ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Ζωή, κίνδυνος - θάνατος"

Δε μπορούμε πια να κάνουμε όνειρα, ούτε να δούμε. Αυτό παραδεχόμαστε συχνά με τους φίλους. Οχι δεν μπορεί, είναι προσωρινό. Θα φταίει η κούραση. Θα ξανακάνουμε όνειρα. Θα ξαναδούμε όνειρα. Εκείνος ο εφιάλτης όμως, τι θέλει από μένα και μ' επισκέπτεται κάθε βράδυ, κάθε πρωί, όλες τις ώρες; Ο ίδιος εδώ και αρκετές μέρες. Μπαίνω, λέει, σε ένα σούπερ μάρκετ να ψωνίσω και σε όλα τα προϊόντα έχει την ένδειξη "κίνδυνος - Θάνατος". Σε μερικά άλλα, στα λιγότερο επικίνδυνα, γράφουν: "Το υπουργείο προειδοποιεί, τα προϊόντα αυτά βλάπτουν σοβαρά την υγεία". Στα ψυγεία των κρεάτων, οι αγελάδες κλαίνε, οι χοίροι με απειλούν επιδεικνύοντας τα δόντια τους, τα κοτόπουλα δαγκώνουν τα αρνιά και τα αρνιά τρέχουν και με απειλούν πως θα με φάνε, αν δεν τα φάω εγώ. Πού να τολμήσω, όμως εγώ να φάω αρνί, όταν με κυνηγούν διαφόρων ειδών χορταρικά, που το έσκασαν από τις προθήκες του μαγαζιού και τυλίγονται στο σώμα μου, σαν δηλητηριώδη φίδια; Ακολουθώ τους πανικόβλητους πελάτες που πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο για να σωθούν.

Νιώθω φοβερά ανασφαλής μέσα σ' αυτόν τον εφιάλτη. Σας παρακαλώ ξυπνήστε με. Κλείστε το παράθυρο. Πηγαινοέρχονται Αγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Αμερικάνοι, Κοινοτικοί και με μπερδεύουν με τα μέτρα, τις προτάσεις τους, τους ιατρικούς όρους τους. Ομως, ας είναι καλά ο χρόνος, το ξυπνητήρι, που με φυγάδεψε από τον ίδιο, πάλι, εφιάλτη. Ευτυχώς, βρήκα εύκολα ταξί και"τρύπωσα" στον καθημερινό μικρό μου "εφιάλτη", που ωστόσο επιβεβαιώνει πως υπάρχω ακόμη και μπορώ να ονειρεύομαι με ανοιχτά μάτια. Αλλά, δυστυχώς, η ελπίδα μου σκόνταψε στον αναστεναγμό του ταξιτζή. Επέτρεψα στο όνειρο να"τεμπελιάσει" και αφουγκράστηκα την εκδηλούμενη θλίψη του ταξιτζή.

"Ξέρετε κυρία μου γιατί είμαι τόσο απελπισμένος; Αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να δραπετεύσω από τον εφιάλτη. Οδηγώ και βλέπω μπροστά μου την επιγραφή"Ζωή, κίνδυνος - θάνατος". Ποιον να πιστέψεις καιπώς να προφυλαχτείς; Πώς να προφυλάξεις τα παιδιά σου; Τόσο πολύ μας έχει στραβώσει το κέρδος εμάς τους ανθρώπους, που βγάζουμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια; Υπάρχουν άνθρωποι, που μπορεί να αδιαφορούν για τη ζωή του ανθρώπου πάνω σ' αυτόν τον πλανήτη; Να μας εξολοθρεύσουν όλους, προσπαθούν; Και ποιον εξυπηρετεί κάτι τέτοιο; Ο άνθρωπος μέχρι τώρα, από τη στιγμή της ύπαρξής του, είχε μια μόνο απειλή. Τον φυσικό και αναπόφευκτο θάνατο. Οσο περνούν τα χρόνια, είτε με πολέμους, είτε με άλλους τρόπους, επισπεύδουμε οι ίδιοι τον θάνατο. Πού πάμε κυρία μου; Είμαι μεγάλος άνθρωπος και φοβάμαι περισσότερο κι απ' όταν ήμουν παιδί".

"Ομως, ξέρετε, αναρωτιέμαι και για κάτι άλλο. Είναι το μόνο, που με κάνει να ελπίζω λίγο". Τον ρώτησα γεμάτη περιέργεια τι είναι εκείνο που τρέφει την ελπίδα του. "Μήπως τελικά πρόκειται για "εμπορικό πόλεμο"; Μήπως η Αμερική θέλει να μας φέρει τα δικά της "ζώα" να τρώμε; Μήπως η Αγγλία και όλες αυτές οι χώρες που τρέφουν "τρελά ζώα", αποσκοπούν σε υψηλές αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση; Αλλά, πάλι; Πώς να εξηγηθούν τόσοι θάνατοι; Μακάρι πάντως να είναι άλλη η αιτία των θανάτων και ας είναι κομπίνα οι "τρελές". Δεν μπορώ να παραδεχτώ πως ο άνθρωπος είναι εχθρός της ζωής. Μία, είναι η ζωή, ρε παιδιά. Σταματήστε να την απειλείτε".

Ξεθάρρεψε το όνειρο, γιατί βρήκε φίλους. Τα κοινά όνειρά μας, θα εξολοθρεύσουν τους "τρελούς" κοινούς εφιάλτες μας.

Σοφία ΑΔΑΜΙΔΟΥ


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Καταπολέμηση της ακρίβειας ... με συστάσεις!

Ο αρμόδιος για θέματα εμπορίου υφυπουργός Ανάπτυξης ...αποφάσισε ότι οι τιμές των αμνοεριφίων "δε θα υπερβούν σε καμία περίπτωση" τις 2.000 δρχ. το κιλό μέχρι το Μ. Σάββατο, ενώ, ήδη, πωλούνται μέχρι και 2.400 δραχμές το κιλό

Φραστικές διακηρύξεις, του τύπου "δε θα πρέπει να υπερβούν τις 2.000 δραχμές το κιλό τα αμνοερίφια" και ...συστάσεις σε εκείνους που έχουν το πάνω χέρι και - με την αισχροκέρδεια - ωθούν τις τιμές στα ύψη, με συνέπεια, ήδη, στα συνοικιακά κρεοπωλεία τα αρνιά και κατσίκια να πωλούνται μέχρι και 2.400 δραχμές το κιλό! Αυτό είναι το στίγμα των χτεσινών δηλώσεων του υφυπουργού Ανάπτυξης, αρμόδιου για θέματα εμπορίου, Μ. Χρυσοχοϊδη.Ο υφυπουργός επιχείρησε να "καθησυχάσει" το καταναλωτικό κοινό, που ήδη δέχεται τις τελευταίες μέρες την αναστάτωση που επικρατεί στην αγορά και που φαίνεται ότι θα κλιμακωθεί παραπέρα όσο πλησιάζουν οι μέρες του Πάσχα, εκτοξεύοντας φραστικές απειλές, οι οποίες, όμως, είναι άνευ ουσίας, αφού η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να θίξει το καθεστώς της απελευθερωμένης αγοράς.

Συγκεκριμένα, ο Μ. Χρυσοχοϊδης ομολόγησε ότι, με αφορμή τον πανικό που δημιούργησε στους καταναλωτές η νόσος των "τρελών αγελάδων" και τη μείωση της ζήτησης του μοσχαρίσιου κρέατος, εκδηλώθηκαν κερδοσκοπικές τάσεις, οι οποίες, ωστόσο, όπως υποστήριξε, δεν είχαν συνέχεια. Ανέφερε, επίσης, ότι οι ποσότητες αμνοεριφίων που θα διοχετευτούν στην αγορά υπερκαλύπτουν τις ανάγκες της κατανάλωσης, οι τιμές των οποίων, όπως ..."κατηγορηματικά" υποστήριξε, δε θα πρέπει να υπερβούν τις 2.000 δρχ. μέχρι το Μ. Σάββατο σε όλα τα σημεία λιανικής πώλησης, με δεδομένο ότι στην κεντρική αγορά του Ρέντη πωλούνται μέχρι 1.600 δρχ. το κιλό. Για να εξακριβωθεί, δε, εάν τηρούνται τα "όρια" αυτά από τους καταστηματάρχες, τα συνεργεία του υπουργείου, σαράντα τον αριθμό, όπως δήλωσε ο ίδιος, θα παρακολουθούν καθημερινά όλα τα σημεία πώλησης.

Ωστόσο, παρά τις ...αυστηρές συστάσεις της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου, η λιανική τιμή πώλησης του αρνιού και του κατσικιού έχει διαμορφωθεί από την προηγούμενη Δευτέρα και πάνω από το φράγμα των 2.000 δρχ. το κιλό, ενώ οι νέες παρτίδες που θα εισαχθούν από την ερχόμενη βδομάδα μπορεί να περάσουν τις 2.500 δρχ. Συγκεκριμένα, το αρνί πωλούνταν χτες στην κρεαταγορά της Βαρβακείου προς 1.800 μέχρι 2.000 δρχ. το κιλό, ενώ το κατσίκι μέχρι 2.000 - 2.100 δρχ.. Οσο για τα βουλγαρικής προέλευσης αρνιά, που μόλις χτες ο Στ. Τζουμάκας υποστήριζε ότι θα συγκρατήσουν τις τιμές, πωλούνταν και αυτά μέχρι 2.000 δρχ. το κιλό, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς. Στα συνοικιακά κρεοπωλεία, τα εγχώρια αμνοερίφια έφτασαν, ήδη, τις 2.400 δρχ. το κιλό. Το μοσχαρίσιο κρέας παραμένει καθηλωμένο στις 1.200 δρχ. το κιλό, εξαιτίας της παγωμένης καταναλωτικής ζήτησης, ενώ τα κοτόπουλα, στα οποία επίσης έχει μειωθεί η ζήτηση τις τελευταίες μέρες, πωλούνταν χτες προς 500 - 700 δρχ. το κιλό.

Πλήρη κάλυψη των αναγκών της αγοράς και ικανοποιητικές τιμές διαπιστώνει το υπουργείο Ανάπτυξης και στα οπωροκηπευτικά. Πάντως, χτες οι ντομάτες πωλούνταν μέχρι και 408 δρχ. το κιλό, οι πατάτες προς 130 δρχ. το κιλό, το μαρούλι προς 220 το τεμάχιο, το λάχανο πωλούνταν στις 170,τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι 500.Από τα φρούτα, τα μήλα πωλούνταν χτες στις 450 δρχ. το κιλό, τα πορτοκάλια στις 250 και οι φράουλες που έκαναν την εμφάνισή τους για φέτος τις τελευταίες μέρες πωλούνταν προς 800 δρχ. το κιλό.

Μ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ