ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Οψιμο ενδιαφέρον του δημάρχου για συμμετοχή αφού άρχισαν τα έργα

«Συμπαράταξη για την Αθήνα»: Προκαλεί απογοήτευση ο ευκαιριακός τρόπος, που αντιμετωπίζονται τα μεγάλα προβλήματα της πόλης

Και ξαφνικά, ο δήμαρχος Αθηναίων θυμήθηκε ότι ο Δήμος πρέπει να διεκδικήσει τη συμμετοχή του στη διαμόρφωση και λήψη των αποφάσεων, που αφορούν στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. Αυτό τουλάχιστον θέλησε να δείξει ο ίδιος, με μια σχετική αναφορά του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. Μόνο που το ενδιαφέρον του δημάρχου να ενημερώσει σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράστηκε όψιμα, αφού πρώτα άρχισε η εφαρμογή των σχεδίων ενοποίησης και αφού ήδη ο δήμαρχος το προηγούμενο διάστημα είχε φροντίσει να ορίσει μόνος του τον εκπρόσωπό του στην εταιρία, γράφοντας - όπως κατ' επανάληψη κάνει - στα παλιά του παπούτσια το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η όψιμη διεκδίκηση που ανακοίνωσε ο δήμαρχος έρχεται μετά από επανειλημμένες αρνήσεις της Δημοτικής Αρχής στο αίτημα της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» να συζητήσει και να διαμορφώσει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο για τα μείζονα ζητήματα που προκύπτουν από τα σχέδια ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων. Στην πραγματικότητα, ο δήμαρχος επιχειρεί να συγκαλύψει προκλητικές αυθαιρεσίες της Διοίκησης του Δήμου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο πίστευε πως ο Δήμος εκπροσωπείται άτυπα στην Εταιρία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων από τον κ. Τριποδάκη, τον οποίον διόρισε η Δημοτική Αρχή, ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου.


Τελικά, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο - μετά από ενημέρωση για τη δράση και το πρόγραμμα της Εταιρίας Ενοποίησης που έκανε ο πρόεδρός της, Γ. Καλαντίδης - αποκαλύφθηκε πως ο Δήμος εκπροσωπείται σ' αυτήν από τον σύμβουλο του δημάρχου, Ν. Γκόλια.

Την «είδηση» αναγκάστηκε να ανακοινώσει ο ίδιος ο Δ. Αβραμόπουλος, μετά τη σχετική αναφορά στο θέμα του Γ. Καλαντίδη, ο οποίος είπε πως η συμμετοχή του Δήμου Αθηναίων στην Εταιρία Ενοποίησης έπρεπε να είναι θεσμικά κατοχυρωμένη.

Κάτι που είπε ακολούθως ο Δ. Αβραμόπουλος πως θα ζητήσει από τον Κ. Σημίτη, καθώς - όπως τώρα πια εκτιμά - «παραβιάζονται τα συνταγματικά δικαιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ο ίδιος εξακολουθεί να θεωρεί αυτονόητο πως μπορεί να προσπερνά τον αποφασιστικό ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου και να δρα ερήμην του. Ταυτόχρονα, θεωρεί πως μπορεί να κρατά στην άγνοια το Σώμα για τα τεκταινόμενα στην Εταιρία Ενοποίησης, όταν ο ίδιος ενημερώνεται, τόσο από τον όποιον εκπρόσωπο του Δήμου, όσο και από τον Γ. Καλαντίδη - όπως είπε και ο ίδιος.

Τη στάση της Δημοτικής Αρχής κατήγγειλε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης», Λεων. Αυδής, ζητώντας εξηγήσεις από τον δήμαρχο, γιατί «τώρα, διεκδικεί την αναγκαία συμμετοχή του στην Εταιρία Ενοποίησης». Οταν - όπως υπογραμμίζεται και σε ανακοίνωση της «Συμπαράταξης» - «κατά τη διάρκεια της μελέτης των έργων, κατά την ίδρυση της "Εταιρίας Ενοποίησης", κατά τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες σχεδιασμών για τις πλατείες και τις συνοικίες, ο κ. δήμαρχος δε διεκδίκησε καμία συμμετοχή του Δήμου».

Αντίθετα, η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα που προβλήθηκε επανειλημμένα και από την «Αγωνιστική Συνεργασία» κατά την προηγούμενη δημαρχιακή θητεία και από τη «Συμπαράταξη» κατά την τρέχουσα θητεία, να συζητήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα και να διαμορφωθούν θέσεις του Δήμου για τα μείζονος σημασίας θέματα που προκύπτουν. Μάλιστα, η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε να πληροφορήσει τη «Συμπαράταξη» με ποια πράξη, ποιου οργάνου, ορίστηκε ο εκπρόσωπος του Δήμου στην Εταιρία Ενοποίησης και ποιες είναι οι θέσεις και οι κατευθύνσεις που υποστηρίζει.

Στην ανακοίνωσή της, η «Συμπαράταξη» καταλήγει: «Η όψιμη διεκδίκηση συμμετοχής του Δήμου Αθηναίων γεννά ερωτηματικά για τους λόγους που υπαγορεύουν την πρόσφατη απόφαση του δημάρχου και προκαλεί απογοήτευση για τον ευκαιριακό τρόπο, με τον οποίο, κατά τις εκάστοτε περιστάσεις και συγκυρίες, αντιμετωπίζονται τα μεγάλα προβλήματα της πόλης».

Πάντως, από την ενημέρωση που έκανε στο Σώμα ο Γ. Καλαντίδης για τη δράση της Εταιρίας Ενοποίησης, προέκυψε πως ορισμένες παρεμβάσεις θα αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία περιοχών (όπως έγινε στο Γκάζι), η κυκλοφορία σε συγκεκριμένες οδούς θα επιβαρυνθεί, οι χρήσεις γης θα αλλάξουν, η πρόσβαση κατοίκων στα σπίτια τους θα δυσκολέψει...


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η βασιλόπιτα της εξουσίας

Το έθιμο κρατάει από πολύ παλιά. Ο εξουσιαστής - πρωθυπουργός θα καλέσει κοντά του όλο τον κόσμο, για να κόψουν και να μοιράσουν - λέει - την πατροπαράδοτη ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ. Σ' αυτή την... πατροπαράδοτη γιορτή όμως γίνονται τόσα μασκαραλίκια, που πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτή η εκδήλωση θα έπρεπε να διοργανώνεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Παραμένει όμως μέχρι αυτή τη στιγμή εκεί που βρίσκεται.

Κάποια στιγμή, λοιπόν, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, σήμερα τον λένε Κώστα Σημίτη, χτες τον λέγανε Ανδρέα Παπανδρέου, προχτές Κωνσταντίνο Καραμανλή και αύριο ποιος ξέρει ποιος θα μας προκύψει, θα ζητήσει από τον παρατρεχάμενό του ένα μαχαίρι και κείνος θα τον ρωτήσει. Ποιο απ' όλα να φέρω πρόεδρε; Εκείνο το πριονωτό που πετσοκόβουμε τα εισοδήματα των εργαζομένων ή το άλλο το ίσιο, που λιανίζουμε τις κοινωνικές δαπάνες;

- Αυτά τα μαχαίρια δεν είναι για τη σημερινή εκδήλωση, του απαντά ο Μεγάλος. Να φέρεις εκείνο της σύγκλισης.

Σε δυο λεπτά, ο άρχοντας σταυρώνει με το μαχαίρι τη «βασιλόπιτα», εύχεται καλή χρονιά σε όλους κι αρχίζει να κόβει.

- Το πρώτο κομμάτι για την Ευρωπαϊκή Ενωση, το δεύτερο για το Μάαστριχτ, το τρίτο για τους συμμάχους μας.

Και αφού τελειώσει έτσι με τα «ιερά» μερίδια, έρχεται και στα ατομικά. Τραβάει μια μαχαιριά και κόβει ένα τεράστιο κομμάτι για τους βιομήχανους. Μετά κόβει, το ίδιο μεγάλα κομμάτια για τους εφοπλιστές, για τους μεγαλοεργολάβους και τους τραπεζίτες. Αυτοί παίρνουν τα χορταστικότατα κομμάτια τους και τρίβουν τα χέρια τους από χαρά.

Το «πόπολο», που είναι πίσω τους και βλέπει, γουρλώνει τα μάτια του και λέει:

- Ρε πρόεδρε, με τέτοιες κομματάρες που δίνεις σ' αυτούς τι θα μείνει να πάρουμε εμείς;

- Μη στενοχωριέστε, θα σας βολέψω κι ελόγου σας, απαντάει ατάραχος ο Μεγάλος. Και κόβοντας από το υπόλοιπο κομματάκι που απόμεινε μια φετούλα λεπτή, σαν τσιγαρόχαρτο, φωνάζει τον εργάτη και του λέει:

- Ορίστε κύριε, πάρε το μερτικό σου και πάψε να φωνάζεις.

Ο εργάτης βγαίνει από τα ρούχα του, βλέποντας την αδικία σε βάρος του και φωνάζει έξαλλος, καθώς αποχωρεί από την αίθουσα:

- Σιγά να μην πάρω εγώ αυτή την κοροϊδία, μπαγαπόντη. Θα τα πούμε όμως από αύριο, στους δρόμους.

Ο πρόεδρος για λίγο κλονίζεται, συνέρχεται όμως αμέσως και συνεχίζει την μπαμπέσικη μοιρασιά, δίνοντας κάτι κομματάκια μια σταλιά στον υπάλληλο και στους άλλους. Και συνεχίζει ο αθεόφοβος, ακόμα και όταν διαπιστώνει ότι τελείωσε η πίτα και απόμεινε χωρίς κομμάτι ο συνταξιούχος. «Μωρέ θα τον βολέψω κι αυτόν», λέει από μέσα του. Μαζεύει αμέσως τα ψίχουλα από το ταψί και λέει στον ασπρομάλλη απόμαχο. «Να, πάρε και συ το μερτικό σου και... καλοφάγωτο».

«θα τα πούμε από αύριο στους δρόμους», ακούσαμε τον εργάτη να λέει στον μπαγαπόντη. Στους δρόμους λοιπόν. Ναι, στους δρόμους. Μαζί με τον εργάτη κι ο αγρότης, μαζί με τον συνταξιούχο κι ο μικρομεσαίος. Εκεί θα συναντηθούμε κι από εκεί θα δώσουμε την απάντησή μας. Και δεν έχει καμιά σημασία αν δε συμφωνούμε σε κάποια άλλα πράγματα και σε κάποιες πολιτικές επιλογές. Εκείνο που μετράει αυτή τη στιγμή είναι τα κοινά προβλήματα, που μας ενώνουν και μας δένουν σ' ένα μεγάλο και πλατύ λαϊκό μέτωπο, δημοκρατικό, αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό. Για το μεροκάματο, για τη σύνταξη, για το σχολείο των παιδιών μας, για μια καλύτερη ζωή, σε κοινούς αγώνες και κοινούς στόχους. Αυτός είναι ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.

Το σπουδαιότερο όμως απ' όλα και η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΓΓΥΗΣΗ για την επιτυχία των στόχων και των αγώνων μας είναι στις ερχόμενες εκλογές, και σε κάθε εκλογές που θα 'ρχονται, μέσα από τις κάλπες, κάθε φορά, να βγαίνουν όλο και περισσότερα ΚΟΚΚΙΝΑ ψηφοδέλτια. Ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.


Αμαλία ΛΕΒΕΝΤΑΚΗ - ΦΡΑΓΓΕΔΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ