ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Ξεσηκώνεται ο κόσμος του Πολιτισμού

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την 1/3, 7μ.μ., στη Στοά Αττάλου διοργανώνουν τα καλλιτεχνικά σωματεία

Eurokinissi

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της ηγεσίας του ΥΠΠΟ να «διασκεδάσει» την ανατριχίλα που προκάλεσε η παραχώρηση της Στοάς Αττάλου στη Vodafone, μετατρέποντας το αίτημα για «τραπέζωμα» των στελεχών της σε ιδιωτική ξενάγησή τους!

Οι καλλιτεχνικοί φορείς, αναγνωρίζοντας ότι δεν αλλάζει η ουσία της παραχώρησης ενός αρχαιολογικού μνημείου σε μια ιδιωτική εταιρία, προχωρούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την 1η Μάρτη, 7μ.μ., μπροστά στη Στοά Αττάλου και καλούν όλους τους φορείς και το λαό να συμμετάσχει.

«Η απόφαση του υφυπουργού κ. Τατούλη να μη δεχτεί τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ (σ.σ. Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που είχε αποδεχθεί με οριακή πλειοψηφία την παραχώρηση), αλλά να διαθέσει τη Στοά Αττάλου στη VODAFONE για πιο ήπια χρήση δεν αλλάζει την ουσία», τονίζεται στην ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και προστίθεται: «Ηδη στη Στοά Αττάλου θα ακολουθήσει η παραχώρηση του χώρου στην Τράπεζα της Ελλάδας, για να δεξιωθεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στις 6/10/2005. Η χυδαία εμπορευματοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις και πρέπει να σταματήσει. Η πολιτιστική κληρονομιά και οι αρχαιολογικοί χώροι αποτελούν οργανικά στοιχεία παιδαγωγικής και αισθητικής καλλιέργειας του λαού και δεν μπορούν να γίνονται διαφημιστικές βιτρίνες των πολυεθνικών εταιριών».

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) σε σχετική ανακοίνωσή του σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι ή όχι κτήμα της ιστορίας του λαού μας και των λαών όλου του κόσμου; Είναι ή όχι στοιχεία παιδαγωγικής και αισθητικής καλλιέργειας; Εχει κανείς το δικαίωμα να τα νοικιάζει, να τα διαθέτει, να τα "πουλάει"; Τι ρόλο παίζει το ΚΑΣ; Ποιος θα κερδίσει από αυτή τη χυδαία εμπορευματοποίηση; Αυτό είναι το όραμά τους για τον Πολιτισμό;».

Και προσθέτει: «Δε μας εκπλήσσουν οι εξελίξεις. Χρόνια τώρα, όλοι όσοι διαχειρίζονται την υπόθεση Πολιτισμός στη χώρα μας δούλεψαν και δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς για να μας πείσουν ότι χτίζουν το σύγχρονο, τάχα, και πολυδιάστατο πολιτισμό. Η αλήθεια είναι ότι δρομολογούν την εκποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τη βαθύτερη εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού μας, την καθιέρωση του τουριστικού (!!) πολιτισμού. Θέλουν να συνηθίσουμε σ' αυτή τη λογική, να γίνουμε θιασώτες. Εμείς έχουμε χρέος να αντισταθούμε και να οργανώσουμε τον αγώνα μας. Καταγγέλλουμε κάθε λογική εμπορευματοποίησης του πολιτισμού, αρνούμαστε να παραχωρήσουμε έστω και ένα λιθαράκι από την πολιτιστική μας κληρονομιά, προκειμένου να κάνουν κοσμοπολίτικες εκδηλώσεις οι πολυεθνικές εταιρίες. Αρνιόμαστε τη "λογική" ότι όλα πουλιούνται, όλα υποτάσσονται στη "λογική" του κέρδους».

Εκτός από το κάλεσμα του ΣΕΗ για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση της Τρίτης, διοργανώνει και συνέντευξη Τύπου για το θέμα (28/2, 12μ.) στα γραφεία του.

Κάλεσμα στη συγκέντρωση απευθύνει και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι τα αρχαιολογικά μνημεία «ανήκουν στον ελληνικό λαό και στην Ιστορία. Υποχρέωση του ΥΠΠΟ και των θεσμικών οργάνων είναι η προστασία τους και η μέγιστη επιστημονική και πολιτιστική ανάδειξή τους». Το ΕΕΤΕ θυμίζει και την αποτροπή, μετά από αντιδράσεις, της παλαιότερης απόπειρας, επί ΠΑΣΟΚ, να παραχωρηθεί το Ηρώδειο για επίδειξη μόδας. Θυμίζουμε ότι ανάλογη ανακοίνωση έκανε και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Σε αδιέξοδο οι εικαστικοί

Από παλιότερη κινητοποίηση των εικαστικών για το Ασφαλιστικό
Από παλιότερη κινητοποίηση των εικαστικών για το Ασφαλιστικό
«Κλειστή» και πάλι βρήκαν χτες την πόρτα του πρωθυπουργικού μεγάρου οι εικαστικοί δημιουργοί. Οι επίμονες προσπάθειες του ΔΣ του ΕΕΤΕ, για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δεν είχαν ανταπόκριση. Ο φορέας των 4.500 εικαστικών καλλιτεχνών βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο και είναι ανίσχυρος πλέον να αντιμετωπίσει τις στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες του, αφού η ηγεσία του ΥΠΠΟ δεν τηρεί τις υποχρεώσεις και υποσχέσεις που έδωσε στο ΔΣ του ΕΕΤΕ. Υποσχέσεις που αφορούσαν στον πολύπαθο κλάδο των εικαστικών και που μέχρι σήμερα έχουν γίνει επανειλημμένα αντικείμενο ανεκπλήρωτων κυβερνητικών «δεσμεύσεων».

Οπως ανέφερε σε χτεσινή συνέντευξη ο πρόεδρος του ΕΕΤΕ, Μιχάλης Παπαδάκης, «η δωδεκάμηνη πολιτική του ΥΠΠΟ εξακολουθεί να βαδίζει στα βήματα της προηγούμενης ηγεσίας. Το κονδύλι του τακτικού προϋπολογισμού είναι ξανά 180.000 ευρώ, ενώ είχαμε συμφωνήσει για 360.000 ευρώ, το κατώτερο δηλαδή όριο των ανελαστικών μας δαπανών. Ολο το 2004 δε μας δόθηκε ούτε ένα ευρώ για την κάλυψη του ελλείμματος του τακτικού προϋπολογισμού. Οι 60.000 ευρώ, που πήραμε αυτό το μήνα από ειδικούς λογαριασμούς, είναι τα χρήματα που είχε υπογράψει ο Ευάγ. Βενιζέλος, το Νοέμβριο του 2003».

Ομως, δεν είναι μόνον οικονομικά τα προβλήματα του ΕΕΤΕ. Οι εικαστικοί παραμένουν ανασφάλιστοι, ενώ το συνταξιοδοτικό τους πρόβλημα χρονίζει. «Απουσιάζει η νομοθετική ρύθμιση για την καθολική λύση του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού, όπου προβλέπονται οι προϋποθέσεις και οι πόροι, στη βάση τριμερούς χρηματοδότησης». Ο νόμος, σύμφωνα με τον οποίο το 1% του προϋπολογισμού των Δημοσίων Κτιρίων θα διατίθεται για την καλλιτεχνική διακόσμηση, ψηφίστηκε το 1997 και η υπουργική απόφαση για τη λειτουργία το 2001, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί.

«Η ενίσχυση της "Σύγχρονης Καλλιτεχνικής Δημιουργίας" που διακηρύσσει ο πρωθυπουργός, "χωρίς αποκλεισμούς και προσωπικές επιλογές", ξεμένουν χωρίς περιεχόμενο, όταν δεν ενισχύονται οι συλλογικοί φορείς και οι θεσμοί τους». «Οι ανησυχίες μας ενισχύονται», κατέληξε ο Μ. Παπαδάκης, «όταν ακούμε τον Π. Τατούλη να προτρέπει κρατικούς πολιτιστικούς φορείς να στραφούν στις χορηγίες. Μήπως αυτές οι δηλώσεις εκφράζουν κάποια πρόθεση της κυβέρνησης να εκποιήσει πολιτιστικές δραστηριότητες σε ιδιώτες; Να "μετακυλίσει", δηλαδή, ένα μέρος των οικονομικών υποχρεώσεων του κράτους σε ιδιώτες, με ανταλλάγματα, που οπωσδήποτε θα έχουν ολέθριες συνέπειες για την τέχνη και τους δημιουργούς της;».

10 εκατ. Ελληνες, 3.000 αναγνώστες!

Καλοκαίρι του 2004 ο υφυπουργός Πολιτισμού κάλεσε (στο ταρατσάκι του κτιρίου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου) τους ασχολούμενους με το βιβλίο συντάκτες, προκειμένου να παρουσιάσει τους νέους στόχους του ΥΠΠΟ και της νέας διεύθυνσης και διοίκησης του ΕΚΕΒΙ για το βιβλίο. Ορθιοι και στριμωγμένοι οι δημοσιογράφοι, βράδιασαν να τον περιμένουν. Ο υφυπουργός ήρθε και απήλθε χωρίς να πει ουδέν νεώτερον περί του βιβλίου. Τι να έλεγε, εξάλλου, αφού η «ενημέρωση» οργανώθηκε σε χώρο 20τμ, θεοσκότεινο, πνιγμένο στους κυκλοφοριακούς θορύβους και χωρίς μικρόφωνο;

Εκτοτε, επικράτησε πλήρης υφυπουργική σιωπή περί του βιβλίου, έως προχτές, οπότε υπό την αιγίδα του Π. Τατούλη - προφανώς και με επιχορήγηση του ΥΠΠΟ - ανατέθηκε σε ένα περιοδικό, και όχι στους φορείς των συγγραφέων και εκδοτών του βιβλίου, να οργανώσει ημερίδα με θέμα «Το ελληνικό βιβλίο σήμερα». Οι προγραμματισμένοι ομιλητές ήταν λίγοι, μεταξύ των οποίων μόνον ένας συνδικαλιστής, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών - Βιβλιοπωλών, Γ. Δαρδανός, και βέβαια ο υφυπουργός. Και τι είπε ο Π. Τατούλης; Παρελθοντολόγησε περί «έλλειψης στρατηγικής», «πολιτικών και κλαδικών ευθυνών» και «χαμένων ευκαιριών» επί ΠΑΣΟΚ. Αοριστολόγησε περί «κοινών δράσεων των υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας». Και πρόβαλε ως σοβαρότερη ανάγκη του βιβλίου «μια ενιαία, υπερκομματική στρατηγική και λιγότερη κρατική ευθύνη», προκαλώντας την αντίδραση του Γ. Δαρδανού, ο οποίος μίλησε για την ανυπαρξία βιβλιοθηκών και την «εχθρότητα της πολιτείας απέναντι στο βιβλίο και στα προβλήματα των συγγραφέων (Ασφαλιστικό), των εκδοτών και βιβλιοπωλών», ενώ είναι «υποχρέωσή της να δώσει προσβάσεις του βιβλίου προς την κοινωνία».

Οσα απέφυγε να πει ο υφυπουργός, τα είπε ο σύμβουλός του και αντιπρόεδρος του ΕΚΕΒΙ, Σπ. Λίτσας. Αυτοχαρακτηριζόμενος ως «γιάπης», μεταξύ άλλων είπε ότι «ο συνδικαλισμός είναι ασύμβατος με το βιβλίο, η φαντασία δε χρειάζεται συνδικαλιστές», «ο κρατικισμός στον τομέα του βιβλίου είναι λάθος» και όρισε ως μόνο χρέος της νέας διοίκησης του ΕΚΕΒΙ «να το ξεχρεώσει». Για το χρέος του ΕΚΕΒΙ μίλησε ο πρόεδρός του, Δ. Νόλλας, λέγοντας ότι έφθασε τα 3 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 1,5 εκατ. είναι της προηγούμενης διοίκησης και το άλλο 1,5 της σημερινής, ότι δεν εκταμιεύεται κανονικά η επιχορήγηση του ΥΠΠΟ στο ΕΚΕΒΙ και θεώρησε υποχρέωση της πολιτείας να βοηθήσει το βιβλίο, η ετήσια αναγνωσιμότητα του οποίου στην Ελλάδα των 10 εκατ. κατοίκων κινείται μεταξύ 3.000 περίπου σταθερών αναγνωστών!

Σ' αυτή την άκρως επικίνδυνη για το λαό τραγική κατάσταση οδήγησαν το ελληνικό βιβλίο οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Τραγική κατάσταση, η καταπολέμηση της οποίας είναι «ζωτικό» χρέος του φορέων των δημιουργών και εκδοτών του βιβλίου.


Α. Ε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ