ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Φλεβάρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Κρίσιμες ... κάλπες

Σε βαρύ κλίμα και μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις της ψηφοφορίας έληξαν, τελικά, οι κρισιμότερες, ίσως, εκλογές της 25ετούς ιρανικής ισλαμικής δημοκρατίας. Περίπου 46 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν σε 40.000 εκλογικά τμήματα να εκλέξουν τη νέα Βουλή μετά από μία, μάλλον, ανύπαρκτη προεκλογική εκστρατεία, καθώς οι τελευταίοι μήνες σημαδεύτηκαν από σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ «μεταρρυθμιστών» και «συντηρητικών».

Η «αναμέτρηση», που από αναλυτές χαρακτηρίστηκε ως η βαθύτερη πολιτική κρίση της ισλαμικής δημοκρατίας, κατέληξε στον αποκλεισμό 2.500 υποψηφίων «μεταρρυθμιστών» πολιτικών από το, ελεγχόμενο από τους «συντηρητικούς», Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης. Διαμαρτυρόμενοι απέσυραν την υποψηφιότητά τους άλλοι 1.179, με αποτέλεσμα ανάμεσα στους συνολικά 4.446 υποψηφίους, μόνο 250 να είναι «μεταρρυθμιστές».

Παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις της απερχόμενης «μεταρρυθμιστικής» κυβέρνησης να αναβληθούν οι εκλογές μέχρις ότου βρεθεί λύση, και παρά τις παραινέσεις της επιτροπής, η οποία εκτίμησε ότι η όλη αντιπαράθεση προκάλεσε σημαντικότατες ολιγωρίες στην οργάνωση των εκλογών, ο Χαμενεΐ επέμεινε στη διεξαγωγή τους. Το βάρος της πολιτικής αντιπαράθεσης, κατά συνέπεια, μεταφέρθηκε στο ποσοστό συμμετοχής, καθώς τα μεγαλύτερα «μεταρρυθμιστικά» κόμματα μποϊκοτάρισαν τις εκλογές και κάλεσαν τους ψηφοφόρους να πράξουν το ίδιο.

Προχωρώντας σε μια πρωτοφανή, για το ισλαμικό Ιράν, κίνηση, στελέχη της «μεταρρυθμιστικής» πτέρυγας, λίγο από πριν τις εκλογές, έστειλαν επιστολή στον Αγιατολάχ, κατηγορώντας τον ανοιχτά για «παραβίαση των ελευθεριών και των αρχών της ισλαμικής επανάστασης», κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση. Μάλιστα, ο αδελφός του Προέδρου Χαταμί, κορυφαίο στέλεχος της απερχόμενης κυβέρνησης και επικεφαλής του μεγαλύτερου «μεταρρυθμιστικού» κόμματος, δε δίστασε να διατυπώσει αίτημα αλλαγής, αν όχι κατάργησης, του ισλαμικού πολιτικού συστήματος.

Ο Χαμενεΐ ανταπέδωσε, κατηγορώντας τους «μεταρρυθμιστές» ότι «εμποδίζοντας το λαό να μετάσχει στις εκλογές βάλλουν κατά της ενότητας του ιρανικού έθνους και κατά της ισλαμικής επανάστασης». Οι ίδιοι αντέδρασαν, έχοντας αποκλειστεί από τα ΜΜΕ, με βροχή ηλεκτρονικών μηνυμάτων που καλούσαν τους ψηφοφόρους να μη «συμμετάσχουν στην κηδεία της ελευθερίας».

Σύμφωνα με τις πρώτες ανταποκρίσεις, η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν, όντως, σημαντικά χαμηλότερη από τις προηγούμενες βουλευτικές, το 2000, οπότε η συμμετοχή έφθασε το 67,2%. Ορισμένοι εκτιμούσαν ότι δεν αποκλείεται το ποσοστό συμμετοχής, φέτος, να μην ξεπεράσει το 40%. Εάν, όντως, είναι τόσο χαμηλό, οι «μεταρρυθμιστές», εκτός από ηθική δικαίωση, θα μπορούν να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα της όποιας κυβέρνησης να εκφράζει το σύνολο των Ιρανών.

Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο πρώην Πρόεδρος Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, γνωστός για τις «εξισορροπητικές» του τάσεις, δήλωνε ότι «είναι απολύτως λογικό, πολιτικές δυνάμεις της ισλαμικής επανάστασης να εξοργίζονται με ορισμένα πράγματα και να μποϊκοτάρουν τις εκλογές. Εχουν κάθε δικαίωμα να το πράττουν. Ξένες δυνάμεις, όμως, όπως οι ΗΠΑ, δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα παρέμβασης στις εσωτερικές μας υποθέσεις». Και ίσως, στα λόγια του, συμπυκνώνεται το βαθύτερο νόημα των πολιτικών εξελίξεων στο Ιράν.


Ε.Μ.

ΑΪΤΗ
Ταπεινοί, καταφρονεμένοι, εξοργισμένοι

Associated Press

Περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές του χρόνου. Ολοι με εξαιρετικά βίαιο τρόπο. Η βία βασιλεύει στην Αϊτή... Ενοπλες συμμορίες αναμεμειγμένες με απλούς ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα και απέλπιδα προσπαθούν.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχωρίσει κανέναν πια. Η παραπληροφόρηση βασιλεύει. Και πώς θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά όταν τέσσερις στους πέντε Αϊτινούς ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, δηλαδή το 80% του πληθυσμού, περισσότερο από το 50% δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ένας στους δύο είναι αναλφάβητος. Το εξωτερικό χρέος, συνέχεια του χρέους της ανεξαρτησίας, φτάνει τα 321 εκατομμύρια δολάρια. Μέσος όρος ζωής τα 49 χρόνια. Η Αϊτή καταλαμβάνει μια από τις τελευταίες θέσεις στους Δείκτες ανάπτυξης. Το 4% του πληθυσμού, ελέγχει το 64% του πλούτου. Η καταστροφή των δασών και η διάβρωση απειλούν να μετατρέψουν το έδαφός της σε έρημο.

Και η Αϊτή κινδυνεύει να γίνει πάλι μία «αποικία» προκειμένου να σωθεί... 200 χρόνια ακριβώς από την ανεξαρτησία της. Ηταν η πρώτη χώρα με μαύρους κατοίκους που έγινε ανεξάρτητη. Η Δύση δε φαίνεται να της το συγχώρεσε ποτέ και τώρα σπεύδει να τη «σώσει».

ΡΩΣΙΑ
Μυστήριο με τα νέα «στρατηγικά όπλα»

ΜΟΣΧΑ.- Τη βδομάδα που πέρασε, κορυφώθηκε η μεγάλη στρατιωτική άσκηση, που διεξάγουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εδώ και περίπου ένα μήνα. Την Τρίτη, υπό το βλέμμα του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, οι ρωσικές δυνάμεις, στα πλαίσια της άσκησης, πραγματοποίησαν δοκιμαστική εκτόξευση δύο πυραύλων τύπου RSM-54 από το υποβρύχιο «Νοβομοσκόφσκ», που, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, απέτυχε. Την επόμενη μέρα, ανακοινώθηκε ότι προβληματική ήταν και η εκτόξευση ενός ακόμα πυραύλου.

Ο Πρόεδρος Πούτιν, πάντως, δεν έδειξε να πτοείται. Μετά το πέρας των δοκιμών, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει όπλα ικανά να παραβιάσουν οποιαδήποτε «αντι-πυραυλική άμυνα». Ακολούθησε η τουλάχιστον «εντυπωσιακή» δήλωση του υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Γιούρι Μπαλουγιέφσκι, ότι ο στρατός δοκίμασε στη διάρκεια των ασκήσεων ένα τέτοιο «πειραματικό όπλο», το οποίο, πάντως, δε σκοπεύει να «αναπτύξει σύντομα».

Σύμφωνα με τον στρατηγό εν αποστρατεία Βλαντίμιρ Ντβόρκιν, ειδικό στα πυρηνικά όπλα, το νέο όπλο ενδεχομένως να είναι ένας καινούριος τύπος κεφαλής βαλλιστικού πυραύλου, που έχει την ικανότητα να πραγματοποιεί ελιγμούς, τόσο στη διάρκεια της πτήσης του, όσο και στη διάρκεια της τροχιάς του στην ατμόσφαιρα - ικανότητα που του επιτρέπει να παραβιάζει τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Είναι προφανές, παρά τις διαψεύσεις του Πούτιν, ότι ένα τέτοιο όπλο έχει ως στόχο την «αντιπυραυλική άμυνα» που σχεδιάζει η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, οπότε και θα έχει σοβαρές διεθνείς επιπτώσεις. Ωστόσο, οι επανειλημμένες αποτυχίες στη διάρκεια των ασκήσεων (και η γενικότερη κακή κατάσταση των ρωσικών δυνάμεων) προκαλούν αμφιβολίες για την ικανότητα της Μόσχας να προβεί σε μια τέτοια κίνηση. Το αν η Ρωσία μπορεί, τελικά, να αναπτύξει αυτό το όπλο θα παραμείνει μάλλον για καιρό μυστήριο...

ΝΕΠΑΛ
Μάχες, σφαγές, διαδηλώσεις και... γαλαζοαίματος τουρισμός

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Η εξοχότης του, ο μονάρχης Γκιανέντρα και η σύζυγός του Κομάλ, μετέδιδαν χτες ΜΜΕ του Νεπάλ, επισκέφθηκαν την πόλη Καλικότ, στο πλαίσιο της περιοδείας τους σε περιοχές που πλήττονται από τον εμφύλιο. Ωστόσο, ο βασιλιάς μάλλον πρέπει να δυσκολεύεται να πείσει τον οποιονδήποτε δεν είναι τυφλός οπαδός του: χτες στρατιώτες δολοφόνησαν «κατά λάθος» καταστηματάρχη στο φως της ημέρας, μόλις δύο ημέρες αφού στρατιώτες των Βασιλικών Ενόπλων Δυνάμεων είχαν σκοτώσει τρεις εργαζόμενους εκκλησιαστικής οργάνωσης επειδή «τους πέρασαν για μαοϊκούς αντάρτες». Επίσης χτες, στο συνεχιζόμενο εμφύλιο, ο στρατός ανακοίνωσε ότι «σκότωσε 7 μαοϊκούς αντάρτες» σε μάχη. Από την άλλη, οι μαοϊκοί «απήγαγαν δεκάδες μαθητές» του δημοτικού.

Κι ενώ ο εμφύλιος που έχει κοστίσει 9.000 ζωές συνεχίζει να προκαλεί γενικευμένη αιματοχυσία στη χώρα, ο βασιλιάς προσπαθεί να αμυνθεί έναντι των πολιτικών κομμάτων που συνεχίζουν να απαιτούν την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης που κατέλυσε πέρυσι, υποσχόμενος «εκλογές αργότερα φέτος». Αν ευαρεστηθεί. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το μεγαλύτερο εκ των οποίων είναι το ΚΚ Νεπάλ - Ενωμένο Μαρξιστικό Λενινιστικό, δε μοιάζουν να εμπιστεύονται ιδιαίτερα τις καλές του προθέσεις - χτες ανακοίνωσαν νέο γύρο διαδηλώσεων και πορειών εναντίον της καταστολής και για την αποκατάσταση μιας αληθινής δημοκρατίας στη χώρα, αρχής γενομένης από την 5η Μάρτη .



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ