ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Γιάννη, τι έγινε στο Πολυτεχνείο;"

Ηταν μόλις τεσσάρων ετών. Ισως αυτό να 'ναι και το μόνο άλλοθι για την, ολική σχεδόν, αμνησία του. Μόνο μια φράση θυμάται: "Ο Γιάννης... Δεν έγραψε ακόμα!". Και δύο εικόνες: Το θείο - νεαρό φοιτητή τότε - τα βράδια να καπνίζει αδιάκοπα, μονολογώντας τη φράση. Και τη γιαγιά - που 'χε το φίλο του γιου της σα δικό της παιδί - κάθε απόγευμα να στρώνει το τραπέζι, επαναλαμβάνοντάς την.

Ηταν οχτώ ετών, όταν ρώτησε: "Μαμά, τι έγινε στο Πολυτεχνείο;". "Του χρόνου που θα γυρίσουμε στην Ελλάδα, θα μας τα πει όλα ο Γιάννης. Ηταν φοιτητής τότε. Στη Νομική...", του απάντησε. Μα, του 'δωσε σιγά - σιγά τις εικόνες που του 'λειπαν. Ο παππούς ούτε τότε μιλούσε πολύ. Εκείνες τις μέρες όμως - ίσως για πρώτη και τελευταία φορά στη ζωή του - "καταδέχτηκε" να πιει γλυκό κρασί. Η "Μαυροδάφνη" έγινε τότε αιτία, ν' απατήσει το "Galo", το καλιφορνέζικο κρασί, που στα χρόνια της ξενιτιάς του είχε γίνει υποκατάστατο της ρετσίνας. Και μόνο όταν διάβαζε τον "Κήρυκα" ψιθύριζε, σα να φοβόταν την αλήθεια του: "Νιάτα είναι... Δεν μπορεί, θα νικήσουν!". Ο πατέρας ήταν ακόμα πιο αισιόδοξος. "Θα πέσει η χούντα. Το γράφουν και οι πιο συντηρητικές εφημερίδες της Νέας Υόρκης", έλεγε. Για το θείο και τη γιαγιά, εντάξει, θυμόταν: Ανησυχούσαν για τον Γιάννη, που 'χε καιρό να γράψει, που 'ταν φοιτητής στη Νομική, που 'ταν νέος...

Ο Γιάννης δεν έγινε, τελικά, δικηγόρος. Κι ας πήρε άνετα το πτυχίο του. Κι ας διέπρεψε για πέντε χρόνια στις αίθουσες δικαστηρίων, εκεί όπου οι παλιότεροι συνάδελφοί του μίλαγαν για τον "δραστήριο, νεαρό δικηγόρο με τα φλογισμένα μάτια". Δε χώρεσε ποτέ ο Γιάννης μέσα στα δύο κοστούμια, που αγοράστηκαν τότε με εξαντλητικές οικονομίες. Και ποτέ η γκαρνταρόμπα του δεν "καταδέχτηκε" τα πουκάμισα και τις γραβάτες που στάλθηκαν απ' την απέναντι πλευρά της υδρογείου σφαίρας. Είχε ήδη αποφασίσει ν' αφαιρέσει απ' τη ζωή του τον πεζό λόγο...

Αρκετά χρόνια αργότερα, το μικρό παιδί, έφηβος πια, μα, με την ίδια περιέργεια που 'χε και τότε που 'ταν οχτώ χρόνων, αναρωτιόταν πόσα "Πολυτεχνεία", άραγε, να σημάδεψαν τη ζωή του. Ηξερε, όμως, πως ο Γιάννης δε θ' απαντούσε. Οπως δεν απάντησε και τότε στην ερώτησή του: "Γιάννη, τι έγινε στο Πολυτεχνείο;".

Κρατούσε στην ψυχή του τα φλογισμένα - ακόμα - μάτια του, το απαλό χαμόγελό του και μια αμήχανη κίνηση, που δεν μπόρεσε ποτέ του να ξεπεράσει. Και μόλις πριν τρία χρόνια, βοηθώντας τον θείο σε μια μετακόμιση, πίστεψε πως βρήκε μιαν απάντηση. Μέσα σ' ένα κουτί - που μάλλον από κάποιο πατάρι κατέβηκε - βρήκε αποκόμματα των εφημερίδων: "Κήρυκας", "Ατλαντίς", "New York Times", "Mirrow" και "Daily News". Ολα αναφέρονταν στα γεγονότα του 1973. Και κει ανάμεσα, μπλεγμένο, το γράμμα του Γιάννη, που με τόση λαχτάρα περίμεναν τότε ο θείος και η γιαγιά. "Δεν μπορείς - έγραφε στον παιδικό του φίλο - να αισθάνεσαι ελεύθερος, όταν έστω κι ένας άνθρωπος στην άκρη της Γης είναι σκλάβος...".

Τον Γιάννη τον βλέπει πια πέντε μέρες το χρόνο. Κάθε καλοκαίρι. Εξακολουθεί ν' αποφεύγει τον πεζό λόγο. Κι είναι πάντα νέος, πάντα αδικαίωτος. Γιατί πάντα - κάπου - υπάρχει ένας σκλάβος...

Μπέρρυ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Αντίσταση και αγώνας χωρίς ταλαντεύσεις

Το σχέδιο της προγραμματικής διακήρυξης της παράταξης παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο Αρ. Αβραμίδης. Προτεραιότητα στα προβλήματα της παιδείας και την ανεργία

"Τα οξυμένα προβλήματα του Δήμου Καλλιθέας και, γενικότερα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θ' αποτελέσουν για μας άξονα πάλης και αγώνα".Αυτό τόνισε - προχτές το απόγευμα σε συνέντευξη τοπικού Τύπου - ο Αρ. Αβραμίδης,πρόεδρος της "Δημοκρατικής Δημοτικής Ενότητας" (ΔΔΕ) Καλλιθέας.

Σκοπός της συνέντευξης ήταν η παρουσίαση του σχεδίου της προγραμματικής διακήρυξης της ΔΔΕ, που θα ολοκληρωθεί στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της ΔΔΕ στις 24 Νοέμβρη. Ο Αρ. Αβραμίδης απευθύνθηκε σε όλους τους πολίτες, που διαφωνούν με "την επιφανειακή και αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στο δήμο" και τους κάλεσε να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση, με προτάσεις, παρατηρήσεις και απόψεις.

"Οι ραγδαίες και σοβαρές εξελίξεις που σημειώθηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση", υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΔΕ, "είναι αποτέλεσμα συμφωνιών και αποφάσεων που παίρνουν ξένες δυνάμεις για τη χώρα μας. Στο μονόδρομο αυτό που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, με τη λογική της συναίνεσης και του συμβιβασμού, εμείς θα αντιδράσουμε μαχητικά, διεκδικώντας όλα όσα χάσαμε και όσα χρειαζόμαστε.Ομως, πρώτα πρέπει να ενημερώσουμε το λαό της Καλλιθέας, να τον "σφυγμομετρήσουμε", ν' ακούσουμε τα προβλήματά του και να ξεκινήσουμε μαζί τον αγώνα".

Το σχέδιο της προγραμματικής διακήρυξης αναφέρεται αρχικά στο νομοσχέδιο"Ι. Καποδίστριας", το οποίο χαρακτηρίζεται σαν "το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, που αποσκοπεί στη μετατροπή της ΤΑ σε πιστό όργανο εφαρμογής της πολιτικής εξουσίας". Η ΔΔΕ τονίζει πως ο ρόλος της ΤΑ είναι ουσιαστικός μόνο κοντά στη λαϊκή βάση και τα προβλήματά της.

Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στην αυθαίρετη αφαίρεση 1 τρισ. δραχμών από τους δήμους τα τελευταία χρόνια. Μια αφαίρεση, που επιβάρυνε την, ήδη, άσχημη οικονομική κατάσταση των δήμων, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι δήμαρχοι να έχουν μετατραπεί πλέον σε επιχειρηματίες - μάνατζερ.

Η διακήρυξη αναφέρεται και στους ανέργους - υπολογίζεται πως στην Καλλιθέα φτάνουν τις 30.000 και είναι κυρίως νέοι και γυναίκες. "Η ΔΔΕ πιστεύει ότι η ανεργία μπορεί ν' αντιμετωπιστεί μόνο με τη δημιουργία όρων ανάπτυξης της οικονομίας μας, με τη δημιουργία παραγωγικών μονάδων, με μέτρα προστασίας της εργασίας και των εργαζομένων", είπε χαρακτηριστικά ο Αρ. Αβραμίδης.

Οσον αφορά την παιδεία, ο πρόεδρος της ΔΔΕ επισήμανε πως στην Καλλιθέα οξύνονται τα χρόνια κτιριακά και λειτουργικά προβλήματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μίλησε για σύγχρονο εξοπλισμό των σχολείων, "ώστε οι επόμενες γενιές να είναι καταρτισμένες, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για το αντίθετο".

Ο Αρ. Αβραμίδης, εκτιμώντας το έργο του σημερινού δημάρχου και των άλλων δημοτικών παρατάξεων, δήλωσε: "Η εκτίμησή μας για το έργο τους είναι αρνητική, αφού ο δήμαρχος υιοθέτησε πιστά την πολιτική της κυβέρνησης. Πρόσθεσε φόρους και τέλη στους δημότες, υποβάθμισε το ρόλο του ΔΣ, έκανε μόνο έργα βιτρίνας. Κι όλα αυτά, με τη στήριξη και των άλλων πολιτικών παρατάξεων". Ο πρόεδρος της ΔΔΕ τελείωσε με μια υπόσχεση ουσίας: "Αν εκλεγούμε, ο λαός της Καλλιθέας και η πόλη μας θα γνωρίσει μια διαφορετική πολιτική. Πιο ανθρώπινη, πιο δημοκρατική"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ