ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Ο "δράκος" παραμένει λόγω... συνέπειας στις διακρατικές συμφωνίες

Αποκαλυπτική απάντηση της υπουργού Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γερ. Αραβανή

Αυταπάτη αποδείχτηκε τελικά η αισιοδοξία, που ορισμένοι θέλησαν να καλλιεργήσουν στους κατοίκους του Κερατσινίου και των γύρω δήμων, ότι η "νέα" κυβέρνηση του Κ. Σημίτη δε θα επιτρέψει τη λειτουργία της ΔΕΗ στο Κερατσίνι. Χτες η υπουργός Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γερ. Αραβανή, αν και παραδέχτηκε ότι "υπάρχει πράγματι πρόβλημα", ξεκαθάρισε ότι "Θα πρέπει, όμως, να δούμε ότι έχουν υπογραφεί κάποιες διακρατικές συμφωνίες. Και πρέπει να είμαστε συνεπείς με τις διακρατικές συμφωνίες". Η υπουργός... "Ανάπτυξης" τόνισε: "Υπάρχει η υποχρέωση της χώρας μας, βάσει της διακρατικής συμφωνίας με τη Ρωσία για την αγορά φυσικού αερίου, η οποία έχει επικυρωθεί και με νόμο από τη Βουλή των Ελλήνων". Παράλληλα, για να "χρυσώσει το χάπι", υποστήριξε: "Η λειτουργία των αναβαθμισμένων μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Γεωργίου, μετά τη μετατροπή τους για καύση φυσικού αερίου, εφόσον ληφθούν ορισμένα μέτρα μείωσης των εκπομπών οξειδίου του αζώτου - μέτρα που διατίθενται από τη σύγχρονη τεχνολογία - δε δημιουργείται ιδιαίτερο περιβαλλντικό πρόβλημα στην περιοχή".

Ακολούθως, και για να μη μείνει καμία αμφιβολία για τις προθέσεις της κυβέρνησης, πρόσθεσε: "Η ΔΕΗ προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης για μετατροπή των δύο μονάδων σε καύση με φυσικό αέριο και το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 11,8 δισ. δραχμές", αποτιμώντας προφανώς χαμηλότερα από το ποσό αυτό την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Ο Γερ. Αραβανής

"Τελευταία, είχαν υπάρξει ορισμένες ελπίδες στους κατοίκους του Κερατσινίου και των γύρω δήμων, ότι ίσως η κυβέρνηση το ξανασκέφτεται. Τελικά, σήμερα, από την απάντηση της κυρίας υπουργού αποδεικνύονται αυταπάτες", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι "η κυβέρνηση προχωρεί στην ίδια γραμμή που είχε ακολουθήσει μέχρι σήμερα". Ο Γερ. Αραβανής, αφού σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει στη Βουλή επερώτηση για τα ενεργειακά θέματα, οπότε και θα δοθεί η ευκαιρία ευρύτερης συζήτησης, τόσο για το οικονομικό μέρος, όσο και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, αναφέρθηκε στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των κατοίκων τις τελευταίες μέρες, τονίζοντας: "Απέδειξαν ότι δεν υπάρχει ούτε ένας Κερατσινιώτης, ή κάτοικος κοντινού δήμου, που να αποδέχεται ή να μην αντιδρά σ' αυτή την εξέλιξη".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ προειδοποίησε στη συνέχεια την κυβέρνηση, ότι στους σχεδιασμούς της πρέπει να συνυπολογίσει την αποφασιστικότητα των κατοίκων να παρεμποδίσουν την ολοκλήρωση των έργων. "Ανοίγετε ένα τεράστιο πρόβλημα με τους κατοίκους του Κερατσινίου αντιμέτωπους", είπε χαρακτηριστικά ο Γερ. Αραβανής, προσθέτοντας: "Πρέπει να το ξαναδείτε. Θα φτάσουμε σε καταστάσεις που και το εργοστάσιο δε θα προχωρεί, και δε θα γίνεται, και καθημερινές τριβές και τεράστια προβλήματα θα συσσωρεύονται", προειδοποιώντας παράλληλα τους κυβερνώντες να μη θεωρήσουν ότι "κάποια στιγμή, μέσω ορισμένων μηχανισμών ή ορισμένων κινήσεων, θα εκτονωθεί η όλη κατάσταση. Ο Γερ. Αραβανής επανέλαβε την πρόταση του ΚΚΕ να μεταφερθεί το εργοστάσιο στο Λαύριο, τονίζοντας ότι, όχι μόνο δεν είναι οικονομικά ασύμφορη αυτή η πρόταση, αλλά ασύμφορη είναι η λειτουργία των δύο μονάδων του Αγίου Γεωργίου. "Μην επιμένετε σ' αυτή την απόφασή σας. Και για το λαό της περιοχής, και για την κυβέρνηση, και για τη χώρα, η πρότασή μας είναι η καλύτερη λύση", υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Αναφερόμενος, τέλος, στην περιβαλλοντική κατάσταση της περιοχής, τόνισε: "Είναι οι πιο υποβαθμισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Εχουν σχεδόν μηδέν πράσινο. Οι κάτοικοι, λοιπόν, έχουν το δικαίωμα και εσείς την υποχρέωση να το ικανοποιήστε και το εργοστάσιο να πάει στο Λαύριο. Πρέπει η περιοχή να αποδοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους κατοίκους. Κάποια στιγμή πρέπει και αυτοί να ζήσουν".

Γ. Κ.

Βιετνάμ

Βιετνάμ. Στη μακρινή χώρα της Νοτιανατολικής Ασίας, μας μετέφερε χτες η ΕΤ - 1 - και μπράβο της - με την ευκαιρία της επίσκεψης εκεί, αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον επίτιμο Πρόεδρο του Κόμματος, Χ. Φλωράκη.

Αλήθεια, πόσο μακριά είναι απ' την Ελλάδα το Βιετνάμ; Πάντως σίγουρα είναι μικρότερη η απόσταση, απ' τα 13.000 μίλια που απέχει απ' την Αμερική, όπως είπε Αμερικανός διαδηλωτής - που έδειξε η ΕΤ - 1 - της αντιπολεμικής περιόδου ενάντια στον "βρώμικο πόλεμο".

Και αυτή η περίοδος, δεν είναι μακριά. Τότε που η ανθρωπότητα άκουγε καθημερινά για τους φοβερούς βομβαρδισμούς με τα αεροπλάνα Β - 52. Τότε που έκαναν το γύρο του κόσμου οι συγκλονιστικές εικόνες με το γυμνό κοριτσάκι στους δρόμους, τη μάνα που έτρεχε με το παιδί της στην αγκαλιά, την εν ψυχρώ εκτέλεση πατριώτη στο δρόμο απ' τον αρχηγό της αστυνομίας, στη Σαϊγκόν, τον αιχμάλωτο με τα σηκωμένα χέρια ανάμεσα στους πάνοπλους Αμερικανούς στρατιώτες και τα πτώματα των Βιετκόνγκ στον κήπο της αμερικάνικης πρεσβείας, στη Σαϊγκόν.

Την άνοιξη του 1968, οι Αμερικανοί είχαν στείλει στο Νότιο Βιετνάμ 549.000 στρατιώτες. Δραματικές ήταν και οι εικόνες με τα φέρετρα των Αμερικανών που πολεμούσαν ενάντια στον κομμουνισμό. Ο πόλεμος έγινε εφιάλτης και για την ίδια την Αμερική. Αυτό το ψυχογράφημα αποτυπώθηκε ιδιαίτερα, στα κινηματογραφικά έργα, που έχουμε δει στις αίθουσες των κινηματογράφων και στην τηλεόραση.

Μεγάλες φυσιογνωμίες στον απελευθερωτικό αγώνα των Βιετναμέζων, ο Χο - Τσι - Μινχ (αυτός ο περίεργος γέρος με το μυτερό μουσάκι) και ο στρατηγός Γκιάπ, που σήμερα ζει ήρεμα στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ, Ανόι. Η Σαϊγκόν, πρωτεύουσα του άλλοτε Νότιου Βιετνάμ, πήρε το όνομα του Χο - Τσι - Μινχ.

Τα ανδρείκελα της Σαϊγκόν έπεσαν στις 30 Απρίλη του 1975. Ηταν συγκλονιστική η στιγμή που τα άρματα των πατριωτικών δυνάμεων στο Βιετνάμ, έμπαιναν στο προεδρικό μέγαρο. Ενας λαός, που δε νικήθηκε, κέρδιζε ακόμα μια μάχη, στον αγώνα του για εθνική ανεξαρτησία.

Και μετά ήρθε η πίκρα για την επίθεση της Κίνας ενάντια στο Βιετνάμ... Και η πίκρα σήμερα μεγαλώνει ακόμα πιο πολύ, καθώς διαβάζεις στη Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια για την ολόπλευρη βοήθεια στον αγώνα αυτού του λαού, της ΕΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών.

Μένει μόνο η πίκρα και η απογοήτευση της "νέας τάξης πραγμάτων";

Αντί για απάντηση, καλύτερα ας απαγγείλουμε τους στίχους που έγραψε ο Χο - Τσι - Μινχ, στη φυλακή: "Φυλακισμένο μένει το κορμί/ το πνεύμα δραπετεύει γι' άλλη δράση. / Οσο το στόχο της πάει πιο ψηλά, / τόσο κι η καρδιά να γίνεται κι ατσάλι".

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ