ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Στο πλευρό του αγωνιζόμενου παλαιστινιακού λαού

Από την Πέμπτη το πρωί βρίσκεται στα παλαιστινιακά εδάφη 5μελής αποστολή γιατρών και νοσηλευτών της Επιτροπής Υγείας - Πρόνοιας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του

Αλλος ένας... μεγάλος «τρομοκράτης», θύμα της ισραηλινής βαρβαρότητας στη Βόρεια Γάζα

Associated Press

Αλλος ένας... μεγάλος «τρομοκράτης», θύμα της ισραηλινής βαρβαρότητας στη Βόρεια Γάζα
«Αν δεν έρθει κανείς εδώ επιτόπου δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της τραγωδίας, της κτηνωδίας και την ατέλειωτη υπομονή αυτού του ηρωικού λαού και τη μεγαλειώδη αντίστασή του». Μ' αυτά τα λόγια προσπάθησε να μεταφέρει χτες ο Αλέκος Τομαράς τις συγκλονιστικές στιγμές που ζουν οι πέντε γιατροί και νοσηλευτές της Επιτροπής Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ που βρίσκονται απ' το πρωί της Πέμπτης κοντά στο λαό της Παλαιστίνης.

Οι γιατροί και νοσηλευτές του ΠΑΜΕ (στην αποστολή συμμετέχουν επίσης οι Χρήστος Παπάζογλου, Κοσμάς Αλεξίου, Νανά Γκιόκα και Εύα Πολύζου) που βρίσκονται εκεί προκειμένου να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στο δοκιμαζόμενο λαό, επισκέφτηκαν την Παρασκευή την πόλη Ναμπλούς, που βομβαρδίστηκε την περασμένη βδομάδα, όπου είχαν συναντήσεις με την ηγεσία των συνδικάτων της περιοχής και στη συνέχεια με τον εκπρόσωπο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, υπεύθυνο για αυτή την περιοχή. Στις συναντήσεις αυτές ακούστηκαν συγκλονιστικά στοιχεία για την κατάσταση στην Παλαιστίνη, για τα συντριπτικά πλήγματα που δέχεται η εργατική τάξη της Παλαιστίνης εξαιτίας της κτηνώδους πολιτικής που εφαρμόζει το Ισραήλ. Οπως τόνισαν, το Ισραήλ δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των υποδομών και επιβάλλει οικονομικό αποκλεισμό με αποτέλεσμα η ζωή των εργαζομένων να έχει γίνει μαρτύριο. Στη Ναμπλούς η ανεργία φτάνει το 70%, όσοι εργάζονται έχουν πέντε ως έξι μήνες να πληρωθούν, η κοινωνική ζωή των Παλαιστίνιων βάλλεται με βάναυσο τρόπο, πολλοί Παλαιστίνιοι εξαναγκάζονται να φεύγουν απ' τα σπίτια τους και υπάρχουν πολλά εγκαταλειμμένα και απροστάτευτα παιδιά.

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί και στο νοσοκομείο της πόλης, όπως διαπίστωσε η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και απ' τη συνάντηση που είχε με το διευθυντή του. Σαν αποτέλεσμα της πολύπλευρης επίθεσης, οι ελλείψεις είναι πάρα πολύ μεγάλες, ενώ το λιγοστό προσωπικό του νοσοκομείου κάνει προσπάθεια που ξεπερνάει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Στο νοσοκομείο δεν υπάρχουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων (αναισθησιολόγοι, αγγειοχειρουργοί κ.ά.). Σ' αυτή την οδυνηρή κατάσταση ήρθε και η εγκληματική απόφαση μεγάλων εταιρειών ιατρικού υλικού και αντιδραστηρίων να διακόψουν τη χορήγηση αντιδραστηρίων για τον έλεγχο του υπό μετάγγιση αίματος, γιατί δεν έχουν πληρωθεί οι οφειλές του νοσοκομείου.

Η αντιπροσωπεία έζησε και μετέφερε την ταπείνωση των μπλόκων. Το μαρτύριο, μέσα στο έδαφος της Παλαιστίνης ώρες ολόκληρες να στήνονται άνθρωποι κάτω από τα πολυβόλα των στρατιωτών, γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά, για να υποβληθούν στον εξευτελιστικό έλεγχο για να τους επιτραπεί, αν τους επιτραπεί, να πάνε στο χωριό τους ή σε μια άλλη πόλη.

Χτες οι γιατροί και νοσηλευτές του ΠΑΜΕ επισκέφτηκαν το νοσοκομείο της Ραμάλας, το τείχος της πόλης όπου έζησαν το μαρτύριο του καταπιεζόμενου παλαιστινιακού λαού. Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ αναμένεται αύριο να επιστρέψει στην Αθήνα.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Στα πρόθυρα περιφερειακής κρίσης

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.- Η όξυνση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην αδύναμη μεταβατική κυβέρνηση του προέδρου Αμπντουλαχί Γιουσούφ (που εγκαταστάθηκε στην Μπαϊντόα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ) και τους Σομαλούς ισλαμιστές (που ελέγχουν απ' τις αρχές Ιούνη το Μογκαντίσου) δεν εξελίσσεται πλέον σε μία ακόμη «εσωτερική» κρίση που μαστίζει την επί της ουσίας ακυβέρνητη, απ' το τέλος της δικτατορίας του Σιαντ Μπαρ, στις αρχές της δεκαετίας του '90, χώρα. Η αδιαμφισβήτητη κρίση αντανακλάται στην προχτεσινή δεύτερη (μέσα σε μία βδομάδα) δολοφονία του υπουργού Ομοσπονδιακών και Συνταγματικών Υποθέσεων της μεταβατικής κυβέρνησης στην Μπαϊντόα, στην παραίτηση 18 εκ των 102 υπουργών της και στις μαζικές διαδηλώσεις που διαδραματίζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στο Μογκαντίσου από χιλιάδες φιλοϊσλαμιστές διαδηλωτές με συνθήματα υπέρ της κήρυξης «ιερού πολέμου» στους «Αιθίοπες εισβολείς»...

Οπως διαφαίνεται, η υπόθεση προσλαμβάνει πλέον χαρακτηριστικά περιφερειακής έντασης που ενδεχομένως να σηματοδοτήσουν μία σειρά επικίνδυνων εξελίξεων - ακόμη και ανάφλεξης του πολέμου - στο Κέρας της (ανατολικής) Αφρικής. Ως επί το πλείστον, επειδή οι δύο πλευρές έχουν πάρει θέσεις αντιπαράθεσης έχοντας στο πλευρό τους η μεν μεταβατική σομαλική κυβέρνηση την Αιθιοπία και οι οπλαρχηγοί της «Ενωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων» την Ερυθραία. Γειτονικές χώρες που τη διετία 1998-2000 είχαν εμπλακεί σε αιματηρό πόλεμο και έκτοτε διατηρούν όχι ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις που διαταράσσονται κατά διαστήματα από περιστατικά έντασης στη μεθόριο αμφοτέρων των χωρών. Οσον αφορά στην Αιθιοπία, η εμπλοκή της ενσαρκώνεται στην παρουσία αρκετών εκατοντάδων στρατιωτών στις πόλεις Μπαϊντόα και Ουατζίντ που αναπτύχθηκαν με την άδεια του μεταβατικού προέδρου Γιουσούφ (μολονότι ο ίδιος το αρνείται). Η παρουσία των Αιθιόπων στρατιωτών επιβεβαιώθηκε, προ ημερών, απ' τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Σομαλία Φρανσουά Λουσένι Φολ. Ωστόσο, ο ίδιος δεν μπόρεσε να καταγράψει αντίστοιχα την παρουσία στρατευμάτων απ' την Ερυθραία, η οποία προς το παρόν φαίνεται πως περιορίζεται στην παροχή ηθικής και οπλικής υποστήριξης στους Σομαλούς ισλαμιστές με έδρα το Μογκαντίσου.

Οι απόπειρες της Αφρικανικής Ενωσης να αποκλιμακώσει την κρίση με την αποστολή «ειρηνευτικών στρατευμάτων» (ανάλογων με αυτών που έχει αναπτύξει η αποτυχημένη, ως τώρα, αποστολή της στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν) δεν πείθει τους ισλαμιστές στο Μογκαντίσου που θεωρούν - μετά τη σαρωτική νίκη τους επί των φιλοαμερικανών πολέμαρχων στις αρχές Ιούνη - τη μεταβατική κυβέρνηση «εύκολο αντίπαλο». Πάντως το «παιχνίδι» είναι «ανοιχτό» στην περιοχή, και τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων δε θα αργήσουν να εμφανιστούν ακόμα πιο ξεκάθαρα...

ΙΤΑΛΙΑ
Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Πρόντι

ΡΩΜΗ.--

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μέρες την Παρασκευή η λεγόμενη «κεντροαριστερή» κυβέρνηση της Ιταλίας από τη Γερουσία με 161 ψήφους υπέρ και καμία κατά, αφού ο συνασπισμός του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι απείχε της ψηφοφορίας.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί το ζήτημα της επέκτασης της παραμονής των ιταλικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και τη χρηματοδότησή τους, κάτι που προωθούσε η κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι, ωστόσο, ο Ιταλός πρωθυπουργός φοβούμενος μια πιθανή διάσπαση της κυβέρνησής του προσέφυγε σε ψηφοφορία για να εκφραστεί η εμπιστοσύνη των Ιταλών γερουσιαστών προς την κυβέρνηση. Και αυτό επειδή 16 γερουσιαστές, προερχόμενοι από το «Κόμμα Κομμουνιστικής Επανίδρυσης», το «Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών» και το «Κόμμα των Πρασίνων» (κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση), με ανακοίνωσή τους πριν μερικές βδομάδες είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην επέκταση της παραμονής των ιταλικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, επισημαίνοντας ότι η πολιτική αυτή δεν έχει καμία διαφορά με αυτήν που εφάρμοζε η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ δήλωναν πως θα το καταψήφιζαν στη Γερουσία.

Ετσι βρέθηκε μια... λύση και με την ψήφο εμπιστοσύνης, οι 16 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης και όχι για την επέκταση την παραμονής των ιταλικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Σημειώνεται ότι στην Ιταλία, η κυβέρνηση συχνά συνδέει νομοσχέδια με ψηφοφορίες για να εκφραστεί η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ώστε να επιταχυνθεί η έγκριση των νομοσχεδίων και να αποφευχθούν μακροχρόνιες συζητήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ