ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το "μπουρλότο" της Ιφιγένειας

Η 9χρονη Ιφιγένεια Μεριβάνη, από τη Φαρκαδώνα Τρικάλων, γυρίζοντας από το σχολείο της, βρήκε στο δρόμο 855.000 δραχμές σε δεσμίδες. Χωρίς καθυστέρηση, παρέδωσε τα χρήματα σε αστυφύλακα του χωριού της κι αυτός στον ιδιοκτήτη τους. Στο σχολείο της μαθήτριας, οργανώθηκε ειδική εκδήλωση για να τιμηθεί η Ιφιγένεια, η οποία ήταν πολύ συγκινημένη, αλλά και πολύ χαρούμενη.

Είναι η αγνότητα της παιδικής ηλικίας, που δεν επέτρεψε στο χρώμα του χρήματος ν' αλλοιώσει την ψυχούλα της μαθήτριας. Οπωσδήποτε είναι και η καλή ανατροφή από τους γονείς της. Η πράξη της - απόρροια της παιδικής αγνότητας - αποδεικνύει πως, όσο υπάρχουν παιδιά, η κοινωνία μας μπορεί να ελπίζει σ' ένα καλύτερο μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ξενίζει και γι' αυτό προσφέρεται για γενικότερες σκέψεις και συμπεράσματα. Κι αυτό διότι, στη σημερινή εποχή, το χρώμα του χρήματος, όχι μόνο αλλοιώνει συνειδήσεις και ισοπεδώνει αξίες, αλλά οδηγεί ακόμα και στην τρέλα, στο έγκλημα.

Βεβαίως, δεν έχουν όλα ισοπεδωθεί σε τούτη τη χώρα, ακόμα και στη σημερινή μετα-Μάαστριχτ εποχή. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι - κι όχι μόνο παιδιά - που αντιστέκονται στο χρώμα και την οσμή του χρήματος. Που ιεραρχούν διαφορετικά τις αξίες, θέτοντας προτεραιότητα στην προσωπική τιμιότητα, στην ατομική αξιοπρέπεια, στην κοινωνική αλληλεγγύη. Που πιστεύουν σε ιδέες και οράματα, όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η κοινωνική πρόοδος.

Είναι όλοι αυτοί που ζουν από το μεροκάματο, που παράγουν μόρφωση και πολιτισμό. Ολοι αυτοί, που δε θέτουν σαν πρώτιστο στόχο ζωής την απόκτηση ενός υπερπολυτελούς αυτοκινήτου και δεν εκμεταλλεύονται και αδικούν τον συνάνθρωπό τους για να πλουτίσουν. Που απεχθάνονται μια αδειανή, "γκλάμουρ" ζωή και μοχθούνγια να δημιουργήσουν, απολαμβάνοντας τις μικρές, καθημερινές χαρές, που προσφέρει η προσφορά στον συνάνθρωπο, στην κοινωνία, ο αγώνας για ένα καλύτερο αύριο των γενιών που έρχονται.

Μπορεί όλα αυτά να θεωρούνται "μπανάλ" κι εν πολλοίς γραφικά από κάποιους που έχουν βολευτεί στη σημερινή πραγματικότητα, όπου το χρήμα καθορίζει σχεδόν τα πάντα. Είναι, όμως, κι αυτή μια άλλη πραγματικότητα, που μπορεί να μην προβάλλεται και να μην αξιώνεται, αλλά είναι αυτή που τροφοδοτεί την ελπίδα για την αλλαγή της κοινωνίας και την πρόοδο της ανθρωπότητας.

Η Ιφιγένεια από τη Φαρκαδώνα - χωρίς, βεβαίως, να το συνειδητοποιεί- έδωσε, με την πράξη της, το μέτρο και το ποιόν της νέας κοινωνίας, την οποία ονειρεύεται και για την οποία αγωνίζεται η νέα γενιά της Ελλάδας. Μια κοινωνία της ανθρωπιάς, πέρα κι έξω από την ανθρώπινη ζούγκλα που δημιουργεί το κυνηγητό του χρήματος.

Η 9χρονη Ιφιγένεια, μάλλον, δε γνωρίζει τι συζητούν, αυτές τις μέρες, στο Αμστερνταμ οι 15 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτοί δεν ενδιαφέρονται για ανθρώπινες αξίες, αλλά μόνο για την αξία του χρήματος και συζητούν πώς θα ενταθεί η εκμετάλλευση των εργαζομένων, για να συγκεντρωθεί περισσότερο χρήμα στις τράπεζες και στις τσέπες των λίγων, ισχυρών της ολιγαρχίας. Συζητούν για το πώς θα διαιωνιστεί το εκμεταλλευτικό, άδικο κοινωνικό σύστημα που επέβαλαν και υπηρετούν.

Δε γνωρίζει μεν η Ιφιγένεια τι και γιατί γίνεται στο Αμστερνταμ, αλλά, με την πράξη της, με την απόρριψη των 855.000 δραχμών, με την αδιαφορία της για το χρώμα του χρήματος, θέτει μπουρλότο σ' αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα και προσφέρει ελπίδα για τη μεγάλη κοινωνική αλλαγή.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Στις μικρές ηλικίες "επενδύουν" οι έμποροι ναρκωτικών...

Συνέντευξη Τύπου της Θεραπευτικής Κοινότητας "Στροφή", με αφορμή τη συμπλήρωση 9 χρόνων λειτουργίας της

Το γεγονός πως το 1996 οι γονείς χρηστών που προσήλθαν στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Θεραπείας Οικογένειας της "Στροφής" αυξήθηκαν κατά 108% σε σχέση με το 1995 και η προσέλευση εφήβων χρηστών στο Κέντρο Ενημέρωσης κατά 69%, μαρτυρά από μόνο του πως η διάδοση των ναρκωτικών ουσιών έχει αυξηθεί κατακόρυφα στις επικίνδυνες - και συνάμα ευαίσθητες - ηλικίες μεταξύ 12 και 18 χρόνων. Παράλληλα, το γεγονός αυτό θέτει τους αρμόδιους προ των ευθυνών τους, αφού σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, κρίνεται αναγκαία η δημιουργία και άλλων θεραπευτικών κοινοτήτων για έφηβους χρήστες. Γιατί, όπως επισημάνθηκε χτες στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η "Στροφή", με αφορμή τη συμπλήρωση 9 χρόνων λειτουργίας της, οι έμποροι βρίσκουν πλέον με ευκολότερο τρόπο νέους, ανήλικους "πελάτες"...

Ενα ακόμα καινούριο στοιχείο - αυτή τη φορά αισιόδοξο - που παρουσιάστηκε χτες αφορά τη λειτουργία της καινούριας μονάδας της "Στροφής". Πρόκειται για το Κέντρο Δευτερογενούς Πρόληψης,το οποίο απευθύνεται σε έφηβους, που κάνουν χρήση σε περιστασιακή ή πειραματική βάση και στις οικογένειές τους. "Η μονάδα αυτή συνιστά την έκφραση της πολύτιμης εμπειρίας ενός θεραπευτικού προγράμματος σ' έναν τομέα, με συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες, όπως είναι εκείνος της πρόληψης", τόνισε ο Γιώργος Καλαρρύτης,υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος "Στροφή".

Ταυτόχρονα, δόθηκαν στη δημοσιότητα κοινωνικοδημογραφικά και άλλα στοιχεία, που αφορούν τόσο τους εφήβους που προσέγγισαν τη "Στροφή" στη διάρκεια αυτού του έτους, όσο και εκείνους, που προσέγγισαν το Θεραπευτικό Πρόγραμμα τα τελευταία τρία χρόνια (1994-1996). Στοιχεία με αρκετό ενδιαφέρον, αφού αν μη τι άλλο σκιαγραφούν το "προφίλ" των εφήβων που είναι πιο επιρρεπείς προς τις ψυχοτρόπους ουσίες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μελέτη της Θ.Κ. "Στροφή" - έγινε με βάση τις μαρτυρίες 458 ατόμων που προσέγγισαν τα τελευταία τρία χρόνια το Κέντρο Ενημέρωσης και Εισαγωγής - τα χαρακτηριστικά των εφήβων, νέων "πελατών" συνοπτικά έχουν ως εξής:

  • Μία στους τρεις ήταν γυναίκα, ενώ 9 στους 10 κατοικούσαν στην Αθήνα και μάλιστα διέμεναν με τους γονείς τους. Για μια ακόμα φορά καταρρίπτεται ο μύθος πως τοξικομανείς γίνονται κυρίως τα παιδιά διαλυμένων οικογενειών, αφού 7 στα 10 αγόρια και 8 στα 10 κορίτσια ζούσαν και με τους δύο γονείς.
  • Πάνω από τους μισούς δεν είχαν καμιά εργασιακή απασχόληση και μόνο 3 στους 10 πήγαιναν σχολείο. Πάνω από τους μισούς είχαν διακόψει το σχολείο κατά μέσον όρο στα 15,6 έτη, ενώ 3 στους 10 ήταν απόφοιτοι μόνο του δημοτικού.
  • Οι 8 στους 10 δεν είχαν ξαναζητήσει βοήθεια για το πρόβλημά τους, οι 5 στους 10 παραπέμφθηκαν στη "Στροφή" από την οικογένειά τους, μόλις 3 στους 10 ήρθαν μόνοι τους, ενώ 1 στα 10 αγόρια πήγε στο πρόγραμμα μετά από παραπομπή δικαστικής υπηρεσίας.
  • Οι 6 στους 10 είχαν την πρώτη τους επαφή με τα ναρκωτικά μεταξύ 13 - 15 ετών και 1 στους 10 είχε δοκιμάσει ναρκωτικά πριν τα 12! Οι 7 στους 10 είχαν ξεκινήσει τη χρήση με κάνναβη και σχεδόν 3 στους 10 είχαν ξεκινήσει με χάπια(κυρίως ηρεμιστικά).
  • Ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης χρήσης της ηρωίνης ήταν τα 17, ενώ 7 στους 10 έκανε χρήση δεύτερης και τρίτης ουσίας (πολυτοξικομανία).
  • Η μέση ηλικία πρώτης ενέσιμης χρήσης ήταν τα 16,6 έτη για τ' αγόρια και τα 16,3 για τα κορίτσια. Σχεδόν 6 στους 10 είχε κάνει κοινή χρήση σύριγγας με άλλους και δεν είχε εξεταστεί ποτέ αν ήταν φορέας του Εϊτζ ή της ηπατίτιδας C. Τέλος, 2 στα 10 κορίτσια ανέφερε χρήση ουσιών από αδελφή ή αδελφό...

Μπέρρυ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ

Το σπίτι όπου στεγάζεται ο ξενώνας της Θεραπευτικής Κοινότητας "Στροφή

Το σπίτι όπου στεγάζεται ο ξενώνας της Θεραπευτικής Κοινότητας "Στροφή"

"Μπορείς, αλλά όχι μόνος"... Η "Στροφή" κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά να δημιουργηθούν δύο ακόμη θεραπευτικές κοινότητες για εφήβους χρήστες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ