ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΥΠΠΟ
Στάση εργασίας με ζωτικά αιτήματα

Δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες από τις 11μ έως τη 1μμ, οι έκτακτοι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που έγιναν σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι απεργοί της Ενωσης Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Μακεδονίας - Θράκης - Θεσσαλίας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν κατά τις ώρες της στάσης εργασίας, ζήτησαν την άμεση δρομολόγηση της ρύθμισης των εργασιακών τους σχέσεων με το ΥΠΠΟ, τονίζοντας πως είναι καιρός το υπουργείο να μονιμοποιήσει μέρος ή και το σύνολο του προσωπικού αυτού, σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Το ΔΣ της Ενωσης επισήμανε πως το σοβαρότερο πρόβλημα - πηγή των προβλημάτων - των 4.500 μελών του, από τους οποίους οι 1.500 εργάζονται στο ΥΠΠΟ τα τελευταία 7 χρόνια, είναι η εργασιακή τους σχέση με το υπουργείο. «Είμαστε εργαζόμενοι οι οποίοι δουλεύουμε 8 μήνες (στην καλύτερη περίπτωση) το χρόνο και βρισκόμαστε τους υπόλοιπους 4 μήνες στο Ταμείο Ανεργίας. Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο και για αρκετούς από το 1990», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου.

Οι απεργοί ζητούν να εξαιρεθούν οι έκτακτοι του υπουργείου Πολιτισμού από τις ρυθμίσεις περί νομιμοποιήσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Να μην υπάρξει αποκλεισμός με την πρόφαση της εργασιακής σχέσης και να μην αποκλειστούν από τις ρυθμίσεις οι εργαζόμενοι της Βόρειας Ελλάδας.

Παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη
«Δωδέκατη νύχτα» από το ΚΘΒΕ
«Δωδέκατη νύχτα» από το ΚΘΒΕ
  • Ξεκίνησαν, χτες, στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών - Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός», οι παραστάσεις της απολαυστικής κωμωδίας του Σαίξπηρ «Δωδέκατη νύχτα», από το ΚΘΒΕ. Η μετάφραση είναι της Χριστίνας Μπάμπου - Παγκουρέλη, η σκηνοθεσία του Εύη Γαβριηλίδη, τα σκηνικά - κοστούμια του Ζαν Μαρί Φιεβέζ, η μουσική του Φίλιππου Τσαλαχούρη, η χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου. Παίζουν: Νίκος Βρεττός, Μαρία Ναυπλιώτου, Δέσποινα Μαρτινοπούλου, Κώστας Σαντάς, Δημήτρης Ναζίρης, Ανδρέας Ανδρεόπουλος, Νίκος Νικολαΐδης, Νίκος Κολοβός, Δημήτρης Κολοβός κ.ά. Την επί σκηνής ορχήστρα αποτελούν οι μουσικοί: Σάκης Λάιος,Δημήτρης Παναγούλιας,Μπάρις - Μπαλ Γιουρτσέβερ. Στο μεταξύ το ΚΘΒΕ ετοιμάζει το ανέβασμα του έργου « Ενας ήρωας με παντούφλες» των Αλέκου Σακελλάριου - Χρήστου Γιαννακόπουλου, που θα περιοδεύσει στη Βόρειο Ελλάδα, Θεσσαλία και Θράκη. Σκηνοθεσία Πάνου Χαρίτογλου, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πήβολου, μουσική Παύλου Ξύδη. Παίζουν: Διονύσης Καλός, Σοφία Λάπου, Φώτης Ζήκος, Γιάννης Τραμπίδης, Μελίνα Αποστολίδουκ. ά.
  • Πρεμιέρα, σήμερα, στο θέατρο «Αμαλία» της Θεσσαλονίκης, όπου ηΠειραματική Σκηνή της «Τέχνης» παρουσιάζει την τρίτη της παραγωγή, το έργο «Κόκκινες μύτες», για θεατές κάθε ηλικίας βασισμένη στην τέχνη και τις τεχνικές των κλόουν. Σκηνοθεσία Ελένης Δημοπούλου, σκηνικά - κοστούμια Ολυμπίας Σιδερίδου, μουσική επιμέλεια Κώστα Βόμβολου. Στούντιο Κλόουν: Συλβί Ντιντιέ. Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Αννα Ελεφάντη, Μαρία Κοσκινά, Νανά Παπαγαβριήλ, Μαρία Φράγκου.
Στο Βέλγιο ο Μαρκόπουλος

Αφιερωμένη στην ειρήνη και την οικολογία είναι η συναυλία που θα δώσει ο Γιάννης Μαρκόπουλος, αύριο, στο θέατρο της Αμβέρσας του Βελγίου «Ελίζαμπεθ Ζάαλ», συνεχίζοντας την παρουσίαση έργων του στην Ευρώπη. Ο συνθέτης θα διευθύνει τη «Λειτουργία του Ορφέα», τη διεθνή επιτυχία «Ποιος πληρώνει το Βαρκάρη», δύο συνθέσεις σε ποίηση Σεφέρη, κομμάτια από την «Ιθαγένεια», «Θητεία» και τον «Αθέατο Σφυγμό» σε ποίηση Κ.Χ. Μύρη, Μ. Ελευθερίου, Μ. Πρατικάκη. Στη συναυλία συμμετέχουν ο τενόρος Μάριος Φραγκούλης, οι τραγουδιστές Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Βασιλική Λαβίνα,Αντώνης Συριώτης, η 50μελής Χορωδία «Αρης» Λεμεσού, η μεγάλη Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων και μέλη της Ορχήστρας «Παλίντονος Αρμονία». Αφηγητής θα είναι ο Φλαμανδός ηθοποιός Μπομπ Ντε Μουρ, ενώ στο φουαγιέ του θεάτρου θα υπάρχει έκθεση του διάσημου κεραμίστα Κουρτ Ρούγκενς, εμπνευσμένη από τον Ορφέα.

Αλησμόνητος ο Κ. Μοσκώφ

Τον οραματιστή, τον διανοούμενο, τον ιστορικό, τον συγγραφέα και πολιτικό,

Κωστή Μοσκώφ, τίμησε το βράδυ της Πέμπτης, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης απέδωσε τιμητική πλακέτα στην οικογένεια του Κωστή Μοσκώφ για την προσφορά του στα γράμματα, τον πολιτισμό και την πολιτική ζωή του τόπου. Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων στο ΔΣ εξήραν το έργο και την προσφορά του Κωστή Μοσκώφ, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή και σημείωσαν τη συμβολή του μέσα από το έργο του, στο παρόν και το μέλλον του τόπου. Την πλακέτα παρέλαβε ο γιος του Ηρακλής Μοσκώφ.

Χτες το βράδυ, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ειδική εκδήλωση για το συγγραφικό έργο του Κ. Μοσκώφ, με συμμετοχή των ποιητών Γιώργου Κακουλίδη, Γιώργου Μαρκόπουλου, Γ. Υφαντή και Αντώνη Φωστιέρη.

Τον τίμησαν οι Πόντιοι στη Γερμανία

Αρκετές δεκάδες Ελληνες του Βερολίνου είχαν τη χαρά να γνωρίσουν (27/11/99) τον διακεκριμένο, γνωστό και στην Ελλάδα αρχαιολόγο Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη, που ήρθε από τη Μόσχα στη γερμανική πρωτεύουσα προσκαλεσμένος του Συλλόγου Ποντίων του Βερολίνου. Μιλώντας ελληνικά, ο Β. Σαρηγιαννίδης (γεννημένος στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, στις 23 Σεπτέμβρη 1929) μίλησε για τις αρχαιολογικές εργασίες του στο Βόρειο Αφγανιστάν (Βακτριανή) στη δεκαετία του '70 και τις επίσης μεγάλες αρχαιολογικές ανασκαφές στη διάρκεια των τελευταίων 25 χρόνων στο Τουρκμενιστάν, στην έρημο Κάρα-Κουμ.

Ιδιαίτερα εντυπωσιάστηκε το ελληνικό ακροατήριο, όταν παρακολούθησε την προβολή διαφανειών με αντικείμενα από τους έξι τάφους που ανέσκαψε στο Αφγανιστάν: 20.000 χρυσά, ασημένια, ελεφαντοστέινα και χάλκινα κοσμήματα και άλλα αντικείμενα, για τα οποία ο Μανόλης Ανδρόνικος, προλογίζοντας το βιβλίο του Β. Σαρηγιαννίδη «Βασιλικοί τάφοι στη Βακτριανή» (Εκδόσεις Αδελφών Κυριακίδη, Αθήνα 1995), υπογράμμιζε ότι «ο πλούτος των ευρημάτων είναι συγκλονιστικός».

Για τον Σαρηγιαννίδη ο Μ. Ανδρόνικος γράφει στον ίδιο πρόλογο ότι δεν μπορούσε να φανταστεί πως ο Σοβιετικός συνάδελφος που έσκαβε εκεί (στο Αφγανιστάν) δεν ήταν άλλος από τον Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη, έναν Ελληνα που είχε την ευκαιρία να ανασκάψει και να ανακαλύψει μερικούς από τους πλουσιότερους τάφους που ανέσκαψε ποτέ αρχαιολόγος.

Σημαντικότατες οι ανασκαφές και στο Τουρκμενιστάν, όπου ο Ελληνας αρχαιολόγος, επικεφαλής του σοβιετικού τότε συνεργείου, έφερε στο φως την ως τότε άγνωστη σε όλο τον κόσμο πόλη Μαργιανή. Η αρχαιολογική σκαπάνη ανακάλυψε τα υπολείμματα μιας πόλης με μέγαρα και ναούς, κτισμένα κάτω από την ελληνική επιρροή, ενώ οι σφραγίδες που βρέθηκαν φέρνουν τα σημάδια της κρητομυκηναϊκής τέχνης.

Από τη βιογραφία του Β. Σ. αξίζει να αναφέρουμε τα εξής στοιχεία: Αποφοίτησε το 1954 από το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ασίας στην Τασκένδη. Το 1955 μετατέθηκε στη Μόσχα, στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Το 1975 ανακηρύχτηκε δρ. της Ιστορικής Επιστήμης. Από το 1949 και ως σήμερα διενεργεί ανασκαφές στο Αφγανιστάν και Τουρκμενιστάν. Είναι επίτιμο μέλος της Ελληνικής Ανθρωπολογικής Εταιρείας, ενώ το 1998 ανακηρύχτηκε «πρεσβευτής του Ελληνισμού».

Ενας ακροατής ρώτησε τι απέγιναν οι ανακαλυφθέντες θησαυροί και η απάντηση του Β. Σαρηγιαννίδη ήταν ότι « όσο υπήρχε το σοβιετικό καθεστώς τα ευρήματα υπήρχαν άθικτα, αλλά με την εγκαθίδρυση του αντιδραστικού καθεστώτος η τύχη τους είναι άγνωστη - πολλά "χάθηκαν",κλάπηκαν, πουλήθηκαν» κλπ.

Και όπως δήλωσε ο αρχαιολόγος «ούτε η Ουνέσκο δείχνει ενδιαφέρον για την τύχη αυτού του θησαυρού».

Στην ερώτηση πώς μπορεί και συνεχίζει το έργο του, τώρα, χωρίς ρωσική βοήθεια, ο Σαρηγιαννίδης είπε ότι «πράγματι αντιμετωπίζει δυσκολίες, αλλά εύχεται και ελπίζει να υποστηριχτεί από τις ελληνικές αρχές», όπως έγινε επί μία πενταετία ως το τέλος του 1999. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που έρχεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα.


Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ

Ποίηση στην Πεύκη

Στους «ποιητές μας μέσα από τα μελοποιημένα έργα τους» είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργανώνει η Ενωτική Δημοτική Κίνηση Πεύκης σήμερα (6.30 μμ), στην αίθουσα του τρίτου συνοικιακού συμβουλίου, Χρυσοστόμου Σμύρνης και Γράμμου.

Οι ποιητές που θα παρουσιαστούν από τον εκπαιδευτικό Κώστα Σαμπάνη είναι οι: Βιτσέντζος Κορνάρος, Ρήγας Βελεστινλής, Γιάννης Βηλαράς, Διονύσιος Σολωμός, Γεώργιος Ζαλοκώστας, Αριστοτέλης Βαλλαωρίτης, Γεώργιος Βιζυηνός, Κωστής Παλαμάς, Κωνσταντίνος Καβάφης, Αγγελος Σικελιανός, Κώστας Βάρναλης, Κώστας Καρυωτάκης, Γιώργος Σεφέρης, Γιάννης Ρίτσος, Οδυσσέας Ελύτης, Μανόλης Αναγνωστάκης και Νικηφόρος Βρεττάκος. Είσοδος ελεύθερη.

«Αθωνιάς Ακαδημία - 250 έτη από της ιδρύσεως», είναι το θέμα της επιστημονικής ημερίδας που πραγματοποιούν αύριο (7 μμ), στο Πολεμικό Μουσείο, η Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Ορους και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η επιστημονική επιτροπή αποτελείται από τους: Πασχάλη Κιτρομηλίδη, Κρίτωνα Χρυσοχοΐδη, Ιωάννη Ταβλάκη. Η έναρξη των εργασιών θα γίνει με προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Μονή Βατοπεδίου και η Παιδεία του Γένους».

Η πρεμιέρα του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου Βόλου θα γίνει σήμερα στο Δημοτικό θέατρο Βόλου, με την ομάδα χοροθεάτρου της Ισραηλινής χορογράφου Ιναμπαλ Πίντο, που θα παρουσιάσει την τελευταία της παραγωγή. Ενα χοροθέαμα για τον κόσμο του τσίρκου, με σύγχρονη ματιά. Στη συνέχεια (15, 16/12) ο Πελασγός, ένας σύγχρονος παραμυθάς από το Πήλιο, συναντά έναν Θρακιώτη καραγκιοζοπαίχτη και ενώνουν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν τον «Ορφέα - Από τη γη της Θράκης στη γη των Ισκίων».

Τραγούδια από τους δίσκους της «Σαν πεταλούδα» και «7 Ζωές» παρουσιάζει η Μαρία Παπανικολάου , τη Δευτέρα και Τρίτη (10μμ), στο «Μετρό» (Γκύζη και Κάλβου 83). Συμμετέχει ο Γιάννης Μήτσης.

  • Τις πρώτες ζωντανές εμφανίσεις της στην Αθήνα πραγματοποιεί η Ηρώ. Στις 13,14,15/12 θα βρίσκεται στο «Καφεθέατρο» (Κορδιγκτώνος).

Τα θρυλικά χρονογραφήματα του Δημήτρη Ψαθά «Στο καρφί... και στο πέταλο!» κυκλοφορούν για πρώτη φορά σε βιβλίο, το οποίο θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα (12.30μμ), στην ΕΣΗΕΑ, από τους Κ.Γεωργουσόπουλο, Β. Νικολόπουλο, Μ. Καψή. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι Γρ. Βαλτινός, Θ. Καρακατσάνης, Α. Παναγιωτοπούλου,Β. Παναγοπούλου. Το βράδυ της Δευτέρας (8 μμ), ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών πραγματοποιεί αφιέρωμα στον Δημήτρη Ψαθά, στο κτίριό του (Δημοσθένους 117 και Δαβάκη, Καλλιθέα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ