ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Γενάρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Τραγικός απολογισμός του σεισμού 7,9 της κλίμακας Ρίχτερ

  Ισως οι νεκροί ξεπεράσουν τους 11.000

ΝΕΟΔΕΛΧΙ (ΑΠΕ-Γερμ. Πρακτ.- Ρόιτερ).-

Περισσότεροι από 11.000 ενδέχεται να είναι οι νεκροί από τον ισχυρότερο σεισμό που έπληξε την Ινδία τα τελευταία πενήντα χρόνια, καθώς χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από ερείπια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που μεταδόθηκαν από την ινδική τηλεόραση, 10.000 είναι πιθανόν να είναι οι νεκροί μόνον στην επαρχία Κουτς, όπου και εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού, μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Συνεργεία διάσωσης εργάζονται αδιάκοπα, προσπαθώντας να ανασύρουν παγιδευμένους από τα ερείπια και, αν και στις επιχειρήσεις συμμετέχει και ο στρατός, δεν έχει γίνει δυνατόν να φθάσουν σε πολλές απομονωμένες περιοχές από τις οποίες φθάνουν πληροφορίες για όλο και περισσότερους νεκρούς.

Ορισμένες από τις πόλεις στις πληγείσες περιοχές έχουν ισοπεδωθεί τελείως, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους άστεγους, ενώ οι τραυματίες τοποθετούνται στους 30.000, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Αταλ Μπιχάρι Βατσπαγί ζήτησε την κινητοποίηση των εθελοντών και των φιλανθρωπικών οργανώσεων, για να προσφέρουν βοήθεια στο κρατίδιο του Γκουζαράτ και σε άλλες πληγείσες περιοχές, ενώ φτάνουν προσφορές βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα, χωρίς να έχει υπάρξει απάντηση από την ινδική κυβέρνηση.

Στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπούσερ δήλωσε ότι «μέχρι οι Ινδοί να μας πουν τι χρειάζονται και τι θέλουν, δε θα κινητοποιηθούμε».

ΓΑΛΛΙΑ
Προειδοποιητικές μαζικές διαδηλώσεις

Από τη μεγάλη κινητοποίηση στο Παρίσι

Associated Press

Από τη μεγάλη κινητοποίηση στο Παρίσι
Μαζικό εντυπωσιακό «παρών» έδωσαν οι Γάλλοι εργαζόμενοι, ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, στις πρώτες προειδοποιητικές κινητοποιήσεις τους για την υπεράσπιση του συνταξιοδοτικού τους προγράμματος. Οι διαδηλώσεις, που συνοδεύτηκαν από 24ωρη απεργία στους περισσότερους τομείς, παρέλυσαν τη χώρα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους περισσοτέρων από 65 πόλεων, προειδοποιώντας ότι πρόκειται για «ένα πρώτο δείγμα» των διαμαρτυριών που θα ακολουθήσουν.

Αν και το μέγιστο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, των οποίων οι διαπραγματεύσεις με την Ενωση Εργοδοτών - MEDEF κατέρρευσαν στα μέσα Δεκεμβρίου, εξαιτίας της επιμονής της MEDEF να προχωρήσει σε επέκταση του συνταξιοδοτικού ορίου από τα 40 στα 45 χρόνια εργασίας, άμεση ήταν η εκδήλωση συμπαράστασης από τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα, τα οποία, από την πλευρά τους, φοβούνται ότι σε περίπτωση που υιοθετηθεί κάποιο νέο μέτρο στον ιδιωτικό τομέα θα συμπαρασύρει σε ανάλογες εξελίξεις και το δημόσιο. Η MEDEF, επικαλούμενη το δεδομένο της αύξησης του αριθμού των συνταξιούχων «λόγω της επιμήκυνσης του μέσου όρου ζωής», κινδυνολογεί περί κατάρρευσης της γαλλικής οικονομίας, προκειμένου να πετύχει μείωση των εργοδοτικών εισφορών για τη συνταξιοδότηση.

Το ρόλο του Ποντίου Πιλάτου επέλεξε, πάλι, η γαλλική κυβέρνηση καθώς, από τη μία πλευρά, ο Λιονέλ Ζοσπέν τάσσεται υπέρ της διατήρησης του υπάρχοντος καθεστώτος, από την άλλη, όμως, «αλληθωρίζει» προς τους εργοδότες που του «υπενθύμισαν» ότι σε ένα χρόνο θα πρέπει να αντιμετωπίσει βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Και φυσικά η καλλιέργεια ενός εντεινόμενου κλίματος «αβεβαιότητας και αστάθειας» δε θα τον βοηθήσει στην αναμενόμενη αναμέτρησή του με τον νυν Πρόεδρο Ζακ Σιράκ.


Ε.Μ.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Αδήριτη ανάγκη η συντονισμένη δράση

ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ και ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Οι ταυτόχρονες μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις ευρωπαϊκές θυγατρικές της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας του κόσμου, της πολυεθνικής General Motors Corp., στη Γερμανία, την Αγγλία, την Ισπανία, το Βέλγιο και άλλες χώρες, πέτυχε στο βασικό της στόχο: στην καταγγελία της πολιτικής των απολύσεων (5.000 μέσα σε 17 μήνες σχεδιάζουν οι αδίστακτοι ιθύνοντες των θυγατρικών, ελέω θήρευσης του κέρδους).

Ωστόσο, η επιτυχημένη κινητοποίηση σε διεθνές επίπεδο ενός τεράστιου αριθμού εργαζομένων -15.000 στη Γερμανία, 8.000 στη Βρετανία, αρκετών χιλιάδων στην Ισπανία- δίνει κι ένα επιπλέον μήνυμα: απέναντι στην «παγκοσμιοποίηση» των επιχειρήσεων, οι εργαζόμενοι μπορούν να αντιτάξουν μια δική τους: την παγκοσμιοποίηση του αγώνα τους. Ο Κλάους Τσβίκελ, πρόεδρος του γερμανικού συνδικάτου της βιομηχανίας του μετάλλου και της αυτοκινητοβιομηχανίας, IG Metall, τη θεωρεί αναγκαία προϋπόθεση για την αντίσταση των εργαζομένων. «Η δομή των εργατικών συνδικάτων στην Ευρώπη πρέπει να αλλάξει», συνοψίζει, «να διευρυνθεί. Κατ' αρχάς χρειάζεται μια περίοδος ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ των συνδικάτων και της επέκτασής τους». Στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα προβλήματα των εργαζομένων θα γίνονται, προοδευτικά, όλο και πιο στενά συνδεδεμένα. Ενα από αυτά, σημειώνει το προχτεσινό -26/1- φύλλο των Times (Λονδίνο), είναι ότι οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις θα πιέσουν προσεχώς για την εξάλειψη πολλών από τα συνδικάτα...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Γιατροί εμπορεύονταν θυμοειδείς αδένες παιδιών!

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Σοκ προκάλεσε χτες η παραδοχή εκπροσώπου του παιδιατρικού νοσοκομείου «Αλντερ Χέι» στο Λίβερπουλ, πως παιδοχειρουργοί του νοσοκομείου είχαν αφαιρέσει τους θυμοειδείς αδένες παιδιών στη διάρκεια εγχείρησης καρδιάς, τους οποίους στη συνέχεια έστειλαν σε εργαστήρια της φαρμακοβιομηχανίας «Αβέντις-Παστέρ» στη Γαλλία, με αντίτιμο... την εισροή κεφαλαίων στα ταμεία του νοσοκομείου!

Αίσθηση επίσης προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο εκπρόσωπος του νοσοκομείου «Αλντερ Χέι» επιβεβαίωσε την παράνομη λήψη ζωτικών οργάνων από τους μικρούς ασθενείς. Οπως είπε: «Το νοσοκομείο προφανώς λυπάται εάν αυτές οι πληροφορίες προκαλούν οποιοδήποτε είδος θλίψης στους γονείς»!!!

Επιπλέον, εκπρόσωπος της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας «Αβέντις-Παστέρ» είχε δηλώσει σε χτεσινό ρεπορτάζ του δορυφορικού τηλεοπτικού σταθμού «Σκάι», πως αγόραζε τους θυμοειδείς αδένες παιδιών προς πέντε στερλίνες έκαστον από το παιδιατρικό νοσοκομείο «Αλντερ Χέι»!

Τέτοια ανατριχιαστικά περιστατικά συνέβησαν αναρίθμητες φορές στη διάρκεια της περιόδου 1991-1993. Σύμφωνα δε και με δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Υγείας Αλαν Μίλμπαρν, η αφαίρεση θυμοειδών αδένων από παιδιά στη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων στην καρδιά, στις οποίες υποβάλλονταν μικροί ασθενείς «ήταν μία πρακτική διαδικασία που δε συνέβαινε μόνον στο παιδιατρικό νοσοκομείο "Αλντερ Χέι" αλλά και σε άλλα βρετανικά νοσοκομεία»... Ο υπουργός ανακοίνωσε την άμεση διενέργεια διοικητικής έρευνας για τον εντοπισμό και τιμωρία των ενόχων...

Η χτεσινή αποκάλυψη είναι μόνο ένα από τα σκάνδαλα που ξεσπούν τα τελευταία χρόνια στο νοσοκομείο «Αλντερ Χέι» του Λίβερπουλ, καθώς μόλις προσφάτως και μετά από καταγγελίες γονιών, εκπρόσωπος του νοσοκομείου αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως γινόταν λήψη και αποθήκευση ζωτικών οργάνων από νεογέννητα που μόλις είχαν αποβιώσει δίχως την παραμικρή ενημέρωση των γονέων.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Διαρκής και σκληρός ο αγώνας

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, με κυρίαρχη την πρόκληση της καταπολέμησης της φτώχειας, καθιστούν στρατηγικής σημασίας και επιβεβλημένη την επιλογή της κυβερνητικής συνεργασίας με το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και το Κογκρέσο Νοτιοαφρικανικών Συνδικαλιστικών Ενώσεων τονίζει, ανάμεσα σε πολλά άλλα, στο «Ρ» ο οικονομικός διευθυντής του Νοτιοαφρικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος Θάμπα Μουφαμάντι

Σελίδες: 28 - 29



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ