ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Απρίλη 2002
Σελ. /48
«ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΤΩΡΑ»
Χρέος της Αυτοδιοίκησης ο αγώνας κατά των ναρκωτικών

Eurokinissi

Το χρέος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αναδείξει τον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά ως ένα βασικό συστατικό της καθημερινής της δράσης, ως ένα βασικό πεδίο συσπείρωσης και ενεργοποίησης των κοινωνικών ομάδων, υπογράμμισε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Αγάπιος Σαχίνης σε μεγάλη εκδήλωση με θέμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο η δημοτική παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» συμμετείχαν μαζικοί φορείς της πόλης, εκπρόσωποι του συλλόγου γονέων εξαρτημένων ατόμων, εκπαιδευτικοί, γυναικείες οργανώσεις, εκπαιδευτικοί, μέλη της διοίκησης της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας κ.ά.

Ο Αγ. Σαχίνης παρουσίασε αναλυτικότερα τη δράση της παράταξης τα τελευταία χρόνια μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο για το ζήτημα των ναρκωτικών, επισήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης και της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αποποίηση των ευθυνών τους κύρια στον τομέα της πρόληψης και της επανένταξης απεξαρτημένων ατόμων,

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι δύο συμβουλευτικοί σταθμοί του Δήμου Θεσσαλονίκης επιχορηγήθηκαν με το ποσό των 40 εκατ. δραχμών το χρόνο, όταν μόνο για μία συναυλία διάρκειας 54 λεπτών δαπανήθηκαν από το Δήμο 48 εκατ.δραχμές!

Παρουσιάζοντας τις θέσεις της παράταξης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο Αγ. Σαχίνης πρότεινε:


Motion Team

-- Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα ενισχύει την απεξάρτηση των χρηστών προβάλλοντας και στηρίζοντας το έργο των θεραπευτικών κοινοτήτων. Που θα προβάλει την αγωνιστική στάση ζωής χωρίς ναρκωτικά, που θα παλεύει για την ενθάρρυνση δημιουργικών δραστηριοτήτων της νεολαίας με την ανάπτυξη του αθλητισμού, του πολιτισμού. Μια ΤΑ που θα αγωνίζεται ενάντια στην ανεργία, την ανέχεια, την ανασφάλεια, το άγχος της επιβίωσης.

-- Εξάντληση των περιθωρίων που έχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για τη διευκόλυνση της εισόδου των απεξαρτημένων στην εργασία.

-- Τη δημιουργία σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα ενός συμβουλευτικού σταθμού για τη στήριξη των εξαρτημένων, αλλά και των οικογενειών τους.

Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν οι Φ. Καλοτεράκης, Παναγιώτης Γεωργάκας και Γ. Μπουτάρης οι οποίοι αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που γίνονται από τις «ΙΘΑΚΗ» και «ΑΡΓΩ» με τα προγράμματα αποκατάστασης που υλοποιούν, ενώ επισήμαναν τις δυσκολίες που συνάντησαν από τη διοίκηση του Δήμου στο γνωστό πλέον θέμα της δημιουργίας συμβουλευτικού σταθμού στα Λαδάδικα.

«Θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση που πέρα από το να εκφράζει άποψη για το πώς θα αντιμετωπίσουμε ευαίσθητα κοινωνικά φαινόμενα, όπως αυτό που συζητάμε, θα αγωνίζεται, όχι απλώς εκλιπαρώντας τον οίκτο μιας κεντρικής εξουσίας, αλλά παίρνοντας πρωταγωνιστικές θέσεις και εκφράζοντας επιλογές για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων», επισήμανε στην ομιλία του ο Π. Γεωργάκας, υπεύθυνος του προγράμματος απεξάρτησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Ο Γ. Μπουτάρης εξηγώντας τους λόγους της συμπαράταξής του με τη δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη - Τώρα» τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη «θα πρέπει να διοικείται από άτομα πιο ευαίσθητα, πιο ικανά και να μην έχουμε εκδηλώσεις ή σπατάλες σαν αυτές του Δήμου που μας κάνουν και ντρεπόμαστε γι' αυτά που συμβαίνουν».

Παρέστησαν και έκαναν παρεμβάσεις ο Διονύσης Ψωμιάδης, πρόεδρος της ΕΠΜΣ, ο Κ. Λεβέντης ΓΓ ΕΠΜΣ, ο Κ. Δρούτσας, πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, η Β. Αλιπλιώτου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων εξαρτημένων ατόμων, ο Χρ. Μέλιος, διευθυντής Γυμνασίου - Λυκείου Κωφών, ο ιατροδικαστής Δ. Ψαρούλης, από την Αντιπολεμική Επιτροπή ο Μ. Λιάκος, από την Αντιπολεμική Κίνηση ο Λευτ. Κωνσταντινίδης, ο Ν. Χριστάνης μέλος της Γραμματείας ΝΑΣΥ, ο Θ. Κυριακίδης ΓΓ του ΕΚΘ, ο Ν. Ζώκας γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, ο Κ. Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Δ. Ανανιάδης, ο Ν. Σκαμπαρδώνης κ.ά.


Ερώτηση:

Ποια η στάση και η πραχτική των άλλων δυνάμεων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ), στα οικονομικά της ΤΑ;

Απάντηση:

Στα βασικά αυτά ζητήματα που καθορίζουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα και περιεχόμενο της ΤΑ, οι άλλες δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ), ανεξάρτητα από δευτερεύουσες διαφορές, κρατούν την ίδια στάση. Πώς φαίνεται αυτό;

Στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) συμφώνησαν να αφαιρεθούν πόροι της ΤΑ ύψους 10 δισ. δραχμών και να δοθούν υπέρ της «σύγκλισης» στην ΟΝΕ.

Η κυβέρνηση αξιοποίησε αυτή την απόφαση, με τη συναίνεση της ΚΕΔΚΕ και με ειδικές διατάξεις σε διάφορους νόμους, έχει μέχρι σήμερα παρακρατήσει περίπου 155 δισ. δραχμές από την ΤΑ.

Συμφώνησαν επίσης στην ανάληψη φορολογικής εξουσίας από την ΤΑ για την εξασφάλιση δήθεν της οικονομικής της αυτοτέλειας. Μιλούν για ανακατανομή φόρων ανάμεσα στα επίπεδα διοίκησης και δε μιλούν για δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση υπέρ των εργαζομένων για ανακατανομή των φορολογικών εσόδων προς όφελός τους. Ετσι διατηρείται και ενισχύεται και στο επίπεδο της ΤΑ η αντιλαϊκή φορολογία. Οταν μιλούν για «εξέλιξη των εσόδων» εννοούν την αύξηση της φορολογίας σε βάρος των δημοτών.

Λένε ότι ο δημότης πρέπει να ξέρει τα έξοδα της ΤΑ, δηλαδή να καταλαβαίνει ότι θα πληρώσει για μια παροχή. Ετσι επιδιώκουν να τον οδηγούν στον περιορισμό των διεκδικήσεών του και να διαμορφώνει συνείδηση αποδοχής, συναίνεσης σ' αυτή την πολιτική.


Στην ΤΑ έχει μεταφερθεί η είσπραξη και διαχείριση του ΦΑΠ (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας) που έγινε ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) με το οποίο επίσης συμφώνησαν.

Ετσι απαλλάχτηκαν ουσιαστικά μεγαλοϊδιοκτήτες, εταιρίες απ' αυτόν. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 500 εκατ. έπρεπε να πληρώνει με το ΦΑΠ 6.750.000 το χρόνο. Με τον ΤΑΠ πληρώνει το πολύ 175.000 δρχ. το χρόνο.

Ταυτόχρονα οι μικροϊδιοκτήτες που μέχρι, εκείνη τη στιγμή, απαλλάσσονταν από το ΦΑΠ, σήμερα πληρώνουν με το ΤΑΠ, ενώ οι δήμοι με τα ακριβότερα ακίνητα εισπράττουν και άρα μπορούν να διαθέσουν περισσότερα χρήματα ανά κάτοικο.

Αυτές οι δυνάμεις λένε ότι υπερασπίζονται τις διατάξεις του Ν. 1828/89 που καθορίζει τους πόρους της ΤΑ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα όμως στα όργανα της ΤΑ, ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ, υπερασπίζονται σαν θετική την αναθεώρηση του Συντάγματος για την ΤΑ και την αναδιατύπωση του άρθρου 102 του Συντάγματος, για τους πόρους της.

Με την αναθεώρηση καταργήθηκε η υποχρέωση του κράτους για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων και αντικαταστάθηκε με την υποχρέωση απλώς του κράτους να λαμβάνει νομοθετικά κανονιστικά και δημοσιονομικά μέτρα για να μπορεί η ΤΑ να εξασφαλίσει την οικονομική της αυτοτέλεια, όπως π.χ. η δυνατότητα τοπικής φορολογίας που προβλέφτηκε στο ίδιο άρθρο, και επιδίωκαν ΠΑΣΟΚ ΝΔ και ΣΥΝ μαζί.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει πιστά τη νομοθεσία της ΝΔ η οποία με νόμο «ερμήνευσε» το νόμο 1828/89 και καθόριζε ότι από το φόρο εισοδήματος προηγουμένων ετών (ΠΟΕ) δε δικαιούται τίποτε η ΤΑ, σαν μην είναι φόρος εισοδήματος από τον οποίο η ΤΑ έπρεπε να πάρει 20% όπως όριζε ο 1828/89. Παρ' όλο ότι σαν αντιπολίτευση υποσχόταν την κατάργησή του. Ετσι χάθηκε και αυτός ο πόρος από την ΤΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ