ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βραβεία κινηματογραφικής ποιότητας

 Αρχισε  το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 

Σαν πρώτη δοκιμασία... «ελληνικότητας» των κινηματογραφικών ταινιών, σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές του ΥΠΠΟ, μπορεί να εκληφθεί η φετινή απονομή Κρατικών Βραβείων Ποιότητας σε ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες, που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

Η υποβολή υποψηφιοτήτων για το Κρατικό Βραβείο λήγει στις 30 Σεπτέμβρη. Εκτός από τον όρο της συμμετοχής τους στα παραπάνω φεστιβάλ, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν σχετική αίτηση και μια κόπια της ταινίας τους στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΥΠΠΟ (Μετσόβου 5, 106 82 Αθήνα).

Την αίτηση πρέπει να καταθέσει ο παραγωγός της ταινίας και σε περίπτωση συμπαραγωγής πρέπει να υπάρχει εξουσιοδότηση. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του παραγωγού, στην οποία πρέπει να αναφέρονται οι συντελεστές της ταινίας, καθώς και το Πιστοποιητικό Ελληνικότητάς της, που χορηγείται από το Τμήμα Κινηματογράφου του ΥΠΠΟ. Οι κόπιες θα παραδίδονται από 25/9 έως 30/9 στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (Τοσίτσα 11). Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνήσουν στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΥΠΠΟ, στα τηλέφωνα 8253.611, 8250.767, 8250.729.

Μικρού μήκους εν δράσει

Με πανηγυρική τελετή ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του νέου Δημοτικού Ωδείου της πόλης, που εγκαινιάστηκε και ως φεστιβαλικός χώρος, παράλληλα με την καθιερωμένη αίθουσα «Αστέρια» στην οποία είχε προηγηθεί προβολή των ταινιών του Διαγωνιστικού Τμήματος. «Επαλξη της κινηματογραφικής δημιουργίας των νέων σκηνοθετών» χαρακτήρισε το Φεστιβάλ, στη διάρκεια της ομιλίας του, ο δήμαρχος της Δράμας και πρόεδρος του Φεστιβάλ, Μαργαρίτης Τζίμας. Στη συνέχεια, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Αντώνης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην 23χρονη πορεία του και στην άνθηση της ελληνικής μικρού μήκους ταινίας.

Τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς και του Φεστιβάλ συνολικά, ο Ντίνος Κατσουρίδης, για τα πενήντα χρόνια προσφοράς του στον Ελληνικό Κινηματογράφο. Μετά την προβολή των δύο «κινηματογραφικών διηγημάτων» του, του απονεμήθηκε ειδικό βραβείο της πόλης, ενώ ανακοινώθηκε η θεσμοθέτηση «βραβείου Ντίνου Κατσουρίδη» για τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη του Φεστιβάλ.

Το σημερινό πρόγραμμα προβλέπει αφιέρωμα στον άγνωστο Φινλανδικό Κινηματογράφο, με ταινίες μικρού μήκους και προβολή στο Διαγωνιστικό Τμήμα πέντε ελληνικών ταινιών, των Σταυρούλας Θεοδωράτου, Ηλία Δημητρίου, Αντώνη Σαμουράκη, Κατερίνας Πατρώνη, Γιώργου Σκεύα, και στην ειδική κατηγορία ταινιών χωρίς ελληνικότητα, ταινίες των Γιώργου Χαραλαμπίδη, Μυρτώς Μακρίδη και Εμμανουήλ Οικονόμου.

Ελληνοτουρκική μουσική σύμπραξη

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ολοκληρώνει τις φετινές καλοκαιρινές της δραστηριότητες με τη συναυλία που θα δώσει την Τετάρτη στο Ηρώδειο. Ελληνες και Τούρκοι μουσικοί θα μοιραστούν τη σκηνή του Ηρωδείου, σε μια ξεχωριστή μουσική βραδιά, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ. Ογδόντα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και ογδόντα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας της Κωνσταντινούπολης, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό ορχηστρικό σύνολο, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με έργα αξιόλογων Ελλήνων και Τούρκων συνθετών.

Χαρακτηριστικό της πολυπρόσωπης ορχήστρας είναι πως ο εξάρχων και τα πρώτα όργανα της κάθε οικογένειας του ορχηστρικού αυτού συνόλου θα είναι Τούρκοι μουσικοί, ενώ αντίστοιχα θ' αντικατασταθούν από Ελληνες μουσικούς στις συναυλίες που θα δοθούν σε ανταπόδοση στις 27 και 28 του Οκτώβρη στην Κωνσταντινούπολη.

Τη συναυλία στο Ηρώδειο θα διευθύνει ο αρχιμουσικός, γενικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας της Αγκυρας Ρεντζίμ Γκιοκμέν, ενώ αυτές της Κωνσταντινούπολης ο Βύρων Φιδετζής. Το πρόγραμμα των συναυλιών θα είναι κοινό και περιλαμβάνει δύο ελληνικά και δύο τουρκικά συμφωνικά έργα. Στο πρώτο μέρος θ' ακουστεί η σύνθεση του Αντίοχου Ευαγγελάτου «Παραλλαγές και φούγκα σε ένα ελληνικό δημοτικό τραγούδι», έργο εμπνευσμένο από το πασίγνωστο ελληνικό δημοτικό τραγούδι «Σαράντα παλικάρια από τη Λιβαδειά», καθώς και το «Τρίπτυχο» του Μανώλη Καλομοίρη, έργο εμπνευσμένο από το θάνατο του Ελ. Βενιζέλου που παίχτηκε για πρώτη φορά από την ΚΟΑ υπό τη διεύθυνση του συνθέτη, στις 28/2/1943, την ημέρα της κηδείας του Κωστή Παλαμά. Στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν, επίσης, συμφωνικά έργα εμπνευσμένα από τη λαϊκή μουσική της γειτονικής μας χώρας: η εξαμερής σουίτα μπαλέτου «Το κεφαλόβρυσο» του Φερίτ Τουζούν και το συμφωνικό ποίημα «Τουρκία» του Τζεμάλ Ρεσίτ Ρέι, σύνθεση γραμμένη το 1971 σε ραψωδιακή μορφή. Και τα δύο τουρκικά έργα θα παιχτούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Θέατρο
«Χρυσό Λιοντάρι» στο Ιράν

Ο Ιρανός σκηνοθέτης Γιαφάρ Παναχί
Ο Ιρανός σκηνοθέτης Γιαφάρ Παναχί
Σε διεθνώς ανερχόμενη κινηματογραφική δύναμη αναδεικνύεται το Ιράν, αφού, εκτός του Αμπάς Κιαροστάμι, που έλαβε το Μεγάλο Βραβείο της επιτροπής στην περσινή Μόστρα της Βενετίας, φέτος το Χρυσό Λιοντάρι απονεμήθηκε στον συμπατριώτη του Γιαφάρ Πανάχι για την ταινία του «Ο κύκλος». Θυμίζουμε πως και το περσινό «Λιοντάρι» απονεμήθηκε σε ασιατική ταινία («Ούτε ένας λιγότερος» του Κινέζου Ζαν Γιμού).

Η ταινία του Πανάχι παρουσιάζει τα «πορτρέτα» οκτώ μοναχικών, καταπιεσμένων γυναικών στο σύγχρονο Ιράν, μέσα από ένα «μείγμα» ρεαλισμού και ποίησης. Το φετινό Μεγάλο Βραβείο της επιτροπής (πρόεδρός της ο Μίλος Φόρμαν) απονεμήθηκε στην ανεξάρτητη αμερικανική ταινία «Πριν πέσει η νύχτα» του Τζούλιαν Σνάμπελ, που διηγείται την ιστορία ενός Κουβανού ομοφυλόφιλου ποιητή.

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας δόθηκε στον Ινδό Μπουντχαντέμπ Ντασκγούπτα για την ταινία του «Οι παλαιστές». Η Ιταλία, παρά τις τέσσερις συμμετοχές της στο διαγωνιστικό τμήμα, απέσπασε μόνο το βραβείο καλύτερου σεναρίου για «Τα εκατό βήματα» του Μάρκο Τούλιο Τζορντάνα.

Το βραβείο ανδρικής ερμηνείας απονεμήθηκε στον Ξαβιέρ Μπαρντέμ για το ρόλο του ομοφυλόφιλου ποιητή στην ταινία «Πριν πέσει η νύχτα» του Σνάμπελ. Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας δόθηκε στη Ρόουζ Μπερν για το ρόλο της τυφλής ηρωίδας της ταινίας «Η θεά του 1967» της Κλάρα Λόου.

Το βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι δόθηκε στον Μόργκαν Μπερνς για την ταινία «Λίαμ» του Στίβεν Φρίαρς. Το Χρυσό Μετάλλιο της Ιταλικής Γερουσίας στην ταινία «Η Παρθένος των δολοφόνων» του Μπαρμπέτ Σρέντερ. Το βραβείο καλύτερης ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη (πρόεδρος της σχετικής επιτροπής ήταν ο Ατόμ Εγκογιαν) στην ταινία «Το λάθος του Βολταίρου» του Αμπντέλ Κεσίς και το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών για νέους σκηνοθέτες εκτός διαγωνιστικού τμήματος, στις ταινίες «Ο κύκλος» και «Ο Τομά είναι ερωτευμένος» του Βέλγου Πιερ Ρέντερς.

Τα βραβεία θεωρήθηκαν «αναμενόμενα» και βασικά δεν αδίκησαν κανένα, μ' εξαίρεση ίσως την ταινία «Ο Δρ. Τ. και οι γυναίκες» του Ρόμπερτ Ολτμαν. Οι βραβευμένες ταινίες κινήθηκαν όλες στο ίδιο περίπου επίπεδο, χωρίς να υπάρξει το «αριστούργημα».

Συνέδριο για το χορό

«Χορός και ιστορία» είναι το θέμα του φετινού, 14ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Ερευνα του Χορού, που θα πραγματοποιηθεί στην Αριδαία (13-17 Σεπτέμβρη). Πρόκειται για το μεγαλύτερο διεθνές γεγονός στο χώρο της μελέτης του χορού, στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν φέτος 300 ειδικοί σύνεδροι από 30 χώρες. Οι εργασίες που θα υποβληθούν από τους συνέδρους θα αφορούν: Ερευνες με επιστημονική μεθοδολογία (εθνογραφική, κοινωνιολογική, ιστορική κλπ.). Αδημοσίευτα στοιχεία για το χορό σε σχέση με συναφή θέματα (μουσική, φορεσιά κλπ.). Προσέγγιση οργανωτική, καλλιτεχνική, κοινωνική, επιστημονική, εκπαιδευτική κ.ά., με τεκμηριωμένες προτάσεις. Το δίλημμα: Πιστότητα στην ιστορική αλήθεια ή νεοτερισμός; Παράλληλα, θα υπάρχει προβολή βίντεο και διαφανειών, εκθέσεις φωτογραφιών, φορεσιών, μουσικών οργάνων. Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει: ανακοινώσεις πρωτότυπων ερευνητικών εργασιών, παρουσιάσεις, εκθέσεις, προβολές και συζητήσεις, επισκέψεις σε χώρους ειδικού ενδιαφέροντος, όπως λαογραφικά μουσεία, σχολές, χορευτικά συγκροτήματα.

Θα διοργανωθούν, εξάλλου, βραδιές στις οποίες δε θα εμφανίζονται χορευτικά συγκροτήματα, όπως στα φεστιβάλ, αλλά ηλικιωμένοι παραδοσιακοί χορευτές από χωριά με παραδοσιακούς οργανοπαίχτες από το ίδιο χωριό.

Πρόκειται για μια διοργάνωση που ενδιαφέρει όλους όσοι ασχολούνται με το χορό, επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, αλλά και τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων ώστε να εντάξουν το χορό στη διδασκαλία τους. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 3246.188, 3244.395, 9214.650, στα γραφεία του Θεάτρου Ελληνικών Χορών (Σχολείου 8, Πλάκα).

Στο Λυκαβηττό ο Ν. Παπάζογλου

Η πανελλαδική περιοδεία του Νίκου Παπάζογλου με τη «Λοξή Φάλαγγα» ολοκληρώνεται με συναυλίες στο Θέατρο Λυκαβηττού αύριο (9.30μμ) και στη Θεσσαλονίκη (Θέατρο Δάσους). Το πρόγραμμα, που θα παρουσιάσει ο καταξιωμένος τραγουδοποιός στο Λυκαβηττό, είναι εμπλουτισμένο με παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια. Τη «Λοξή Φάλαγγα» αποτελούν οι μουσικοί: Μιχάλης Καλαεντζής, Γιάννης Κολοβός, Παναγιώτης Κουτσούρας, Δημήτρης Μυστακίδης, Γιάννης Παυλίδης, Κώστας Παγωνίδης, Γρηγόρης Σημαδόπουλος.

Καλλιτεχνικές διαδρομές
  • Τραγούδια, σμιλεμένα με τη μοναδική ερμηνεία της Ελένης Βιτάλη, θα πλημμυρίσουν το Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» σήμερα (9μμ), κορυφώνοντας την επανεμφάνιση της τραγουδίστριας, μετά από επτάχρονη απουσία. Την ερμηνεύτρια θα συνοδεύσουν με τις μαγικές τους κιθάρες οι Νότης Μαυρουδής και Παναγιώτης Μάργαρης. Συμμετέχουν ο Νίκος Ξύδης, γιος της τραγουδίστριας, η Μαρία Φωτίου και το συγκρότημα «Οκτάβα».
  • Στο Βεάκειο του Πειραιά σήμερα (9μμ) οι «Μορφές Εκφρασης» θ' ανεβάσουν το μουσικοχορευτικό θεατρικό έργο «Λαμπηδόνα», σε σκηνοθεσία Θωμά Κινδύνη.
  • Στην κεντρική πλατεία Ταύρου τραγουδούν σήμερα οι Ελένη Τσαλιγοπούλου, Δημήτρης Μπάσης,Κώστας Λειβαδάς.

«Τα Μνημεία της Θράκης - Προστασία και Ανάδειξη» είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνει το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών), σήμερα, στην Αίθουσα Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. Σκοπός της ημερίδας είναι η παρουσίαση της αρχιτεκτονικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς της Θράκης και τα προβλήματα προστασίας, διάσωσης και ανάδειξής της.

Ματαιώνονται οριστικά, για τεχνικούς λόγους, οι εξ αναβολής προγραμματισμένες για σήμερα, αύριο και μεθαύριο, συναυλίες της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης». Οι τρεις συναυλίες επρόκειτο να γίνουν στο Αίθριο της Στοάς του Βιβλίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ