ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
Οι σημερινές ελληνικές ταινίες

(Του απεσταλμένου μας Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ).--

Τέσσερις ελληνικές ταινίες προβάλλονται σήμερα στο πλαίσιο του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που εντάσσονται στο αμιγώς ελληνικό τμήμα του φεστιβάλ, το οποίο χωρίζεται με τη σειρά του στις ελληνικές παραγωγές που διαγωνίζονται για τα κρατικά βραβεία ποιότητας και σε αυτές που θα προβληθούν σε ειδικές προβολές.

«Μαραθώνιος»

Του Αντώνη Κόκκινου

Περίληψη: Ο Ανδρέας αυτό που θυμάται από την παιδική του ηλικία είναι ότι έτρεχε. Το ίδιο κάνει και τώρα, τρέχει μόνος του στους δρόμους της Αθήνας ή μαθαίνει τους άλλους να τρέχουν. Είναι πια 45 χρόνων και προπονητής Μαραθωνοδρόμων. Για πρώτη φορά, όμως, αισθάνεται ότι και η πόλη τρέχει μαζί του, γιατί θέλει κι αυτή να προλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Πέτρος είναι ο αθλητής του που ξεχωρίζει, όπως ξεχωρίζουν στη ζωή του Ανδρέα και η Χριστιάνα, η Δήμητρα, η Μυρτώ, η Ελισάβετ, η Ματίνα, η.... Ερχεται ο Μαραθώνιος, ο Πέτρος κερδίζει και η ζωή του Ανδρέα συνεχίζεται...

Ο σκηνοθέτης: Ο Αντώνης Κόκκινος σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΕΜΠ και σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Εργάστηκε ως διευθυντής παραγωγής και βοηθός σκηνοθέτη σε πολλές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Εχει σκηνοθετήσει πολλά διαφημιστικά σποτ και ήταν παραγωγός της ραδιοφωνικής εκπομπής «Οι ταινίες στο Τρίτο Πρόγραμμα». Τα τελευταία τέσσερα χρόνια διδάσκει κινηματογράφο στο παράρτημα του New York College στην Αθήνα.

«Χαιρέτα μας τον πλάτανο»

Του Δημήτρη Μακρή

Περίληψη: Το σενάριο εξελίσσεται από την παραμονή Πρωτοχρονιάς 1967 έως και το βράδυ της Ανάστασης της 21ης Απριλίου 1968, Πάσχα ανήμερα, την πρώτη επέτειο της «Εθνικής Παλιγγενεσίας». Καταγράφει τέσσερις μήνες της ιστορίας του μικρού ήρωα και παρατηρητή, του Μάκη, που ζει με τη δαιμόνια γιαγιά του και τον πατέρα του, θαυμαστή του Παπαδόπουλου, σε μια επαρχιακή κωμόπολη, στη Μάνδρα Αττικής. Με τον ερχομό του αδελφού της γιαγιάς, από το Νιου Τζέρσι, έρχεται και η τηλεόραση σαν δώρο στο σπίτι της Μάνδρας. Οι πρώτες εκπομπές της ελληνικής ΤV εντυπωσιάζουν τις γειτόνισσες που δεν ξεκολλάνε από το σπίτι. Ο κόσμος των μεγάλων στα μάτια ενός παιδιού: Ιντριγκες, διαλείμματα χαράς, απατηλά και αντικρουόμενα συμφέροντα, παρεξηγημένο κυνηγητό της αγάπης, χειρονομίες στοργής, πρόσωπα θαμπά, όλα συνθέτουν το φόντο της 7ετίας - το αποκορύφωμα του κιτς - αποτυπωμένα σε παλιοκαιρισμένη κινηματογραφική αφίσα στην άκρη ενός χωματόδρομου του Θριάσιου Πεδίου.

Ο σκηνοθέτης: Ο Δημήτρης Μακρής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο INTERNATIONALE DEGLI STUDI SOCIALI της Ρώμης κι εργάστηκε σε κινηματογραφικές εταιρίες στο Μιλάνο, σκηνοθετώντας κοινωνιολογικά, πολιτιστικά και οικολογικά ντοκιμαντέρ.

«Ενας άνθρωπος παντός καιρού»

Του Γιάννη Σολδάτου

Περίληψη: Το πορτρέτο του μεγάλου Ελληνα ηθοποιού Θανάση Βέγγου.

Ο σκηνοθέτης: Ο Γιάννης Σολδάτος γεννήθηκε στη Λευκάδα, το 1952. Εκδότης και συγγραφέας της Ιστορίας του Ελληνικού Κινηματογράφου. Εχει διατελέσει καθηγητής της ιστορίας του κινηματογράφου στις σχολές Σταυράκου και Χατζίκου, έχει κάνει την παραγωγή πολλών ραδιοφωνικών εκπομπών, κυρίως με θέμα το σινεμά, κι έχει σκηνοθετήσει πολλά ντοκιμαντέρ.

«Χειμωνιάτικη νοσταλγία»

Του Κώστα Αινιά

Περίληψη: Ο Γρηγόρης Φωτιάδης ένας αποτυχημένος και αλκοολικός ηλικιωμένος ηθοποιός με σιδερένια έως τώρα υγεία μπαίνει στο νοσοκομείο για πρώτη φορά στη ζωή του. Η ταινία αναφέρεται στη σύγκρουσή του, με τις αναμνήσεις της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας, όταν μαθητεύει τη ζωή κοντά στον πατέρα του. Η τραγική κατάσταση της σύγχρονης πραγματικότητας του ήρωα, αντιμέτωπη με την ελαφράδα του παρελθόντος, κοντά στον θυμόσοφο και χιουμορίστα πατέρα του, ένα γνήσιο άνθρωπο της φύσης, του οποίου τις διδαχές με ανθρωπιστικές προεκτάσεις και οικολογικά μηνύματα έχει προδώσει οικτρά.

Ο σκηνοθέτης: Γεννήθηκε στη Λαμία και κατοικεί σε χωριό της ελληνικής επαρχίας. Πτυχιούχος της Ιατρικής της Αθήνας. Αυτοδίδακτος σκηνοθέτης σεναριογράφος, οπερατέρ και παραγωγός, πέρασε από την ποίηση όπου τιμήθηκε με διακρίσεις και επαίνους στη θεατρική γραφή και τον κινηματογράφο. Παρακολούθησε θεωρητικά σεμινάρια κινηματογράφου και θεάτρου και εργαστήρια σεναρίου. Η «Χειμωνιάτικη Νοσταλγία» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας του.


Η κριτική επιτροπή

H κριτική επιτροπή στο διεθνές διαγωνιστικό μέρος αποτελείται από τους:

Μίκλος Γιαντσό (Miklos Jancsό)Πρόεδρος

Ο γνωστός Ούγγρος σκηνοθέτης γεννήθηκε στην πόλη Βακ το 1921! Αρχισε την καριέρα του στη Ρουμανία, γυρίζοντας εθνολογικά ντοκιμαντέρ. Το 1946 ξεκίνησε σπουδές στην Ακαδημία τεχνών του Θεάτρου. Το 1950 αποφοίτησε. Από τότε γυρίζει συνεχώς ταινίες.

Οι ταινίες του Γιαντσό, με πρώτη τον «Κόκκινο Ψαλμό», με τον οποίο κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ των Κανών το 1972, έχουν επηρεάσει βαθιά τον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Ο διάσημος Ούγγρος σκηνοθέτης πρόσφατα, σε συνέντευξή του, δήλωσε τη βαθιά του απογοήτευση για τις αρνητικές εξελίξεις στην πατρίδα του και τον υπόλοιπο σοσιαλιστικό κόσμο.

Αρσενί Κχαντζιάν (Arsinnee Khanjian)

Η Καναδέζα ηθοποιός έχει εργαστεί με επιτυχία στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Εχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες του γνωστού σκηνοθέτη Ατόμ Εγκογιάμ, με τον οποίον ήταν και συμπαραγωγός στη βραβευμένη του ταινία «Το ημερολόγιο».

Η Κχαντζιάν από το 1993 είναι μέλος της Ακαδημίας.

Αλεξάντερ Πέιν (Alexander Payne).

Ο Αμερικάνος σκηνοθέτης πριν στραφεί στον κινηματογράφο σπούδασε ιστορία και Ισπανική Λογοτεχνία.

Η Ταινία του «Η Πολίτης Ρουθ» έχει βραβευτεί στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, του Μονάχου και του Μόντρεαλ.

Η τρίτη του ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Τζακ Νίκολσον, κέρδισε δυο χρυσές σφαίρες (Λος Αντζελες - Λονδίνο).

Βαλέριο Ανταμι (Valerio Antami)

Ο Ιταλός ζωγράφος γεννήθηκε στην Μπολόνια (1935). Τα χρόνια του πολέμου μετακόμισε στο Μιλάνο.

Τα πρώτα του σχέδια είναι τα κατεστραμμένα από τον πόλεμο σπίτια της πατρίδα του.

Πριν ξεκινήσει τα ταξίδια του (ζει και εργάζεται σε πολλά μέρη του κόσμου) έκανε σπουδές και έλαβε μέρος σε διάφορες καλλιτεχνικές κινήσεις και ρεύματα.

Το 1971 γύρισε την ταινία «Διακοπές στην Ερημο».

Γιάννης Μπακογιαννόπουλος

Ο γνωστός Ελληνας κριτικός κινηματογράφου και πρώην σύμβουλος Κινηματογραφίας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934.

Σπούδασε Νομική και πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και παρακολούθησε σεμινάρια Οικονομικών Μελετών και Παραγωγικότητας στο Παρίσι.

Εκεί ήρθε σε επαφή με τον κινηματογράφο (Γαλλική ταινιοθήκη).

Εργάστηκε σαν κριτικός κινηματογράφου σε πολλές αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά. Επίσης στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο.

Είναι καθηγητής στη Σχολή Κινηματογράφου (Σταυράκου).

Ντόναλντ Κ. Ρανβού (Donald K. Rabvaud)

Ο Αγγλο-ιταλός θεωρητικός και καθηγητής - με το Γαλλικό όνομα - είναι πρόεδρος Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο Γουόργουικ στην Ανατολική Αγγλία, στο οποίο και διδάσκει.

Υπήρξε εκδότης του περιοδικού Framework, ενώ παράλληλα συνεργαζόταν με διάφορα ευρωπαϊκά περιοδικά και εφημερίδες.

Εχει σκηνοθετήσει σημαντικό αριθμό ντοκιμαντέρ για το Channel Four.

Είναι συνιδρυτής του European Fund της Ευρωπαϊκής Ενωσης (μέσα σε διάστημα 18 μηνών το πρόγραμμα Media έλαβε 5.000 αιτήσεις για συμμετοχή. Το πρόγραμμα ανταποκρίθηκε μόνον σε 420 αιτήσεις!).

Σήμερα, ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά, με την παραγωγή!

Κεν Τζόονς (Ken Jones)

Ο Αμερικανός κριτικός κινηματογράφου είναι βοηθός του Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο Film Society του Linkoln Center και ανταποκριτής του περιοδικού Film Comment.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Το Χρήμα».

Ηταν συν-σεναριογράφος στο ντοκιμαντέρ που γύρισε ο Σκορτσέζε για τον Ιταλικό Κινηματογράφο.

Συνέγραψε και συν-σκηνοθέτησε (με τον Σκορτσέζε) την ταινία «Η Γυναίκα δίπλα στη Θάλασσα» (Lady by the Sea).

Σημείωση συντάκτη: Τα στοιχεία που δημοσιεύουμε είναι από το Γραφείο Τύπου του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ