ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Μάρτη 2007
Σελ. /32

Γρηγοριάδης Κώστας

Υπάρχει κανένας Ελληνας που «έπεσε από τα σύννεφα» με τη συμφωνία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στα ζητήματα του νόμου - πλαισίου για την Παιδεία;;;

***

Αν υπάρχει κανένας, θα είναι ο ίδιος ο Γιώργος (ΠΑΣΟΚ)...

***

Μπορεί και να ήλπιζε πως δε θα τον έπαιρναν τόσο εύκολα είδηση...

***

Υπάρχει, λένε, και «βαθύ λαρύγγι» που καρφώνει το πρόγραμμα και ...αντιγράφει έτσι ιδέες η ΝΔ...

***

Πώς έτσι;;; Μήπως αυτά τα κόμματα έχουν την ίδια στρατηγική;;;

***

Γιώργο (ΠΑΣΟΚ): Συνεδρίασαν οι συντονιστές;

***

Σε εξέλιξη οι προσλήψεις στο Δημόσιο! Ν' αγοράζουν και μερικές ψήφους!..

***

Το κακό είναι ότι βρίσκονται αγοραστές...

***

Διότι, είναι άλλο ψάχνω και βρίσκω δουλιά (φυσικό) και άλλο το αγοράζω τη δουλιά... `Η, αλλιώς, αμείβω τον εξαγοραστή!..

***

Τα μαμούνια της Αθήνας φταίνε που δεν προβάλλεται σωστά το έργο του Ψωμιάδη (νομάρχη), είπε ο νομάρχης (Ψωμιάδης)!!!

***

Λόγω αθηνοκεντρικότητας! Τι σου είναι αυτή η αθηνοκεντρικότητα!..

***

Το πρώτο ΟΣΚΑΡ πήρε «ο πληροφοριοδότης»; Γιατί όχι; Αντικομμουνισμό μυρίζει το πράγμα...

***

Αναφέρεται, λένε, στη ΣΤΑΖΙ!! Ορθώς: Ο,τι δικαιολογεί τη CIA είναι good!!...

***

Τον ιμπεριαλισμό γενικά...

***

Ο Κάμερον βρήκε, λέει, τον τάφο του Ιησού! Και όχι μόνο του Ιησού, αλλά και όλης της οικογένειας!!!

***

Σε δουλιά να βρισκόμαστε...

***

Ακου αθηνοκεντρικότητα!..

***


Γρηγοριάδης Κώστας


AIRBUS
Χιλιάδες απολύσεις

Associated Press

Με προειδοποιητικές απεργίες λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι σχεδιάζονται περίπου 10.000 απολύσεις, αντέδρασαν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της «Airbus» σε Γερμανία και Γαλλία. Οι μέτοχοι της εταιρείας (Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία), μετά από αλλεπάλληλες εσωτερικές αντιπαραθέσεις, συμφώνησαν ότι «οι περικοπές θέσεων εργασίας είναι απαραίτητες για τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητά της».


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι τσέπες

Στο σπίτι μας, όταν μεγαλώναμε οι τρεις αδελφές, υπήρχε, όπως σε όλες τις οικογένειες, μια προφορική λίστα από «δεν επιτρέπεται», όπως: Μη μιλάς με το στόμα γεμάτο, μην πάρεις τη γομολάστιχα της συμμαθήτριάς σου και άλλα. Οι γονείς μας ήταν ήπιοι, είχαμε πολλές ελευθερίες, που τις ασκούσαμε στο διάβασμα, στη θάλασσα, στον κινηματογράφο, πάντα απογευματινή την Κυριακή, στο να καλέσουμε τις φίλες μας στο σπίτι, ή να πάμε εμείς στο δικό τους. Τέτοια. Απλά.

Ενα από αυτά που έρχεται συχνά στο νου μου, και που τελευταία ακολουθεί την κινητικότητα των πολιτικών μας, ήταν να μην κοιτάζουμε τις τσέπες του μπαμπά μας, όταν ερχόταν σπίτι από τη δουλιά ή της μαμάς μας, όταν επέστρεφε από τα ψώνια. Πολύ περισσότερο, όταν έρχονταν επισκέπτες τις Τετάρτες, που ήταν μέρα να δέχεται η μαμά μας τους συγγενείς της, κυρίως τις πρώτες της εξαδέλφες που αγαπούσε σαν αδελφές, που δεν είχε. Καμιά μας δεν είχε πει ποτέ, τι μου έφερες; Αποκλειόταν. Ετσι απέκτησα μια αποστροφή στις τσέπες με τις καραμέλες, μια πρόκληση για τα παιδιά ή ένα καλόπιασμα από τους μεγάλους, ή μια επίδειξη μιας καλύτερης οικονομικής κατάστασης όταν οι τσέπες έκρυβαν κάτι περισσότερο από καραμέλες.

Τώρα αναρωτιέμαι, όταν οι πολιτικοί αναπτυγμένων ή πλουσιότερων χωρών επισκέπτονται άλλες χώρες, που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, θεωρούνται ή είναι φτωχότερες - σε πολλές οι λόγοι είναι γνωστοί - αν εκείνοι που τους υποδέχονται αναρωτιούνται τι έχουν στις τσέπες.

Μαζί τους, αναρωτιέμαι και εγώ. Τι έχουν; Μετρητά λεφτά, ομόλογα, χρυσό, εντολές, συμφωνίες, υποσχέσεις, απειλές άμεσες ή έμμεσες, διακανονισμούς; Ποιος ξέρει; Ρωτάνε, άραγε, τι μας έφερες; Πόσο παγκοσμίως γνωστό είναι το «Φοβού τους Δαναούς και Δώρα φέροντας;» Γενικά, Δαναοί λέγονταν, κατά τα ηρωικά χρόνια, οι κάτοικοι της ελληνικής χερσονήσου και των νησιών, περισσότερο, όμως, απ' όλους οι Αργείοι που ήταν και αρκετά πονηροί. Γιατί πήγαιναν οι Δαναοί δώρα; Τι ανταλλάγματα ζητούσαν; Υπακοή, ή τι άλλο; Ηταν τόσο πλούσιοι ή τόσο αναπτυγμένοι, που έκαναν ταξίδια μόνο για να προσφέρουν επιδεικτικά δώρα, ή μηχανεύονταν διάφορες τακτικές;

Παρακολουθώ στην τηλεόραση, όπως όλοι μας, τα ταξίδια των Ελλήνων υπουργών σε γειτονικές ή μακρύτερες χώρες, βλέπω τα χαμόγελα, αλλά δεν μπορώ να δω τις τσέπες τους. `Η τα δώρα δεν έχουν υλική υπόσταση. Είναι μόνο λεκτικά. Μια τακτική που τη χρησιμοποιούσαν, και τη χρησιμοποιούν ακόμα, οι διάφορες «οικογένειες» στο Σικάγο και στη Νέα Υόρκη και οπουδήποτε αλλού έχουν μεταφέρει τις δραστηριότητές τους, ώστε να μη βρίσκονται έγγραφα ενοχοποιητικά στοιχεία.

Στις κινηματογραφικές ταινίες, παρελθόντων ετών, βλέπουμε ότι καλωδιώνανε τους πράκτορες του Εφ Μπι Αϊ, για να ακούνε τους διαλόγους από τα μηχανήματα εντός των γραφείων. Τώρα η τεχνολογία έχει προχωρήσει και τα μέσα είναι πολύ προηγμένα. Δεν τα ξέρουμε, εγώ, τουλάχιστον, καθόλου. Μόνο υποθέτω, υποψιάζομαι, φαντάζομαι τις τσέπες τους. Και αλληθωρίζοντας βλέπω τους φτωχούς συγγενείς να κοιτάνε τις τσέπες των επισκεπτών, ενώ αυτοί χαμογελούν για τα δώρα που τους προσκομίζουν κατ' εντολήν.


Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ