ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούνη 2024 - Κυριακή 16 Ιούνη 2024
Σελ. /40
Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει τον συντονισμό της στρατιωτικής βοήθειας και εκπαίδευσης

Τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ τον χρόνο θα καταβάλλουν υποχρεωτικά τα κράτη - μέλη | Δάνειο 50 δισ. δολάρια από ρωσικά κεφάλαια αποφάσισε το G7

Μια εικόνα - χίλιες λέξεις: Το ένα στρατόπεδο, το ευρωατλαντικό, στη σύγκρουση στην Ουκρανία, που αιματοκυλάει τους λαούς για τα μονοπωλιακά συμφέροντα (οι ηγέτες του G7 και ο Ζελένσκι)
Μια εικόνα - χίλιες λέξεις: Το ένα στρατόπεδο, το ευρωατλαντικό, στη σύγκρουση στην Ουκρανία, που αιματοκυλάει τους λαούς για τα μονοπωλιακά συμφέροντα (οι ηγέτες του G7 και ο Ζελένσκι)
Με αποφάσεις που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» του πολέμου συνεδρίασαν οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ και οι ηγέτες του G7, ενώ η Ρωσία κλιμακώνει την πυρηνική απειλή, συνεχίζοντας τα στρατιωτικά γυμνάσια με τη Λευκορωσία και στέλνοντας μήνυμα στις ΗΠΑ μέσω της παρουσίας υποβρυχίου και φρεγάτας στην Καραϊβική.

Τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στο G7 οι αποφάσεις αφορούν τη μακροπρόθεσμη και πιο προβλέψιμη στρατιωτική και οικονομική στήριξη του Κιέβου, και μάλιστα μέρος αυτής της στήριξης θα προέρχεται από τα ίδια τα ρωσικά κεφάλαια.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 9 - 11 Ιούλη στην Ουάσιγκτον, οι ηγέτες αναμένεται να αποφασίσουν ένα συνολικό πακέτο για την Ουκρανία. Αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Το ΝΑΤΟ να αναλάβει τον συντονισμό της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, όπως και της εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών, που τώρα γίνεται είτε από μεμονωμένα κράτη είτε από την ΕΕ. Η ετήσια στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία θα είναι τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ «για όσο καιρό χρειαστεί», και σε αυτή θα δεσμεύονται υποχρεωτικά τα κράτη - μέλη.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, οι υπουργοί Αμυνας συνεδρίασαν την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, με τον γγ Γ. Στόλτενμπεργκ να σημειώνει ότι «οι Σύμμαχοι παρέχουν ήδη στρατιωτική υποστήριξη περίπου 40 δισ. ευρώ κάθε χρόνο στην Ουκρανία και προτείνω να διατηρήσουμε αυτό το ελάχιστο επίπεδο υποστήριξης, για όσο χρόνο χρειαστεί, και να μοιράζεται αυτό το βάρος δίκαια».

Με φόντο την πολύμηνη καθυστέρηση στην έγκριση του στρατιωτικού πακέτου 61 δισ. δολαρίων από το αμερικανικό Κογκρέσο και ενόψει μιας ενδεχόμενης επιστροφής του Ντ. Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, που χαρακτηρίζεται «απρόβλεπτη», το ΝΑΤΟ επιδιώκει να εξασφαλίσει προβλεψιμότητα και σταθερότητα στη στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου και να μην αφήνονται πολλά στην τύχη τους. Παράλληλα οι ΗΠΑ, ανεξαρτήτως προεδρίας, επιδιώκουν σταθερά την ανάληψη μεγαλύτερων στρατιωτικών δαπανών (για την Ουκρανία και συνολικότερα) από τους Ευρωπαίους «συμμάχους».

Τα κράτη προτείνεται να πληρώνουν για στρατιωτικό εξοπλισμό για την Ουκρανία «ανάλογα με το ΑΕΠ τους», είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, εξηγώντας ότι οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% του ΑΕΠ του ΝΑΤΟ, επομένως θα δεσμεύονται για περίπου 20 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στον πρώτο χρόνο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία οι ΗΠΑ ενέκριναν προϋπολογισμό 40 δισ. δολαρίων για στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας και της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ φέτος 61 δισ. δολάρια.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ακόμα ότι με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί προβλεψιμότητα και σταθερότητα, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένα κράτη «έχουν υποσχεθεί υποστήριξη, αλλά δεν έχει παραδοθεί».

Οι υπουργοί Αμυνας συζήτησαν επίσης τις συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες για να έρθει η Ουκρανία ακόμα πιο κοντά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως ευθυγράμμιση της «άμυνας και ασφάλειας» με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, βελτίωση των αμυντικών προμηθειών και ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής βάσης της Ουκρανίας.

Εγκρίθηκαν ο πρώτος χάρτης συνεργασίας ΝΑΤΟ - Ουκρανίας στην Καινοτομία και ένα Κοινό Κέντρο Ανάλυσης, Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης (JATEC) στην Πολωνία.

Στην ατζέντα της Συνόδου των υπουργών Αμυνας βρέθηκαν επίσης στρατιωτικά σχέδια για την «αποτροπή της Ρωσίας», η αντιμετώπιση πράξεων δολιοφθοράς σε «αμυντικούς» επιχειρηματικούς ομίλους και εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ, αλλά και ο πυρηνικός εκσυγχρονισμός και σχεδιασμός του ΝΑΤΟ.

Η Ουγγαρία εξαιρέθηκε από αποστολές εκτός ΝΑΤΟικού εδάφους

Νωρίτερα μέσα στη βδομάδα ο Στόλτενμπεργκ είχε συνομιλίες με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Β. Ορμπαν, κατά τις οποίες συμφωνήθηκε ότι η συμμετοχή σε στρατιωτικές δραστηριότητες εκτός ΝΑΤΟικής επικράτειας θα είναι εθελοντική για τη Βουδαπέστη.

«Συμφώνησα ότι δεν θα εμποδίσουμε όσους θέλουν να δημιουργήσουν μια αποστολή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία να το αποφασίσουν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσιγκτον. Αλλά θα μείνουμε έξω από αυτό», δήλωσε ο Ορμπαν, υπογραμμίζοντας ότι η Βουδαπέστη θα συνεχίσει να μη στέλνει όπλα στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Ορμπαν, το ΝΑΤΟ επιδιώκει «να ιδρύσει τη λεγόμενη αποστολή του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία». «Αυτό σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ θα συντονίσει τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία» και «θα δημιουργήσουν τρεις μεγάλες βάσεις». Εξέφρασε την «ανησυχία» ότι αν αυτές οι βάσεις κατασκευαστούν στην Πολωνία, στη Ρουμανία, στη Σλοβακία και σε άλλους γείτονες της Ουκρανίας, «θα γίνουν στρατιωτικοί στόχοι».

Επεσήμανε ακόμα ότι η ηγεσία του ΝΑΤΟ δεν θέλει «η Ουγγαρία να δημιουργήσει προηγούμενο», με άλλες χώρες να πάρουν παράδειγμα και να ζητήσουν «εξαιρέσεις».

G7: Απόφαση για 50 δισ. δολάρια στην Ουκρανία από ρωσικά κεφάλαια

Σε πολιτική συμφωνία, μετά από πολύμηνα παζάρια, για δάνειο 50 δισ. δολαρίων που «θα δοθούν στην Ουκρανία» από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία κατέληξαν την Πέμπτη οι ηγέτες του G7 (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία), οι οποίοι συναντήθηκαν στην Απουλία της Κάτω Ιταλίας.

Το δάνειο αυτό θα διασφαλιστεί από τα μελλοντικά επιτόκια των αδρανοποιημένων ρωσικών στοιχείων ενεργητικού, που ανέρχονται σε 300 δισ. ευρώ και αποδίδουν έσοδα 3 δισ. ευρώ τον χρόνο. «Πρόκειται για ένα αλληλέγγυο δάνειο», υπογράμμισε αξιωματούχος των ΗΠΑ, προσθέτοντας πως «θα μοιραστούμε τον κίνδυνο, διότι μοιραζόμαστε τη δέσμευση ότι αυτό θα γίνει».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής και ζήτησε από τους ηγέτες του G7 να εγκρίνουν ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για την «ανοικοδόμηση και ανάκαμψη» της Ουκρανίας.

Το Κίεβο υπέγραψε «συμφωνίες ασφαλείας» με ΗΠΑ και Ιαπωνία

Δεκαετή συμφωνία «ασφαλείας» ΗΠΑ - Ουκρανίας υπέγραψαν την Πέμπτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ουκρανός ομόλογός του.

Ο Μπάιντεν επαίνεσε τη συμφωνία, λέγοντας ότι οι δύο χώρες θα επεκτείνουν την ανταλλαγή πληροφοριών, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εκπαιδεύουν τα ουκρανικά στρατεύματα και θα επενδύσουν στη βιομηχανική βάση της Ουκρανίας, ώστε να μπορούν να προμηθεύονται τα δικά τους πυρομαχικά.

Στο πλαίσιο νέων κυρώσεων, οποιαδήποτε τράπεζα στον κόσμο που συναλλάσσεται με ρωσικές τράπεζες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, θα υποστεί και η ίδια κυρώσεις.

Η συμφωνία με τις ΗΠΑ περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη F-16 και άλλα όπλα που η Ουκρανία ζητούσε εδώ και καιρό, είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας πως η Ουκρανία θα λάβει σύντομα μοίρες αεροσκαφών. Μέχρι στιγμής η Δανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και το Βέλγιο έχουν δεσμευτεί να τα στείλουν στην εμπόλεμη χώρα.

«Η συμφωνία ασφαλείας είναι μια γέφυρα προς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», υποστήριξε ο Ζελένσκι.

Η δεκαετής συμφωνία «ασφαλείας» με την Ιαπωνία προβλέπει ότι «το 2024 η Ιαπωνία θα παράσχει στην Ουκρανία 4,5 δισ. δολάρια και θα συνεχίσει να μας στηρίζει σταθερά», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Επιπλέον η συμφωνία προβλέπει «βοήθεια σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, ανθρωπιστική βοήθεια, τεχνική και οικονομική συνεργασία, κοινές προσπάθειες για συμφωνία ειρήνης, κυρώσεις κατά του επιτιθέμενου και προσπάθειες να λογοδοτήσει, συνεργασία στην ανοικοδόμηση».

Προηγουμένως η Ουκρανία είχε υπογράψει «συμφωνίες ασφαλείας» με άλλα 15 κράτη και όλες φέρονται να είναι αρκετά γενικόλογες, χωρίς επιπλέον δεσμεύσεις από αυτές που ήδη αναλαμβάνουν τα κράτη του ευρωατλαντικού στρατοπέδου.

Απειλές Πούτιν - Θέτει όρους διαπραγμάτευσης

«Κλοπή» συνιστούν τα σχέδια για δανεισμό μέσω ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και «δεν θα μείνουν ατιμώρητα», ξεκαθάρισε την Παρασκευή ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, στο περιθώριο συνάντησης με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. «Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να είναι ο επόμενος για απαλλοτρίωση από τις ΗΠΑ και τη Δύση», είπε.

Παράλληλα σχολίασε ότι ο κόσμος έχει φτάσει σε ένα «σημείο χωρίς επιστροφή», εξαιτίας της κατάρρευσης του «δυτικού μοντέλου παγκόσμιας ασφάλειας» και της «αλαζονείας της Δύσης», και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για υπονόμευση της παγκόσμιας ειρήνης λόγω των χειρισμών στα διεθνή θέματα.

Στη συνέχεια δήλωσε ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός, αν η Ουκρανία εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και αποσύρει τις δυνάμεις της από τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός - Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια.

Μόλις αποσυρθούν τα ουκρανικά στρατεύματα από αυτές τις περιοχές και εκπληρωθούν αυτοί οι όροι, «αμέσως, κυριολεκτικά την ίδια στιγμή, θα δοθεί εντολή για κατάπαυση του πυρός και έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων», είπε ο Πούτιν, συμπληρώνοντας πως η Ρωσία θα εγγυηθεί «την απρόσκοπτη και ασφαλή αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων».

Η Ουκρανία από την πλευρά της ζητά αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την επικράτειά της.

Το Σαββατοκύριακο, περίπου 90 εκπρόσωποι κρατών και οργανισμών συγκεντρώνονται στην Ελβετία για μια «Διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία». Η Κίνα, η Βραζιλία και άλλα κράτη των BRICS και του λεγόμενου «παγκόσμιου Νότου» έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν, και προκρίνουν μια διάσκεψη που θα εγκρίνουν και οι δύο πλευρές.

Στο μεταξύ, το πυρηνικό υποβρύχιο επίθεσης «Yasen-M Class» και η φρεγάτα «Admiral Gorshkov» της Ρωσίας, που πραγματοποιεί ασκήσεις για χτυπήματα μεγάλης εμβέλειας, έφτασαν την Τετάρτη στην Κούβα, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές των ΗΠΑ, σε μια «εθιμοτυπική επίσκεψη», όπως χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση της Κούβας.

Την περασμένη βδομάδα ο Πούτιν είχε απειλήσει τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ ότι μπορεί και η Μόσχα να εξοπλίσει τρίτες χώρες για ενδεχόμενα χτυπήματα σε ΝΑΤΟικό έδαφος.

Παράλληλα οι στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγει η Ρωσία μαζί με τη Λευκορωσία, με τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, διευρύνονται, από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τον Αρκτικό κύκλο, με τις δυνάμεις που αναπτύσσονται να επιχειρούν απέναντι από Φινλανδία, Νορβηγία, Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις θα γίνονταν μόνο στον νότιο στρατιωτικό τομέα, στα σύνορα με την Ουκρανία.

Οι ασκήσεις αποτελούν την αντίδραση της Μόσχας στις συζητήσεις για αποστολή ΝΑΤΟικών στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία, όπως και στην απόφαση για χτυπήματα με ΝΑΤΟικά όπλα σε ρωσικό έδαφος, στα σύνορα με το Χάρκοβο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ