ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Μάη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμάκωση της έντασης

Παλαιστίνιοι έχουν συγκεντρωθεί γύρω από το βομβαρδισμένο κτίριο της επίλεκτης ομάδας ασφαλείας («F17»)

Associated Press

Παλαιστίνιοι έχουν συγκεντρωθεί γύρω από το βομβαρδισμένο κτίριο της επίλεκτης ομάδας ασφαλείας («F17»)
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ - ΤΖΕΝΙΝ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΓΑΖΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την κορύφωσή της άγγιξε η κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή μετά και από τις πολύωρες αεροπορικές ισραηλινές επιδρομές εναντίον παλαιστινιακών στόχων. Επί ώρες, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη «F16», ελικόπτερα και τεθωρακισμένα σφυροκοπούσαν στόχους στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα.

Δώδεκα νεκροί και τουλάχιστον 90 τραυματίες είναι ο τελευταίος απολογισμός των ισραηλινών επιδρομών, που πραγματοποιήθηκαν σε 2 κύματα. Κεντρικοί στόχοι ήταν τα κτίρια της φυλακής, του κυβερνήτη και των αρχών ασφαλείας της Νάμπλους, της Αστυνομίας στην Τουλκαρέμ, η έδρα της επίλεκτης δύναμης του Γιάσερ Αραφάτ «F17» στη Ραμάλα και η υποτυπώδης εγκατάσταση του παλαιστινιακού Λιμενικού στην Μπέιτ Λαχία, κοντά στην πόλη της Γάζας.

Ενώ ξημέρωνε χτες, τα παλαιστινιακά σωστικά συνεργεία ερευνούσαν ακόμα τα συντρίμμια για ανεύρεση επιζώντων, ενώ σε μια νέα επιδρομή, από εδάφους, ο ισραηλινός στρατός σκότωνε, με τρεις σφαίρες στο στήθος, άλλον έναν αξιωματικό της παλαιστινιακής Αστυνομίας στην Τζενίν της Δυτικής Οχθης. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μεγάλης ισχύος έκρηξη σημειώθηκε στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση και του τελευταίου κύματος των επιδρομών, χωρίς όμως να υπάρξουν πληροφορίες για θύματα.

Νέα επείγουσα έκκληση για προστασία του παλαιστινιακού λαού απηύθυνε η Παλαιστινιακή Αρχή καταδικάζοντας την ισραηλινή κλιμάκωση, ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης επρόκειτο να έχει έκτακτη συνάντηση, χτες, με τον Αραβικό Σύνδεσμο. Από την άλλη, ο Ντάνι Ναβέχ, ο Ισραηλινός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, διαμήνυε ότι «δεν είναι η τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκαν "F16"»...

Την «άνευ προϋποθέσεων» άμεση κατάπαυση του πυρός ζήτησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, που μίλησε για «φρικτή κρίση», ενώ ο Τζορτζ Μπους προειδοποιούσε ότι «απομακρύνεται η προοπτική πολιτικής λύσης». Τη βαθιά τους ανησυχία εξέφρασαν ο Χαβιέ Σολάνα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. «Δυσανάλογη» χαρακτήρισε την ισραηλινή απάντηση στη βομβιστική επίθεση, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος, όμως, απέφυγε να σχολιάσει την απειλή των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν βέτο σε περίπτωση που προταθεί κάποιο νέο μέτρο υπέρ των Παλαιστινίων στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, εντός της προσεχούς βδομάδας.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Θα μπορούσε να είναι και χειρότερα;

Ο θόρυβος που επικράτησε σχεδόν ένα μήνα σ' όλη την Ευρώπη, σχετικά με την προοπτική επανόδου και πάλι στην εξουσία, μετά την πολύ σύντομη άνοδο και πτώση του το 1994, του μεγαλομεγιστάνα των ιταλικών και ευρωπαϊκών ΜΜΕ, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δημιουργούσε ένα «δυσοίωνο» κλίμα. Που επιβεβαιώθηκε...

Οι Ιταλοί την Κυριακή 13 του Μάη, στάθηκαν επί ώρες στις ουρές των εκλογικών τμημάτων, κάποιοι μέχρι και τις 4 το πρωί (!), προκειμένου να επιβεβαιώσουν τις προεκλογικές σφυγμομετρήσεις, που κατέγραφαν εδώ και πάρα πολύ καιρό τη μεταστροφή τους προς τα «δεξιά». Οταν οι ψήφοι πια καταμετρήθηκαν, ο κεντροδεξιός συνασπισμός, «Οίκος των Ελευθεριών», του οποίου ηγούνταν ο Μπερλουσκόνι, ήταν ο νικητής, αφού απέσπασε την απόλυτη πλειοψηφία τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αν και η διαφορά μεταξύ των δύο κυριότερων συνασπισμών που διεκδικούσαν την εξουσία -ο άλλος η «Ελιά», κεντροαριστερός συνασπισμός- δεν ήταν τόσο μεγάλη που να δικαιολογεί ξέφρενους πανηγυρισμούς, η ουσία είναι ότι ο Μπερλουσκόνι αναμένεται να ηγηθεί της «πιο σταθερής» -της 59ης- κυβέρνησης τα τελευταία 54 χρόνια. Του το εγγυάται το υβρίδιο που ονομάζεται εκλογικός νόμος, όπου το 75% των εδρών και των δύο σωμάτων εκλέχτηκε απευθείας διά της πλειοψηφικής μεθόδου, ενώ το υπόλοιπο 25% εκλέχτηκε διά της απλής αναλογικής, με πλαφόν το 4% για τις υπόλοιπες 155 θέσεις της Κάτω Βουλής, στο σύνολο των 630 εδρών.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο ηγέτης της «Ελιάς», Φραντσέσκο Ρουτέλι, αποδέχτηκε «πολύ ευγενικά και εξαιρετικά πολιτισμένα την ήττα του», μη αφήνοντας περιθώρια παρερμηνειών ή άλλου τύπου ρητορείας. Και γιατί όχι, το κόμμα της «Μαργαρίτας», ένα συνονθύλευμα από τα πάλαι πότε κραταιά Χριστιανοδημοκρατικά και Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, από όπου προέρχεται ο Ρουτέλι, ήταν και ο «μεγάλος νικητής» μεταξύ των εταίρων της «Ελιάς», παραγκωνίζοντας τη δύναμη των «Δημοκρατών της Αριστεράς», που μέχρι πρότινος ήταν η κινητήρια δύναμη της «Ελιάς». Ετσι, ο Ρουτέλι είναι και επισήμως ο ηγέτης της αντιπολιτευόμενης πια κεντροαριστεράς, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη, ο συνασπισμός της «Ελιάς».

Η «χρεοκοπία» της «κεντροαριστεράς» και η Ευρώπη

Ταυτόχρονα, ένα ακόμη τμήμα της «Ελιάς» εξαφανίστηκε: οι «Ιταλοί Κομμουνιστές» υπό την ηγεσία του Αρμάντο Κοσιούτα, με το 1,7% των ψήφων, όπως και διάφοροι παροικούντες του μεσαίου χώρου, όπως οι Ριζοσπάστες της Μπονίνο, ξεκαθαρίζοντας ακόμη περισσότερο το τοπίο.

Η «Κομμουνιστική Επανίδρυση», απέσπασε ποσοστό άνω του 5,5% πανιταλικά, αν και πάλεψε μόνη χωρίς να ενταχθεί σε κανενός είδους «συμμαχίες»...

Συνεπώς, η μεταστροφή του ιταλικού εκλογικού σώματος προς τα «δεξιά», δεν έγινε μόνο με την παράδοση της σκυτάλης της εξουσίας στον κεντροδεξιό «Οίκο της Ελευθερίας» και την ανάδειξη του κόμματος του Μπερλουσκόνι, «Φόρτσα Ιταλία» στην πρώτη και μη αμφισβητούμενη πολιτική δύναμη της Ιταλίας, αλλά και την αλλαγή πλεύσης προς συντηρητικότερη κατεύθυνση μέσα στους κόλπους της «κεντροαριστεράς», όπου εννοείται δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το τοπίο, τη στιγμή που πολλοί αναλυτές μιλούν για «αιματηρό ξεκαθάρισμα λογαριασμών».

Αυτή η αναμενόμενη μεταστροφή προς τα «δεξιά» της Ιταλίας, θα σηματοδοτήσει, εκτός της αλλαγής στο συσχετισμό δυνάμεων εντός της χώρας, και αλλαγή στο συσχετισμό δυνάμεων μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενόψει της διεύρυνσης και κυρίως της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης.

Οι επιπτώσεις που αναμένεται να έχει, φάνηκαν και από τη στάση αναμονής μεν, «επαγρύπνησης» δε, που υιοθέτησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι, της τέταρτης τη τάξει ευρωπαϊκής δύναμης και μίας εκ των οκτώ ισχυροτέρων χωρών του πλανήτη. Εξάλλου, τα περιθώρια είχαν στενέψει, αφ' ενός από την πανωλεθρία που υπέστη η ΕΕ, σε σχέση με τα μέτρα κατά της Αυστρίας, που είχε λάβει με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση του ακροδεξιού «Κόμματος της Ελευθερίας», του Γεργκ Χάιντερ, και αφ' ετέρου με την εξαφάνιση από τους Ιταλούς ψηφοφόρους, του πιο «εκρηκτικού» συστατικού στοιχείου του «Οίκου των Ελευθεριών», της «Λέγκας του Βορρά» του Ουμπέρτο Μπόσι, που θα μπορούσε να είναι η καλύτερη αφορμή για μια ρητορική και ίσως ακόμη και μέτρων κατά της Ιταλίας.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Διπλή αεροπορική τραγωδία

ΜΑΝΙΛΑ.-

Στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη στην προσπάθειά του να περισυλλέξει τα σώματα των θυμάτων από τη συντριβή, λίγες ώρες νωρίτερα, ενός άλλου επιβατηγού ελικοπτέρου. Η διπλή αεροπορική τραγωδία σημειώθηκε σε μια περιοχή εκτεταμένων ιχθυοκαλλιεργειών στο νησί Παλαουάν, 600 χλμ νοτιοδυτικά της Μανίλα. Συνολικά έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι, αφού δεν επέζησε κανένας από τους επιβαίνοντες και στα δύο ελικόπτερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ