ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
Εκκλησίες - εταιρίες του πολέμου

Ο απογοητευμένος από την πορεία του ρεπορτάζ του νεαρός δημοσιογράφος του "Ιντιπέντεντ" βάδιζε αβέβαια στο γλιστερό δρόμο, σ' ένα βαρύ χειμωνιάτικο απόγευμα Σαββάτου. Γύρω του, στη ρημαγμένη φτωχογειτονιά του Μπέλφαστ, το μόνο που έσπαγε το άρρωστο γκρίζο των τοίχων ήταν τα συνθήματα υπέρ των ενωτικών ή του IRA. Σκοτείνιαζε γρήγορα. Εστριψε δίπλα σ' ένα νεκροταφείο όπου - περίεργο - υπήρχε ένα μαυσωλείο γοτθικού τύπου, απ' αυτά που θα περίμενες να δεις στο Λονδίνο, που πάνω του στεκόταν ένας Αγγελος του Θανάτου, μ' απλωμένα χέρια. Ανάμεσα όμως στις σκιές υπήρχε και μία που θα μπορούσε να ορκιστεί πως άρχιζε να κινείται προς το μέρος του.

Για ένα δυο δευτερόλεπτα ο νεαρός τα χρειάστηκε, αλλά όταν η σκιά βγήκε στο φως και πήρε μορφή στο πρόσωπο ενός ηλικιωμένου κληρικού, ηρέμησε σχετικά. Ο ιερέας τού ένευσε να πλησιάσει κι ο νεαρός το έκανε επιφυλακτικά. Σαββατόβραδο στο Μπέλφαστ, όσο κι αν τα χρόνια έχουν περάσει, δεν μπορείς να εμπιστευτείς κανέναν, έστω κι αν φορά ιερατικό κολάρο. Αυτός ο πόλεμος δεν είχε τίποτα να κάνει με το σινεμά, σκηνοθετημένες μάχες σε αργή κίνηση και μακρινούς ήχους από ταμπούρλα που αναστατώνουν τις ψυχές.

- "Είστε δημοσιογράφος, σωστά;", είπε ο ιερέας και ο νεαρός κούνησε το κεφάλι του καταφατικά.

- "Ελάτε μαζί μου, παρακαλώ", είπε ο γέροντας.

- "Εχω πληροφορίες που νομίζω ότι ενδιαφέρουν εσάς και τους προϊσταμένους σας, για τη συμμετοχή βρετανικών ναών στο εμπόριο όπλων". Ο νεαρός δημοσιογράφος δίστασε. Ηταν απρόθυμος να ακολουθήσει τον γερο-παπά για ένα σωρό λόγους. Δεν είχαν περάσει ούτε δυο βδομάδες από τότε που είχε διαβάσει το βιβλίο εκείνου του Ιρλανδού συγγραφέα, του Μάρτιν Ντίλον, που αποκάλυπτε τη δολοφονική δράση ενός ιερέα στον πόλεμο, που τόσο οι Βρετανοί όσο και οι Ιρλανδοί, κράτησαν μυστική. Αλλά όλα αυτά ήταν υπερβολές φυσικά.-"Εν τάξει", είπε.

Μπήκαν σ' ένα ναό και κάθισαν στο εξομολογητήριο. Ο ιερέας τράβηξε το διαχωριστικό κι άρχισε να του μιλάει. Σε δυο ώρες, ο νεαρός είχε μείνει έκθαμβος. Ονόματα εκκλησιών, εταιρίες όπλων, ποσά εκατομμυρίων λιρών του αποκαλύπτονταν. 16 εκκλησίες, Αγγλικανικές και Καθολικές, είχαν μετοχές τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων λιρών στις πιο διάσημες εταιρίες θανάτου. Τα χρήματα των πιστών πήγαιναν σε μαχητικά αεροσκάφη, ραντάρ, χειροβομβίδες.

- "Μα πώς είναι δυνατόν;", απόρησε ο δημοσιογράφος. "Πρόκειται για σκάνδαλο πρώτου μεγέθους".

- "Μην είσαι αφελής, αγόρι μου", τον αποπήρε ο ιερέας. "Είμαι σίγουρος ότι ολόκληρη η γενική Σύνοδος θα καλύψει απόλυτα την επιλογή των συγκεκριμένων εταιριών. Είναι κερδοφόρες. Από μια οπτική, η κίνηση ούτε καν ηθικά είναι αξιόμεμπτη. Εξ άλλου, κι ένας μέτριος γνώστης της ιστορίας του πολέμου θα σου πει ότι όπου υπάρχει πολεμική σύγκρουση, η εκκλησία, οποιαδήποτε εκκλησία, βρίσκεται αναμεμειγμένη στην υπόθεση αργά ή γρήγορα. Υπάρχει τουλάχιστον μια πλευρά των εγκοσμίων που η εκκλησία δε θα αφήσει ποτέ: Η εξουσία".

Βγήκαν έξω. Είχε αρχίσει να βρέχει. Στο νου του δημοσιογράφου ήλθε ο Τζον Κίγκαν, ο δημοσιογράφος του "Ομπζέρβερ", που πριν κάνα - δυο χρόνια δημοσίευσε εκείνο το βιβλίο για την κουλτούρα του πολέμου.

- "Κάτι ακόμα, πάτερ", είπε ο νεαρός. "Γιατί μου τα είπατε αυτά;", τον ρώτησε, κοιτάζοντας εξεταστικά την κουρασμένη φιγούρα δίπλα του.

- "Γιατί η κοινωνική συνείδηση κοιμάται, αγόρι μου", είπε ο ιερέας και χαμογέλασε. "Η απάτη βασιλεύει σ' αυτόν τον κόσμο, γι' αυτό φροντίζω να αλλάξω λίγο τους συσχετισμούς".

Ο δημοσιογράφος ήταν πολύ έκπληκτος για να απαντήσει. Πρόσεξε μια περίπολο του βρετανικού στρατού να έρχεται προς το μέρος τους και γύρισε να ρωτήσει κάτι τελευταίο τον ιερέα, αλλά σταμάτησε απότομα.

Ο γέροντας είχε χαθεί. Σα να μην είχε υπάρξει ποτέ.

Μπ. Γ.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Κινητοποιήσεις ενάντια στην τσιμεντοποίηση

Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία του χώρου του Αεροδρομίου συγκροτεί, από κοινού με μαζικούς φορείς και σωματεία της περιοχής, ο Δήμος Ελληνικού

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις απαντά ο Δήμος Ελληνικού στην πρόθεση της κυβέρνησης να τσιμεντοποιήσει και να παραδώσει σε ιδιώτες, το χώρο του αεροδρομίου στο Ελληνικό, έκτασης 5.800 στρεμμάτων, όταν αυτό μετεγκατασταθεί στα Σπάτα. Στην κατεύθυνση αυτή προχωρά, από κοινού με τους μαζικούς φορείς και τα σωματεία της περιοχής, στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα για τη σωτηρία του χώρου και το χαρακτηρισμό του σε χώρο πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού, προς όφελος των πολιτών. Η παρουσίαση της Επιτροπής Αγώνα, καθώς και των στόχων της, θα γίνει την προσεχή Τετάρτη, 1η Απρίλη 1998, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου, στις 7μ.μ. Τη συζήτηση θα οργανώσει ο Δήμος Ελληνικού.

Η απόφαση για τη συγκρότηση μιας τέτοιας επιτροπής "έρχεται" μετά από επανειλημμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας του δήμου και των κατοίκων, ενάντια στα σχέδια τσιμεντοποίησης του χώρου και ξεπουλήματός του σε ιδιώτες. Σ' όλες τις μέχρι τώρα διαμαρτυρίες το ΥΠΕΧΩΔΕ κωφεύει. Αντίθετα, το αρμόδιο υπουργείο επιμένει στην πρόταση - όπως αυτή αναγράφεται σε έγγραφο του Οργανισμού της Αθήνας προς την ερευνητική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου - για τη "δημιουργία ενός μεγάλου Συνεδριακού και Εκθεσιακού Κέντρου ωφέλιμης επιφάνειας 50.000 τετραγωνικών μέτρων στο χώρο του αεροδρομίου (με πιθανή εκμετάλλευση των υπαρχόντων κτιρίων του Δυτικού Αερολιμένα). Μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, με δηλώσεις του στο παρελθόν, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πουληθεί μέχρι και το 80% της έκτασης του Ελληνικού και με τα ποσά που θα εισπραχθούν να κατασκευαστούν έργα υποδομής γύρω από το νέο αεροδρόμιο των Σπάτων, ως "αντιστάθμισμα" για την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής. Παράλληλα έχει κάνει λόγο και για τη δημιουργία στο χώρο ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού.

Υπενθυμίζουμε πως στο σχετικό έγγραφο του Οργανισμού Αθήνας προς το ΕΜΠ γίνεται ακόμα λόγος για τα εξής:

  • Εξασφάλιση των πόρων που είναι αναγκαίοι για την αποζημίωση των φορέων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, λόγω της μετεγκατάστασής τους στα Σπάτα.
  • Εξασφάλιση πόρων από το Ελληνικό για παρεμβάσεις ανάπλασης σε άλλες υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής και ελάφρυνση του κοινωνικού κόστους της κατασκευής του νέου αεροδρομίου των Σπάτων. Αυτό μεταφράζεται σε πρόσθετα χαράτσια που θα κληθούν να πληρώσουν οι κάτοικοι του Ελληνικού και των γύρω δήμων - Αλίμου, Αργυρούπολης και Γλυφάδας - με το πρόσχημα, μάλιστα, ότι οι ιδιοκτησίες τους θα αποκτήσουν υπεραξία, μόλις απομακρυνθεί το αεροδρόμιο.

Να σημειώσουμε πως, τόσο ο Δήμος Ελληνικού όσο και οι γύρω Δήμοι Αλίμου, Αργυρούπολης και Γλυφάδας έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο... μέλλον που προδιαγράφεται για το χώρο του αεροδρομίου του Ελληνικού. Αντίθετα, ζητούν να αποδοθεί ο χώρος στους κατοίκους και να χαρακτηριστείπόλος πράσινου και αναψυχής.

Τέλος, ζητούν τη σύσταση και λειτουργία ενός φορέα διαχείρισης με τη συμμετοχή της Νομαρχιακής, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων μαζικών φορέων.Χρ. Δ.

Το λίγο πράσινο, που διακρίνεται στο βάθος, με τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ θα καταστραφεί

Τσιμέντο αντί για πράσινο πρόκειται να "ρίξει" το ΥΠΕΧΩΔΕ στο αεροδρόμιο Ελληνικού



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ