ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΗΠΑ
«Πήγαινε - έλα» στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Με διαφορετικές ερμηνείες έκαστο, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία συμφώνησαν «διαφωνώντας» να επιστρέψουν τον ιρανικό φάκελο στον ΟΗΕ

Από την πρόσφατη συνάντηση του Ιρανού διαπραγματευτή Α. Λαριτζάνι με τον γνωστό... ιέρακα Χ. Σολάνα από την ΕΕ

Associated Press

Από την πρόσφατη συνάντηση του Ιρανού διαπραγματευτή Α. Λαριτζάνι με τον γνωστό... ιέρακα Χ. Σολάνα από την ΕΕ
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «επέστρεψε», από την περασμένη εβδομάδα, ο φάκελος με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μετά την πρώτη επίσημη συνάντηση του επικεφαλής διαπραγματευτή της Τεχεράνης, Αλί Λαριτζάνι, με τον υπεύθυνο Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα. Μετά το τέλος της συνάντησης των δύο ανδρών είχαν δοθεί εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις για συνέχιση των επαφών.

Ο Λαριτζάνι είχε εμφανιστεί «συγκρατημένα αισιόδοξος» για το πέρας της διαδικασίας διαπραγματεύσεων επαναλαμβάνοντας ότι η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να συζητήσει. Αρκεί, όπως επαναλάμβανε, να μην τίθενται προϋποθέσεις (π.χ. ο τερματισμός της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου) και να διευκρινιστούν τα «θολά» σημεία που εμπεριέχονται στο «πακέτο κινήτρων - αντικινήτρων» που εκπόνησαν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία.

Ο Χαβιέ Σολάνα δεν είχε κρύψει, διά της εκπροσώπου του, τη δυσαρέσκειά του για «τη μη διατύπωση σαφούς πρόθεσης» από τον Ιρανό συνομιλητή του. Εντούτοις, γεγονός είναι ότι κανείς δε θεωρούσε πιθανό, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας στο Παρίσι, λίγες ώρες αργότερα, να αποφασιστεί η επιστροφή του ιρανικού φακέλου στον ΟΗΕ.

Στην κατεύθυνση αυτή πίεζαν ανοιχτά, βέβαια, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ενώ αντίθετη ήταν η άποψη των Ρωσίας - Κίνας. Γαλλία και Γερμανία φάνηκαν να προσπαθούν να ισορροπήσουν. Τελικά, όπως διέρρεε από διπλωματικές πηγές μετά την απόφαση «επιστροφής» που λήφθηκε στο Παρίσι, οι διαφωνίες των 6 συνομιλητών δε γεφυρώθηκαν. Μάλλον, υιοθετήθηκε γλώσσα τέτοια που να μπορεί ο καθείς να ερμηνεύσει κατά το δοκούν.

Ετσι, Ουάσιγκτον και Λονδίνο υποστήριζαν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα κληθεί να λάβει απόφαση που θα απαιτεί από την Τεχεράνη να διακόψει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου, απειλώντας με κυρώσεις. Την ερμηνεία αυτή δε συμμερίζονται Μόσχα - Πεκίνο που επιμένουν, ακόμη και τώρα, ότι οι κυρώσεις είναι «αντιπαραγωγικές», υπονοώντας ότι δε θα τις εγκρίνουν.

Μια «μεσοβέζικη» διατύπωση αποπειράθηκε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι στόχος, σε μια πρώτη φάση, είναι να πιεστεί, διά μέσου απόφασης του ΟΗΕ, η Τεχεράνη να διακόψει τη διαδικασία εμπλουτισμού και σε μια δεύτερη φάση, αφού περάσει το χρονικό περιθώριο απάντησης που έχει τεθεί από την ίδια, να εξεταστεί η πιθανότητα υιοθέτησης δεύτερης απόφασης για την επιβολή κυρώσεων. Οπως και να έχει, το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος αναμένεται να «τραβήξει» χρονικά, αλλά και να επηρεαστεί από τις συνολικές εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.


Ελ. ΜΑΥΡΟΥΛΗ

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΟΣΣΟΒΟΥ
Στενεύουν τα περιθώρια για απόφαση

Η Σερβία θέτει όρο τη μη ανεξαρτητοποίηση της επαρχίας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

«Πρόοδο» βλέπει στις διαπραγματεύσεις για το τελικό καθεστώς του Κοσσόβου ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, στην περιοχή, Μάρτι Αχτισάαρι. Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία για την τελική απόφαση, στενεύει ο κλοιός και οι πιέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, για το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο φιλοδοξούν να αποτελέσει ένα ακόμα απόλυτα ελεγχόμενο προτεκτοράτο.

Τα επόμενα βήματα των διαπραγματεύσεων θα αφορούν, όπως επισήμανε ο Μ. Αχτισάαρι, την προστασία των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων στο Κόσσοβο, υποστηρίζοντας ότι βασικός στόχος είναι η «δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για μια φυσιολογική ζωή τόσο στην αλβανική πλειοψηφία, όσο και για τις μειονότητες».

Ικανοποιημένος από τη Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα, στο οποίο παρουσίασε και το «σχέδιο δράσης» της σερβικής κυβέρνησης για τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς και την εκπλήρωση του όρου της «πλήρους συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία». Σύμφωνα με τον Β. Κοστούνιτσα, τα Ηνωμένα Εθνη «εξετάζουν το θέμα του Κοσσόβου με σοβαρότητα και υπευθυνότητα», σημειώνοντας ότι μπόρεσε να εκθέσει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στη συγκεκριμένη περιοχή, τασσόμενος υπέρ της «δημιουργίας ενός πολυεθνοτικού Κοσσόβου».

Στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Σέρβος πρωθυπουργός τόνισε, τέλος, ότι η Σερβία δεν μπορεί να συμφωνήσει σε ανεξαρτησία του Κοσσόβου, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, αλλά και τον ίδιο της τον εαυτό.

Από την πλευρά της ΕΕ, η εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου Διεύρυνσης, Ολι Ρεν, δήλωσε ότι ο όρος για συνέχιση των συνομιλιών ΕΕ - Σερβίας, που αφορά την πλήρη συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο και τη σύλληψη Μλάντιτς, παραμένει.

ΜΕΞΙΚΟ
Νέος κύκλος αμφισβήτησης

Συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ των δύο υποψηφίων της άρχουσας τάξης για το προεδρικό αξίωμα του Μεξικού, με τον υποψήφιο του λεγόμενου αριστερού συνασπισμού «Για το Καλό Ολων», Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, να καταγγέλλει πως έγινε νοθεία στις εκλογές, να προσφεύγει στο Ομοσπονδιακό Εκλογοδικείο, να παρουσιάζει αποδείξεις για τις παρατυπίες που σημειώθηκαν στις εκλογές στις 2 Ιούλη και να καλεί τους οπαδούς του σήμερα Κυριακή να πάρουν μέρος σε νέα συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης του Μεξικού, για να ανακοινώσει τα παραπέρα σχέδιά του για την καμπάνια που έχει ξεκινήσει «ενάντια στην εκλογική νοθεία, για τη δημοκρατία». Στη σημερινή συγκέντρωση αναμένεται να έρθει κόσμος και από τις 300 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, αλλά και από τις ΗΠΑ.

Ο Ομπραδόρ έχει αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών και έχει ζητήσει την εκ νέου καταμέτρηση των πάνω από 40 εκατομμυρίων ψηφοδελτίων, που φέρουν τον υποψήφιο του «Κόμματος Εθνικής Δράσης», Φελίπε Καλντερόν, ως νικητή.

Πάντως, μιας και οι δύο πολιτικοί εκφράζουν την κυρίαρχη αστική τάξη, πέρα από τις ταμπέλες και τη φρασεολογία που χρησιμοποιούν, όποια και αν είναι τελικά η κατάληξη στο εκλογοδικείο, δεν αναμένεται να αλλάξουν οι συνθήκες στις οποίες ζει ο λαός. Γι' αυτό το λόγο και γίνεται όλο και πιο επιτακτικά αναγκαία η οργάνωση της λαϊκής πάλης για τη δημιουργία των προϋποθέσεων ανατροπής του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος. Ζήτημα που προβάλλει η «Αλλη Καμπάνια», η οποία συσπειρώνει λαϊκές αγωνιστικές δυνάμεις της χώρας, τον Εθνικοαπελευθερωτικό Στρατό των «Ζαπατίστας», το Κόμμα των Κομμουνιστών του Μεξικού και εκατοντάδες άλλες αριστερές, αντικαπιταλιστικές οργανώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ