία» θα είχε, δε λέγεται...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ