ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Τοπικές εκλογές σε φόντο σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης του καπιταλισμού

Στη Βραζιλία που γνωρίζει καπιταλιστική ανάπτυξη, εκατομμύρια είναι οι άστεγοι και οι φτωχοί
Στη Βραζιλία που γνωρίζει καπιταλιστική ανάπτυξη, εκατομμύρια είναι οι άστεγοι και οι φτωχοί
ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

«Ολα είναι έτοιμα» δηλώνει η κυβέρνηση για τον πρώτο γύρο των σημερινών τοπικών εκλογών, όπου 138 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν 5.568 αιρετούς τοπικούς αξιωματούχους. Το κυβερνητικό «όλα έτοιμα» αφορά την ανάπτυξη του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας για την αποτροπή ταραχών κυρίως στις φαβέλες (παραγκουπόλεις) και στις φτωχές περιοχές των μεγαλουπόλεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο στις φαβέλες του Ρίο έχουν αναπτυχθεί πάνω από 3.000 στρατιώτες για την τήρηση της ασφάλειας.

Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας της κυβέρνησης της Προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ αντικατοπτρίζουν και τη σημασία των τοπικών εκλογών στη Βραζιλία εξαιτίας όχι μόνο της πολιτικής σημασίας αλλά και της ομοσπονδιακής δομής της χώρας καθώς οι τοπικοί κυβερνήτες και δήμαρχοι έχουν σχεδόν απόλυτη αρμοδιότητα για τη λειτουργία των πόλεων, όπως τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων, των κλινικών και των νοσοκομείων, των δημοσίων έργων κ.ά. Στις τοπικές εκλογές θα αναδειχθούν 640 δήμαρχοι σε 602 πόλεις άνω των 10.000 κατοίκων, μεταξύ αυτών και του Σάο Πάολο με πάνω από 10 εκατομμύρια πληθυσμό και μιας από τις δέκα πολυπληθέστερες και πλουσιότερες πόλεις του πλανήτη, ενώ δεύτερος γύρος προβλέπεται μόνο για τις πόλεις άνω των 200.000 κατοίκων και είναι προγραμματισμένος για τις 28 Οκτώβρη.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι εκλογές αυτές παρουσιάζουν ενδιαφέρον καθώς νέες δυνάμεις έχουν αναδυθεί. Νέες δυνάμεις, απόρροια των αλλαγών που έχουν συντελεστεί την τελευταία δεκαετία με τις σοσιαλδημοκρατικού χαρακτήρα καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις, που έχουν προωθήσει οι κυβερνήσεις του πρώην Προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα και της νυν Προέδρου Ρουσέφ. Ετσι, πέραν των δύο κομμάτων που κατά κύριο λόγο μέσω συνασπισμών κυβερνούν για δεκαετίες την κεντρική πολιτική σκηνή, το κυβερνητικό Εργατικό Κόμμα (ΡΤ) και το δεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSDB), οι πολιτικοί αναλυτές αναμένουν να δουν τις επιδόσεις άλλων πολιτικών δυνάμεων καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τα δύο μεγάλα κόμματα δεν πρόκειται να επικρατήσουν στις εκλογικές μάχες για τις δημαρχίες των δέκα μεγαλύτερων πόλεων.

Επίσης, για πρώτη φορά κατέρχονται αυτόνομα στις εκλογές το Κόμμα Ελεύθερη Πατρίδα (Partido Patria Livre - PPL) που ιδρύθηκε το 2009 από πρώην μέλη του «Επαναστατικού Κινήματος της 8ης Οκτώβρη (MR-8) και του έτερου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) της Βραζιλίας που ιδρύθηκε από τον νυν δήμαρχο του Σάο Πάολο, Γκιλμπέρτο Κασάμπ, το 2011 από στελέχη του δεξιού κόμματος Democratas και στελέχη άλλων κομμάτων. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βραζιλίας (PCdoB) κατεβάζει πολλούς δικούς του υποψηφίους ενώ σε άλλες περιπτώσεις συνεργάζεται με το κυβερνητικό Εργατικό Κόμμα και σε άλλες όχι. Το Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα, που κρατάει πιο κριτική στάση απέναντι στο κυβερνητικό κόμμα, κυρίως στηρίζει υποψηφίους κομμάτων, που επίσης ασκούν κριτική στο κυβερνών κόμμα για τη σοσιαλδημοκρατική διαχειριστική πολιτική του.


ΚΟΥΒΑ
Απαιτείται η άρση του αποκλεισμού

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν είχε ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην ετήσια Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη βδομάδα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Κουβανός υπουργός παρουσίασε στον Μουν τις συνέπειες του επιβαλλόμενου από τις ΗΠΑ οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού κατά της Κούβας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στον οικονομικό τομέα. Στη φετινή έκθεσή της, η Κούβα σημειώνει πως εξαιτίας αυτού του αποκλεισμού, το νησί έχει υποστεί οικονομικές ζημιές που φτάνουν το 1 τρισεκατομμύριο 66 δισεκατομμύρια δολάρια. Από τη μεριά του ο ΓΓ του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως η συζήτηση και η ψηφοφορία του κειμένου της Κούβας για την «ανάγκη άρσης του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας» θα πραγματοποιηθεί στη ΓΣ του ΟΗΕ στις 13 Νοέμβρη.

Υπενθυμίζεται πως το 2011, σχετικό ψήφισμα είχε παρουσιάσει η Κούβα, για εικοστή συνεχή φορά, όπου 186 χώρες ψήφισαν υπέρ της πρότασης του νησιού, δύο κατά (ΗΠΑ, Ισραήλ), τρεις επέλεξαν την αποχή (Νησιά Μάρσαλ, Μικρονησία, Παλάου), ενώ η Λιβύη και η Σουηδία δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ